Leiderschapsopleiding Basisbekwaam Schoolleider

Verwerf kennis en vaardigheden waarmee je een bredere kijk op de organisatie ontwikkelt. Van daaruit leer je sturing te geven aan team- en onderwijsontwikkeling.

Over de opleiding

Tijdens de Leiderschapsopleiding Basisbekwaam krijg je alle handvatten om door te kunnen groeien naar integraal schoolleider. Daarbij leer je het volgende: 

 • Organiseren en richting geven
 • Onderwijskundig leiderschap in innovatieve context
 • Leiding geven aan individuele leraren en teams
 • Onderzoeken in de school
 • Professionele identiteit

 

Voor wie?

De opleiding is bedoeld voor startende school-, team- of afdelingsleiders. Ook is de opleiding geschikt voor leidinggevenden, die functioneren op het niveau van adjunct-directeur en die zich willen registreren als register adjunct-directeur onderwijs (RADO). Daarnaast is de opleiding geschikt voor leraren en coördinatoren die een leidinggevende functie op dat niveau ambiëren.


Toelatingseisen

Je wordt toegelaten tot deze opleiding als je voldoet aan onderstaande eisen:

 • Je bent werkzaam als ervaren docent in het primair-, voortgezet-, middelbaar beroeps- of hoger onderwijs.
 • Je vervult bij voorkeur al een middenkaderpositie (intern begeleider, bouwcoördinator, inhoudelijk specialist, kartrekker, teamleider).
 • Je hebt een leer-/werkplek die past bij de bedoeling van de opleiding. Dit houdt in dat je sturingsruimte hebt om leiding te kunnen geven aan (het ontwerpen van) een groepsoverstijgend verandertraject.
 • Je bent minimaal in het bezit van een hbo-bachelordiploma in de sector Hoger Pedagogisch Onderwijs of een eerstegraadsopleiding tot leraar.
 

afspelen

 

Inhoud

De Leiderschapsopleiding Basisbekwaam duurt één jaar en vraagt  420 uur studietijd. In deze periode zijn in totaal 18 contactdagen, waarvan 14 lesdagen (inclusief een tweedaagse training). 

In deze periode staat een verandervraagstuk centraal die voor jou van toepassing is. Het leren krijgt zin en betekenis door het veelvuldig oefenen met eigen praktijkcasussen. 

Op lesdagen worden kennisdelingen, peerfeedback en dialoogsessies ingepland. Overige contactdagen worden gebruikt voor persoonlijke ontwikkelgesprekken, leerteambegeleiding  en feedbackmomenten. 

Studietijd buiten de contactmomenten benut je voor literatuurstudie, het uitvoeren van praktijkgerichte opdrachten, (zelf-) onderzoek en het opbouwen van je eigen portfolio met beroepsproducten. 

De groep Basisbekwaam kent over het algemeen een rijke diversiteit. Studenten komen uit verschillende onderwijssectoren. Je medestudenten zullen verschillen in de mate waarin ze reeds taken hebben die horen bij het brede vak van leidinggeven. Zo kan je iemand tegenkomen uit een kleine basisschool die coördinator is van de groepen 4-8. Maar ook een sectieleider uit het voortgezet onderwijs, mbo of hbo. Wat jullie gemeenschappelijk hebben is dat je nog niet integraal eindverantwoordelijke bent maar al wel stappen hebt gezet of wilt gaan zetten op het pad van leiderschap.
Na het succesvol afronden van de opleiding ontvang je het diploma Basisbekwaam. Op basis hiervan kun je je registreren als adjunct-directeur (RADO) bij het Schoolleidersregister PO. 
 
 

Meerwaarde

Met de Leiderschapsopleiding Basisbekwaam van Fontys: 

 • Ontwikkel je management- en leiderschapsgedrag en leg je de basis voor persoonlijk leiderschap
 • Kun je je registreren als adjunct-directeur (RADO) bij het Schoolleidersregister PO
 • Heb je de mogelijkheid om daarna door te groeien tot onderwijskundig leider middels de opleiding Vakbekwaam Schoolleider

 
afspelen

 

Praktische info

Een studie combineren met je werk en/of gezin is een bewuste keuze. Aan die keuze gaan veel vragen vooraf, zoals: Kan ik het niveau aan? Kom ik met de opleiding verder in mijn werk? En past de studie in mijn leven (werk, gezin, vrienden, familie)?
Docenten en studenten, opleidingscoördinatoren en studiecoaches geven je graag antwoord op je vragen.Tijdens een voorlichtingsavond kijken we samen hoe jij je optimaal kan ontwikkelen.

 • Online voorlichting Basisbekwaam en Vakbekwaam Schoolleider (van Buiten)

Online voorlichting Basisbekwaam en Vakbekwaam Schoolleider (van Buiten)

27 januari 2022 Online 19.00 - 20.00 uur

Download hier de presentatie van de online voorlichting.

Niveau
Post HBO

Wil je graag een gesprek met iemand van de opleiding? Dat kan. Stuur een mail naar fhke-vp@fontys.nl of app je vraag naar +31610176464. We nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op.

De kosten voor deze cursus of opleiding vind je hierboven bij de Opleidingsfeiten.

Subsidie, lening of beurs?
Er zijn diverse mogelijkheden om voor je studie gebruik te kunnen maken van een lening, subsidie, een beurs en/of van belastingvoordeel. Op deze pagina vind je daarover alle informatie.

  Heb je een specifieke leervraag voor jouw school of organisatie? Fontys biedt op maat gemaakte trajecten aan die zijn afgestemd op jouw scholingsbehoeften. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te ontdekken.

   Waarom een leiderschapsopleiding? In onderstaande video's vertellen we je meer over de visie van Fontys op leiderschap in het onderwijs, hoe dit middels 7 kernpraktijken naar voren komt in al onze leiderschapsopleidingen en hoe dit in relatie staat tot jouw professionele identiteit. Een gedeelte van deze uitleg komt mogelijk ook aan bod tijdens de online voorlichting. Heb je vragen? We beantwoorden ze graag tijdens onze online voorlichting, dus schrijf je direct in!

   Visie

   7 kernpraktijken

   Professionele identiteit

    

    

   Aanmelden

   Hieronder vind je de startdatum van deze cursus of opleiding en kun je je aanmelden.
   De directie behoudt zich het recht voor om bij onvoldoende deelname de cursus te annuleren.


   Wordt hier geen startdatum en aanmeldknop getoond?
   Dan is aanmelden op dit moment (nog) niet mogelijk.
   Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over de cursus/opleiding. We helpen je graag verder!
   Alle contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

    

   Locaties en contact