Sprint naar content
 

Veelgestelde vragen

We spreken over relevante eerdere werkervaring of relevante maatschappelijke ervaring. Bij het behalen van het geschiktheidsonderzoek ontvang je een tijdelijke bevoegdheid van 2 jaar. Dat betekent dat je direct de verantwoordelijkheid krijgt over het leren en ontwikkelen van een groep kinderen. Om deze geschiktheid aan te kunnen tonen dien je over een aantal kwaliteiten en vaardigheden te bezitten op basis waarvan je je geschiktheid aantoont. Dit kan eerdere werkervaring zijn die relevant is voor het beroep leerkracht basisonderwijs, zoals bijvoorbeeld docent VO/bewegingsonderwijs/muziek, (ortho)pedagoog, therapeut, jeugdzorg, hulpverlening etc. Je kunt ook ervaringen hebben opgedaan buiten een werkcontext die relevant zijn voor het beroep van leerkracht basisonderwijs, bijvoorbeeld als coach bij een sportvereniging of iets dergelijks.
De meeste basisscholen vallen onder een schoolbestuur. Het schoolbestuur is het orgaan dat de eindverantwoordelijkheid draagt voor beslissingen die te maken hebben met de scholen binnen het schoolbestuur en het onderwijs dat gegeven wordt. Dit betreft o.a. financieel beleid, personeelsbeleid en onderwijsinhoudelijk beleid. Je kunt bij alle schoolbesturen terecht die vacatures hebben voor zij-instromers.

Het bestuur van de school waar je werkt (of gaat werken) betaalt voor het zij-instroomtraject. Zij kunnen hiervoor een subsidie aanvragen bij duo. De subsidie is bedoeld als tegemoetkoming in de kosten van het geschiktheidsonderzoek, scholing, begeleiding en studieverlof.

Specificatie van de kosten:

zij vergoeden alle kosten inclusief de kosten voor het geschiktheidsonderzoek.

Specificatie van de kosten:
- Geschiktheidsonderzoek: 1.900 euro
- Scholing per kwartaal: 1.250 euro
- Bekwaamheidsonderzoek: 2000 euro

Deze kosten zijn onder voorbehoud van jaarlijkse indexering.

Ja, de landelijke kennistoets is een verplicht onderdeel van het traject. Voor het basisonderwijs geldt dat je de landelijke toets ‘Rekenvaardigheid’, de landelijke kennistoetsen 'Taal en rekenen' in de hoofdfase van het zij-instroomtraject en de landelijke toets 'Engels' aflegt. Zie ook: www.10voordeleraar.nl

Studiebelasting is lastig om te bepalen omdat het ook sterk afhankelijk is van je vooropleiding en eerdere werkervaring. Gemiddeld gaan we uit van ongeveer een dag per week tijd voor het zij-instroomtraject. Daarnaast heb je ook nog tijd nodig om de lessen voor de werkdagen voor te bereiden, dit valt buiten de dag voor zelfstudie.

Je gaat één avond per week naar school. De rest van de week hangt af van je aanstellingsomvang. We vragen een minimale aanstelling van 0,4 fte.

Ja. Je kunt geen portfolio samenstellen voor het geschiktheidsonderzoek zonder ervaring op te doen en bewijsmateriaal te verzamelen uit de praktijk. Daarnaast kunnen alleen werkgevers je inschrijven en zij zullen je ook in de praktijk bezig willen zien om te bepalen of ze je geschikt achten om zelfstandig voor de groep te staan.
In de handleiding geschiktheidsonderzoek op onze website.