Sprint naar content

Kwaliteitskring positieve psychologie en waarderend onderwijs

Heb je zin om te leren van én met anderen vanuit het thema ‘positieve psychologie en waarderend onderwijs’? Wil je een bijdrage leveren aan jouw onderwijspraktijk? Dan is deze kwaliteitskring iets voor jou. Middels activiteiten, literatuur en intervisie word jij je bewust van jouw opvattingen en van de bedoeling die jij hebt met dit thema.

Over de kwaliteitskring

Waarom?

Steeds meer scholen en onderwijsprofessionals zien hun opdracht binnen het onderwijs niet meer enkel gelegen in het bevorderen van cognitieve prestaties. Zij zien het ook als hun taak om (inter)persoonlijke ontwikkeling van hun leerlingen en scholieren te stimuleren, om te werken aan ieders welbevinden. We beseffen ons steeds meer dat het aanleren van bekwaamheden die leerlingen helpen om gelukkig en succesvol in het leven te zijn, erg waardevol zijn.

Positive Education is de internationale beweging die hierop aansluit en vindt zijn roots in de positieve psychologie. Binnen ons onderwijs wordt hier op verschillende wijze inhoud en vorm aan gegeven. Een waarderend, onderzoekende ontwikkelcultuur is hierbij ondersteunend.

Hoe verhoud jij je tot de positieve psychologie, wat gebeurt er binnen jouw onderwijspraktijk met waarderend onderwijs en welke mogelijkheden zie je?

Wat ga je doen?

In deze kwaliteitskring deel je jouw kennis en ervaring over positieve psychologie en waarderend onderwijs met collega's uit het werkveld.

Vervolgens verken je hoe het werken aan welbevinden binnen jouw onderwijspraktijk versterkt kan worden en wat dit van jou als professional vraagt. Je geeft inhoud en vorm aan jouw specifieke leervraag en ontwikkelactiviteit. Hierbij word je begeleid, uitgedaagd en ondersteund door een professional die binnen het onderwijs expertise en ervaring heeft met positieve psychologie en waarderend onderwijs.

 

Voor wie?

Deelname aan de kwaliteitskring is interessant voor iedere onderwijsprofessional die geïnspireerd wil worden én die tegelijk praktijkbeïnvloeding op gang wil brengen binnen de eigen onderwijspraktijk. Denk hierbij aan:

  • leidinggevenden
  • leerkrachten
  • docenten
  • begeleiders en coördinatoren
  • assistenten en ondersteuners

Toelatingseisen

Een voorwaarde om deel te kunnen nemen aan deze kwaliteitskring is dat je binnen jouw onderwijs draagvlak hebt om aan de slag te gaan met gedrag.

 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

 

Inhoud en opbouw

Bijeenkomsten

De kwaliteitskring bestaat uit 5 bijeenkomsten van 3 uur. Iedere bijeenkomst bestaat uit een theoretisch gedeelte waarbij je betekenis geeft aan de inhoud en actuele ontwikkelingen. Vanuit een kritische beschouwing scherp je jouw visie en worden kansen voor jou als professional én voor jouw onderwijspraktijk zichtbaar.

Leervraag

Vervolgens ga je aan het werk met jouw specifieke leervraag. Je zet jouw inzichten en ideeën om in een concrete ontwikkelactiviteit, waarmee je binnen jouw onderwijspraktijk aan de slag gaat. Fontys Opleidingscentrum Speciale Onderwijszorg (OSO) faciliteert een digitale werkomgeving voor de deelnemers van de kwaliteitskring. Daarnaast stelt OSO de digitale leeromgeving van de Master Educational Needs beschikbaar, met daarin relevante artikelen en andere inhouden.

In deze kwaliteitskring deel je jouw kennis en ervaring over positieve psychologie en waarderend onderwijs met collega's uit het werkveld.

Vervolgens verken je hoe je het werken aan welbevinden binnen jouw onderwijspraktijk kunt versterken en wat dit van jou als professional vraagt. Je geeft inhoud en vorm aan jouw specifieke leervraag en ontwikkelactiviteit. Hierbij word je begeleid, uitgedaagd en ondersteund door een professional die binnen het onderwijs expertise en ervaring heeft met positieve psychologie en waarderend onderwijs.

De kwaliteitskring wordt afgesloten met een bewijs van deelname.
 
 

Meerwaarde

(inter)persoonlijke ontwikkeling en welbevinden

Steeds meer scholen en onderwijsprofessionals zien hun opdracht binnen het onderwijs niet meer enkel gelegen in het bevorderen van cognitieve prestaties. Zij zien het ook als hun taak om de (inter)persoonlijke ontwikkeling van hun leerlingen en scholieren te stimuleren, om te werken aan ieders welbevinden. Er is een groeiend besef van de maatschappelijke waarde van het aanleren van bekwaamheden die leerlingen helpen om gelukkig en succesvol in het leven te zijn.

Positive Education

Positive Education is de internationale beweging die hierop aansluit en vindt zijn roots in de positieve psychologie. Binnen ons nationale onderwijs wordt hier op verschillende wijze inhoud en vorm aan gegeven; de mogelijkheden zijn legio. Een waarderend onderzoekende ontwikkelcultuur is hierbij ondersteunend. Hoe verhoud jij je tot de positieve psychologie, wat gebeurt er binnen jouw onderwijspraktijk betreft waarderend onderwijs en welke mogelijkheden zie je?  

Wat biedt deze kwaliteitskring je?

Deze kwaliteitskring levert je het volgende op:

  • Je vertaalt jouw interesse in het thema positieve psychologie & waarderend onderwijs naar het uitbreiden en versterken van jouw professioneel handelen in de onderwijspraktijk;
  • Je breidt je kennis en kunde uit op het gebied van het thema en versterkt zo je professioneel handelen;
  • Je breidt je netwerk uit met onderwijsprofessionals die eenzelfde ambitie nastreven.
 

 

 

 

Aanmelden

Hieronder vind je de startdatum van deze cursus of opleiding en kun je je aanmelden.


Wordt hier geen startdatum en aanmeldknop getoond?
En heb je wel interesse in deze cursus? Stuur dan een mail naar osovp@fontys.nl.

Bij minimaal 5 deelnemers is uitvoering op locatie mogelijk.