Sprint naar content

Opscholingstraject voor bevoegdheid groepsleerkracht onderbouw vmbo-basis/-kader

Wil jij groepsleerkracht worden voor de onderbouw van het vmbo-basis of -kader? Krijg jij energie van het lesgeven in Nederlands en rekenen/wiskunde? Dan is de post-hbo-cursus 'Bevoegdheid groepsleerkracht onderbouw vmbo-basis/-kader' iets voor jou!

Over de cursus

Als docent wil jij lesgeven aan de onderbouw van het vmbo-basis of –kader. Of misschien doe je dat al, maar wil je hiervoor het juiste certificaat behalen. Met deze cursus krijg je alle benodigde handvatten mee om de lesstof duidelijk en krachtig over te kunnen brengen aan jouw studenten. De inhoud van deze cursus wordt volledig afgestemd op jouw werksituatie.

Benieuwd naar wat oud-cursisten van deze cursus vonden? Lees dit artikel hierover.

 

Voor wie?

Deze cursus is voor docenten met een pabo-diploma, die werkzaam zijn, of willen zijn, in de onderbouw van het vmbo-basis of -kader en hier de juiste bevoegdheid voor willen behalen.


Toelatingseisen

De toelatingseisen zijn dat je in bezit bent van een pabo-diploma en werkzaam bent in het voortgezet onderwijs. Daarnaast heb je tijdens dit traject de mogelijkheid gecreëerd om de onderwijservaringen op te kunnen doen in de vakken van de gewenste bevoegdheden in de onderbouw vmbo-basis/-kadercontext.

 

 

Inhoud en opbouw

Tijdens deze cursus houd jij je bezig met jouw persoonlijke werkomgeving en hoe je de kennis toe kan passen in de praktijk. Door te focussen op één vak per keer, kan er diepgang in de leerstof worden gebracht. Aan elk vakgebied worden vier dagdelen besteed, waarbij je in leerteams, onder leiding van een vakdocent, de diepte in gaat op het betreffende vak. De focus ligt op vakdidactische verdieping, waarbij je toewerkt naar een beroepsproduct dat aansluit op jouw werksituatie.

De totale studiebelasting is 30 EC’s (totaal 840 uur) verspreid over 20 weken of 40 weken en bestaat uit vier onderdelen:

  • Vakinhoud en vakdidactiek Nederlands;
  • Vakinhoud en vakdidactiek rekenen/wiskunde;
  • Profieldeel vakinhoud en vakdidactiek;
  • Het assessment.

In totaal duurt het traject negen maanden.

Bij aanvang van het traject word je vakinhoudelijke kennis in beeld gebracht middels een diagnostische toets, gericht op het vakinhoudelijke niveau. Mochten er nog verbeterpunten zijn, dan stellen we een plan met je op hoe je daar aan kunt gaan werken.

Het traject start met rekenen/wiskunde en Nederlands. Je kiest daarnaast uit de volgende profielen: Mens en Maatschappij, Mens en Natuur of Engels. Je kunt meerdere profieldelen stapelen, wanneer je voor meerdere vakken bevoegd wilt zijn.

Jouw coach begeleidt je op weg naar je afrondende portfolio/verantwoordingsverslag. Hierin toon je jouw bekwaamheid aan. Het traject wordt afgesloten met een assessment (15 EC’s), waarmee de bekwaamheid wordt aangetoond voor de totale bevoegdheid als groepsleerkracht onderbouw vmbo- basis/-kader.

Na het afronden van dit traject je het certificaat 'Groepsleerkracht onderbouw vmbo-basis/-kader'.
 
 

Meerwaarde

Door het volgen van dit traject ben jij in staat om:

  • De onderbouw van het vmbo-basis of –kader les te geven;
  • Profielvakken te begeleiden waar jouw interesses liggen;
  • Leerlingen te begeleiden in de vakken Nederlands en rekenen/wiskunde.

 

 

 

 

Aanmelden

Hieronder vind je de startdatum van deze cursus of opleiding en kun je je aanmelden. Door omstandigheden is de aanmeldknop tijdelijk niet zichtbaar. Indien je interesse hebt, stuur een e-mail naar flotzd@fontys.nl.


Wordt hier geen startdatum en aanmeldknop getoond?
Dan is aanmelden op dit moment (nog) niet mogelijk.
Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over de cursus/opleiding. We helpen je graag verder!
Alle contactgegevens vind je onderaan deze pagina.