Sprint naar content

Niet Pluis, Professionele verdieping huiselijk geweld en kindermishandeling

Weet je dat achter de voordeur niets is wat het lijkt? Huiselijk geweld, kindermishandeling en ouderenmishandeling komen vaker voor dan je denkt en staan meestal niet op zichzelf. In de cursus 'Niet Pluis, Professionele verdieping huiselijk geweld en kindermishandeling!' doe je kennis, bewustwording en handvatten op om bij vermoedelijk geweld in afhankelijkheidsrelaties je handelingsverlegenheid weg te nemen.

Over de cursus

Risicofactoren als financiële problematiek, psychische problemen en middelengebruik kunnen leiden tot onveiligheid achter de voordeur. Als kinderen opgroeien in zo’n situatie kan dit ernstige gezondheidsgevolgen hebben in de volwassen leeftijd. Denk aan depressie of verslaving. Het is van groot belang dat beroepsprofessionals zich bewust zijn van hun belangrijke rol om risicofactoren te signaleren en zorgvuldig te handelen.

In deze cursus leer je meer over de achtergronden, onderliggende patronen en risicofactoren. Ook verdiep je je in:

  • het belang van samenwerken
  • het doorlopen van de stappen van de meldcode met afwegingskader
  • het bespreekbaar maken van vermoedens

 

Voor wie?

Deze cursus is zeer geschikt voor professionals en werkgevers die werkzaam zijn in bijvoorbeeld:

  • Gezondheidszorg;
  • Sociaal domein;
  • HR;
  • GGZ;
  • Onderwijs;
  • Kinderopvang;
  • Eigenlijk voor iedereen die met mensen werkt.
 

Placeholder for Fontys video
Samenwerking'
Deelnemers aan deze cursus ontvangen na afloop van de cursus Het Achter de voordeur spel en het boek ''Het bevuilde nest" van Jose Al.

 

Inhoud en opbouw

De cursus Niet pluis, Professionele verdieping huiselijk geweld en kindermishandeling bestaat uit 5 fysieke bijeenkomsten van een dagdeel (4 uur). De lessen zijn een educatieve mix van theorie en achtergronden afgewisseld met verhalen van een ervaringsdeskundige, een gastdocent, virtual reality (VR) en interactieve werkvormen.


  • Les 1 | Achter de voordeur, durf jij het te zien? (de verbeterde meldcode inclusief afwegingskader, een ervaringsverhaal 'Niets is wat het lijkt' en een spelsessie Achter de voordeur).
    Gastdocent Anita Wix; ervaringsdeskundige en medeontwerper van het Achter de Voordeur-spel.
  • Les 2 | Kindermishandeling (de verschillende vormen van kindermishandeling: signalen en achtergronden, de lange termijn gevolgen van negatieve jeugdervaringen, trauma en veerkracht).
    Gastdocent Lisette Walbeehm-Hol; kinderarts Zuyderland Ziekenhuis.
  • Les 3 | (ex-)Partnergeweld en ouderenmishandeling (verschillende vormen van (ex-)partnergeweld: signalen en achtergronden, de cirkel van geweld, VR ouderenmishandeling).
  • Les 4 | Het bespreekbaar maken van huiselijk geweld (het zorgvuldig bespreekbaar maken van zorgen in samenwerking met een trainingsacteur, juridische aspecten).
    Gastdocent Fiona Lijffijt; jurist ziekenhuis.
  • Les 5 | De kracht van samenwerking en stilstaan bij de rode draad.
    Gastdocent; Vertrouwensarts Veilig Thuis van het leerproces.

Tijdens de bijeenkomsten word je door middel van blended learning door de diverse thema’s geleid.

Voor deze cursus is accreditatie verleend door: Accreditatie Deskundigheidsbevorderende Activiteiten Paramedici (ADAP), Kwaliteitshuis Fysiotherapie, Beroepsvereniging Verzorgenden Verpleegkundigen (V&VN), Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV), Landelijke Vereniging POH-GGZ, Nederlandse Vereniging van Praktijkondersteuners en Praktijkverpleegkundigen (NVvPO), Registerplein.

De aanvraag voor accreditatie loopt bij Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ), Accreditatie Bureau Cluster 1 (GAIA) en Kenniscentrum Kraamzorg (KCKZ).

Maaike Brunekreef

Maaike Brunekreef, winnaar van Dantzig penning 2022, is aandacht functionaris huiselijk geweld & kindermishandeling bij Isala en expert huiselijk geweld en creatief directeur bij Achter de Voordeur Producties.

Maaike heeft meer dan 20 jaar ervaring als maatschappelijk werker, trainer, adviseur en spreker in het sociale domein. Als creatief initiatiefnemer van taboedoorbrekende projecten op het gebied van geweld in afhankelijkheidsrelaties legt Maaike op innovatieve wijze de verbinding tussen beleid en de beroepspraktijk.

Sfeerafbeelding Fontys

Kailey Hendrikx

Kailey Hendrikx is docent bij Fontys Hogeschool Sociale Studies. Haar focus, expertise en ervaring ligt binnen de jeugdhulpverlening. Zij heeft daar ervaren hoe mooi, dynamisch en uitdagend het is om samen met jeugdigen en gezinnen te werken aan het bevorderen van hun ontwikkeling.

Als docent vindt Kailey het waardevol professionals te begeleiden in het ontwikkelen van een professionele identiteit waarmee zij van betekenis zijn.

‘Onderwijs is niet het vullen van een vat, maar het ontsteken van een vlam’.

Sfeerafbeelding Fontys

Artikel - 'Sommige signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling zijn onzichtbaar'

Wat doe jij als professional als je een vermoeden hebt van huiselijk geweld? Of beter gezegd: durf jij je ogen te openen voor de signalen en daarnaar te handelen? Het is niet gek als je dat niet durft, het is een complex onderwerp. Situaties spelen zich vaak achter de voordeur af. Daardoor denk je misschien: ik zal er wel naast zitten, waar bemoei ik me mee? Of: maak ik het niet erger als ik hier nu een melding van maak? Omdat veel professionals die gedachten hebben, ontwikkelden Kailey Hendrikx en Maaike Brunekreef de cursus ‘Niet pluis’. Hun doel? Dat mensen met meer vertrouwen kunnen handelen, zodat geweld voorkomen kan worden of eerder stopt.

Jaarlijks zijn 200.000 volwassenen en 199.000 kinderen slachtoffer van huiselijk geweld. Ook één op de twintig thuiswonende ouderen krijgt te maken met een vorm van ouderenmishandeling.


Refereeravond - Niet Pluis, Professionele verdieping huiselijk geweld en kindermishandeling

Het is een gewone maandag, je bent als fysiotherapeut aan het werk in je eigen praktijk. Een 82-jarige vrouw ligt op je behandeltafel, haar dochter zit op de stoel ernaast. Dochter voert het woord, moeder is wat stilletjes. Er ontstaat een gesprek tussen de twee. De toon waarop dochter tegen moeder praat raakt je, is bijna agressief te noemen. De sfeer verandert. En dan overvalt het je, het niet-pluisgevoel. “Dit is niet goed”, zegt je onderbuik. Je denkt terug aan twee weken geleden, toen het je ook al opviel. En nu? Wat doe je hier als (zorg)professional mee? Wat mag je doen, en wat kún je doen? En hoe onderzoek je of het niet-pluisgevoel terecht is?

Er bestaan veel misverstanden over geweld in (afhankelijkheids)relaties. Vaak denken mensen aan fysiek geweld, zoals slaan. Maar geweld gaat veel verder dan dat, het kan ook gaan om psychische mishandeling die op het eerste oog minder zichtbaar is. En op alle leeftijden, niet alleen bij kinderen. In werkelijkheid kan het ook gaan over een overbelaste mantelzorger die vanuit vermoeidheid en machteloosheid dingen doet die hij of zij zelf ook niet wil. En ook aan de slachtofferkant moet je niet afgaan op het uiterlijk: ook een keurig verzorgde, gezellig kletsende dame kan slachtoffer zijn.

Als professional kun je een groot verschil maken door niet weg te kijken, maar de signalen te herkennen en te handelen.

Tijdens de blended refereeravond op 16 juni 2022 namen we je mee in dit thema.


Het 'Achter de voordeur' bordspel en het boek 'Het bevuilde nest'

Het nieuwe bordspel 'Achter de voordeur' moet ervoor zorgen dat huiselijk geweld uit de taboesfeer komt en sneller wordt gesignaleerd. Zodat er eerder kan worden ingegrepen. Als deelnemer van deze cursus ontvang je na afloop het bordspel en het boek.

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.


Fontys in samenwerking met Achter de voordeur producties

Deze cursus is een co-creatie met Achter de voordeur producties.

Logo - Achter de voordeur producties
 
 

Meerwaarde

De cursus Niet pluis, profesionele verdieping huiselijkgeweld en kindermishandeling biedt jou kennis, bewustwording en handvatten die direct in de praktijk toepasbaar zijn. Hierdoor ben je er bewust van hoe je moet handelen en vergroot je jouw intrinsieke motivatie om in actie te komen.

Aan het eind van de cursus heb je:

  • Kennis en achtergronden over patronen van geweld in afhankelijkheidsrelaties (zowel kindermishandeling en huiselijk geweld als ouderenmishandeling en seksueel misbruik).
  • Kennis van de meldcode met afwegingskader.
  • Kennis van het veiligheidsplan en gefaseerde ketensamenwerking.

Na afloop kun je:

  • De stappen van de verbeterde meldcode met afwegingskader doorlopen.
  • Zorgen bespreekbaar maken met de mens en diens netwerk (stap 3 uit de Meldcode).
  • De juiste hulp inschakelen voor de mens en diens netwerk.
 
Placeholder for Fontys video
Heb je vragen of wil je meer informatie?'

 

Praktische info

Niveau
Cursus

Wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op via fontysprohealth@fontys.nl

De prijs van deze opleiding vindt je bij ''praktische informatie''.

Dit bedrag is vrijgesteld van btw en inclusief thee of koffie en de verplichte leermiddelen (tenzij anders aangegeven).


Subsidie, lening of een beurs?

Bekijk hier of je in aanmerking komt voor subsidie regelingen.


Is het mogelijk om de opleiding in termijnen te betalen?
Het is mogelijk om deze opleiding in termijnen te betalen. Dit is kosteloos. Na aanmelding kun je hiervoor contact opnemen met onze afdeling lesgeld: lesgeld@fontys.nl.


Welke kosten zijn wel/niet inbegrepen?
Je hoeft bij ons geen onverwachte extra kosten te verwachten mits expliciet vermeld op de website. De opleidingsprijs zoals vermeld op de website is inclusief lesmateriaal, catering, accreditatie, etc..


Annuleringsvoorwaarden
Op al onze opleidingen zijn de leveringsvoorwaarden van Fontys van toepassing.

    Start 10 maart 2025

    Dag 1 | 10 maart 2025
    Dag 2 | 24 maart 2024
    Dag 3 | 07 april 2025
    Dag 3 | 14 april 2025
    Dag 5 | 12 mei 2025


    De lesdagen vinden plaats op dinsdag van 13.00 tot 17.00 uur.

       

       

      Aanmelden

      Hieronder vind je de startdatum van deze cursus of opleiding en kun je je aanmelden.


      Wordt hier geen startdatum en aanmeldknop getoond?
      Dan is aanmelden op dit moment (nog) niet mogelijk.
      Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over de cursus/opleiding. We helpen je graag verder!
      Alle contactgegevens vind je onderaan deze pagina.