Opscholingstraject voor bevoegdheid groepsleerkracht onderbouw vmbo-basis/-kader

 • Over deze cursus
 • Voor wie is deze cursus?
 • Inhoud

Heb je een pabo-diploma en geef je les of ambieer je om les te geven in de onderbouw van het vmbo-basis of -kader? Dan kun je met dit opleidingstraject een beperkte bevoegdheid als groepsleerkracht behalen voor jaar 1 en jaar 2 van het vmbo-basis/-kader voor de vakken Nederlands en rekenen/wiskunde. Daarnaast maak je de keuze uit minimaal één van de profielvakken: Engels, Mens en Maatschappij & Mens en Natuur. Daardoor ben je als bevoegd groepsleerkracht breed inzetbaar in de onderbouw van het vmbo-basis/-kader.

Dit traject bieden wij ook incompany op maat aan. Voor alle trajecten geldt een minimum van 15 personen.

LET OP: Studiejaar 2021-2022 is het laatste jaar dat de subsidie voor het opscholingstraject aangeboden wordt. Daarna zal dit subsidietraject komen te vervallen.

- AANMELDEN VÓÓR 12 JULI 2021 -

Sfeerafbeelding Fontys


Het opscholingstraject is voor docenten met een pabo-diploma, die werkzaam zijn, of willen zijn, in de onderbouw van het vmbo-basis of -kader en een bevoegdheid hiervoor willen behalen.

Toelatingseisen

Voorwaarde is dat je een pabo-diploma hebt en werkzaam bent in het voortgezet onderwijs. Daarnaast is een voorwaarde is dat je tijdens dit traject onderwijservaringen kunt opdoen in de vakken van de gewenste bevoegdheden in de onderbouw vmbo-basis/-kadercontext.

  Inhoud

  In het opleidingsconcept brengen we focus aan door telkens één vak centraal te stellen en af te ronden. Daarna start het volgende vakgebied. Per vakgebied zijn er 5 dagdelen geprogrammeerd waarbij je in leerteams onder leiding van een vakdocent de diepte in gaat op het betreffende vak. De focus ligt op vakdidactische verdieping waarbij je toewerkt naar een praktijknabije beroepsproduct die past in jouw werkcontext.

  Bij aanvang van het traject word je vakinhoudelijke expertise in beeld gebracht middels een diagnostische toets gericht op het minimale vakinhoudelijke niveau (eindexamen vmbo-t). Mochten er nog hiaten zijn, dan wordt er met je een plan opgesteld hoe je daar aan kan gaan werken. Jouw coach begeleidt je op weg naar je afrondende portfolio / verantwoordingsverslag waarin je jouw bekwaamheid verzilvert in een bevoegdheid!

   

  Het traject start met rekenen/wiskunde en Nederlands. Daarna volgen de  profielvakken (mens en natuur, mens en engels, maatschappij).

  De totale studiebelasting is 30 EC’s (totaal 840 uur) verspreid over 20 weken of 40 weken en bestaat uit vier onderdelen:

  • vakinhoud en vakdidactiek Nederlands;
  • vakinhoud en vakdidactiek rekenen/wiskunde;
  • profieldeel vakinhoud en vakdidactiek. Je kiest uit de volgende profielen: Mens en Maatschappij, Mens en Natuur of Engels; Je kunt meerdere profieldelen stapelen wanneer je voor meerdere vakken bevoegd wilt raken.
  • het traject wordt afgesloten met een assessment (15 EC’s), waarmee de bekwaamheid wordt aangetoond voor de totale bevoegdheid als groepsleerkracht onderbouw vmbo- basis/-kader.

  Cursusniveau
  HBO
  Kosten
  € 5000,– (BTW Vrijgesteld)
  Studieduur
  9 maanden
  Lesplaats(en)
  Eindhoven
  Lesdagen en -tijd
  Maandag 15.30 - 20.00 uur
  Startmoment(en)
  04-10-2021

  e