Sprint naar content

Master Toetsdeskundige

Master Toetsdeskundige

Jouw opleiding

Krijg een goed beeld van hoe jouw opleiding eruit gaat zien.

Zo ziet je studie eruit

Er is wekelijks een opleidingsdag. De ene week is dit fysiek, met expertsessies op de opleidingslocatie in Tilburg. De andere week is het contact online, waarbij ruimte is voor coaching, intervisie en masterclasses met (inter)nationale experts. Daarnaast voer je zelfstudie en opdrachten uit.

Een groep studenten in een collegezaal
  • De opleidingsdag is op woensdag van 10.00-18.00 uur.

    We houden zoveel mogelijk rekening met de diverse schoolvakanties.

  • De studielast bedraagt ongeveer 20 uur per week.

    Door de compacte contacttijd zijn werk, studie en privé goed te combineren.

  • Jij doet veel aan zelfstudie.

    Zoals literatuuronderzoek, opdrachten in de organisatie en ontwikkelen van beroepsproducten.

Hoe zien komende jaren eruit?

De Master Toetsdeskundige volg je deels in Tilburg en deels online, samen met studenten uit diverse (onderwijs)sectoren. Via opdrachten werk je aan leeruitkomsten (totaal 60 studiepunten/EC), gericht op vaardigheden, visie en kennis. Inhoudelijke expertsessies van vakprofessionals, vaardigheidslessen en coaching ondersteunen je leerproces.

Contactdag

  • woensdag
experts
Tilburg

Expertsessies

Tijdens de lesdagen worden expertsessies aangeboden rondom edumetrische (meten onderwijs), psychometrische (meten psychologische aspecten) en technologische onderwerpen. Er is bijvoorbeeld aandacht voor actuele en internationale ontwikkelingen op het gebied van toetsing, de functies van toetsing, het ontwerpen van toetsing en het analyseren van toetsinformatie. Ook is er aandacht voor het inzetten van technologie bij toetsing.

Student in de klas
vaardigheden
Tilburg

Vaardighedenlijn

In de vaardighedenljin komen vaardigheden aan bod die essentieel zijn voor een toetsdeskundige. Zo is er bijvoorbeeld aandacht voor onderzoeken, adviseren en ontwerpen, maar ook voor vaardigheden als het begeleiden van veranderprocessen en het construeren van toetsitems.

Studenten
praktijk
Tilburg

Praktijkervaring

Tijdens je opleiding maak je beroepsproducten aan de hand van (eigen) toetsvraagstukken. Zo kun je direct je kennis toepassen in de beroepspraktijk. Jij draagt al direct bij aan kwaliteitsverbetering.

Door samenwerking krijg je ook inzicht in andere vraagstukken en sectoren: bijvoorbeeld door bij te dragen aan praktijkvraagstukken die door medestudenten worden ingebracht.

Student en docent
toetsing
Tilburg

Toetsing

Hoe word je eigenlijk zelf getoetst? Wij toetsen volgens de uitgangspunten van programmatisch toetsen. Aan de hand van beroepsproducten en kennistoetsen ontwikkel je je op de leeruitkomsten. In je eigen portfolio maak je jouw ontwikkeling en de beheersing van de leeruitkomsten zichtbaar.

Ervaringen van studenten

Docenten motiveren je om kritisch na te denken, dat heeft mij enorm geprikkeld

Carla

Alumnus Master Toetsdeskundige Tilburg

Waarom heb je voor de opleiding Toetsdeskundige gekozen?

“Als docent, maar ook als mens, vind ik het belangrijk dat een diploma van waarde is. Vanuit die gedachten leek het mij interessant om de kwaliteit van toetsen en examens te waarborgen. Ik ben werkzaam op een regionaal opleidingsinstituut voor middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en educatie. Hier stelde mijn leidinggevende de vraag of ik de Master Toetsdeskundige wilde gaan volgen. Ik ben me hierin gaan verdiepen en heb mezelf middels een portfolio van de beste kant laten zien om toegelaten te worden tot de opleiding. Vanaf dat moment ben ik er volledig voor gegaan!”

Hoe combineer jij je studie met werk en privé?

“Dat is heel moeilijk! Als ik erop terugkijk, had ik echt de tijd en energie nodig om van deze opleiding een succes te maken. Mede doordat je je in slechts twee jaar tijd alle stof eigen maakt. Mensen denken vaak dat het opstellen van een toets enkel het bedenken van vragen is, maar er komt nog zoveel meer bij toets en examinering kijken. Ook collega’s hebben daar vaak geen weet van. Gelukkig had ik één dag per week studieverlof en dat heb je absoluut nodig! Gun jezelf die tijd ook écht.”

Op welke manier laat Fontys jou je talenten optimaal ontwikkelen?

“Je kunt je beroepsproducten vormgeven zoals jij dat zelf prettig vindt. Hierdoor kun je ervoor zorgen dat de inhoud goed aansluit op jouw werkplek. Bedenk waar jij jezelf wilt verbeteren? Er is namelijk heel veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. Je krijgt veel feedback en coaching. Docenten motiveren je om kritisch na te denken, dat heeft mij enorm geprikkeld. Je wordt ondersteund in het opbouwen van een netwerk waarin je jezelf kunt blijven ontwikkelen. Wat ik zelf als heel leuk heb ervaren is dat ik ben voorgedragen voor de ‘10 x beter onderzoeksprijs’. Hierdoor heeft mijn onderzoek in een prachtig magazine gestaan. Een trots momentje!”

Hoe wil jij met deze master nog meer het verschil maken in het onderwijs?

“Het allerbelangrijkste is dat ik nu de kwaliteit van toets en examinering kan helpen borgen. Dat is zo waardevol binnen het onderwijs. Ook hoop ik in de toekomst meer betrokken te worden als er vanuit de organisatie vragen zijn over toets en examinering. Maar ook als er op beleidsniveau input nodig is.”

Wat voor tips heb je voor studenten die deze opleiding willen gaan doen?

“Kijk van tevoren goed hoe jij deze masteropleiding in tijd en planning kunt organiseren. Zorg dat je een werkgever hebt die je motiveert. Dat je collega’s hebt die je erbij kunt betrekken en een maatje binnen de opleiding. Je kunt lang niet alles wat je leert alleen implementeren, het is een gezamenlijk bewustwordingsproces. Alleen zo breng je een kwaliteitsproces op gang. Een goede balans met je privéleven is even zo goed belangrijk. Dat je de rust en ruimte hebt om gefocust aan deze masteropleiding te werken. Dat is het absoluut waard!”

Deadline: 1 september

Hoe werkt aanmelden?

Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.

Master Toetsdeskundige

Van aanmelden tot starten

Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.

  • Start met Kennismaken

    Krijg een goed beeld van de opleiding tijdens een open avond of online voorlichting.

    Bekijk de agenda van de opleiding
  • Aanmelden

    Doe dit uiterlijk vóór 1 september.

    Meld je aan voor de opleiding via Studielink
    Bij enkele opleidingen is instromen gedurende het studiejaar mogelijk.
  • Op uitnodiging

    Studiekeuzecheck: jouw check-in bij Fontys

  • Alles voor een Goede start

    Op Goede Start vind je alles wat je nodig hebt voor een goed begin van je studie, waaronder benodigde materialen en informatie over je eerste lesweek.

  • 1 september 2025

    Start eerste lesweek

Studiekeuzeactiviteiten

Kennismaken met Master Toetsdeskundige

Meld je aan voor de Open dag, een online voorlichting of één van de andere activiteiten om kennis te maken met de opleiding.

Heb je een vraag?

We helpen je graag verder.

Stel je vraag over de opleiding in Tilburg

Stel je brede vraag aan Fontys Pro Educatie