Engineering (Associate degree)

 • 2 jaar
 • Nederlands
 • Associate degree
 • Deeltijd
Start februari en september | Venlo

Kom kennismaken

Ja, dat wil ik
 • (Online) open dag

Werk jij in de werktuigbouwkunde, mechatronica of installatietechniek op mbo-niveau, en wil je jezelf verder ontwikkelen in die vakgebieden? De 2-jarige associate degree-opleiding Engineering is praktijkgericht en combineert werken en leren op een relevante werkplek. Daardoor zet je nieuwe stappen in je carrière.

Over de opleiding

Een associate degree is een 2-jarige studie vol praktische en theoretische kennis die je verder brengt en sterker maakt in jouw vakgebied. Mét een volwaardig diploma aan het eind van die twee jaar. De opleiding Engineering AD kent twee startmomenten, namelijk in september en februari. Na je opleiding kun je (door)werken of doorstromen naar de bacheloropleidingen Engineering (Werktuigbouwkunde of Mechatronica). De praktijk staat in deze studie centraal. Je gebruikt de praktijk om leeractiviteiten uit te voeren en bewijsmateriaal te verzamelen voor de studie.

We leiden je op tot een breed inzetbare engineer. Je ontwikkelt kennis en vaardigheden in on- en offline activiteiten. Tijdens de wekelijkse contactdag heb je de gelegenheid om vragen te stellen aan docenten en experts, samen te werken met collega-studenten en te overleggen met je studiecoach. We organiseren diverse activiteiten zoals workshops en praktijkinstructies.

Waarom de opleiding Engineering AD?

 • Je verbreedt en verdiept jouw kennis van het vakgebied Engineering
 • Goede persoonlijke begeleiding in de combinatie werken en studeren, en werk en privé
 • De perfecte voorbereiding op een volgende stap in je carrière

 

Wat ga je leren?

Praktijkleren is het uitgangspunt in deze opleiding. Een relevante werkplek is daarom verplicht om te kunnen starten. Je past kennis en vaardigheden geïntegreerd toe in opdrachten en projecten. Je sluit je opleiding af met een eindopdracht, die je bij voorkeur uitvoert in het bedrijf waar je werkt.

 • Alles wat je leert is direct gekoppeld aan, en toe te passen in de praktijk
 • Je past je kennis toe in projecten
 • Je werkt aan je eigen (engineering)vaardigheden en wordt zo persoonlijk sterker
 

Frederik Hoolhorst, opleidingscoördinator

 

Hoe ziet je week eruit?

Per week besteed je ongeveer 4 uur aan zelfstudie, 28 uur aan projectwerk (praktijk) en 8 uur aan onderwijsbijeenkomsten. De opleiding is flexibel en we kijken steeds samen met jou hoe je je opleiding het beste kunt combineren met je werk en privéleven. Om je te helpen bij de zelfstudie is een digitale leeromgeving ingericht waar je inhoud kunt vinden, vragen kunt stellen en (diagnostische) toetsen kunt maken.

 
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid met na of nlt
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij met na
 • Natuur & Gezondheid met na of nlt
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.   

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

 

Kom gerust bij onze opleiding kijken voordat je een studiekeuze maakt. We ontmoeten je graag tijdens een (online) voorlichting of neem contact met ons op

 

Opbouw

De opleiding bestaat uit vier semesters en is Nederlandstalig. De praktijk staat centraal.
In de eerste twee semesters oriënteer je je op het brede werkveld van de engineer en leg je een goede basis voor je afstudeerfunctie. Zowel technische inhoud als projectmatig, multi- en interdisciplinair samenwerken en persoonlijke ontwikkeling nemen een belangrijke plek in.

Vanaf het derde semester ga je je verder specialiseren in een van de afstudeerrichtingen. De afstudeeropdracht doe je binnen een bedrijf in binnen- of buitenland. Uiteraard kan dat ook het bedrijf zijn waar je werkt.

Afstudeerrichtingen:

 • Werktuigbouwkunde
 • Mechatronica
 • Installatietechniek

Smaakt de opleiding naar meer? Dan kun je vanuit de Ad doorstromen naar de bacheloropleiding Werktuigbouwkunde of Mechatronica.

 
 

Werk/stage

Vanaf het begin van de opleiding ben je veel aan de slag op je eigen werkplek, waar je de kennis en vaardigheden geïntegreerd toepast in opdrachten en projecten. Daarom kent de opleiding geen aparte stage. In het laatste semester zijn er geen onderwijsbijeenkomsten meer, maar werk je 20 weken aan je afstudeeropdracht.

Na je opleiding

Na je studie kun je werken in de complete keten, van onderzoek en ontwerp tot beheer en onderhoud, afbraak en (ontwerpen voor) hergebruik van producten en (productie)systemen. Engineeringsfuncties waarin Ad-studenten terecht komen zijn functies waarbij ze met hun voeten in de praktijk staan, met hun hoofd het overzicht bewaren, mensen en middelen verbinden en daarmee denken en doen koppelen.

 

Tim van den Heuvel, student

"Ik ervaar deze flexibele opleiding als zeer succesvol, omdat je continu bezig kunt zijn met je eigen werkzaamheden op een bedrijf waarbij je de theorie goed kunt toepassen die je moet beheersen voor deze studie."

 

Meer weten over de opleiding Engineering (Associate degree)

Kom kennismaken

 • kom praten met studenten
 • bekijk een filmpje
 • stel je vragen
 • meld je aan voor events

Wil je graag een gesprek met iemand van de opleiding? Dat kan. Stuur een mail naar Janine Cartigny of bel naar 08850 79264. Zij neemt dan contact met je op.

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Raadpleeg dan de collegegeldmeter. Op die pagina vind je ook alle informatie over:

 • Belastingvoordeel
 • Betaling collegegeld door je werkgever of een ander
 • Levenlangleren krediet
 • Beurzen voor leraren
 • Subsidieregeling tweede lerarenopleiding

Stap 1: Je meldt je - uiterlijk 1 september - aan via Studielink.
Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink - dashboard.

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

Start je in februari met je studie?
Stroom je tussentijds in of kies je voor een opleiding met een instroom in februari, dan vindt incasso van je collegegeld plaats op of rond de 25ste van de maand. Dit is afhankelijk van de verwerkingstijd na je inschrijving. Ook hier geldt dat de laatste incasso plaatsvindt op of rond 25 juni.Zowel bij betaling ineens of in termijnen ontvang je voorafgaand aan elke incasso een bericht waarin je wordt geïnformeerd over de incassodatum.

Stap 2: Je mag de Studiekeuzecheck doen.
De Studiekeuzecheck voor bachelors en associate degrees in deeltijd en masters voltijd en deeltijd is niet verplicht. Wil je dit wel, dan kun je dat aangeven in Studielink.

De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys

Stap 3: je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf half mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail.
De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Meer informatie over je collegegeld vind je hier.

In de factsheet vind je de belangrijkste opleidingsinformatie handig op een rij.

Download de factsheet

 

Locaties en contact