Sprint naar content
Profiel

Kopopleiding Lerarenopleidingen (voltijd)

  • 1 jaar
  • Nederlands
  • Hbo-bachelor
  • Voltijd
Tilburg

Open dagen en meer

  • Open dagen

Ben jij (bijna) afgestudeerd of is het minder dan zeven jaar geleden dat jij een hbo- of wo-getuigschrift behaalde, verwant aan een schoolvak? Lijkt het je geweldig om met jongeren te werken en als docent voor de klas te staan? Dan is de kopopleiding in Tilburg de studie voor jou om in één jaar je tweedegraads onderwijsbevoegdheid te behalen.

Over de opleiding

Tijdens de voltijdse kopopleiding in Tilburg word je binnen één jaar klaargestoomd voor het onderwijs. Dankzij je vooropleiding ben je vrijgesteld van vakinhoudelijke vakken. Je wordt enkel didactisch en pedagogisch geschoold. Hierbij leg je continu de link tussen theorie, praktijk en jouw ontwikkeling als docent.Je doet verslag van je ontwikkeling, je gemaakte keuzes, de verantwoording en je reflectie daarop. Dit verzamel je, samen met bewijsstukken van aangetoonde bekwaamheden, in een portfolio. Aan het einde van de studie rond je dit portfolio af en ga je op voor je eindassessment.

Waarom de kopopleiding?

  • Je lesbevoegdheid in één jaar behalen;
  • Meer carrièremogelijkheden;
  • Meer arbeidskansen;
  • Een bijdrage aan je zelfontwikkeling.
 

Wat ga je leren?

Binnen de kopopleiding ga je leren hoe je lessen vormgeeft (didactisch), hoe je de relatie aangaat met de leerlingen en studenten (pedagogisch) en hoe je de benodigde vaardigheden als docent verder uitbouwt (reflectie).  

  • Vanaf dag één draai je mee in het onderwijs;
  • Je verzamelt bewijsstukken waarmee je je leeruitkomsten aantoont;
  • De rode draad door de opleiding is een intervisie- en reflectietraject;
  • Binnen de opleiding is er continu aandacht voor het verbinden van theorie met de praktijk.
 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Bekijk de video

Hoe ziet de kopopleiding eruit en wat zijn de instroomeisen?
 

Hoe ziet je week eruit?

Je krijgt twee dagen per week les, op dinsdag en vrijdag. Op die dagen volg je onderwijskunde (algemene pedagogische vaardigheden, adolescentiepsychologie en klassenmanagement) en vakdidactiek. Daarnaast heb je coaching- en begeleidingsgesprekken. In de eerste helft van het studiejaar loop je daarnaast twee dagen stage. In de tweede helft van het studiejaar loop je drie dagen stage. Buiten de colleges leer je ook middels zelfstudie.

  • Op dinsdag volg je onderwijs van 09:30 uur tot 14:00 uur.
  • Op vrijdag volg je onderwijs van 09:30 uur tot 14:00 uur.
 
 

Toelatingseisen

Je bent toelaatbaar tot de kopopleiding met een bacheloropleiding op hbo- of wo-niveau, direct verwant aan een schoolvak. Toelating vindt plaats na een intakegesprek, waarbij beoordeeld wordt of je volgens de criteria toelaatbaar bent. 

Bekijk hier (de tabel) met welke hbo bachelor je toelaatbaar bent en hier met welke wo bachelor je toelaatbaar bent.

Pas je niet in het profiel? 

Pas je niet in het profiel van de kopopleiding? Bijvoorbeeld omdat jouw bacheloropleiding niet in het overzicht staat, of omdat je naast je opleiding een baan hebt – dan kun je de opleiding van jouw keuze ook in deeltijd volgen. 

Bovenstaande opleidingen kun je volgen bij Fontys. Voor het complete overzicht kopopleidingen in Nederland, bekijk de officiële verwantschapstabel https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2020-41049.pdf 

Kopopleiding Leraar Economie
Er zijn specifieke toelatingseisen voor Leraar Economie. Lees alles over de toelatingseisen Kopopleiding Leraar Economie.

 

 

Placeholder for Fontys video
De kopopleiding heeft enorm bijgedragen aan mijn zelfontwikkeling."
Victor, student

Lees hier het verhaal van Victor en andere studenten >>

 

Opbouw

De kopopleiding in Tilburg is een eenjarige voltijdopleiding waarin je in één jaar je lesbevoegdheid behaalt. De volgende onderdelen behoren tot het behalen van je lesbevoegdheid:
Je begint de kopopleiding met een intake. Op basis van die intake wordt een studieovereenkomst gemaakt. Tijdens de lessen ga je aan de slag met een portfolio om zoveel mogelijk van de lesinhoud te kunnen koppelen aan je stage. In je portfolio leg je je leervragen vast, doe je verslag van je ontwikkeling, je gemaakte keuzes, de verantwoording en je reflectie daarop. Daarnaast verzamel je bewijsstukken waarmee je je leeruitkomsten aantoont. 

Benieuwd naar meer informatie over de inhoud, toetsing en begeleiding van en tijdens de opleiding? Je leest hierover meer in het regelement van de Onderwijs- en examenregeling (OER). 

Wil je weten welke vakken je allemaal volgt tijdens de opleiding, bij welke bekwaamheden welke vakken horen, hoe deze vakken eruitzien en hoeveel studiepunten je hiervoor kan krijgen? Bekijk de studiegids.
Net als alle andere lerarenopleidingen van Fontys is de kopopleiding sterk praktijkgericht. Leren op de werkplek (stage) maakt dan ook een belangrijk deel uit van de opleiding. Je oriënteert je hierbij op de onderbouw van het havo en vwo en op het beroepsonderwijs en/of de volwasseneneducatie. Je start, na een korte oriëntatie, in het eerste half jaar met de hoofdfasestage op een school voor voortgezet onderwijs of middelbaar beroepsonderwijs. Gedurende de stage wordt opgebouwd naar het zelfstandig uitvoeren van onderwijs.
Tijdens 'intervisie en reflectie' leer je samen met je medestudenten je eigen leerproces te analyseren en slim gebruik te maken van je sterke en zwakke punten. Aan het eind van het jaar ben je in staat om je eigen leerproces te sturen.
Tijdens de kopopleiding werk je continu aan je portfolio. In mei/juni rond je het portfolio af en ga je op voor je eindassessment. Je hebt dan een gesprek met een beoordelingspanel, waarin je moet aantonen dat je alle bekwaamheden, die vastgesteld zijn voor het leraarschap, beheerst. Uiteraard word je hierin begeleid door je studieloopbaanbegeleider (SLB). 
 
Heb je het eindassessment met goed gevolg afgerond? Dan ben je geslaagd! 
 
 

Werk/stage

De kopopleiding van Fontys in Tilburg is net als alle andere lerarenopleidingen praktijkgericht. Leren op een werkplek maakt dan ook een belangrijk deel uit van de opleiding. Je oriënteert je hierbij op de onderbouw van het vmbo, havo en vwo en op het beroepsonderwijs en/of de volwasseneneducatie. 

Direct bij de start van de opleiding begin je met stage lopen op een school voor voortgezet onderwijs of middelbaar beroepsonderwijs. Je voert dan in het begin ondersteunende taken uit en verzorgt na enkele weken delen van lessen en zelfs hele lessen. In de tweede helft van het jaar verzorg je zelf onderwijs en ben je (onder begeleiding) verantwoordelijk voor klassen.  

 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Agenda

 

Agenda

Meld je hier aan voor een van onze activiteiten. Zo weet je zeker of dit de opleiding voor jou is! Bekijk bijvoorbeeld een voorlichting vanuit huis of meld je aan voor een Open dag op de campus. Wat je ook kiest, hopelijk zien we je snel.

Er zijn op dit moment geen activiteiten gepland voor deze opleiding. Wil je toch graag langskomen of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op.

Meer weten over de opleiding Kopopleiding lerarenopleidingen

Wil je graag een gesprek met iemand van de opleiding? Dat kan. Stuur een e-mail naar kopopleidingflot@fontys.nl. Wij nemen dan contact met je op.

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor de kopopleiding? Raadpleeg dan de collegegeldmeter. Kijk voor de mogelijkheden voor een tegemoetkoming leraren op www.duo.nl.

    Voor de kopopleiding geldt bijna dezelfde aanmeldprocedure als voor andere hbo-bacheloropleidingen. Volg het stappenplan om er zeker van te zijn dat je je juist inschrijft. Voorafgaand aan je aanmelding willen we wel graag een intakegesprek met je voeren, om er zeker van te zijn dat je toelaatbaar bent en dat de Kopopleiding de meest gunstige studieroute voor je is. De kopopleiding kun je alleen volgen in voltijd.


    Aanmeldprocedure

    Heb je een Nederlands adres? Doorloop dan onderstaande stappen om je aan te melden bij Studielink voor een voltijdopleiding van Fontys Hogescholen.

    Je maakt als volgt (éénmalig) een account aan bij Studielink:

    Klik op de button ‘inloggen met DigiD’.

    Zodra je bent ingelogd haalt Studielink jouw persoonsgegevens op uit het BRP (voorheen GBA). Je moet zelf je contactgegevens invullen. LET OP: zorg voor een actief mailadres. Je ontvangt binnen 48u bericht van ons op het door jou ingevoerde mailadres. Ontvang je niets, check dan je spambox.

    Bevestig altijd je gegevens.

    Je volgende actie is het indienen van een verzoek tot inschrijving. Kies voor ‘nieuw verzoek tot inschrijving toevoegen’ en volg de stappen. Na je bevestiging ontvang je per e-mail een bericht van Studielink.

    Ga regelmatig naar je ‘Mijn Studielink pagina’ en check je ‘Mijn To Do lijst’.

    2. Aanmelden voor de Kopopleiding

    Je meld je aan bij de reguliere bacheloropleiding voltijd als hogerejaars student. Bij de instellingsvragen vink je aan dat je de eenjarige Kopopleiding wilt volgen. Daarna kun je jouw aanmelding afronden.

    3. Regel je machtiging voor betalen collegegeld

    Je moet de digitale machtiging voor betaling van het collegegeld uiterlijk voor 1 september hebben geregeld. Je vindt de digitale machtiging op jouw pagina van Studielink bij ‘mijn to do list’. Een machtiging afgeven kan pas vanaf 17 mei 2023 via Studielink. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september 2023. Kijk voor een indicatie van je collegegeld op de collegegeldmeter.

    Je wilt een hbo-opleiding gaan doen. Maar welke opleiding kies je? Een studie kiezen is soms best lastig. Gelukkig kunnen wij je helpen. Wij vinden het belangrijk dat jij een opleiding kiest die bij jou past. Wij bieden gemakkelijke tools om je te helpen bij je studiekeuze. Als je nog twijfelt, maar ook als je het nog niet helemaal weet.


    Ouders en studiekeuze

    Je kind zit in de bovenbouw van havo of vwo, of in het laatste jaar van het mbo en oriënteert zich op een vervolgstudie aan het hbo. Hoe werkt zo’n keuzeproces nu precies? Wat kun je als ouder doen om je kind daarin het beste te ondersteunen?

    Leraar worden iets voor jou?

    Doe de test

    Neem contact op met studenten Wies & Kevin

    Stel je vraag aan een student!

    E-mail Wies E-mail Kevin


    Veelgestelde vragen

    Heb je vragen over bijvoorbeeld stagelopen, je vooropleiding en het collegegeld? Of heb je een andere vraag? Kijk dan bij de veelgestelde vragen van FLOT. Staat jouw vraag over de kopopleiding er niet tussen? Neem dan gerust contact op met kopopleidingflot@fontys.nl