Cultuur & Maatschappij
Direct instroombaar
Economie & Maatschappij
Direct instroombaar
Natuur & Gezondheid
Direct instroombaar
Natuur & Techniek
Direct instroombaar
Je bent er uit, Leraar Basisonderwijs is de deeltijdopleiding voor jou! Maar hoe verder? Hieronder een overzicht van alle belangrijke info rondom toelating en aanmelding.
Direct instroombaar
Direct instroombaar
Direct instroombaar
Direct instroombaar
Direct instroombaar
Direct instroombaar
Direct instroombaar
Direct instroombaar
Direct instroombaar
Er zijn verplichte kenniseisen voor aardrijkskunde, geschiedenis én natuur & techniek. Je doet een toelatingstoets voor het vak dat niet in je examenpakket zat.
Je bent direct toelaatbaar tot de opleiding Leraar Basisonderwijs. Voorafgaand en/of in het eerste studiejaar maak je nog wel de landelijke rekentoets.
Verplichte toelatingstoets voor alle drie de vakken aardrijkskunde, geschiedenis én natuur & techniek, om aan te tonen dat je aan de kenniseisen voldoet.
Je bent toelaatbaar voor de pabo zonder de landelijke toelatingstoetsen. Je hebt dan bepaalde vrijstellingen en kunt korter over de opleiding doen. Je krijgt dan bijvoorbeeld vrijstelling voor het blok Verbreding en Verdieping (30 studiepunten) en mogelijk voor het onderzoek (10 studiepunten). Een onderzoekscommissie beoordeelt of het onderzoek uit je vorige opleiding voldoet voor vrijstelling.
Je bent toelaatbaar wanneer je drie toelatingstoetsen behaalt: in de vakken aardrijkskunde, geschiedenis én natuur & techniek.
Heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+ Je moet daarnaast ook de toelatingstoetsen maken in de vakken aardrijkskunde, geschiedenis én natuur & techniek en de rekentoets.
Je diploma moet in dit geval aan de Nederlandse normen voldoen. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Verder is het belangrijk dat je een verzoek tot inschrijving doet.
Met een afgeronde associate degree Pedagogisch Educatief Professional van Fontys, met als keuzerichting Educatief Specialist, kom je in aanmerking voor een verkort traject. Na het volgen van een doorstroomroute kun je instromen in jaar 2 en hoef je nog maar 150 studiepunten te halen om ook je bachelordiploma te bemachtigen.
Om voor het doorstroomprogramma in aanmerking te komen, dien je de volgende toetsen te behalen:
Lees meer op:
Als je je via Studielink hebt aangemeld voor de pabo, ontvang je van ons meer informatie over jouw eventuele toelatingstoetsen en over de rekentoets en het aanmelden hiervoor.
Voor de start van de pabo heb je één toetskans per vak. Niet gehaald? Dan ben je voorwaardelijk toegelaten en heb je tijdens je propedeuse nog twee kansen.
Voor de pabo zijn er eisen aan je rekenniveau. Daarvoor doe je de Wiscat Rekentoets. Hiermee bepalen we voor aanvang jouw niveau. In je propedeuse heb je drie kansen om de toets te halen. De minimaal te behalen score van de Wiscat Rekentoets is bij Fontys 120, dit is hoger dan de landelijke norm.
Wil je deze opleiding doen via een zij-instroomtraject? Hiervoor heb je minimaal een hbo-bachelor- (240 credits) of wo-bachelordiploma (180 credits) voor nodig. Ook is het belangrijk dat je voor het onderwijs relevante maatschappelijke ervaring en beroepservaring hebt opgedaan.
Lees meer over dit traject.
Wil je nog graag hulp bij het oriënteren op jouw studiekeuze of meer weten over de verschillende routes naar het leraarschap? Maak dan een afspraak voor een studiekeuzeadviesgesprek met een van onze studieadviseurs.
Bereken je collegegeld eenvoudig met de collegegeldmeter. Hier staat ook meer informatie over betaling collegegeld door je werkgever of een ander.
Collegegeld berekenenHoud naast het collegegeld rekening met extra kosten voor studiemateriaal. Voor sommige opleidingen is het mogelijk subsidie te krijgen. Lees hier meer over de subsidiemogelijkheden voor (aankomende) leraren.
Wij vinden het belangrijk dat jij je bij ons thuis voelt. Een studiekeuzecheck kan je hierbij helpen. Met een vragenlijst en een persoonlijk gesprek bekijken we samen of deze opleiding bij je past. Dit is optioneel en niet verplicht.
Meld je je na 1 mei aan? Dan is je studiekeuzeadvies bindend.
Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.
Meld je aan voor de Open dag, een online voorlichting of één van de andere activiteiten om kennis te maken met de opleiding.
We helpen je graag verder.