Motiverende gespreksvoering

Houd jij je communicatieve gewoontes weleens tegen het licht? Je communiceert dagelijks met patiënten en ontwikkelt daarin je gewoontes en patronen. In de cursus 'Motiverende gespreksvoering' bekijk je of deze nog wel adequaat zijn. Ook fris je de theorie op en verdiep je jouw vaardigheden.

Over de cursus

In de huisartsenpraktijk kun je inmiddels niet meer om motiverende gespreksvoering heen. Het is namelijk de belangrijkste kennisbasis in het begeleiden van gedragsverandering. Dit geldt zowel voor de eerste als de tweede lijn.

De cursus Motiverende gespreksvoering bestaat uit 4 workshops:

 • De basis
 • Up-to-date
 • Omgaan met weerstand
 • Praktijktraining

 

Voor wie?

De cursus 'Motiverende gespreksvoering' is bedoeld voor iedereen die zich bezighoudt met het begeleiden van gedragsverandering. We focussen hierbij op mensen die werkzaam zijn in zorg binnen de eerste lijn (huisartsen, praktijkondersteuners, diëtisten, fysiotherapeuten).

 

Sfeerafbeelding Fontys

 

Inhoud en opbouw

Deze training bestaat uit vier workshops van elk één dagdeel. Je kunt de onderdelen ook los van elkaar volgen.

Motiverende gespreksvoering is een gedachtegoed dat is ontwikkeld in de verslavingszorg en zich intussen op allerlei terreinen (binnen en buiten de zorg) aan het verspreiden is. In deze workshop maak je kennis met de onderliggende waarden en ethiek van het begeleiden van verandering. Hoe ontdek en versterk je de intrinsieke motivatie van degene die jij begeleidt? Hoe faseer je dat proces en welke technieken kun je daar voor inzetten? De houding, fasering en technieken worden toegelicht en uiteraard wordt er mee geoefend. Na deze workshop ben je in staat je technieken in jouw praktijk verder in te zetten en eigen te maken, zodat je steeds beter wordt in het begeleiden van gedragsverandering.
Deze workshop is bedoeld voor het aanscherpen van de vaardigheden in het begeleiden van patiënten bij gedragsverandering. De begrippen uit 'motiverende gespreksvoering' worden bekend verondersteld en waar nodig aangevuld en geactualiseerd naar de volledig herziene editie van 2014 van het boek 'Motiverende Gespreksvoering'. De theorie wordt opgefrist, er is ruimte om ervaringen uit te wisselen en vragen te stellen. We oefenen onderling in toepassing van technieken. Een interactieve training waarna je weer ‘bij’ bent en jezelf hebt aangescherpt!
We rafelen het fenomeen 'weerstand' uiteen. Wat is het precies, wat doet dat met jou en hoe ga je daarmee om? Wat kun je nog betekenen voor een patiënt die niets lijkt te willen?
De meeste consulten verlopen zonder al te veel moeite, maar die ‘lastige’ patiënten maken het soms toch moeilijk. Door deze workshop te volgen, wordt weerstand niet een probleem maar een uitdaging! Motiverende Gespreksvoering spreekt niet eens meer over weerstand maar over 'wrijving' en 'behoudtaal'. Een andere theorie (P. Block) helpt bij het aanscherpen van inzichten over weerstand. Deze workshop is zeer nuttig voor zowel het patiëntencontact als ook voor het omgaan met collega’s waarmee de samenwerking stroef verloopt.
In de praktijktraining oefenen we in een kleine groep met een simulatiepatiënt. We gaan ervan uit dat je getraind bent in motiverende gespreksvoering en gaan nu praktisch aan de slag. Hoewel je als zorgverlener in de ‘echte’ praktijk al veel patiënten ziet, heeft het veel voordelen om op deze manier te oefenen. Denk aan de feedback van de simulatiepatiënt over hoe jouw interventies worden ervaren, gelegenheid om nieuw gedrag waar je nog onzeker over bent te oefenen, te leren observeren en de theorie praktisch toegepast te zien worden door jou en jouw collega-zorgverleners.
We oefenen in kleine groepen van 5 tot 8 personen, zodat iedereen aan de beurt komt. De andere studenten letten per student op bepaalde observatiepunten, zodat je heel gerichte feedback ontvangt waar je in de praktijk mee verder kunt.
Hans van der Veen is docent communicatieve vaardigheden en persoonlijke ontwikkeling bij de opleidingen Praktijkondersteuner somatiek en ggz en ook bij de masteropleiding Advanced Nursing Practice, allen van Fontys.
Deze cursus geaccrediteerd voor 12 punten bij de V&VN (Beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden).
 
 

Meerwaarde

Na afronden van deze cursus ben je in staat om motiverende gespreksvoering effectief toe te passen om gedragsverandering bij je patiënten te bewerkstelligen.

 

 

Praktische info

Opleidingstype
Cursus

Wil je graag een gesprek met iemand van de cursus Motiverende gespreksvoering? Dat kan.

Stuur een mail naar Hans van der Veen. Hij neemt dan contact met je op.
Bellen met kan natuurlijk ook via telefoonnummer: 08850 76397.

De kosten voor deze cursus zijn € 134 per module.

De cursus bestaat uit vier modules. Deze kun je ook apart van elkaar volgen.

Subsidie, lening, beurs, belastingvoordeel?
Er zijn diverse mogelijkheden om voor je studie gebruik te kunnen maken van een lening, subsidie, een beurs en/of van belastingvoordeel. Op deze pagina vind je daarover alle informatie.

  Deze training is geaccrediteerd voor 12 punten bij de V&VN.

    

    

   Aanmelden


   Bij interesse in deze cursus kunt u een mail sturen naar fhmg-pro@fontys.nl.