Leiderschapsopleiding Vakbekwaam Schoolleider

Word jij een krachtig schoolleider die in staat is tot kritische reflectie met de juiste leidinggevende vaardigheden? Je leert het bij de Leiderschapsopleiding Vakbekwaam Schoolleider.

Over de opleiding

Ben je integraal schoolleider en wil je je doorontwikkelen tot een stevig, visiegerichte onderwijskundig leider, dan is Vakbekwaam Schoolleider de opleiding voor jou. In tegenstelling tot de opleiding Basisbekwaam Schoolleider heb je als student brede verantwoordelijkheden in de school en het bestuur en kun je voortbouwen op je ervaring als leider. Je kunt je met dit diploma registreren als Register Directeur Onderwijs (RDO) in het schoolleidersregister.

 

Voor wie?

Je wilt je verder ontwikkelen als leidinggevende in het onderwijs en je kunt je vinden in de volgende punten:

 • Je wilt leren hoe je verandermanagement succesvol toepast
 • Je wilt je vaardigheden op het gebied van persoonlijk en professioneel leiderschap verbeteren
 • Je wilt doorgroeien naar schoolleider
 • Je wilt leiding geven aan een lerende onderwijsorganisatie

Toelatingseisen

Je wordt toegelaten tot deze opleiding als je voldoet aan onderstaande eisen:

 • Je bent minimaal in het bezit van een HBO bachelor diploma in de sector Hoger Pedagogisch Onderwijs of een eerstegraadsopleiding tot leraar;
 • Je bent in het bezit van het diploma Basisbekwaam (sector PO) of een vergelijkbare andere managementopleiding;
 • Je bent werkzaam als schoolleider in het onderwijs (of hebt een vergelijkbare positie binnen een onderwijsorganisatie);
 • Je bent in de gelegenheid om te voldoen aan de praktijkeisen die voortvloeien uit de opleiding (dit houdt in dat je een integrale eindverantwoordelijkheidspositie hebt met voldoende mandaat).

 

afspelen

 

Inhoud en opbouw

De Leiderschapsopleiding Vakbekwaam is een eenjarige cursus en richt zich op leidinggevenden binnen het onderwijs (po/vo/mbo). 
Een centraal verandervraagstuk (kernopgave) en daarbij behorende werkplekopdrachten vormen de rode draad in de opleiding. Deze kernopgave is tevens een middel om te werken aan het aantonen van leeruitkomsten op het niveau van Vakbekwaam Schoolleider. Hiervoor legt je een learning portfolio aan waarin diverse beroepsproducten worden verzameld en waaraan een zelfbeoordeling wordt toegevoegd. Naast de centrale kernopgave wordt gedurende de gehele opleiding ook gewerkt met een persoonlijke kernopgave. Hierin ontwikkel je je eigen leiderschapsontwikkeling in de context van de eigen onderwijspraktijk. Ambities en doelen op het gebied van schoolontwikkeling en de eigen leiderschapsontwikkeling als schoolleider worden hierbij samengevoegd. 
De groep 'vakbekwaam' kent over het algemeen een brede diversiteit aan cursisten die wordt gekenmerkt door het integrale karakter van hun positie en werkzaamheden. De studenten zijn doorgaans werkzaam zijn in verschillende onderwijssectoren wat bijdraagt aan verschillende perspectieven op succesvol leiderschap in onderwijs. Je hebt dus de mogelijkheid om in de groep samen te werken met school- en teamleiders die werkzaam zijn in onder andere het primair onderwijs, speciaal onderwijs, voortgezet onderwijs, mbo of hbo.

De lesdagen bestaan uit inhoudelijk aanbod, samenwerken met studiegenoten in de vorm van kennisdeling, peerfeedback en dialoogsessies. De andere dagen zijn bedoeld voor persoonlijke ontwikkelgesprekken, leerteambegeleiding en feedback/feedforward. De overige tijd benut je voor literatuurstudie, het uitvoeren van praktijkgerichte opdrachten, (zelf-)onderzoek en het opbouwen van je eigen portfolio met beroepsproducten.

Een belangrijk aspect van de Fontys schoolleidersopleidingen is het werkplekleren. Om hier invulling aan te geven verzamel je voortdurend feedback uit je omgeving (collega’s, stakeholders, critical friends, etc.). Tevens benut je de opleiding om in je eigen dagelijkse praktijk tot onderbouwde acties en keuzes te komen bij het leiding geven aan veranderingen.

Na het voldoen aan alle eisen en dus het volledig afronden van de opleiding, ontvang je het diploma Vakbekwaam. De opleiding is officieel geregistreerd als gecertificeerde schoolleidersopleiding. Dit betekent dat je de opleiding kunt gebruiken voor registratie in het Schoolleidersregister PO.
 
 

Meerwaarde

Met de opleiding Vakbekwaam Schoolleider van Fontys:

  • Ontwikkel je je tot integraal (eind-)verantwoordelijk leidinggevende met een stevige professionele identiteit
  • Breng je effectief leiderschap in praktijk wat impactvol doorwerkt in je school
  • Kun je je registreren als Register Directeur Onderwijs (RDO) in het schoolleidersregister PO
  • Leg je een basis voor een eventueel vervolg naar de Master Leadership in Education
   
  afspelen

   

  Praktische info

  Een studie combineren met je werk en/of gezin is een bewuste keuze. Aan die keuze gaan veel vragen vooraf, zoals: Kan ik het niveau aan? Kom ik met de opleiding verder in mijn werk? En past de studie in mijn leven (werk, gezin, vrienden, familie)?
  Docenten en studenten, opleidingscoördinatoren en studiecoaches geven je graag antwoord op je vragen.Tijdens een voorlichtingsavond kijken we samen hoe jij je optimaal kan ontwikkelen.

  Online voorlichting Basisbekwaam en Vakbekwaam Schoolleider (van Buiten)

  27 januari 2022 Online 19.00 - 20.00 uur

  Bekijk hier de presentatie van de online voorlichting.

  Niveau
  Post HBO

  Wil je graag een gesprek met iemand van de opleiding? Dat kan. Stuur een mail naar fhke-vp@fontys.nl of app je vraag naar +31610176464. We nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op.

  De kosten voor deze cursus of opleiding vind je hierboven bij de Opleidingsfeiten.

  Subsidie, lening of beurs?
  Er zijn diverse mogelijkheden om voor je studie gebruik te kunnen maken van een lening, subsidie, een beurs en/of van belastingvoordeel. Op deze pagina vind je daarover alle informatie.

   Heb je een specifieke leervraag voor jouw school of organisatie? Fontys biedt op maat gemaakte trajecten aan die zijn afgestemd op jouw scholingsbehoeften. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te ontdekken.

    In onderstaande video's vertellen we je meer over de visie van Fontys op leiderschap in het onderwijs, hoe dit middels 7 kernpraktijken naar voren komt in al onze leiderschapsopleidingen en hoe dit in relatie staat tot jouw professionele identiteit. Een gedeelte van deze uitleg komt mogelijk ook aan bod tijdens de online voorlichting. Heb je vragen? We beantwoorden ze graag tijdens onze online voorlichting, dus schrijf je direct in!

    Visie

    7 kernpraktijken

    Professionele identiteit

     

     

    Aanmelden

    Hieronder vind je de startdatum van deze cursus of opleiding en kun je je aanmelden.
    De directie behoudt zich het recht voor om bij onvoldoende deelname de cursus te annuleren.


    Wordt hier geen startdatum en aanmeldknop getoond?
    Dan is aanmelden op dit moment (nog) niet mogelijk.
    Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over de cursus/opleiding. We helpen je graag verder!
    Alle contactgegevens vind je onderaan deze pagina.