Sprint naar content

Leraar Economie (deeltijd)

Student van deeltijdopleiding Leraar Economie werkt op haar laptop

Leraar Economie (deeltijd)

Nederlands
Hbo-bachelor
Deeltijd
Sittard
Tilburg

Kijk jij graag door een economische bril? En wil jij jongeren inzicht geven voor een gezonde financiële basis?

Hoe werkt aanmelden?

Deadline: 1 september of 1 februari

Kennismaken?

Proefstuderen, open dagen en meer

Neem jouw passie voor economie mee naar het onderwijs

Tijdens de flexibele deeltijdopleiding Leraar Economie leer je alles wat nodig is voor het lesgeven in de vakken algemene economie en bedrijfseconomie. Wat je leert, pas je direct toe in de klas. Van lastige modellen en financiën tot marktwerking en duurzaam ondernemen. Jij wordt vakexpert.

Past de deeltijd opleiding Leraar Economie bij jou?

  • Je bent op zoek naar een nieuwe koers in jouw loopbaan.

    Waarbij je jouw talent voor economie met anderen kunt delen.

  • Je wilt jongeren op weg helpen en inspireren.

    Je hebt oog voor iedereen: of ze nou extra begeleiding of juist uitdaging nodig hebben.

  • Je wilt het studeren flexibel combineren met je werk en privé.

    Heb je al een bachelor in economie of in lesgeven? Dan krijg je vrijstellingen.

Bekijk ook deze opleidingen

Je leert te onderwijzen op een manier die het beste bij jou past

Femke

Student, Leraar Economie Tilburg

Waarom heb je voor de opleiding Leraar Bedrijfseconomie gekozen?

“Een drukke baan bij de Rabobank combineren met twee opgroeiende kinderen, daar heb je je handen wel aan vol. Hoewel ik langere tijd met de gedachte rondliep om leraar te worden, dacht ik altijd dat het niet te combineren was. Dus probeerde ik het zo nu en dan in mijn baan te combineren: ik gaf gastlessen op basisscholen en diverse workshops. Dat had al aardig wat raakvlakken met het onderwijs. Een aantal jaar geleden kreeg ik via de Rabobank een ontwikkeltraject aangeboden. Ik dacht letterlijk bij mezelf: het is nu of nooit. Daar heb ik tot op de dag van vandaag geen spijt van.”

Hoe combineer jij je studie met werk en privé?

“Het is heel druk: ik werk drie dagen in de week, loop één dag stage en ben daarnaast gemiddeld 15 uur per week aan mijn studie bezig. Hoewel je weinig vrije tijd overhoudt, heb ik er wel zelf voor gekozen. Ik doe het graag en daarom is het me nog nooit teveel geworden. Het grootste struikelblok in het begin was dat ik wel bezig kon blijven. Door de jaren heen heb ik geleerd: ‘goed is goed’. Ik studeer in de weekenden alleen in de ochtenden en daarna neem ik even tijd voor mezelf, mijn kinderen en man. Dat heb je echt nodig!”

Op welke manier laat Fontys jou je talenten optimaal ontwikkelen?

“Tijdens de opleiding volg je vakken waarbij je aangeleerd krijgt wat jij nodig hebt in het onderwijs. Hoe leg je bijvoorbeeld een bepaalde som uit? Of hoe bewaak je de orde in de klas? Er wordt heel veel aandacht besteed aan de wijze hoe jij dit zelf aanpakt. Iedereen heeft nu eenmaal een ander karakter en daar is ruimte voor. Je leert te onderwijzen op een manier die het beste bij jou past.”

Hoe wil jij straks het verschil maken in het onderwijs?

“Ik hoop echt dat ik leerlingen iets kan meegeven waar ze jaren later nog op terugkijken. Het lijkt me prachtig als een leerling zegt: ‘Dat heeft mevrouw Schakenraad ooit verteld en dat heeft echt iets met me gedaan’. Dan hoeft het niet eens iets met het vak te maken hebben gehad, maar gewoon een mooie levensles waar ze iets mee kunnen. Ik was blij dat ik vroeger op school mijn ei kwijt kon. Daarom vind ik het belangrijk dat ik kinderen genoeg aandacht kan geven, om ook een praatje met mij te kunnen maken.”

Wat voor tips heb je voor studenten die deze opleiding willen gaan doen?

“De luxe van deeltijd studeren aan Fontys is dat je veel vakken kunt combineren. Je bepaalt zelf het tempo van je opleiding. Dat klinkt heel verleidelijk, maar dit kan ook een valkuil zijn. Dat heb ik wel gemerkt in het eerste jaar toen ik zoveel mogelijk vakken naast elkaar wilde volgen. Met de ervaring die ik inmiddels heb opgedaan, durf ik te zeggen dat het niet opweegt tegen de stress en spanning die het oplevert. Besef dat je naast de studie ook een baan en privéleven hebt. Gun jezelf de tijd!”

Een jaar studeren is voldoende

Leo

Alumnus, Leraar Economie Sittard

Hij had er geen behoefte aan om een 4-jarige opleiding te volgen, maar wilde wel een carrièreswitch maken om docent te worden. Toen de 54-jarige Leo Brorens erachter kwam dat hij bij Fontys Lerarenopleiding Sittard (FLOS) binnen één jaar tijd een onderwijsbevoegdheid kon halen, was hij overstag. In juni rondde hij de flexibele deeltijdopleiding Leraar Bedrijfseconomie in één (!) jaar af. Een geweldige prestatie.

Leo volgde eerder de opleiding Bedrijfseconomie aan de Hogeschool Zuyd en heeft daarna 29 jaar in het bedrijfsleven gewerkt. Afgelopen jaar kreeg hij minder zin in zijn job. Tijd voor iets nieuws. De vader van twee kinderen verliet na bijna dertig jaar het bedrijfsleven om een compleet nieuwe wereld te ontdekken. De wereld van het onderwijs. “Ik heb specifiek voor deze flexibele deeltijdopleiding gekozen vanwege het maatwerk. Je kunt zelf bepalen hoe lang je over een opleiding doet. Ik ben 55 jaar oud, getrouwd en heb twee kinderen. Ik had geen zin om nog een aantal jaar op school te moeten zitten.”

Planning

Een jaar studeren is genoeg voor Leo. En als je binnen een jaar een opleiding volgt die normaal vier jaar duurt, moet je goed kunnen plannen. Iets waar Leo geen moeite mee heeft. “De opzet van de opleiding vond ik erg goed. En daar bedoel ik mee dat je de theorie die je krijgt meteen in de praktijk kunt brengen. Denk bijvoorbeeld aan de stages die je loopt. Het theoretische wat je bij de FLOS krijgt aangereikt, pas je toe tijdens je eigen lessen. Je loopt in totaal drie stages op verschillende scholen, zodat je overal een beetje van kunt proeven. Maar vergis je niet. De opleiding is redelijk zwaar. We zijn met dertien personen begonnen in september en er zijn vijf medestudenten gestopt. Maar ik en een mede-student wisten de opleiding dan weer succesvol af te ronden binnen één jaar!"

Vanwege zijn achtergrond werd Leo voor het vakinhoudelijke stuk vrijgesteld. Hij ging het afgelopen jaar om de week een avond naar school. Om de twee maanden was er een bijeenkomst ten behoeve van het vak vakdidactiek. “Hoewel ik de school niet vaak zag, heb ik toch een goede band met mijn medestudenten opgebouwd. We hadden een leuk groepje en hielden elkaar op de hoogte via WhatsApp. We hielpen elkaar en steunden elkaar.”

De sfeer bij FLOS is goed, vindt Leo. Niet alleen vanwege de kleinschaligheid van de opleiding en de medestudenten, maar ook vanwege de docenten waar hij les van kreeg. “De leraren zijn stuk voor stuk vakinhoudelijk goed. Ze zijn plezierig in de omgang. Eigenlijk kan ik er alleen maar positieve dingen over zeggen. Ik ben nog niet teleurgesteld.”

Lesgeven

Leo zou graag voor mbo-klassen willen staan. “Daar heb je te maken met studenten die bewust voor het vak economie hebben gekozen. Laatst kreeg ik een leuk complimentje van een leerling. Hij had al een paar keer het vak economie gevolgd, maar snapte bepaalde stof pas nadat ík het had uitgelegd. Dat doet je goed.”

Leo als docent

“Samenwerken met een klas, dat zet ik voorop. Ik wil kennis overdragen, maar tegelijkertijd ook een luisterend oor bieden aan mijn leerlingen.”

Gouden tip

“Als je zelf je stageplek moet regelen, zorg dan dat je ruim op tijd zeker weet dat je je stageplek veilig kunt stellen.”

Student van deeltijdopleiding Leraar Economie voor de klas als docent in de onderbouw
Jouw opleiding

Met maatwerk word jij de leraar economie die jij wilt zijn

In de deeltijdopleiding Leraar Economie volg je je eigen studieroute. Je duikt in (bedrijfs)economische vraagstukken en leert hoe je daarmee met verschillende leerlingen aan de slag kunt. Wat je leert, pas je direct toe in jouw praktijk. Jij verrijkt jouw economische blik en die van anderen.

Jouw opleiding

Wat ga je leren?

  • Je wordt breed uitgedaagd in het domein economie én het leraarsvak.

    Met je diploma mag je in alle economische vakken lesgeven binnen het tweedegraadsgebied.

  • Je leert jouw kennis van economie delen met leerlingen van verschillende niveaus.

    Van vmbo, onderbouw havo/vwo en speciaal onderwijs tot mbo en volwassenenonderwijs.

  • Je geeft vorm aan je eigen lessen en wordt de leraar die jij wilt zijn.

    Je bedenkt creatieve les- en toetsvormen. En je leert hoe je leerlingen kunt coachen.

Jouw opleiding

Hoe zien de komende jaren eruit? 

In de deeltijd Lerarenopleiding Economie combineer je theorie met praktische opdrachten en werkplekleren. Samen met jouw studentcoach bespreek je wat voor jou de optimale studieroute is. Op basis van vooropleiding, ervaring en inzet kan je je studie versnellen.

Docent van deeltijdopleiding Leraar Economie geeft een les
Jouw toekomst

Geef jongeren een economische basis om op voort te bouwen

Na de Lerarenopleiding Economie mag jij lesgeven in economie en bedrijfseconomie in het tweedegraads werkveld: aan het vmbo/mbo of onderbouw havo/vwo. Ook buiten de klas wachten er uitdagingen op jou. Zo kun je les- en toetsmateriaal ontwikkelen of doorgroeien naar het middenmanagement op jouw school.

Toelating & aanmelden

Toelatingseisen

  • Met een havo-, vwo-, of mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten.

    Voor bepaalde havo- en vwo-profielen gelden aanvullende toelatingseisen.

  • Vak niet in jouw pakket of niet de juiste vooropleiding?

    Geen paniek! In sommige gevallen kun je alsnog worden toegelaten. Bekijk de volledige toelatingseisen voor alle mogelijkheden.

De campus

Kom studeren bij Fontys en ontwikkel jezelf tot een gewilde professional

Onze campussen bieden veel om jouw talent en kennis optimaal te ontwikkelen en te laten bloeien.

Kosten opleiding

Benieuwd wat deze opleiding kost?

Bereken je collegegeld met de collegegeldmeter. Buiten collegegeld heb je ook andere kosten zoals literatuur en materialen.

In sommige gevallen is subsidie mogelijk. Ontdek hier alle subsidiemogelijkheden

Collegegeld berekenen

Leraar Economie (deeltijd)

Taal

Nederlands

Opleidingstype

Hbo-bachelor

Opleidingsvorm

Deeltijd

Locatie(s)

Tilburg, Sittard

Specificaties

Leraar Economie (deeltijd)

Startdatum

September

Taal

Nederlands

Opleidingsduur

4 jaar

Opleidingstype

Hbo-bachelor

Opleidingsvorm

Deeltijd

Locatie(s)

Tilburg, Sittard

Deadline: 1 september of 1 februari

Hoe werkt aanmelden?

Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.

Leraar Economie

Van aanmelden tot starten

Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.

  • Start met Kennismaken

    Krijg een goed beeld van de opleiding tijdens een open avond of online voorlichting.

    Bekijk de agenda van de opleiding
  • Aanmelden

    Doe dit uiterlijk vóór 1 september.

    Meld je aan voor de opleiding via Studielink
    Bij enkele opleidingen is instromen gedurende het studiejaar mogelijk.
  • Op uitnodiging

    Studiekeuzecheck: jouw check-in bij Fontys

  • Alles voor een Goede start

    Op Goede Start vind je alles wat je nodig hebt voor een goed begin van je studie, waaronder benodigde materialen en informatie over je eerste lesweek.

  • 1 september 2025

    Start eerste lesweek

  • Start met Kennismaken

    Krijg een goed beeld van de opleiding tijdens een open avond of online voorlichting.

    Bekijk de agenda van de opleiding
  • Aanmelden

    Meld je aan voor de opleiding via Studielink. Doe dit vóór 1 februari.

    Hoe werkt dat aanmelden?
  • Op uitnodiging

    Studiekeuzecheck: jouw check-in bij Fontys

  • Alles voor een Goede start

    Op Goede Start vind je alles wat je nodig hebt voor een goed begin van je studie, waaronder benodigde materialen en informatie over je eerste lesweek.

  • 10 februari 2025

    Start eerste lesweek

  • Start met Kennismaken

    Krijg een goed beeld van de opleiding tijdens een open avond of online voorlichting.

    Bekijk de agenda van de opleiding
  • Aanmelden

    Doe dit uiterlijk vóór 1 september.

    Meld je aan voor de opleiding via Studielink
    Bij enkele opleidingen is instromen gedurende het studiejaar mogelijk.
  • Op uitnodiging

    Studiekeuzecheck: jouw check-in bij Fontys

  • Alles voor een Goede start

    Op Goede Start vind je alles wat je nodig hebt voor een goed begin van je studie, waaronder benodigde materialen en informatie over je eerste lesweek.

  • 1 september 2025

    Start eerste lesweek

  • Start met Kennismaken

    Krijg een goed beeld van de opleiding tijdens een open avond of online voorlichting.

    Bekijk de agenda van de opleiding
  • Aanmelden

    Meld je aan voor de opleiding via Studielink. Doe dit vóór 1 februari.

    Hoe werkt dat aanmelden?
  • Op uitnodiging

    Studiekeuzecheck: jouw check-in bij Fontys

  • Alles voor een Goede start

    Op Goede Start vind je alles wat je nodig hebt voor een goed begin van je studie, waaronder benodigde materialen en informatie over je eerste lesweek.

  • 10 februari 2025

    Start eerste lesweek

Studiekeuzeactiviteiten

Kennismaken met Leraar Economie

Meld je aan voor de Open dag, een online voorlichting of één van de andere activiteiten om kennis te maken met de opleiding.

Vragen die wij vaak krijgen

Het vak algemene economie gaat over de economische werking van een samenleving. Bedrijfseconomie gaat om de economische werking van een bedrijf. Economie is een overkoepelende term die je gebruikt voor alles wat te maken heeft met de productie en verdeling van producten en diensten in een samenleving. Het is dus een heel breed vakgebied. Met deze lerarenopleiding Economie mag je in beide vakken lesgeven. Let op: je schrijft je via Studielink wel in voor een van de twee richtingen, maar in de opleiding word je in beide richtingen geschoold.