Sprint naar content

Leefstijlcoach

  • 8 maanden
  • 20-09-2024
  • Eindhoven
Gedragsverandering stimuleren en de eigen regie van mensen versterken? Daar ligt na afronding van de post bachelor Leefstijlcoach jouw kracht! Je leert in deze post bachelor hoe jij een gezondere leefstijl en duurzame gedragsverandering kunt realiseren bij cliënten. En hoe jij jezelf ontwikkelt tot een toekomstbestendige leefstijlcoach.

Over deze post bachelor

Steeds meer Nederlanders hebben last van overgewicht of obesitas. Een maatregel in het Nationaal Preventieakkoord tegen overgewicht en obesitas is het verzorgen van zorg en ondersteuning op maat door deel te nemen aan gecombineerde leefstijlprogramma’s (GLI’s). Door middel van een GLI leren mensen om gezonder te kunnen leven. Als leefstijlcoach kun jij daaraan bijdragen.

In de post bachelor Leefstijlcoach leer je de leefstijl van je cliënt in kaart te brengen en een passend leefstijlplan op te stellen. Je leert te analyseren in welke fase van gedragsverandering een cliënt zich bevindt. En hoe je als coach de motivatie en het vertrouwen van een cliënt kunt stimuleren. Zo staat de eigen regie van de cliënt, het verhogen van eigen effectiviteit en het toewerken naar duurzame gedragsverandering centraal.

 

Voor wie?

De post bachelor Leefstijlcoach is geschikt voor professionals met een afgeronde hbo- /wo-vooropleiding in (para-)medische beroepen zoals:

  • Huisarts
  • Fysiotherapeut
  • Praktijkondernemer
  • Diëtist
  • Sportkundige
  • Verpleegkundige

Ben je niet werkzaam als (para-)medisch professional, maar wil je wel deze post bachelor volgen? Leefstijlcoach is ook geschikt voor professionals met een sterke affiniteit met gezondheid of een aanverwante afgeronde hbo- of wo-opleiding zoals:

  • HR-managers
  • Docenten
  • Maatschappelijk werkers

Toelatingseisen

Ben je een hbo -/ wo-opgeleide professional, maar beschik je niet over een (para-)medische vooropleiding? Dan is een intake-assessment vereist. Dit assessment bestaat uit een interview waarbij jouw motivatie en relevante praktijkervaringen centraal staan.

Tijdens het gesprek maken we kennis met elkaar en kun je jouw vragen stellen. Zo wordt duidelijk of deze post bachelor bij je past en of het haalbaar is om deze binnen de gestelde tijd succesvol af te ronden.

Aanmelden intake-assessment

Wil je je aanmelden voor het intake-assessment? Stuur dan een e-mail naar fontysprohealth@fontys.nl met daarin je vooropleiding en je (werk)ervaring.

Wij beoordelen dan op basis van je opleiding en ervaring of het zinvol is om deel te nemen aan het intake-assessment.

 

Placeholder for Fontys video
In deze opleiding leer je echt coaching in de vorm van motivational interviewing. Hierbij durf je iemand de spiegel voor te houden en leer je reflecteren.'
Andor Verhoeven (docent)

 

Inhoud en opbouw

Tijdens deze post bachelor ontwikkel jij je tot toekomstbestendige leefstijlcoach, waarbij er nadruk ligt op evidence based practice. Dit houdt in dat je aandacht hebt voor de wensen van de cliënt, de wetenschap en de klinische expertise die jij als professional bijdraagt.

In deze post bachelor behandel je in ieder geval de volgende onderwerpen:

  • De grondbeginselen van gezondheid
  • Psychologische mechanismen van gedrag
  • Invloed van (sociale)omgeving en gezondheidsvaardigheden op gezondheidsgedrag
  • Jouw eigen professionele ontwikkeling
  • Bedrijfsvoering als leefstijlcoach (ondernemingsplan)

Je doet expertise op over (on)gezonde leefstijlen en het realiseren van duurzame gedragsverandering. Ook ontwikkel je jouw coachvaardigheden, waarmee je een cliënt bewust maakt van zijn of haar vermogen om regie te nemen over de gezondheid. Je oefent het analyseren van leefstijl, het maken van een plan en jouw rol als coach. Je oefent zelfstandig, met medestudenten en met echte cliënten. Je coacht cliënten in je eigen werk- of privéomgeving en brengt zo de geleerde kennis en vaardigheden in praktijk. Het gaat niet alleen om het toepassen van deze kennis en vaardigheden, maar ook om het ontwikkelen van een eigen unieke stijl. Ondernemerschap en intervisie zijn daarom geïntegreerd in deze opleiding.

Deze post bachelor Leefstijlcoach bestaat uit 3 modules:

  1. Gezondheid en (zelf)monitoring
  2. Zelfregie in Leefstijlverandering
  3. De praktijk

De nieuwste inzichten en innovaties op het gebied van gezondheidsgedrag komen aan bod, opgedaan in het onderwijsteam Empowering Healthy Behaviour van Fontys Paramedisch.

De docenten zijn allen werkzaam onderzoeks- & onderwijsteams binnen Fontys Paramedisch.

Lea Raemaekers, docent (coaching, Acceptance and Commitment Therapy (ACT), talentontwikkeling), Sportpsycholoog VSPN®
Opleiding: Master Arbeids-, organisatie, & gezondheidspsychologie, Post-master Sportpsychologie, ACT. Beschikt over de Basiskwalificatie onderwijs.

Lea motiveert je om in actie te komen, faciliteert het vergroten van je eigen-effectiviteit, en heeft aandacht voor jouw persoonlijke ontwikkeling. Lea geeft les in module 1,2,3 en is tevens de coördinator van de opleiding.


Forra Cornelis, docent ((neuro)psychologie, gezondheidsvaardigheden, onderwijsontwerp (o.a. blended learning), coaching).
Opleiding: Master Neuropsychologie. Beschikt over de Basiskwalificatie onderwijs.

Forra stimuleert de zelfregulerende vaardigheden van jou en je cliënt tot maximale gezondheid. Forra geeft les in module 1, 2 en 3.


Steven Onkelinx, docent en onderzoeker (fysieke gezondheid, inspanningsfysiologie, revalidatie chronische zieken, risicostratificatie chronische aandoeningen, genetica, ECG/ Spirometrie).
Opleiding: Master revalidatiewetenschappen, Post-Master Cardiorespiratoire revalidatie, PhD in Biomedische wetenschappen. Beschikt over de Basiskwalificatie onderwijs.

Steven leert je inzicht te krijgen in je beweeggedrag om zo gezondheidswinst te realiseren. Steven geeft les in module 1 en 2.


Marianne Nieboer, docent (voeding en eigen-effectiviteit)
Opleiding: Bachelor Nutrition and Dietetics, Master Healthcare Policy Innovations and Management. Beschikt over de Basiskwalificatie onderwijs.

Marianne geeft les in module 1 en 2.


Hylke Hooghiemstra, docent (beweging, voeding, ACT, coaching, positieve gezondheid)
Opleiding: Bachelor Fysiotherapie, Master Healthy Aging. Beschikt over de Basiskwalificatie onderwijs.

Hylke kijkt vanuit verschillende perspectieven naar gezondheid en de rol van leefstijlcoaching. Hylke geeft les in module 1 en 2.


Monique van Zutphen, docent (bewegen, coaching, mindfulness, ACT, positieve gezondheid)
Opleiding: Bachelor Gelukscoach, Master Psychosomatisch fysiotherapeut. Beschikt over de Basiskwalificatie onderwijs.

Monique barst van de energie en dan ontstaan er dingen. Monique geeft les in module 1 en 2.


Andor Verhoeven, docent (bewegen, omgeving, GLI, coaching, ACT)
Opleiding: Bachelor Fysiotherapie, Master Manuele therapie. Beschikt over de Basiskwalificatie onderwijs en Basiskwalificatie Examinering.

Voor Andor draait alles om communicatie en écht luisteren. Andor geeft les in module 1, 2 en 3.


Noëlle Khalil, docent (coaching, feedback)
Opleiding: Bachelor Toegepaste Psychologie, Master Leren & Innoveren. Beschikt over de Basiskwalificatie onderwijs.

Noëlle kijkt graag met een holistische blik naar mens en gedrag, om het te begrijpen en samen duurzame verandering te bereiken. Noëlle geeft les in module 1, 2 en 3 .


Contact met de docenten tijdens de cursus:
Tijdens de cursus dagen heb je face to face contact met de docenten, buiten lesdagen heb je contact via de online leeromgeving van Fontys Paramedische Hogeschool.

De adviescommissie van deze opleiding bestaat uit:
Marja Hoogendoorn,
Stichting TCI Marja Hoogendoorn Leefstijlcoach My Daily Lifestyle
Freelance (GLI) Leefstijl & Sportcoach
Freelance stress & burn-out specialist


Dr. Roderick Wondergem PhD,
Docent Healthy Ageing, Fontys Sporthogeschool


Carla van Mensvoort,
Eigenaar diëtistenpraktijk van Mensvoort en Maxima Medisch Centrum Veldhoven.

 
 

Meerwaarde

Zo’n 3,5 miljoen Nederlanders tussen de 18 en 75 jaar (28% van de bevolking) komen in aanmerking voor een GLI zorgtraject, dat vergoed wordt door zorgverzekeraars. Deze zorgverzekeraars erkennen op dit moment alleen coaches met het Leefstijlcoach-diploma dat wordt erkend door de Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland (BLCN).

Daarom zit je met het Fontys post bachelor diploma Leefstijlcoach goed. Na succesvol afronden van de opleiding kun je lid worden van de Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland (BLCN) en wordt je Gecombineerde Leefstijlinterventie vergoedt door de zorgverzekeraar.


Accreditatie

Voor deze post bachelor is accreditatie verleend door:
KABIZ & CPION waardoor je je kunt laten registreren bij de BLCN en je in het 'register van Leefstijl coachen' kunt laten opnemen.


KNGF en Keurmerk hebben erkenning verleend voor registratie leefstijlcoaching. Het erkenningsnummer van de erkende scholingsactiviteit is 2019-6.

Aan deze erkenning zijn geen punten verbonden, omdat je na post bachelor de erkenning leefstijlcoaching krijgt bij KNGF.

Voor meer informatie, zie de website van de KNGF.


Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals hebben accreditatie verleend voor 101 punten.


Door ADAP is geaccrediteerd met 240 punten als algemene scholing voor ergotherapeuten, diëtisten, logopedisten, huidtherapeuten, optometristen, orthoptisten, podotherapeuten, oefentherapeuten Cesar & Mensendieck en MBB’ers.


Door KABIZ is geaccrediteerd met 265 punten.


Door NVvPO is geaccrediteerd met 12 punten.


En de post bachelor Leefstijlcoach is erkend en geaccrediteerd door de MBOG (Maatschappij ter bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde).

 
Placeholder for Fontys video
‘Bij ons kloppen mensen aan die gezonder willen leven.
Vaak zijn ze naar ons verwezen door hun huisarts of praktijkondersteuner. Onze cliënten hebben vaak last van overgewicht of zelfs obesitas. Ze hebben al heel veel geprobeerd om fitter te worden, maar ze hebben ook gemerkt hoe lastig dat is. Gewicht verliezen kan iedereen, maar je gedrag zo aanpassen dat je het ook volhoudt, dat is wat anders.' Lees verder...

 

Praktische info

Niveau
Post bachelor
Kosten
€ 4.950(BTW vrijgesteld)
Startmoment(en)
20-09-2024

Wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op via fontysprohealth@fontys.nl

Deze post-bachelor kost € 4.950,- en is vrijgesteld van btw.

Dit bedrag is inclusief thee of koffie en een broodmaaltijd gedurende de lesdag.


Is het mogelijk om de opleiding in termijnen te betalen?
Het is mogelijk om deze opleiding in termijnen te betalen. Dit is kosteloos. Na aanmelding kun je hiervoor contact opnemen met onze afdeling lesgeld: lesgeld@fontys.nl.


Welke kosten zijn wel/niet inbegrepen?
Je hoeft bij ons geen onverwachte extra kosten te verwachten mits expliciet vermeld op de website. De opleidingsprijs zoals vermeld op de website is inclusief lesmateriaal, catering, accreditatie, etc..


Annuleringsvoorwaarden
Op al onze opleidingen zijn de leveringsvoorwaarden van Fontys van toepassing.

    Start 20 september 2024

    Dag 01 | 20 september 2024

    Dag 02 | 04 oktober 2024

    Dag 03 | 18 oktober 2024

    Dag 04 | 01 november 2024

    Dag 05 | 15 november 2024

    Dag 06 | 29 november 2024

    Dag 07 | 13 december 2024

    Dag 08 | 10 januari 2025

    Dag 09 | 24 januari 2025

    Dag 10 | 07 februari 2025

    Dag 11 | 21 februari 2025

    Dag 12 | 14 maart 2025

    Dag 13 | 28 maart 2025

    Dag 14 | 11 april 2025

    Dag 15 | 25 april 2025

    Dag 16 | 16 mei 2025


    De lesdagen vinden plaatst op vrijdag van 9:00 tot 17:00u

     

     

    Aanmelden

    Hieronder vind je de startdatum van deze cursus of opleiding en kun je je aanmelden.

    Startdata


    Wordt hier geen startdatum en aanmeldknop getoond?
    Dan is aanmelden op dit moment (nog) niet mogelijk.
    Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over de cursus/opleiding. We helpen je graag verder!
    Alle contactgegevens vind je onderaan deze pagina.