Sprint naar content

Leraar Consumptieve Techniek (deeltijd)

Leraar Consumptieve Techniek (deeltijd)

Jouw opleiding

Krijg een goed beeld van hoe jouw opleiding eruit gaat zien.

Zo ziet je studie eruit

Flexibel studeren in deeltijd betekent dat je je studie kunt afstemmen op jouw persoonlijke situatie en achtergrond. Jouw week is afhankelijk van hoe jij je studieroute inricht. Je studentcoach begeleidt hierbij. Je hebt een werkplek waar je de vertaalslag maakt van theorie naar praktijk.

Student aan de slag in het praktijklokaal van Leraar Consumptieve Techniek
  • Een vaste dag per week volg je les op het TU/e-terrein in Eindhoven.

    In ons Nexusgebouw waar techniek en innovatie centraal staan.

  • ± 4-6 uur per week besteed je aan stage op jouw (leer)werkplek.

    Zo vorm je je verder tot de docent die jij wilt zijn.

  • Per week besteed je zo’n 10-12 uur aan zelfstudie.

    Hierbij verwerk je jouw leeruitkomsten en toon je aan dat je ze beheerst.

Opbouw van de deeltijdopleiding

  • versneld afronden mogelijk met relevante ervaring en kennis
  • studieduur en -belasting afhankelijk van jouw situatie
  • tussentijds instromen in de deeltijd kan in februari

Rooster 2024-2025

  • opleidingsdag op dinsdag (fysiek of online)
  • op verzoek kun je op donderdagochtend extra aanbod van pedagogiek en didactiek volgen
  • flexibel in te richten wanneer je welk vak volgt
  • ook leer je wekelijks op de werkplek/stage
  • rooster vanaf studiejaar 2025-2026 is in ontwikkeling
jaar 1
Eindhoven

Propedeuse

De eerste periode volg je een vast onderwijsaanbod. De onderwijseenheden zijn pedagogisch, didactisch en/of vakinhoudelijk. We behandelen onder andere drank- en levensmiddelentechnologie, voedingsmiddelenleer, voedselconservatie en hygiënecodes. Ook leer je je leerlingen het kook/bakproces of de rol van gastheer/vrouw in de horeca.

Je leert vakkennis verwerken in didactische modellen en goede lessen opbouwen in diverse werkvormen. Vanaf het begin sta jij voor de klas. Jij krijgt alle leerlingen mee!

jaar 2 - 4
Eindhoven

Postpropedeuse

Je bepaalt met je studentcoach welke onderwijseenheden je wanneer gaat volgen, zodat dit aansluit bij jouw situatie. Je gaat nu de verdieping opzoeken, gericht op het lesgeven binnen het consumptief-technisch beroepsonderwijs. Je werkt gedurende je studie aan jouw eindproduct waarin alles samen komt.

Profileren naar interesse

Vanaf september 2025 is een kwart van de opleiding gereserveerd om te verdiepen of verbreden. Je krijgt hiervoor vrijstelling als je al een bachelor hebt. Ook kun je onderwijs volgen als voorbereiding op een tweede lesbevoegdheid.

lesbevoegd
Eindhoven

Leren op de werkplek

Doordat je ieder jaar stage loopt, krijg je steeds meer ervaring. Heb je een baan in het onderwijs, dan kun je deze ook inzetten als leerwerkplek. Je werkt aan je eigen ontwikkeling en wordt ondersteund door je studentcoach en docenten.

In je laatste jaar ben je voornamelijk zelfstandig aan de slag: binnen de school en als leraar in de klas, in het voorbereidend of middelbaar beroepsonderwijs.

Met je diploma kun je in het gehele tweedegraadsgebied lesgeven.

maatwerk
Eindhoven

Eigen leerroute

Samen met je studentcoach stel je een persoonlijke leerroute op, waarbij je de benodigde kennis en kunde aantoont.

Wil je jouw studie versnellen?

Door jouw kennis en ervaring uit jouw loopbaan als bewijsstukken in te brengen, kun je je studie sneller doorlopen. Bijvoorbeeld als je al een lesbevoegdheid, relevante vakkennis of een bachelordiploma hebt.

Neem contact op met de opleidingscoördinator voor meer informatie over jouw mogelijkheden.

Foto voor het talentgericht onderwijsmodel van Fontys Educatie
talentgericht onderwijs
Eindhoven

Oog voor jouw talent

Bij Fontys geloven we dat iedereen talenten heeft, die waardevol zijn voor de toekomst. Tijdens je studie ontdek je waar je goed in bent, ontwikkel je jouw vaardigheden en leer je deze in te zetten voor het leraarschap. Je ontwikkelt een stevige basis aan inhoudelijke kennis en vaardigheden, door te werken aan echte vraagstukken. Het onderwijs is flexibel, wat betekent dat je keuzes kunt maken, die bij jou en je interesses passen.

> Ontdek hoe jij de leraar wordt die je wilt zijn

Ervaringen van studenten

Leerbaar op leeftijd en levenservaring werkt mee!

Peter

Docent Consumptieve Techniek

Peter, met meer dan 35 jaar ervaring als kok, maakte de overstap naar het onderwijs. Na een dag meelopen op een vmbo raakte hij enthousiast. Ondanks een vierjarige studie besloot hij de deeltijdopleiding Consumptieve Techniek te volgen. Na zijn eerste stage begon hij op Het Goese Lyceum en stopte hij met zijn ZZP-werk. Zijn werk- en levenservaring ziet hij als waardevol. Hij moedigt anderen aan om ook deze stap te zetten.

''Zelf ben ik blij dat ik deze stap gezet heb. Ik kan dan ook iedereen in het vak aanraden deze opleiding te volgen. Het is pittig, maar erg leerzaam. Want je kan dan wel een goeie kok zijn, dat wil natuurlijk niet zeggen dat je ook gelijk een goede docent bent. Belangrijk is wel dat je voor jezelf een duidelijk doel voor ogen hebt en je hier ook aan gaat houden! En ja, dan ben je in de weekenden veel met je studie bezig, maar het loont!”

Lees het hele artikel via LinkedIn.

Reflecteren op jezelf is het toverwoord

Paul

Docent Consumptieve Techniek

Paul, voormalige chef-kok, besloot na een inspirerend gesprek op een bijeenkomst om docent te worden. Hij begon in 2015 aan de opleiding Consumptieve Techniek. Nu werkt hij als docent Horeca Bakkerij en Recreatie (HBR) aan De Rooi Pannen in Tilburg. In zijn taak als leerling-coördinator is hij samen met de mentoren verantwoordelijk voor vier eerstejaars en twee tweedejaars klassen. Daarnaast geeft hij les aan tweede- en vierdejaars leerlingen.

''Wat mij in de opleiding echt heeft geholpen is dat je een spiegel voor wordt gehouden. Je wordt bewust gemaakt hoe jij in elkaar zit. Bewust van wat voor persoon jij bent, en of dat dus allemaal past bij hetgeen wat jij doet. En welke manier van lesgeven het best bij jou past.''

''Mijn insteek om docent te willen worden was primair het horeca-vak overbrengen. Onderwijs en horeca zijn beide prachtige beroepen. De combinatie helemaal!”

Lees het hele artikel via LinkedIn.

Deadline: 1 september of 1 februari

Hoe werkt aanmelden?

Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.

Leraar Consumptieve Techniek

Van aanmelden tot starten

Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.

  • Start met Kennismaken

    Krijg een goed beeld van de opleiding tijdens een open avond of online voorlichting.

    Bekijk de agenda van de opleiding
  • Aanmelden

    Doe dit uiterlijk vóór 1 september.

    Meld je aan voor de opleiding via Studielink
    Bij enkele opleidingen is instromen gedurende het studiejaar mogelijk.
  • Op uitnodiging

    Studiekeuzecheck: jouw check-in bij Fontys

  • Alles voor een Goede start

    Op Goede Start vind je alles wat je nodig hebt voor een goed begin van je studie, waaronder benodigde materialen en informatie over je eerste lesweek.

  • 1 september 2025

    Start eerste lesweek

  • Start met Kennismaken

    Krijg een goed beeld van de opleiding tijdens een open avond of online voorlichting.

    Bekijk de agenda van de opleiding
  • Aanmelden

    Meld je aan voor de opleiding via Studielink. Doe dit vóór 1 februari.

    Hoe werkt dat aanmelden?
  • Op uitnodiging

    Studiekeuzecheck: jouw check-in bij Fontys

  • Alles voor een Goede start

    Op Goede Start vind je alles wat je nodig hebt voor een goed begin van je studie, waaronder benodigde materialen en informatie over je eerste lesweek.

  • 10 februari 2025

    Start eerste lesweek

Studiekeuzeactiviteiten

Kennismaken met Leraar Consumptieve Techniek

Meld je aan voor de Open dag, een online voorlichting of één van de andere activiteiten om kennis te maken met de opleiding.

Heb je een vraag?

We helpen je graag verder.

Stel je vraag over de opleiding in Eindhoven

Stel je brede vraag aan Fontys Pro Educatie