Sprint naar content

Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken (duaal)

  • 4 jaar
  • Nederlands
  • Hbo-bachelor
  • Duaal
Eindhoven

Kom kennismaken

  • Open dagen
  • En meer...

Spreken nieuwe technologische ontwikkelingen je aan en heb je gevoel voor exacte vakken? Kun je goed met mensen omgaan en sta je stevig in je schoenen? Wil je graag in de gezondheidszorg werken én dat al doen tijdens je studie? Dan wacht de duale opleiding Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken (MBRT) op jou!

Over de opleiding

Als je kiest voor de duale opleiding MBRT in Eindhoven dan word je opgeleid tot een vakbekwame professional in de medische beeldvorming en radiotherapie. Je sluit een leerarbeidsovereenkomst af met een ziekenhuis.Je start fulltime op de opleiding en later ga je lerend werken in het ziekenhuis. Hier leer je de vaardigheden en theorie aan de hand van praktijkvraagstukken. Je werkt op de afdelingen radiologie, echografie, nucleaire geneeskunde en/of radiotherapie.

Waarom de opleiding MBRT duaal?

  • Praktijkgericht: lerend werken in het het ziekenhuis
  • Een goede balans tussen techniek en medische kennis
  • Laagdrempelig contact met je persoonlijke studieloopbaanbegeleider
  • Daagt je uit om het beste uit jezelf te halen
 

Wat ga je leren?

Je leert medische apparatuur te gebruiken om beeldvormend onderzoek en behandelingen voor te bereiden, uit te voeren en te verwerken. Jij bent een schakel tussen technologie, veiligheid en de zorg voor de patiënt. Je verdiept je in de werking van het menselijk lichaam, welke onderzoeken bij welk ziektebeeld horen, welke apparatuur daarvoor nodig is en hoe deze apparaten werken.

  • Alles over straling en radioactiviteit en hoe je je daartegen beschermt
  • Werken met geavanceerde apparatuur voor medische beeldvorming
  • Combinatie van theorie en praktijk: leren aan de hand van praktijkvraagstukken
  • Samenwerken met professionals in het ziekenhuis
 
Placeholder for Fontys video
MBRT is een opleiding met de juiste balans tussen techniek en medische kennis. Toen ik eraan begon hoopte ik veel te leren over anatomie, pathologie en fysiologie en dat is gelukt."
Lees het verhaal van Arvind >>
 

Hoe ziet je week eruit?

Erg afwisselend! Aan de hand van praktijkvraagstukken verdiep jij je het ene moment in wat de vena cava inferior en de kwadratenwet zijn, het andere moment oefen je in het Skillslab met moderne apparatuur. Samenwerken met studenten van andere opleidingen en stage hoort er allemaal bij. Onder begeleiding docenten en medestudenten geef je zelf vorm aan je opleiding.

De eerste weken van je opleiding breng je door op school. Na ongeveer zes weken ga je één dag in de week aan de slag in het ziekenhuis. Dit wordt opgehoogd naar twee dagen in de week vanaf de elfde onderwijsweek. In het vroege voorjaar (februari) werk je al drie dagen in het ziekenhuis, dat zul je de rest van het eerste studiejaar en de jaren daarna doen. Lesstof bestudeer je naast je werk thuis. Een pittige combinatie dus!

Ga je duaal doen, dan solliciteer je zelf naar een duale leerwerkplek in een ziekenhuis. Je komt in dienst van het ziekenhuis. Dat betekent dat je van hen salaris ontvangt maar ook dat de arbeidvoorwaarden van het ziekenhuis van toepassing zijn, bijvoorbeeld het aantal vakantiedagen.

Fontys Paramedisch staat voor kleinschalig toponderwijs waarbij jij aan het stuur staat. Je leert door te doen, online, op de campus én in de praktijk. Zo ontwikkel jij je tot een toekomstbestendige zorgprofessional. We hopen je volgend studiejaar te mogen verwelkomen!

 
 

Toelatingseisen

Cultuur & Maatschappij

Instroombaar met wiA of wiB

Economie & Maatschappij

Direct instroombaar

Natuur & Gezondheid

Direct instroombaar

Natuur & Techniek

Direct instroombaar

Cultuur & Maatschappij

Direct instroombaar

Economie & Maatschappij

Direct instroombaar

Natuur & Gezondheid

Direct instroombaar

Natuur & Techniek

Direct instroombaar

Mbo

Mbo-diploma opleiding met voldoende aansluiting

Met een mbo-diploma (niveau 4) kun je ook toegelaten worden, mits deze voldoende aansluit bij de opleiding.

Wil je weten of jouw opleiding voldoet? Neem dan contact met ons op via mbrt@fontys.nl

Eén vak niet in jouw pakket? 

Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

21 jaar of ouder en niet de juiste vooropleiding?  

Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.

Na het behalen van het toelatingsonderzoek 21+ krijg je - als onderdeel van de toelatingsprocedure - een extra uitnodiging voor het maken van toelatingstoetsen voor de vakken Engels, Nederlands en Wiskunde B. Deze toetsen meten jouw instapniveau en -kennis.

De resultaten worden meegenomen in het studiekeuzecheckgesprek waarin je een studiekeuzeadvies krijgt. Dit advies is niet bindend maar zo weet je of de gekozen studie bij je past of wat je eventueel kunt doen om deze passend te maken. Het studiekeuzeadvies vormt ook de start van jouw studieloopbaanbegeleiding bij Fontys.

Buitenlands diploma

Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem via mbrt@fontys.nl contact met ons op om je diploma te laten waarderen.

Heb je vragen over de toelatingsprocedure? Neem dan contact met inschrijvingen-paramedisch@fontys.nl

Natuurprofielen

De twee natuurprofielen sluiten het beste aan bij de opleiding MBRT. Gevoel voor natuurkunde is geen officiële voorwaarde, maar gevoel voor dit vak blijkt in de praktijk wel een belangrijke maatstaf of je de opleiding met succes kunt afronden.

Overeenkomst ziekenhuis of instelling

Zonder overeenkomst met een ziekenhuis of instelling is aanmelding voor de duale variant MBRT niet mogelijk. Er zijn twee manieren om erachter te komen of een ziekenhuis meedoet met de duale variant MBRT:

  • Het ziekenhuis zal waarschijnlijk adverteren in één of meer (regionale) kranten.
  • Je kunt een open sollicitatie schrijven als duale student MBRT. Je stuurt dan een sollicitatiebrief aan de afdeling personeelszaken van de ziekenhuizen van je voorkeur met daarin dat je solliciteert als duale student MBRT, met eventueel de afdeling van je voorkeur (let op: niet alle ziekenhuizen hebben alle MBRT-werkvelden in huis).
Lijst ziekenhuizen met duale opleidingsplaatsen

Als je wordt aangenomen, maak je afspraken met je werkgever over salaris en andere vergoedingen. Je werkgever zal mogelijk ook een tegemoetkoming in de bijkomende studiekosten aanbieden. Denk hierbij aan collegegeld en aan kosten voor boeken, readers en andere studiebenodigdheden.

Heb je vragen over de toelatingsprocedure? Neem dan contact met inschrijvingen-paramedisch@fontys.nl

 

Placeholder for Fontys video
Tijdens colleges, denk je soms ‘hoe zit dat nou precies?’, op het werk valt dan het kwartje. En andersom. Het is een wisselwerking.'
Lees hier het interview met Monique

 

Opbouw MBRT duaal

In het eerste jaar bestaan je weken uit de volgende verdeling: 

Aan de hand van een weekritme wordt je onderwijs vormgegeven. Je start de week met  het praktijkvraagstuk van die onderwijsperiode, waarna je de rest van de week dit vraagstuk met medestudenten uitdiept, zowel theoretisch als praktisch. 

De studie heeft een studielast van 40 uur per week. 

Het eerste jaar is een oriëntatie op de verdere opleiding en op de taken die je als afgestudeerde medisch beeldvormings- en bestralingsdeskundige (MBB’er) uitvoert, dit doe je zowel in theorie als in de beroepspraktijk. Ook is dit eerste jaar voor jou de gelegenheid om te erachter te komen of het is wat je echt wilt en kunt. 

Verderop in het jaar start het lerend werken op de MBRT-afdeling in het ziekenhuis waar je werkt. Je bent met regelmaat te vinden op school. Ook in de drie jaren die volgen, ga je op deze manier lerend werken. 

Het voordeel van een duale bacheloropleiding is dat je geen of slechts heel weinig studieschuld opbouwt. Bij de start in de beroepspraktijk ontvang je meteen salaris. Daartegenover staat dat een duale opleidingsroute wel zwaarder is dan een voltijdopleiding. Als duale student zul je 4 jaar lang, naast je werk in het ziekenhuis, moeten studeren. Dat vergt veel zelfstandigheid en discipline. 

Als duale student ben je ook werknemer. Dat betekent dat de cao van het ziekenhuis voor jou van kracht is, met alles wat daarbij hoort (bijvoorbeeld minder vakantiedagen dan een voltijdstudent). Bovendien moet je als duale student je vakanties plannen buiten de schoolweken. Je draait wel direct mee in het ziekenhuis en kunt na je opleiding als volwaardige kracht aan de slag. 

In het derde studiejaar ga je je verdiepen in een ander werkveld of in een specialisatie van het eigen werkveld in een ander ziekenhuis. Ook is stage in de industrie of het onderwijs mogelijk. Ook de duale variant wordt in het vierde jaar afgesloten met een afstudeerproject.
 
 

Na je opleiding

Na de opleiding MBRT ben je een medisch beeldvormings- en bestralingsdeskundige (MBB’er). Een vakbekwame professional die klaar is voor de zorg van morgen. Je kunt aan de slag:

  • op een van de ziekenhuisafdelingen radiologie, echografie, nucleaire geneeskunde of radiotherapie
  • in het bedrijfsleven, bijvoorbeeld als ontwikkelaar van medische apparatuur
  • bij een screeningscentrum

Doorstuderen 

Wil je meer leren? Een universitaire master die goed aansluit, is Gezondheidswetenschappen of bijvoorbeeld de master Medical Imaging / Radiation Oncology.

 

 

Agenda

Open avond
12 feb 2025
Programma

Docenten en studenten vertellen je alle ins en outs over de opleiding. Er is volop gelegenheid voor het stellen van vragen. We gaan graag met jou in gesprek.

Praktische info

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor de duale opleiding MBRT? Raadpleeg dan de collegegeldmeter. Op die pagina vind je ook alle informatie over:

  • Belastingvoordeel
  • Betaling collegegeld door je werkgever of een ander
  • Levenlangleren krediet
  • Beurzen voor leraren
  • Subsidieregeling tweede lerarenopleiding

Bijkomende studiekosten

Je werkgever zal je waarschijnlijk een tegemoetkoming in de bijkomende studiekosten aanbieden. Denk hierbij aan collegegeld en aan kosten voor boeken, readers en andere studiebenodigdheden.

Je bent eruit, je wilt MBRT duaal studeren. Tijd om je aan te melden!

Aanmelden

Heb je een Nederlands adres? Doorloop dan onderstaande stappen om je aan te melden bij Studielink voor een opleiding van Fontys Hogescholen.

Stap 1: De duale variant MBRT kan alleen gevolgd worden als je een overeenkomst hebt met een ziekenhuis. Om de duale variant te volgen moet je daarom solliciteren als duale student MBRT bij een ziekenhuis of radiotherapeutisch instituut. Als je wordt aangenomen maken het ziekenhuis en jij afspraken, die worden vastgelegd in een arbeidsovereenkomst. Daarnaast wordt er een 3-partijenovereenkomst opgesteld tussen jou als student, het ziekenhuis en Fontys Hogeschool.

Stap 2: Je meldt je - uiterlijk 1 september - aan via Studielink.
Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink - dashboard.

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas ingeschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf half mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail.
De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Meer informatie over je collegegeld vind je hier.


Geen studiekeuzecheck

De studiekeuzecheck is niet verplicht voor aanmelders van de duale variant van MBRT. Je hebt een sollicitatiegesprek met het ziekenhuis waar je gaat werken. In dit gesprek komt al voldoende aan de orde of deze opleiding bij jou past.
Wil je toch de Studiekeuzecheck doorlopen, dan kun je dit via Studielink aangeven. De studiekeuzecheck bestaat uit een digitale vragenlijst en een online groepsbijeenkomst met je opleiding. Tijdens deze bijeenkomst worden struikelblokken besproken, daarna volgt een studieadvies via e-mail. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys