Sprint naar content

Leraar Gezondheidszorg en Welzijn (deeltijd)

Docent van de deeltijdopleiding Leraar Gezondheidszorg en Welzijn (G&W) geeft uitleg over praktijkoefening

Leraar Gezondheidszorg en Welzijn (deeltijd)

4 jaar
Start februari en september
Nederlands
Hbo-bachelor
Deeltijd
Tilburg

Anderen ook enthousiast maken voor de zorg? Word leraar gezondheidszorg & welzijn.

Hoe werkt aanmelden?

Deadline: 1 september of 1 februari

Kennismaken?

Proefstuderen, open dagen en meer

Deel je ervaring in de zorg met leerlingen

Van gezondheidszorg, ontwikkelingspsychologie en leefstijl, tot klassenmanagement en oog voor elke leerling. Tijdens de deeltijdopleiding Leraar Gezondheidszorg en Welzijn spijker je jouw kennis bij. Je leert hoe je jouw kennis kunt delen met anderen. Zo kun je echt van betekenis zijn.

Past de deeltijdopleiding Leraar Gezondheidszorg en Welzijn bij jou?

  • Je wilt graag lesgeven aan jongeren in gezondheidzorg en welzijn.

    Met een deeltijdopleiding die goed te combineren is met een baan of gezin.

  • Je zoekt een praktijkgerichte opleiding, met persoonlijke aandacht voor jou.

    Waarin je kunt verbreden en verdiepen. En jezelf verder kunt ontwikkelen.

  • Werk je al in het onderwijs of in de zorg? Daar sluiten we op aan.

    Wat je al weet, hoef je niet nog een keer te leren. En je stage kan je werk zijn.

  • Verkorte route, standaardroute of zelf keuzes maken:

    > Ontdek hoe jij de leraar wordt die je wilt zijn.

Bekijk ook deze opleidingen

Ga op onderzoek uit of het docentschap iets voor jou is

Ingrid

Student Lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn Tilburg

Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?

“Van origine ben ik schoonheidsspecialiste en verpleegkundige. De laatste jaren heb ik met plezier in het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg gewerkt, totdat het ziekenhuis ging fuseren. Ik merkte toen dat ik de verbinding miste die er voorheen wel was. Dat was voor mij het moment dat ik ging nadenken: wil ik dit nog? Of wil ik een nieuw pad inslaan? In 2018 heb ik mijn baan opgezegd. Ik gaf mezelf een jaar de tijd om te ontdekken welke kant ik op wilde in mijn carrière. In die tijd heb ik onder andere meegelopen met een docent en de hulp ingeslagen van een loopbaancoach. En ik vroeg vrienden en kennissen of ze hun ervaringen in verschillende beroepen met me wilden delen. Zodoende kwam ik er langzaamaan steeds meer achter dat het docentschap mij aantrok. Toen ik in de zomervakantie een vacature op het ROC voorbij zag komen, ben ik erin gesprongen. Daar werk ik nu naast mijn studie als docent voor beginnende schoonheidsspecialisten.”

Hoe combineer jij je studie met werk en privé?

“Als ik heel eerlijk ben, moet ik toegeven dat het soms wel pittig is. Een baan, een studie en twee kinderen van 6 en 9 jaar… Dat vergt best wat van een mens. Maar tegelijkertijd weet je waarvoor je het doet. Ik heb er nu mijn sociale leven tijdelijk voor op een lager pitje gezet. Dat is soms lastig, aangezien ik normaal gesproken een druk sociaal leven heb. Maar met de wetenschap dat dit tijdelijk is en ik er iets moois voor terugkrijg, doe ik dat met liefde.”

Op welke manier laat Fontys jou je talenten optimaal ontwikkelen?

“Wat ik merk is dat je tijdens de opleiding op een goede manier gedwongen wordt te reflecteren op je handelen. Op alles wat je doet in de praktijk moet je reflecteren. Dat is fijn. Het zorgt ervoor dat je jezelf constant blijft ontwikkelen. Een vriendin van mij is coach. Zij zei me laatst hoe ze mij als persoon de laatste tijd heeft zien groeien. Het is leuk als mensen dit opmerken. Want dat ik groei, merk ik zelf ook. Ik leer steeds beter mijn eigen grenzen aangeven en ben me steeds bewuster van wat ik doe en waarom ik dingen op die manier doe.”

Hoe wil jij straks het verschil maken in het onderwijs?

“Ik hoop leerlingen te mogen inspireren en enthousiasmeren in wat ze doen. Dat is soms nog een uitdaging. Ik stapte ietwat naïef voor de klas, met het idee dat alle leerlingen heel gemotiveerd zouden zijn. Maar je moet niet vergeten dat je met pubers te maken hebt. Nu ik de doelgroep beter leer kennen, lukt het me steeds beter om een band met ze op te bouwen. Daarmee kun je verschil gaan maken voor ze.”

Wat voor tips heb je voor studenten die deze opleiding willen gaan doen?

“Ga op onderzoek uit of het docentschap iets voor jou is. Dat kan door bijvoorbeeld meerdere dagen mee te lopen met een docent. Eén dag meelopen geeft vaak nog geen complete indruk, dan zie je meestal slechts één aspect van het lesgeven. Door meerdere dagen mee te lopen, krijg je een beter beeld. Overigens heb ik ongeveer een jaar opnieuw moeten wennen aan het leren uit de boeken. Die tijd moet je jezelf ook geven. Het is niet niks om op latere leeftijd weer te beginnen met studeren. Soms baal ik ook wel eens, als iets niet lukt. Ik ben een perfectionist en kan weinig dingen half doen. Maar onthoud waarvoor je het doet: het onderwijs is een prachtige branche. Het contact met studenten maakt het werk ontzettend afwisselend en de vrijheid die je krijgt is voor mij een grote pre. Spijt? Dat heb ik eigenlijk nooit!”

Mijn twee passies gecombineerd in een nieuwe baan

Ingrid

Alumnus Lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn Tilburg

Na een langdurige carrière als verpleegkundige besloot Ingrid Neijenhuis Tyson (45) het roer om te gooien. Ze koos voor de flexibele deeltijdopleiding Leraar Gezondheidszorg en Welzijn bij Fontys in Tilburg. ‘Mijn moeder vertelde me dat ik vroeger al twijfelde: wordt het zuster of juf. Nou, allebei dus!’

Het exacte moment weet ze niet meer, maar het moet ergens begin 2018 zijn geweest. Ingrid besloot om de knoop door te hakken. ‘Het proces naar dat moment toe verliep heel geleidelijk’, vertelt ze. ‘De passie voor het lesgeven en begeleiden van anderen heeft er altijd ingezeten. Toen ik stagiaires ging begeleiden en verantwoordelijk werd voor het leerklimaat binnen onze organisatie, sloeg de vonk over. Ondanks deze aanvulling vroeg ik me af: is dit het wel helemaal? Ga ik dit de rest van mijn leven doen? Ik wilde geen klagende verpleegkundige worden, dus ik besloot de stap te zetten om weer te gaan studeren. Daar ging wel ruim drie jaar twijfelen aan vooraf.’

Vrijstellingen

Ze dook in september 2018 opnieuw de boeken in. ‘Samen met mijn studieloopbaanbegeleider bepaalde ik mijn leerroute. Door mijn achtergrond in de zorg kreeg ik verschillende vrijstellingen. Daardoor kon in het traject sneller afronden.’ Toch besloot ze niet alle vrijstellingen zomaar aan te nemen. ‘Een aantal modules heb ik toch gevolgd omdat ik ze zo interessant vond. Ik dacht: ik moet niet alleen doen wat ik moet doen, ik ben hier ook om iets nieuws te leren en mezelf te ontwikkelen. Met name de specialisatiecursus Geweldloos Communiceren is me bijgebleven. Die was echt heel leerzaam.’

Verder kijken

Via die cursus kwam ze in aanraking met Pien. Pien is werkzaam in het speciaal middelbaar beroepsonderwijs, in de richting Zorg en Welzijn. ‘Ze vroeg me om een dagje met haar mee te lopen. Door mijn beeldvorming van het speciaal onderwijs was ik in het begin niet zo happig, maar ik besloot toch op haar uitnodiging in te gaan. Dat is maar goed ook, ik was letterlijk op slag verliefd op deze school! Uiteindelijk heb ik hier niet alleen stagegelopen, maar ben ik er nu ook werkzaam.’

Terugblik

Nu ze haar diploma op zak heeft, kan ze met een gerust hart terugblikken. ‘Werken als verpleegkundige in de coronatijd en het online les volgen en -geven was ontzettend zwaar. Toch heb ik geen moment spijt gehad. Ik kan nu mijn passie voor zorg en onderwijs combineren in mijn nieuwe baan.’

Docent van gezondheidzorg en welzijn (deeltijd) is les aan het geven
Jouw opleiding

Docent zorg en welzijn worden? Dat kan in deeltijd

Heb je werkervaring in de zorg of een studie gedaan zoals verpleegkunde? Misschien heb je al wel een lesbevoegdheid? Dan passen we jouw persoonlijke studieroute aan op jouw kennis en achtergrond. Zo kun je versnellen als jij dat wilt. En daarnaast kun je blijven werken.

Jouw opleiding

Wat ga je leren?

  • Een brede basis om jongeren voor te bereiden op werken in de zorg.

    Als docent zorg en welzijn weet je veel van alle vakken in deze sector.

  • Van vakinhoud en lesgeven in jouw vak, tot algemene professionele vorming.

    Eén dag per week kom je naar de opleiding waarbij vooral praktijkleren centraal staat.

  • De docent worden die jij wilt zijn.

    Inspirerend lesgeven, coachen en je verdiepen in verschillende typen leerlingen.

Jouw opleiding

Hoe zien de komende jaren eruit? 

Een deeltijdopleiding naast je baan is hard werken. Gelukkig sluiten theorie en praktijk goed aan, word je goed begeleid en is de opleiding afwisselend. Met één dag in de week les, is er genoeg tijd over voor zelfstudie en werkplekleren. Opdrachten maak je vanuit je eigen ervaringen.

Docent van deeltijdopleiding Leraar Gezondheidzorg en Welzijn (G&W) is les aan het geven
Jouw toekomst

Met passie leerlingen opleiden voor de zorg- en welzijnssector

Na de opleiding Leraar Gezondheidszorg en Welzijn ben jij klaar voor het onderwijs. Stond je al voor de klas, dan mag je nu lesgeven in het domein zorg en welzijn. Jij deelt je kennis met leerlingen in het voortgezet- of beroepsonderwijs. Zij worden dankzij jou net zo enthousiast over de branche.

Toelating & aanmelden

Toelatingseisen

  • Met een havo-, vwo-, of mbo-diploma (niveau 4) ben je direct toelaatbaar.

  • Niet de juiste vooropleiding?

    Geen zorgen. Je kunt mogelijk toch toegelaten worden. Bekijk de volledige toelatingseisen voor de mogelijkheden.

De campus

Kom studeren bij Fontys en ontwikkel jezelf tot een gewilde professional

Onze campussen bieden veel om jouw talent en kennis optimaal te ontwikkelen en te laten bloeien.

Kosten opleiding

Benieuwd wat deze opleiding kost?

Bereken je collegegeld met de collegegeldmeter. Buiten collegegeld heb je ook andere kosten zoals literatuur en materialen.

In sommige gevallen is subsidie mogelijk. Ontdek hier alle subsidiemogelijkheden

Collegegeld berekenen

Leraar Gezondheidszorg en Welzijn (deeltijd)

Startdatum

September, Februari

Taal

Nederlands

Opleidingsduur

4 jaar

Opleidingstype

Hbo-bachelor

Opleidingsvorm

Deeltijd

Locatie(s)

Tilburg

Specificaties

Leraar Gezondheidszorg en Welzijn (deeltijd)

Startdatum

September, Februari

Taal

Nederlands

Opleidingsduur

4 jaar

Opleidingstype

Hbo-bachelor

Opleidingsvorm

Deeltijd

Locatie(s)

Tilburg

Deadline: 1 september of 1 februari

Hoe werkt aanmelden?

Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.

Leraar Gezondheidszorg en Welzijn

Van aanmelden tot starten

Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.

  • Start met Kennismaken

    Krijg een goed beeld van de opleiding tijdens een open avond of online voorlichting.

    Bekijk de agenda van de opleiding
  • Aanmelden

    Doe dit uiterlijk vóór 1 september.

    Meld je aan voor de opleiding via Studielink
    Bij enkele opleidingen is instromen gedurende het studiejaar mogelijk.
  • Op uitnodiging

    Studiekeuzecheck: jouw check-in bij Fontys

  • Alles voor een Goede start

    Op Goede Start vind je alles wat je nodig hebt voor een goed begin van je studie, waaronder benodigde materialen en informatie over je eerste lesweek.

  • 1 september 2025

    Start eerste lesweek

  • Start met Kennismaken

    Krijg een goed beeld van de opleiding tijdens een open avond of online voorlichting.

    Bekijk de agenda van de opleiding
  • Aanmelden

    Meld je aan voor de opleiding via Studielink. Doe dit vóór 1 februari.

    Hoe werkt dat aanmelden?
  • Op uitnodiging

    Studiekeuzecheck: jouw check-in bij Fontys

  • Alles voor een Goede start

    Op Goede Start vind je alles wat je nodig hebt voor een goed begin van je studie, waaronder benodigde materialen en informatie over je eerste lesweek.

  • 10 februari 2025

    Start eerste lesweek

Studiekeuzeactiviteiten

Kennismaken met Leraar Gezondheidszorg en Welzijn

Meld je aan voor de Open dag, een online voorlichting of één van de andere activiteiten om kennis te maken met de opleiding.

Heb je een vraag?

We helpen je graag verder.

Stel je vraag over de opleiding in Tilburg

Stel je brede vraag aan Fontys Pro Educatie

Vragen die wij vaak krijgen

Je bereidt met jouw lessen en begeleiding leerlingen in het (v)mbo voor op een loopbaan in de sector zorg en welzijn. Ook buiten de klas heb je taken, zoals organiseren, het ontwikkelen van onderwijsmateriaal, communiceren met ouders en overleg met andere vakdocenten.

Met jouw tweedegraads lesbevoegdheid voor gezondheidszorg en welzijn kun je aan de slag als vakdocent in het middelbaar beroepsonderwijs, het volwassenenonderwijs of als praktijkopleider bij een zorginstelling. Ook kun je lesgeven binnen het domein Mens en Maatschappij in het vmbo en de onderbouw van havo/vwo.

Afhankelijk van jouw achtergrond en ervaring word je als tweedegraads lesbevoegd docent in zorg en welzijn ingeschaald in schaal LB van de cao van het voortgezet onderwijs of het mbo. Je vindt de salarissen op de website van de Rijksoverheid.

Er zijn veel beroepen binnen gezondheidszorg en welzijn waar jij je leerlingen op kunt voorbereiden. Denk aan: helpende zorg en welzijn, verzorgende, verpleegkundige, maatschappelijke zorg, sociaal werk, dokters-, apothekers- of tandartsassistent. Dit is slechts een greep aan voorbeelden.