Sprint naar content

Leraar Nederlands (deeltijd)

Student van deeltijdopleiding Leraar Nederlands voor het bord in de klas

Leraar Nederlands (deeltijd)

Nederlands
Hbo-bachelor
Deeltijd
Sittard
Tilburg

Zet je talent voor de Nederlandse taal in en draag bij aan de taalvaardigheid van de volgende generatie.

Hoe werkt aanmelden?

Deadline: 1 september of 1 februari

Kennismaken?

Proefstuderen, open dagen en meer

Breng de Nederlandse taal tot leven in de klas

Een goede leraar Nederlands is onmisbaar. Taalbeheersing en communicatieve vaardigheden zijn belangrijk voor het welzijn en succes van jongeren. Met de deeltijdopleiding Leraar Nederlands kun jij voor hen het verschil maken. Jij verdiept je in de taal, cultuur, (jeugd)literatuur én het lesgeven.

Past de deeltijdopleiding Leraar Nederlands bij jou?

  • Je bent toe aan een carrièreswitch naar of binnen het onderwijs.

    Eindelijk iets doen met jouw enthousiasme voor de Nederlandse taal en cultuur.

  • Je wilt bijdragen aan de toekomst van anderen.

    En zelf groeien. Samenwerking met je studiegenoten draagt daaraan bij.

  • Balans tussen werk, privé en studie is belangrijk voor jou.

    Met een studieroute op maat zorgen wij dat jij het beste uit jezelf haalt.

  • Verkorte route, standaardroute of zelf keuzes maken:

    > Ontdek hoe jij de leraar wordt die je wilt zijn.

Bekijk ook deze opleidingen

De opleiding zit vakinhoudelijk heel goed in elkaar

Petra

Student Lerarenopleiding Nederlands Tilburg

Waarom heb je voor de opleiding Leraar Nederlands gekozen?

“Dat is wel een bijzonder verhaal: ik heb namelijk vijftien jaar als geschiedenisdocent gewerkt. Daardoor heb ik aardig wat ervaring in het onderwijs opgedaan. Als leraar geschiedenis liggen de banen niet voor het oprapen en ik was klaar voor iets nieuws. Ik ben mezelf gaan afvragen: wat zijn mijn opties? Mijn oog viel op de lerarenopleiding Nederlands. Mijn onderwijservaring heeft ervoor gezorgd dat ik aan de opleiding als ‘flexstudent’ mocht deelnemen. Dat wil zeggen: een verkort traject met vrijstelling voor de pedagogische vakken. Hierdoor kan ik me volledig richten op de vakinhoudelijke kant van de opleiding Leraar Nederlands.”

Hoe combineer jij je studie met werk en privé?

“Op dit moment werk ik parttime en volg ik een studie ernaast. Het scheelt dat ik vanwege mijn leeftijd (52) en ervaring goed weet wat ik wil. Ik heb best even getwijfeld of ik weer twee jaar lang zou gaan studeren, maar eenmaal de knoop doorgehakt wist ik: hier wil ik voor gaan! Ik heb mijn sociale leven op een lager pitje gezet, anders is het niet te doen. Gelukkig heeft iedereen er in mijn omgeving begrip voor. Mijn dochter studeert ook, mijn man werkt in de bouw, dat maakt dat ik er nu ruimte voor heb.”

Op welke manier laat Fontys jou je talenten optimaal ontwikkelen?

“Vanwege mijn onderwijsbevoegdheid hoef ik vakken als klassenmanagement en pedagogiek niet te volgen. Vakinhoudelijk zijn de opleidingen Leraar Geschiedenis en Leraar Nederlands wel een wereld van verschil. Daar valt voor mij nog veel te halen. Wat ik zo leuk vind: de opleiding zit vakinhoudelijk heel goed in elkaar. Op de middelbare school had ik bijvoorbeeld echt een trauma aan ontleden. Totdat ik hier op de opleiding les kreeg van een docent die het zo goed kon overbrengen. Hij zocht naar allerlei vormen om het ons zo duidelijk mogelijk uit te leggen. ‘Waarom doe je het zo?’ En: ‘hoe zorg je ervoor dat je er echt over na gaat denken?’ Op zo’n moment krijg je zoveel zin om dit straks aan leerlingen over te gaan brengen.”

Hoe wil jij straks het verschil maken in het onderwijs?

“Mensen vergeten vaak dat lesgeven begint bij collegialiteit. Het is niet de bedoeling dat leraren precies dezelfde lessen geven, maar het is wel belangrijk dat ze dezelfde regels hanteren en duidelijke grenzen kunnen aangeven. Een mooi voorbeeld: op de school waar ik werkte kwam continu de discussie naar voren of leerlingen nu wel of niet een pet mogen dragen in de klas. Bij de ene leraar mocht het wel, bij de andere niet. Dit zorgt voor onrust. Terwijl, als iedereen zich aan de schoolregels houdt en elkaar daarop aan durft te spreken, bevordert dit de collegialiteit enorm.”

Wat voor tips heb je voor studenten die deze opleiding willen gaan doen?

“Vraag jezelf af: wat zijn jouw verwachtingen van het onderwijs? En hoe zijn die dingen op de school waar jij wilt gaan werken geregeld? Als je je hier van tevoren in verdiept, kun je daar veel baat bij hebben. Als je op dit vlak namelijk niet matcht met een school, kan dit je enorm tegenstaan. Ook handig: ken de conciërges. Niet alleen bij naam, maar bouw een band met ze op. De conciërge is vaak de smeerolie van een school. De conciërge weet welke leerlingen vaak te laat zijn, maar vaak ook als eerste als er in de thuissituatie iets aan de hand is. Dat zijn zomaar wat dingen die ervoor kunnen zorgen dat jij meer begrip naar studenten kunt tonen.”

Een prettige school met korte lijntjes

Renée

Student Lerarenopleiding Nederlands Sittard

Een passie voor taal heeft de 29-jarige Renée Kusters uit Someren altijd al gehad. Ze komt uit de journalistiek en heeft een tijdje als journalist bij het OM gewerkt, waar ze dagelijks aan de slag ging met jonge gedetineerden. Ze vond het heerlijk om hen dingen uit te kunnen leggen, maar er miste ‘iets’. En dat ‘iets’ heeft ze nu gevonden. Ze volgt de flexibele deeltijdopleiding Leraar Nederlands bij Fontys Lerarenopleiding Sittard (FLOS) en geeft ondertussen les bij een vmbo-klas in Deurne. Binnenkort wil ze nog een master gaan doen.

Dankzij een vriendin kwam Renée bij FLOS terecht. Ze hoorde haar verhalen aan, werd enthousiast en ging op onderzoek uit. “Mijn vriendin deed ook de opleiding tot lerares Nederlands in Sittard. Ik werd blij van de verhalen die ze vertelde. Twee weken later bezocht ik de open dag. De manier van aanpak, het maatwerk dat FLOS aanbiedt, sprak me direct aan. Hetzelfde geldt voor de opleiding zelf en de sfeer die er hangt. Het is een prettige school met korte lijntjes. Dat vertelde mijn vriendin een paar jaar geleden al en dat ervaar ik nu zelf ook.”

Eigen planning

Hoewel Renée in Someren woont en de Fontys-opleiding in Tilburg qua afstand een logische keuze zou zijn, koos ze er toch voor om iedere week een dikke vijftig kilometer af te leggen om in Sittard te kunnen studeren. En dan ook weer een dikke vijftig kilometer terug. “Toen ik de open dag in Sittard had bezocht, was de keuze meteen gemaakt. Ik vond het een prettig gevoel dat je in principe je hele planning zelf in mag delen. Wil jij in het eerste jaar alleen eerstejaarsvakken volgen? Dat kan. Wil jij ook al een aantal tweedejaarsvakken volgen? Ook dat is mogelijk. Je bent heel vrij in wat je doet. Je kan binnen twee jaar een studie doen die normaal vier jaar duurt. Ik lig op schema en doe er alles aan om voor de zomer af te studeren, maar als ik er langer over zou willen doen, is dat ook geen probleem.”

Studiegroepje

Renée werkt 24 uur per week op een school in Deurne. Iedere donderdagavond gaat ze naar school. Als het even kan, spreekt ze elke woensdagavond af met haar studiegroepje. “Ik raad iedereen aan om ook zo’n groepje te creëren. Voor sommige vakken staan maar drie of vier lessen gepland. Je doet vooral veel thuisstudie. Sommige mensen vinden het prettig om zelf te studeren, maar ik neem de studiestof liever door met mede-studenten. Je bouwt een hechte band op. Je moet allemaal wel eens een feestje annuleren om te kunnen studeren, maar dat is het zeker waard.”

De enthousiaste verhalen die Renée twee jaar geleden van haar vriendin hoorde, vertelt ze nu zelf ook. Mensen die twijfelen, geeft ze het advies mee om de open dag te bezoeken. “Of loop een dagje mee met een docent. Proef de sfeer. Krijg een beeld van de school, de studielast en de vakken. Kom erachter dat de docenten ontzettend betrokken zijn en dat je niet wordt gezien als een nummertje. Je zal erachter komen dat alles heel gemoedelijk is.”

Renée als docente

“Ik vind de band met leerlingen heel belangrijk. Ik ben niet echt streng. Dat kan een valkuil zijn, maar ik ben daarin wel duidelijk. De leerlingen weten wat ze aan me hebben. Ze weten dat ze niet bang hoeven te zijn om een vraag te stellen. Ik geef zelf les op het vmbo, waar je vaak meer pedagoog bent dan docent. Je moet ervoor zorgen dat leerlingen zich veilig voelen.”

Gouden tip

“Plannen, plannen, plannen!”

Kom jij uit het bedrijfsleven? Zo leer je wat je nodig hebt voor het onderwijs

Arjan

Docent Lerarenopleiding Sittard

Pedagogisch-didactische modulen

"Kom je uit het bedrijfsleven en maak je de overstap naar het onderwijs? Dan krijg je bij de lerarenopleiding in Sittard in vier pedagogisch-didactische modulen de onderwijskundige kennis die je nodig hebt in de praktijk."

Wat je leert sluit aan bij jouw praktijk

"Wat je leert, kun je tijdens je stages of in je werk vaak meteen gebruiken. Er is een aanbevolen volgorde van de modulen. Indien gewenst kun je de modulen flexibel volgen, zodat het nog beter aansluit bij wat je nodig hebt in jouw praktijk. Je kunt zelfs starten met een module als de vorige nog loopt."

Leren van elkaar

"Bij de pedagogisch-didactische modulen zitten studenten van alle vakken bij elkaar, zo leer je niet alleen van de opleiders maar ook van elkaar."

Studenten deeltijdopleiding Leraar Nederlands zitten in collegezaal
Jouw opleiding

Een flexibele en gevarieerde lerarenopleiding Nederlands

Van boeiende lessen en groepsopdrachten tot werkplekleren: geen dag is voor jou hetzelfde. Je onderzoekt, organiseert en ontwikkelt jezelf als docent. Je leert niet alleen over de Nederlandse taal, maar ook andere culturele aspecten komen aan bod. Jij bent een echte cultuur (over)drager.

Jouw opleiding

Wat ga je leren?

  • De Nederlandse taal kent voor jou straks geen geheimen meer.

    Je wordt een expert in taalkunde, letterkunde en taalvaardigheid.

  • Vakdidactiek, pedagogiek en mensenkennis; jij leert hoe je een boodschap overbrengt.

    Je leert in theorie en praktijk én van medestudenten. Zo sta jij vol zelfvertrouwen voor de klas.

  • Je wordt opgeleid voor het tweedegraads werkveld: mbo, vmbo en onderbouw havo/vwo,

    maar ook: volwassenenonderwijs, speciaal onderwijs en schakelklassen. Ontdek wat bij jou past.

Jouw opleiding

Hoe zien de komende jaren eruit?

Met je studentcoach bepaal je de voor jou optimale studieroute, passend bij je werk- en privésituatie. Afhankelijk van vrijstellingen en je mogelijkheden kun je versnellen. Met een goede mix van theorie, les- en werkvormen, praktijk en zelfstudie word jij de leraar die je wilt zijn.

Student deeltijdopleiding Leraar Nederlands met leerling
Jouw toekomst

Een goed loopbaanperspectief met de Lerarenopleiding Nederlands

Met jouw hart voor de Nederlandse taal en cultuur kun je veel kanten op. Met je tweedegraads bevoegdheid kun je lesgeven in diverse onderwijssectoren. Daarnaast kun je doorstuderen voor je eerstegraads lesbevoegdheid voor de bovenbouw havo/vwo. Ook buiten het onderwijs is er educatieve uitdaging.

Toelating & aanmelden

Toelatingseisen

  • Met een havo-, vwo-, of mbo-diploma (niveau 4) ben je direct toelaatbaar.

  • Niet de juiste vooropleiding?

    Geen zorgen. Je kunt mogelijk toch toegelaten worden. Bekijk de volledige toelatingseisen voor de mogelijkheden.

De campus

Kom studeren bij Fontys en ontwikkel jezelf tot een gewilde professional

Onze campussen bieden veel om jouw talent en kennis optimaal te ontwikkelen en te laten bloeien.

Kosten opleiding

Benieuwd wat deze opleiding kost?

Bereken je collegegeld met de collegegeldmeter. Buiten collegegeld heb je ook andere kosten zoals literatuur en materialen.

In sommige gevallen is subsidie mogelijk. Ontdek hier alle subsidiemogelijkheden

Collegegeld berekenen

Leraar Nederlands (deeltijd)

Taal

Nederlands

Opleidingstype

Hbo-bachelor

Opleidingsvorm

Deeltijd

Locatie(s)

Tilburg, Sittard

Specificaties

Leraar Nederlands (deeltijd)

Startdatum

September, Februari

Taal

Nederlands

Opleidingsduur

4 jaar

Opleidingstype

Hbo-bachelor

Opleidingsvorm

Deeltijd

Locatie(s)

Tilburg, Sittard

Deadline: 1 september of 1 februari

Hoe werkt aanmelden?

Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.

Leraar Nederlands

Van aanmelden tot starten

Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.

  • Start met Kennismaken

    Krijg een goed beeld van de opleiding tijdens een open avond of online voorlichting.

    Bekijk de agenda van de opleiding
  • Aanmelden

    Doe dit uiterlijk vóór 1 september.

    Meld je aan voor de opleiding via Studielink
    Bij enkele opleidingen is instromen gedurende het studiejaar mogelijk.
  • Op uitnodiging

    Studiekeuzecheck: jouw check-in bij Fontys

  • Alles voor een Goede start

    Op Goede Start vind je alles wat je nodig hebt voor een goed begin van je studie, waaronder benodigde materialen en informatie over je eerste lesweek.

  • 1 september 2025

    Start eerste lesweek

  • Start met Kennismaken

    Krijg een goed beeld van de opleiding tijdens een open avond of online voorlichting.

    Bekijk de agenda van de opleiding
  • Aanmelden

    Meld je aan voor de opleiding via Studielink. Doe dit vóór 1 februari.

    Hoe werkt dat aanmelden?
  • Op uitnodiging

    Studiekeuzecheck: jouw check-in bij Fontys

  • Alles voor een Goede start

    Op Goede Start vind je alles wat je nodig hebt voor een goed begin van je studie, waaronder benodigde materialen en informatie over je eerste lesweek.

  • 10 februari 2025

    Start eerste lesweek

  • Start met Kennismaken

    Krijg een goed beeld van de opleiding tijdens een open avond of online voorlichting.

    Bekijk de agenda van de opleiding
  • Aanmelden

    Doe dit uiterlijk vóór 1 september.

    Meld je aan voor de opleiding via Studielink
    Bij enkele opleidingen is instromen gedurende het studiejaar mogelijk.
  • Op uitnodiging

    Studiekeuzecheck: jouw check-in bij Fontys

  • Alles voor een Goede start

    Op Goede Start vind je alles wat je nodig hebt voor een goed begin van je studie, waaronder benodigde materialen en informatie over je eerste lesweek.

  • 1 september 2025

    Start eerste lesweek

  • Start met Kennismaken

    Krijg een goed beeld van de opleiding tijdens een open avond of online voorlichting.

    Bekijk de agenda van de opleiding
  • Aanmelden

    Meld je aan voor de opleiding via Studielink. Doe dit vóór 1 februari.

    Hoe werkt dat aanmelden?
  • Op uitnodiging

    Studiekeuzecheck: jouw check-in bij Fontys

  • Alles voor een Goede start

    Op Goede Start vind je alles wat je nodig hebt voor een goed begin van je studie, waaronder benodigde materialen en informatie over je eerste lesweek.

  • 10 februari 2025

    Start eerste lesweek

Studiekeuzeactiviteiten

Kennismaken met Leraar Nederlands

Meld je aan voor de Open dag, een online voorlichting of één van de andere activiteiten om kennis te maken met de opleiding.

Vragen die wij vaak krijgen

Voor welke locatie jij ook kiest, je kiest altijd voor een persoonlijke en prettige sfeer. Waar je in het gezelschap bent van andere Neerlandici. Per leslocatie is het lesrooster anders en kunnen projecten, keuzemogelijkheden en werkvormen verschillen. Bezoek een open avond of vraag een gesprek aan om te kijken wat bij jou past.

Een tweedegraads bevoegd leraar Nederlands heeft volgens cao een goed salaris én arbeidsvoorwaarden. Je vindt de bedragen in de salarisschalen voor voortgezet onderwijs of middelbaar beroepsonderwijs op de website van de Rijksoverheid. Om te berekenen hoeveel dat netto is, verwijzen wij naar de diverse rekentools die online te vinden zijn.

Om de lerarenopleiding Nederlands te kunnen doen, heb je een diploma nodig (minimaal havo of mbo-4) of je moet de 21+ toets doen. Om voor de klas te staan als docent Nederlands heb je in principe een lesbevoegdheid nodig, al zijn er soms tijdelijk uitzonderingen.

Ja dat is mogelijk, maar het vraagt wel extra inzet. Wil je snel starten met je carrièreswitch? In Tilburg kun je zowel in september als februari instromen. In Sittard kun je iedere periode instromen (dus om de 10 weken ongeveer).