Practitioner Autisme

 • 1 jaar
 • 21-09-2022
 • Eindhoven
 • € 2.950 (BTW vrijgesteld)
Wil jij leerlingen, studenten of medewerkers met autisme helpen en begeleiden tijdens hun studie of loopbaan? Met de cursus Practitioner Autisme krijg je alle handvatten om als professional de juiste ondersteuning te bieden.

Over de cursus Practitioner Autisme

Aansluitend op het rapport van de Gezondheidsraad (2009) is er veel ontwikkeld en in beweging levensloopbegeleiding en levensbrede ondersteuning. Dit vraag om maatwerk in het onderwijs, zorg, opvoeding en ondersteunende begeleiding. Maatwerk geldt voor alle levensdomeinen, zoals school, studie, stage werk, dagelijks leven en sociale situaties. Tijdens deze cursus ga je aan de slag in jouw werk- en leefpraktijk. Je werkt samen met medestudenten en docenten om meer zicht te krijgen op autisme in het algemeen en in het bijzonder bij jou leerling/student, kind/jongere en volwassene met autisme.

 

Voor wie?

De cursus Practitioner Autisme is voor de professional, ouder en iedereen die met mensen met autisme te maken heeft. Alle werkvelden zijn mogelijk: onderwijs, zorg, begeleiding, thuissituatie, persoonlijke context, jobcoaching et cetera.

Je hebt een open en nieuwsgierige houding om te leren en je verder te ontwikkelen. Tijdens de cursus heb je de mogelijkheid om de opdrachten in jouw werk-/leefpraktijk uit te voeren. Het is belangrijk dat je daardoor samenwerkt met een persoon met autisme en andere professionals.

Je staat open voor feedback, reflectie en leren van en met andere professionals. 


Toelatingseisen

Je beschikt over kennis van algemene ontwikkelingspsychologie en hebt een mbo- of hbo-denk- en -werkniveau. Daarnaast dien je in de praktijk te maken te hebben met mensen met autisme. Hierdoor kan je de opleiding een praktische invulling geven.

 

Wegens het niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

 

Inhoud en opbouw

Binnen de cursus krijg je verschillende opdrachten die je zowel in de eigen praktijk als in de lessen uitvoert. Van studenten verwachten we een actieve inbreng:

 • Lezen of bekijken van verhalen van mensen met autisme.
 • Uitvoeren van praktijkopdrachten met een casus.
 • Reflectieopdrachten bij de leerteambijeenkomsten.
 • Digitale opdrachten (thuis of online; beeldend of geschreven).
 • Samenstellen portfolio eindopdracht.
 • Ontwerpopdracht.

De opdrachten zijn zowel schriftelijk, beeldend als mondeling. Er zijn vaste data in het jaar waarop je jouw werk kunt inleveren en de docent je feedback geeft. Tijdens de lessen werk je ook aan de opdrachten. De feedback is schriftelijk en/of mondeling. 

Gedurende de cursus vertaal je theorie naar praktijk dankzij verschillende opdrachten. Je brengt autisme in jouw leefomgeving in kaart en bekijkt hoe jij hierin maatwerk kunt leveren. Dit wordt in groepsverband bekeken tijdens contactmomenten.  

We starten met een introductiebijeenkomst waarin je kennismaakt met de werkwijze en de inhouden van deze opleiding. De lessen zijn opgebouwd uit theorie, praktijk en jouw rol hierin. Je werkt steeds vanuit de beeldvorming rond autisme en krijgt daar kijkwijzers en kaders voor uitgereikt. Je leert vanuit verschillende perspectieven, theorieën en modellen maatwerk te maken dat aansluit bij de persoon en diens levensfase.

Denk hierbij aan cognitieve stijlen, prikkelverwerking, alertheidsniveaus, stressregulatie, zelfregulatie en management, zelfbeeld, talentontwikkeling, vaardigheidsgebieden (vrije tijd, redzaamheid, sociaal gedrag, stage, werk etc.)

Als cursist heb je de mogelijkheid om eigen thema's in te brengen. Op basis van theorie, praktijkervaringen en onderzoek kun je tot een onderwerp komen dat aansluit op jouw dagelijkse praktijk.

De studiebelasting is gemiddeld 320 uur. 
Na het afronden van deze cursus ontvang je een bewijs van deelname met vermelding van de opdrachten en studiebelastingsuren. Na afronding van de cursus kun je lid worden van de Internationale beroepsvereniging van autismespecialisten: de IBvA. Tijdens je studie kun je 'studentlid' worden. Na deze cursus is het mogelijk de vervolgcursus 'Autisme begeleiden op de werkvloer' te volgen. 
Download de flyer.
 
 

Meerwaarde

Met deze cursus krijg jij de mogelijkheid om te werken met leerlingen, studenten of cliënten met autisme. Je weet hoe je uitdagingen en dilemma’s omzet naar successen.. Als ouder krijg je alle handvatten mee om een juiste begeleiding te geven in jouw thuissituatie.  

 

Wegens het niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

 

Praktische info

Opleidingstype
Cursus
Kosten
€ 2.950 (BTW vrijgesteld)
Studieduur
1 jaar
Startmoment(en)
21-09-2022
Tijden:
live: 13.30-16.30 uur
online: 13.30-16.00 uur
DatumInhoudLocatielive/online
21 september 2022StartbijeenkomstEindhovenlive
28 september 2022Eindhovenlive
19 oktober 2022Presentaties vorige groep en kennismaking alle docentenEindhovenlive
8/9 november 2022Tweedaagse: dinsdag (middag en avond) Woensdag (overdag)Den Boschlive
23 november 2022MS-Teamsonline
7 december 2022Eindhovenlive
11 januari 2023Eindhovenlive
18 januari 2023Eindhovenlive
1 februari 2023Eindhovenlive
8 februari 2023Eindhovenlive
15 februari 2023Eindhovenlive
22 maart 2023Eindhovenlive
29 maart 2023Info volgtonline/live
5 april 2023Autismeweek event (Avond)Eindhovenlive
19 april 2023Jacqueline VisserInfo volgtlive
17 mei 2023Eindhovenlive
24 mei 2023Eindhovenlive
7 juni 2023Eindhovenlive
14 juni 2023Eindhovenlive
27/28 juni 2023Tweedaagse: Dinsdag (middag en avond) Woensdag (overdag)Den Boschlive

Wil je graag meer weten over deze cursus? Neem contact op met Ilonka van Sommen.

T: (06) - 12 96 4230

E: i.vandersommen@fontys.nl

De kosten voor deze cursus of opleiding vind je hierboven bij de Opleidingsfeiten.

Subsidie, lening of beurs?


Er zijn diverse mogelijkheden om voor je studie gebruik te kunnen maken van een lening, subsidie, een beurs en/of van belastingvoordeel. Op deze pagina vind je daarover alle informatie.

Er zijn geen kosten voor scholen die deelnemen aan de Regeling Cultuureducatie met Kwaliteit in Eindhoven.

   

   

  Aanmelden

  Hieronder vind je de startdatum van deze cursus of opleiding en kun je je aanmelden.

  Startdata


  Wordt hier geen startdatum en aanmeldknop getoond?
  En heb je wel interesse in deze cursus? Stuur dan een mail naar osovp@fontys.nl.