
Logopedie (deeltijd)
- 4 jaar
- Nederlands
- Hbo-bachelor
- Deeltijd
Kom kennismaken
- Open dagen
- En meer...
Over de opleiding
De deeltijdopleiding Logopedie leidt je op tot specialist op het gebied van het vaststellen, behandelen en trainen van de communicatie en de slikfunctie. Je bestudeert niet alleen bestaande methodes, maar bedenkt en ontwerpt ook nieuwe producten. Je oefent met echte cliënten, werkt samen met medestudenten, docenten én het werkveld. Studeren bij Fontys Paramedisch betekent persoonlijk contact, het vak leren van een professional én vernieuwend onderwijs. Actuele vraagstukken uit de thema’s technologie in de zorg, zelfregie en interprofessioneel samenwerken maken deze opleiding uniek.
Waarom de opleiding Logopedie, bachelor voor professionals?
- Veel persoonlijk contact: met je medestudenten, docenten en werkveld
- Het vak leren van een professional
- Actueel en vernieuwend onderwijs
- Samenwerken met onze andere paramedische opleidingen
Wat ga je leren?
Tijdens de opleiding Logopedie word je opgeleid tot specialist op het gebied van het vaststellen, behandelen en trainen van communicatie en slikken. Vanuit de praktijk leer je hoe je omgaat met cliënten van verschillende leeftijden in diverse situaties. Je leert hoe je onderzoek doet, een probleem vaststelt en de meest geschikte behandelmethode kiest. Je werkt zowel individueel als groepsgericht. Naast de logopedische vaardigheden staat jouw ontwikkeling tot toekomstbestendig zorgprofessional centraal. Samenwerken, stimuleren van zelfregie, en innovatieve oplossingen zijn hierbij voor jou vanzelfsprekend.
We bieden deze opleiding ook als voltijdvariant aan.
Hoe ziet je week eruit?
Afwisselend! In de praktijk, individueel en op de opleiding. Een deel van de praktische vaardigheden en kennis doe je op in de praktijk waar je voor werkt. Omdat je maar één dag in de week les hebt, zal je veel tijd moeten stoppen in de voorbereiding en zelfstudie. Een goede voorbereiding op de bijeenkomsten is nodig zodat je in de lessen ook echt aan de slag kunt met elkaar. We verwachten een proactieve houding om te leren en een grote mate van zelfstandigheid.
In studiejaar 2023 - 2024 vindt de lesdag plaats op dinsdag. De ene week heb je les op de campus en de andere week online. Waarbij je de mogelijkheid hebt om met andere studenten te werken aan bewijsstukken voor je digitale portfolio. Normaal gesproken worden de lessen gepland tussen 09:00 - 17:00 uur. Indien noodzakelijk wijken we uit naar een andere dag.
Reken op ongeveer 8 - 12 uur zelfstudie per week. Hoe je die uren over de week verdeelt, bepaal je zelf, en hangt af van jouw keuzes. Veel studenten hebben een (niet-) zorggerelateerde baan. Het combineren van een deeltijdopleiding met een baan en/ of gezin vergt zelfstandigheid, motivatie en discipline. Daar zijn wij ons van bewust en daarom proberen wij zo veel mogelijk rekening te houden met ieders persoonlijke situatie.
Toelatingseisen
- Cultuur & Maatschappij
- Economie & Maatschappij
- Natuur & Gezondheid
- Natuur & Techniek
- Cultuur & Maatschappij
- Economie & Maatschappij
- Natuur & Gezondheid
- Natuur & Techniek
-
Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.
Eén vak niet in jouw pakket?
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.
Niet de juiste vooropleiding?
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.
Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.
Toelatingseisen
- Alle studenten/professionals dienen voor aanvang van de opleiding een leerwerkplaats in de logopedische context te hebben. De opleiding kan desgewenst ondersteunen bij het vinden van een geschikte plek.
- Voorafgaand aan de defintieve inschrijving wordt een intakegesprek gevoerd. Ter voorbereiding op het intakegesprek vragen we je om een CV met je ervaringen en je motivatie voor de HBO opleiding logopedie toe te sturen.
- De deeltijdopleiding Logopedie vraagt een hoge mate van zelfredzaamheid van de student en richt zich vooral op hbo / wo opgeleide professionals, waarbij een opleiding in zorg, welzijn, onderwijs of communicatie een pré is, gezien de ervaring met hoger onderwijs en de reeds verwante kennis die is opgedaan. Wettelijk gezien ben je toelaatbaar met een MBO-4 diploma.
Je bent als afgestudeerd logopedist klaar voor de zorg van morgen. Je gaat werken in een multidisciplinair team, met andere logopedisten, als specialist binnen een instelling of je start je eigen praktijk. Als logopedist vind je in de volgende branches jouw droombaan:
- Gezondheidszorg: zelfstandige praktijken, ziekenhuizen of audiologische centra
- Onderwijs: speciaal onderwijs, schoolbegeleidingsdiensten of conservatoria
- Bedrijfsleven en artistieke sector: omroeporganisaties en bureaus gespecialiseerd in trainingen in presentatie- en communicatievaardigheden
Doorstuderen
Na deze opleiding kun je een hbo- of universitaire master volgen. Zoals Neurorevalidatie, Klinische Gezondheidswetenschappen of Taal- en Spraakpathologie. Tevens kun je je als logopedist verder specialiseren door middel van post bachelors, onder andere bij Fontys. Je volgt deze studies naast je werk als logopedist.
Agenda
Voorlichting Logopedie deeltijd | Online
06 jun 2023
16:00 - 17:00 CEST uur
Programma
Meer weten over de deeltijdopleiding Logopedie? Meld je aan voor de online voorlichting.
We starten om 16.00 uur met een inhoudelijke presentatie. We vertellen je dan alles wat je moet over de studie. Ook is er natuurlijk alle ruimte voor het stellen van je vragen.
Heb je vooraf al vragen? Stuur ons dan een mail.
Meer weten over de opleiding Logopedie
Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Raadpleeg dan de collegegeldmeter. Hier staat ook meer informatie over betaling collegegeld door je werkgever of een ander.
Lees meer over subsidieregelingen:
- STAP-budget
- Leven Lang Leren Krediet
- Beurzen voor leraren
- Subsidieregeling tweede lerarenopleiding
Stap 1: Je meldt je - uiterlijk 31 augustus - aan via Studielink.
Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink - dashboard.
Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas ingeschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.
Stap 2: Je mag de Studiekeuzecheck doen.
De Studiekeuzecheck voor bachelors en associate degrees in deeltijd en masters voltijd en deeltijd is niet verplicht. Wil je dit wel, dan kun je dat aangeven in Studielink.
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys
Stap 3: je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf half mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail.
De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.
Lees meer over je collegegeld.