Motiverende gespreksvoering

  • Omschrijving
  • Inhoud
  • Voor wie?

Als Praktijkondersteuner in de huisartsenpraktijk (POH) kun je inmiddels niet meer om motiverende gespreksvoering heen. Motiverende gespreksvoering is de belangrijkste knowledge-base als het gaat om het begeleiden van gedragsverandering, in zowel de eerste- als de tweede lijn.

Je communiceert dagelijks met patiënten en ontwikkelt daarin jouw eigen gewoontes en patronen. Zijn die nog wel adequaat? Het is goed dat nog eens tegen het licht te houden, de theorie op te frissen en jouw vaardigheden verder te verdiepen.

Er zijn drie trainingen die je ook apart kunt volgen. Neem hiervoor contact op met Corrie Habraken.


'Motiverende gespreksvoering' bestaat uit drie trainingen. Het is mogelijk om losse trainingen te volgen. Neem hiervoor contact op met c.habraken@fontys.nl.

Motiverende gesprekvoering up to date

Deze training is bedoeld voor het aanscherpen van de vaardigheden in het begeleiden van patiënten bij gedragsverandering. De begrippen uit 'motiverende gespreksvoering' worden bekend verondersteld en waar nodig aangevuld en geactualiseerd naar de volledig herziene editie van 2014 van het boek 'Motiverende Gespreksvoering'.
De theorie wordt opgefrist, er is ruimte om ervaringen uit te wisselen en vragen te stellen. We oefenen onderling in toepassing van technieken. Een interactieve training waarna je weer ‘bij’ bent en jezelf hebt aangescherpt!

Als je deze training los van de andere wilt volgen, zijn de kosten € 110,-

Motiverende gespreksvoering: omgaan met weerstand

We rafelen het fenomeen 'weerstand' uiteen. Wat is het precies, wat doet dat met jou en hoe ga je daarmee om? Wat kun je nog betekenen voor een patiënt die niets lijkt te willen?
De meeste consulten verlopen zonder al te veel moeite, maar die ‘lastige’ patiënten maken het soms toch moeilijk. Door deze training te volgen wordt weerstand niet een probleem maar een uitdaging! Motiverende Gespreksvoering spreekt niet eens meer over weerstand maar over 'wrijving' en 'behoudtaal'. Een andere theorie (P. Block) helpt bij het aanscherpen van inzichten over weerstand. 
Deze avond is zeer nuttig voor zowel het patiëntencontact als ook voor het omgaan met collega’s waarmee de samenwerking stroef verloopt.

Voor deze training betaal je € 110,-

Motiverende gespreksvoering: praktijktraining

In deze derde training oefenen we in een kleine groep met een simulatiepatiënt. We gaan ervan uit dat je getraind bent in Motiverende Gespreksvoering en gaan nu praktisch aan de slag. Hoewel je als praktijkondersteuner in de ‘echte’ praktijk al veel patiënten ziet, heeft het veel voordelen om op deze manier te oefenen, zoals de feedback van de simulatiepatiënt over hoe jouw interventies worden ervaren, gelegenheid om nieuw gedrag waar je nog onzeker over bent te oefenen, te leren observeren en de theorie praktisch toegepast te zien worden door jou en jouw collega's praktijkondersteuner. 
We oefenen in kleine groepen van 5 tot 8 personen, zodat iedereen aan de beurt komt. 
De andere studenten letten per student op bepaalde observatiepunten, zodat je heel gerichte feedback ontvangt waar je in de praktijk mee verder kunt.

Het doel van de training is leren door te ervaren. Het is géén toets; we bepalen met elkaar wat er al goed gaat en aan welke aspecten wellicht nog aandacht moet worden besteed.

Los van de andere trainingen, zijn de kosten hiervoor € 150,-.

Je werkt als praktijkondersteuner somatiek of ggz in een huisartsenpraktijk en bent bekend met Motiverende Gespreksvoering (en wil daarin groeien).

Cursusniveau
Post HBO
Kosten
€ 350,– (BTW Vrijgesteld)

Sfeerafbeelding Fontys

Trainer: Hans van der Veen
Hans is docent communicatieve vaardigheden en persoonlijke ontwikkeling bij de opleidingen Praktijkondersteuner somatiek en ggz en ook bij de masteropleiding Advanced Nursing Practice, allen van Fontys.
Ook heeft Hans een eigen coachingspraktijk.

Accreditatie

De training levert 9 PE punten (V&VN) op.

Incompany

De training kan ook incompany, op maat, worden georganiseerd.

Contact

Voor informatie over de inhoud en de start van de cursus: Corrie Habraken, telefoon 0650242151

Voor overige vragen: 08850 77022

fhmg-skoop@fontys.nl