Sprint naar content

Leraar Duits (deeltijd)

Docent in gesprek met leerlingen | Deeltijdopleiding Leraar Duits

Leraar Duits (deeltijd)

Hbo-bachelor
Deeltijd
Sittard
Tilburg

De Duitse taal en cultuur: jij wordt er blij van. Daar wil je meer van weten én anderen erover leren.

Hoe werkt aanmelden?

Deadline: 1 september of 1 februari

Kennismaken?

Proefstuderen, open dagen en meer

Volg je passie en zet de stap naar Leraar Duits

Wil jij de Duitse taal vloeiend spreken en veel weten over Duitstalige landen en de cultuur? Heb je zin om jongeren enthousiast te maken voor het vak? Met de flexibele deeltijdopleiding Leraar Duits volg jij een studie die bij jou past. Jij wordt van taalstudent een taaldocent.

Past de deeltijdopleiding Leraar Duits bij jou?

  • Jouw Duits is al aardig op orde.

    Na deze opleiding tot docent Duits is het dat helemaal.

  • Jij wilt graag alles weten over de samenleving, cultuur en geschiedenis van Duitstalige landen.

    Je leert jouw kennis op een passende en prikkelende manier op jonge mensen overbrengen.

  • Je bent toe aan een carrièreswitch die in jouw leven past.

    Met ondersteuning van je studentcoach bepaal je jouw eigen studieroute- en tempo.

  • Verkorte route, standaardroute of zelf keuzes maken:

    > Ontdek hoe jij de leraar wordt die je wilt zijn.

Bekijk ook deze opleidingen

De deeltijdopleiding is geschikt om in je eigen tempo de taal te leren

Yasmina

Deeltijdstudent Lerarenopleiding Duits Tilburg

Waarom heb je voor de opleiding Leraar Duits gekozen?

“Ik ben deze opleiding op een andere hogeschool gestart, maar dat beviel niet goed. Fontys staat goed aangeschreven en dus heb ik een switch gemaakt. Daar heb ik geen seconde spijt van gehad. Er wordt op een goed niveau lesgegeven en per onderdeel ga je dieper in op de lesstof. Zowel op leesvaardigheid als spreek- en schrijfvaardigheid. Ik merk dat mijn taalniveau sinds ik hier studeer heel erg vooruit is gegaan en dat zorgt voor zelfvertrouwen. Als ik weet dat ik de Duitse taal correct kan spreken en toepassen, dan vind ik het ook makkelijker om de taal aan iemand anders te leren.”

Hoe combineer jij je studie met werk en privé?

“Dat is heel uitdagend. In vergelijking met mijn medestudenten ben ik met mijn 25 jaar de jongste student. Ik werk vier dagen in de week en dat is soms wel pittig, dan raad ik anderen niet aan. Ik ga zelf ook terug naar een driedaagse werkweek, dat is beter haalbaar. Bij een deeltijdopleiding is plannen heel belangrijk én persoonlijk. Ik ben bijvoorbeeld echt geen ochtendmens. Voor mij werkt het heel veel fijner om mijn huiswerk van 10.00 tot 13.00 uur te maken of van 20.00 tot 00.00 uur. Wel is het soms lastig is om vanuit mijn intrinsieke motivatie na school aan mijn studie te werken, na een lange dag is dat best vermoeiend. Het fijne aan het volgen van een deeltijdopleiding is dat docenten er begrip voor hebben als je een keer een opdracht niet op tijd af hebt. De verantwoordelijkheid ligt bij jou.”

Op welke manier laat Fontys jou je talenten optimaal ontwikkelen?

“Door heel erg naar mijn fouten te kijken, dat vind ik heel fijn. Zo leer ik mijn zwakke punten herkennen en die kan ik vervolgens weer verbeteren. Dat helpt mij enorm. Zo heb ik bijvoorbeeld moeite met de uitspraak van de Duitse ‘g’, de klank is bij mij heel Nederlands. Als tip van mijn taaldocent kreeg ik de oefening om ‘wichtig is richtig’ vaak te herhalen. Dat werkt heel goed. Mijn taaldocent is heel sympathiek en grappig, ze geeft les met een vleugje humor en dat maakt het extra leuk om de taal nog beter te leren.”

Hoe wil jij straks het verschil maken in het onderwijs?

“Omdat ik qua leeftijd dichtbij de leerlingen sta, kan ik me goed verplaatsen in hun gevoelens. De angst om een nieuwe taal te leren spreken herken ik, daar loop ik zelf ook nog tegenaan. Ik wil en kan ze van deze angst af helpen. Ook wil ik het verschil maken door tijdens de lessen meer spreekvaardigheid toe te passen. Door de Duitse taal in het dagelijkse leven van de leerlingen te integreren, krijgen ze het sneller onder de knie. Dat kan al heel simpel door een aantal regels tijdens de les toe te passen. Door ze bijvoorbeeld de vraag om naar de wc te gaan standaard in het Duits te laten stellen.”

Wat voor tips heb je voor studenten die deze opleiding willen gaan doen?

“Blijf in jezelf geloven, en probeer te denken in mogelijkheden. Als je een doel hebt, ga ervoor! Ook al lukt het bijvoorbeeld niet om in één keer je Propedeuse te behalen, accepteer dan dat je er twee jaar voor nodig hebt. Het leren van een taal vraagt gewoon veel tijd en gun jezelf die tijd ook. De deeltijdopleiding is geschikt om in je eigen tempo de taal te leren.”

Je kan je eigen plan waarmaken

Gerlinde

Deeltijdstudent Lerarenopleiding Duits Sittard

Dat de 57-jarige Gerlinde Rutsch een passie heeft voor het vak Duits, is niet zo gek. Het is haar moedertaal. Zeven jaar geleden kwam ze in Nederland wonen en besloot ze haar taal aan anderen te willen overbrengen. Het afgelopen jaar heeft ze de flexibele deeltijdopleiding Leraar Duits bij Fontys Lerarenopleiding Sittard (FLOS) succesvol afgerond.

Vóór deze opleiding heeft Gerlinde altijd in het sportonderwijs gewerkt. De affiniteit met kinderen was er al, ze heeft immers twee volwassen kinderen. Maar wanneer kwam dan het moment dat ze zich realiseerde dat ze voor de klas wilde staan? Dat ontstond eigenlijk pas toen ze naar Nederland verhuisde. “Ik heb toen met veel kinderen gesproken die vijf jaar lang Duitse les kregen op school, maar niet in staat waren om een Duits gesprek te voeren. Verder hoorde ik dat er in Nederland een tekort was aan leraren. Ik was net gestopt met mijn baan en had zin in iets nieuws. Vijf jaar geleden kon ik nog geen woord Nederlands. Nu kan ik dat wel en heb ik gezien hoe mooi het is om een nieuwe taal te leren. Ik wilde mijn passie voor de Duitse taal overbrengen aan leerlingen.”

Flexibele deeltijd

Hoewel Gerlinde geen andere baan heeft, koos ze toch voor een flexibele deeltijdopleiding. “In Duitsland bestaat zoiets niet. Het maatwerk wordt bij deze studie echt op jou gericht. Je kunt de opleiding indelen zoals jij dat wil. Je hebt het allemaal zelf in de hand.”

Gerlinde heeft tijdens haar opleiding twee stages gelopen. De eerste was bij tweedejaarsscholieren van een vwo-klas, de tweede bij vmbo 3. De verschillen zijn groot, vertelt ze. “Bij vmbo-leerlingen ga je meer in op gedrag. De scholieren hebben iets meer tijd nodig, maar dat is ook een uitdaging. Bovendien hebben leerlingen zelf de keuze of ze Duits willen. Als ze bewust voor het vak kiezen, zijn ze extra gemotiveerd. Bij vwo-leerlingen is het weer zo dat je ze in een korte tijd heel veel kan leren.”

“Ik word er blij van als leerlingen ‘Guten Morgen’ zeggen”Vwo of vmbo, bij iedere richting maak je mooie momenten mee. “Ik vind het prachtig om een band op te kunnen bouwen met leerlingen. Dat ze ‘Guten Morgen’ zeggen als ik het klaslokaal binnenloop. Ze zijn trots dat ze in het Duits kunnen communiceren en daar word ik dan weer heel blij van. Een ander hoogtepunt is het uitproberen van nieuwe werkvormen. Tijdens de studie leer je veel verschillende methodes, die je tijdens je stages zelf toe kan passen.

Je eigen weg

Niet alleen tijdens de stages heeft Gerlinde het naar haar zin, ook op de opleiding in Sittard heeft ze veel leuke dingen meegemaakt. Het begon allemaal tijdens de open dag, twee jaar geleden. “We werden heel vriendelijk ontvangen. Er hing direct een fijne sfeer. Ik kon meteen voelen dat ik hier een leuke tijd zou gaan hebben.”

En die inschatting klopt inderdaad. “Het maatwerk is goed, je kunt met iedereen praten. Als er iets is, dan wordt er naar je geluisterd. De leraren zijn goed en geven veel feedback, de colleges zijn op elkaar afgestemd en er liggen overal linkjes zodat je de opleiding zoals ik daadwerkelijk in twee jaar af kunt ronden. Natuurlijk moet je goed kunnen plannen voor deze opleiding, maar daar kun je je op voorbereiden. Iedereen heeft een eigen plan. Bij FLOS kun je dat plan waarmaken. Niemand bewandelt precies dezelfde weg en dat is juist zo mooi.”

Gerlinde als docente

“Ik ben een creatief mens en maak veel opdrachten zelf. Heel veel Duitse leraren praten te weinig Duits in de les, terwijl ik juist merk dat kinderen het leuk vinden als dat wel zou gebeuren. Ik leer hen eerst Duits spreken, het schrijven komt later wel.”

Gouden tip

“Maak meteen alle opdrachten die je krijgt. Ga niet uitstellen en bereid je lessen goed voor.”

De studenten van de leraar Duits werken samen
Jouw opleiding

Inspireer jongeren tot het leren van de Duitse taal en cultuur

Het Duits is een belangrijke taal met bijzondere klanken en een boeiende taalstructuur. Daar weet je al een hoop van. Wat je nog niet weet, ontdek je graag. Daarnaast leer je ook hoe je jouw kennis en enthousiasme deelt met anderen.

Jouw opleiding

Wat ga je leren?

  • Duits studeren en méér!

    Jij beheerst Duits straks op C1-niveau. Je leert aansluiten op de belevingswereld van jongeren.

  • Van land, mens, literatuur en taal, tot vakdidactiek en pedagogiek.

    Alles wat je leert, breng je meteen in de praktijk op je leerwerkplek (stage).

  • De leraar worden die jij wilt zijn.

    Afhankelijk van je achtergrond, vooropleiding en werkervaring werk je aan jouw leerdoelen.

Jouw opleiding

Hoe zien de komende jaren eruit?

Bij de Lerarenopleiding Duits staat de combinatie van vakinhoud, vakdidactiek en onderwijskunde centraal. In de praktijk leer je het lesgeven en omgaan met leerlingen het beste. Daarnaast is er veel maatwerk: om te verdiepen, te verbreden, en als je wilt versnellen.

Studenten van de deeltijdopleiding Leraar Duits zijn aan het overleggen
Jouw toekomst

Verrijk het onderwijs én jezelf, met jouw kennis van het Duits

Na de Lerarenopleiding Duits ben je klaar voor het tweedegraads werkveld. Of studeer jij door voor het eerstegraads lesgebied? Ook buiten de klas zijn educatieve uitdagingen, in onderwijsontwikkeling of in het bedrijfsleven.

Toelating & aanmelden

Toelatingseisen

  • Met een havo-, vwo-, of mbo-diploma (niveau 4) ben je direct toelaatbaar.

  • Niet de juiste vooropleiding?

    Geen zorgen. Je kunt mogelijk toch toegelaten worden. Bekijk de volledige toelatingseisen voor de mogelijkheden.

De campus

Kom studeren bij Fontys en ontwikkel jezelf tot een gewilde professional

Onze campussen bieden veel om jouw talent en kennis optimaal te ontwikkelen en te laten bloeien.

Kosten opleiding

Benieuwd wat deze opleiding kost?

Bereken je collegegeld met de collegegeldmeter. Buiten collegegeld heb je ook andere kosten zoals literatuur en materialen.

In sommige gevallen is subsidie mogelijk. Ontdek hier alle subsidiemogelijkheden

Collegegeld berekenen

Leraar Duits (deeltijd)

Opleidingstype

Hbo-bachelor

Opleidingsvorm

Deeltijd

Locatie(s)

Tilburg, Sittard

Specificaties

Leraar Duits (deeltijd)

Startdatum

September, Februari

Taal

Nederlands

Opleidingsduur

4 jaar

Opleidingstype

Hbo-bachelor

Opleidingsvorm

Deeltijd

Locatie(s)

Tilburg, Sittard

Deadline: 1 september of 1 februari

Hoe werkt aanmelden?

Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.

Leraar Duits

Van aanmelden tot starten

Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.

  • Start met Kennismaken

    Krijg een goed beeld van de opleiding tijdens een open avond of online voorlichting.

    Bekijk de agenda van de opleiding
  • Aanmelden

    Doe dit uiterlijk vóór 1 september.

    Meld je aan voor de opleiding via Studielink
    Bij enkele opleidingen is instromen gedurende het studiejaar mogelijk.
  • Op uitnodiging

    Studiekeuzecheck: jouw check-in bij Fontys

  • Alles voor een Goede start

    Op Goede Start vind je alles wat je nodig hebt voor een goed begin van je studie, waaronder benodigde materialen en informatie over je eerste lesweek.

  • 1 september 2025

    Start eerste lesweek

  • Start met Kennismaken

    Krijg een goed beeld van de opleiding tijdens een open avond of online voorlichting.

    Bekijk de agenda van de opleiding
  • 1 februari

    Meld je aan voor de opleiding via Studielink. Doe dit vóór 1 februari.

    Hoe werkt dat aanmelden?
  • Op uitnodiging

    Studiekeuzecheck: jouw check-in bij Fontys

  • Alles voor een Goede start

    Op Goede Start vind je alles wat je nodig hebt voor een goed begin van je studie, waaronder benodigde materialen en informatie over je eerste lesweek.

  • 10 februari 2025

    Start eerste lesweek

  • Start met Kennismaken

    Krijg een goed beeld van de opleiding tijdens een open avond of online voorlichting.

    Bekijk de agenda van de opleiding
  • Aanmelden

    Doe dit uiterlijk vóór 1 september.

    Meld je aan voor de opleiding via Studielink
    Bij enkele opleidingen is instromen gedurende het studiejaar mogelijk.
  • Op uitnodiging

    Studiekeuzecheck: jouw check-in bij Fontys

  • Alles voor een Goede start

    Op Goede Start vind je alles wat je nodig hebt voor een goed begin van je studie, waaronder benodigde materialen en informatie over je eerste lesweek.

  • 1 september 2025

    Start eerste lesweek

  • Start met Kennismaken

    Krijg een goed beeld van de opleiding tijdens een open avond of online voorlichting.

    Bekijk de agenda van de opleiding
  • 1 februari

    Meld je aan voor de opleiding via Studielink. Doe dit vóór 1 februari.

    Hoe werkt dat aanmelden?
  • Op uitnodiging

    Studiekeuzecheck: jouw check-in bij Fontys

  • Alles voor een Goede start

    Op Goede Start vind je alles wat je nodig hebt voor een goed begin van je studie, waaronder benodigde materialen en informatie over je eerste lesweek.

  • 10 februari 2025

    Start eerste lesweek

Studiekeuzeactiviteiten

Kennismaken met Leraar Duits

Meld je aan voor de Open dag, een online voorlichting of één van de andere activiteiten om kennis te maken met de opleiding.

Vragen die wij vaak krijgen

Welke leslocatie je ook kiest, je behaalt hetzelfde diploma. De route kan per locatie verschillen in duur, accenten en keuzes. Kom sfeer proeven om te zien welke locatie bij jou past. In Sittard proef je de Duitse sfeer om de hoek, en ook vanuit Tilburg bezoeken we regelmatig ons buurland.

Ja, naast instromen in september kun je in Tilburg ook in februari starten en in Sittard het hele jaar door. Dit vraagt extra inzet en daarom bespreken we dit verder in de intake.

Als leraar Duits verdien je een salaris dat wordt bepaald door de cao voortgezet onderwijs of cao mbo. Met een tweedegraadsbevoegdheid begin je in schaal LB of LC, vaak afhankelijk van waar je gaat werken. De schalen vind je op de website van de Rijksoverheid. Met een master kun je verder doorgroeien naar het eerstegraadsgebied.

Leraar Duits is een tekortvak, wat jou goede kansen op de arbeidsmarkt biedt. Als carrièreswitcher neem je ook nog eens (levens)ervaring mee, wat jou extra gewild maakt. Vaak zien we dat je kunt blijven werken op je leerwerkplek.