Sprint naar content

Praktijkondersteuner-ggz in de huisartsenpraktijk

  • 12 maanden
  • 07-11-2024
  • Eindhoven
  • € 6.850 (BTW vrijgesteld)
Wil jij aan mensen met psychische, psychosomatische of psychosociale klachten hulp en ondersteuning bieden binnen een huisartsenpraktijk? En wil je daarin zelfstandig en professioneel werken? Dan ben je aan het juiste adres bij de opleiding Praktijkondersteuner GGZ in de huisartsenpraktijk.

Over de opleiding

In deze opleiding staat zelfstandige praktijkvoering centraal. Je neemt taken van de huisarts over en houdt zelfstandig spreekuur. Je ondersteunt, begeleidt en monitort je cliënten met psychische, psychosomatische of psychosociale klachten.  

Waar ligt de kracht van deze opleiding?

  • Praktijkgericht; experts uit het werkveld ontwikkelen mee en hebben een rol in de uitvoering.
  • Een didactische visie, waarbij zelfregie en verantwoordelijkheid centraal staan.
  • Online en fysiek onderwijs verenigd, met veel aandacht voor coaching en intervisie.
  • Een ondersteunende elektronische leeromgeving.
  • Ruimte voor eigen inbreng van studenten.
  • 24 lesdagen, gecombineerd met minimaal 8 uur per week praktijkervaring.

 

Voor wie?


Ben jij die zelfstandige professional die zich wil ontwikkelen als praktijkondersteuner-ggz in de huisartsenpraktijk? Hiervoor heb je het volgende nodig: 

  • Relevante* vooropleiding op minimaal hbo-niveau; én
  • Minimaal 2 jaar relevante werkervaring binnen de (brede) GGZ. (Gevarieerde, liefst ambulante ervaring met (individuele) behandel- en/of begeleidingscontacten).


De volgende vooropleidingen worden in ieder geval als relevant beoordeeld:

Bestaande opleidingen
Bachelor Verpleegkunde
Sociaal Psychiatrische Verpleegkunde
Bachelor Social Work, alle uitstroomprofielen
Verpleegkundig specialist GGZ
Master Psychologie
Bachelor Toegepaste psychologie

Oude opleidingen
Maatschappelijk Werk & Dienstverlening
Sociaal Pedagogische Hulpverlening
Opleiding tot GGZ-agoog
Inservice B opgeleide verpleegkundigen met 2 jaar relevante werkervaring en aanvullende scholingen waarmee zij aantonen te beschikken over een HBO werk- en denkniveau.


Toelatingseisen

Verder heb je:

  • Een werk- of stageplek als praktijkondersteuner GGZ in opleiding van minimaal 8 uur per week. Heb je deze nog niet zelf gevonden? Dan helpen wij je graag bij het vinden van een relevante werk- of stageplek.



Let op: Toelating is alleen mogelijk met een relevante bachelor- of masteropleiding op (minimaal) hbo-niveau. Met een mbo-vooropleiding of een niet-zorggerelateerde opleiding word je niet toegelaten. Twijfel je over je toelating? Stuur dan je CV en een korte motivatie (max. 1 A4) naar Ilse Gijsbers. Je ontvangt zo snel mogelijk bericht.

 

Placeholder for Fontys video
Praktijk en theorie vullen elkaar naadloos aan

 

Inhoud en opbouw

Met deze opleiding krijg je alle handvatten aangereikt om een zelfstandige praktijkondersteuner in de huisartsenpraktijk te zijn. Een professional die met een eigen verantwoordelijkheid situaties en vraagstukken kan oppakken binnen een gedelegeerd takenpakket van laag tot gemiddeld complex-niveau. 
  

Zelfstandige praktijkvoering staat centraal. Daarin komen onder meer de volgende thema’s aan bod: 

  • Wet- en regelgeving
  • Standaarden en richtlijnen
  • Zelfmanagement en shared decision making
  • Positieve gezondheidszorg
  • Leefstijl, netwerken en samenwerking
  • Rapportagesystemen
  • Kwaliteitszorg
  • Timemanagement
  • E-health en ethiek


Training in communicatie, persoonlijke en professionele ontwikkeling én de praktijkstage vormen een rode draad in de gehele opleiding. Binnen de kennisdomeinen komen diverse onderwerpen aan de orde, zoals psychopathologie, psychofarmaca, kind en jeugd, relatieproblematiek, therapievormen. Maar ook rouw, suïcide, traumaverwerking en stress gerelateerde problematiek.

Je werkt en leert vanuit een blended learning-perspectief. Dat houdt in dat je op verschillende wijzen opdrachten, werkvormen en toetsing krijgt, in een mix van klassikaal en online. Zelfmanagement is jouw vliegwiel voor leren in het studietraject. 

De lessen combineer je met een praktijkstage van 45 weken van minimaal 8 uur per week. Je hebt hiervoor een werk- of stageplek nodig als praktijkondersteuner-ggz in een huisartsenpraktijk.  
Op verschillende plekken kun je naar een werk- of stageplaats solliciteren. Ben je nog op zoek naar een plaats? Hieronder vind je een overzicht:


Medisch Centrum Hoog Bergen
Ze hebben een stageplek voor zowel een POH-GGZ als een POH SOMATIEK.
Ze zoeken een zelfstandige stagiaire met goede sociale vaardigheden en doorzettingsvermogen en geduld. Bekijk hier de vacature



Team Huisartsenpraktijk Zorglinie in Gorinchem

Huisartsenpraktijk Zorglinie zoekt een POH GGZ. bekijk hier de vacature


Indigo Rijnmond (8 uur p/w)
Ben jij op zoek naar een boeiende en veelzijdige stageplaats als POH-GGZ? Indigo zoekt een enthousiaste stagiaire! Bekijk hier de vacature


Meditta
Meditta heeft POH’ers GGZ in dienst die de huisarts ondersteunen op het gebied van psychische- en psychosociale zorg. Er zijn stageplaatsen beschikbaar. Bij interesse kan er contact worden opgenomen met Emmy Post of via 046-4262322. Meditta zit in Sittard en heeft een groot bereik.


Vacature voor een POH GGZ huisartsenpraktijk in Hekelingen
Huisartsenpraktijk Hekelingen staat, als onderdeel van onze inzet voor professionele ontwikkeling en het versterken van ons team, open voor het aannemen van mensen in opleiding voor deze rol.

Ze moedigen alle geïnteresseerde kandidaten aan om te solliciteren, ongeacht hun huidige niveau van ervaring.

Voor meer informatie over de vacature en om te solliciteren, kan men contact opnemen met Vahide Bulut-Altun. Dit kan via: haphekelingen@hisnet.nl. We hopen dat u deze vacature verspreid in uw netwerk en uw opleidingsinstituut.


Stageplek POH-GGZ in de praktijk van Elsebeth Botman en Leonie Bijlard in Voorburg

Wij zoeken en enthousiaste, betrokken stagiair POH-GGZ. Je gaat met de opleiding beginnen en hebt de juiste vooropleiding of werkervaring. Je bent leergierig en kunt feedback ontvangen en geven! Omdat we erg hechten aan lange relaties met ons personeel, zoeken wij iemand die na de opleiding bij ons in dienst wil treden als POH-GGZ. We zoeken dus ook een echt iemand die deel uit wil maken van ons team.
Bekijk hier de vacature


Huisartsenpraktijk de Brink in Sevenum

Voor onze gezellige en dynamische dorpspraktijk zoeken wij een gediplomeerde praktijkondersteuner GGZ (liefst jeugd en volwassenzorg) voor 2 dagen per week.
Bekijk hier de vacature


Stageplek in de praktijk van Elsebeth Botman en Leonie Bijlard in Voorburg

voor (bij voorkeur) de donderdag, startdatum in overleg
Zie hier de vacature


Huisartsenpraktijk de Vocht en van den Hurk

Deze dokterspraktijk te Leende en Asten is op zoek naar een POH GGZ stagiaire in 2023. Bij een goede match volgt er een baan uit de stage.
Bij belangstelling en/of info graag contact opnemen met: Henry van Rijt of bel de praktijk op Tel: 040-206 13 79


De ondernemende huisarts

Bij de zorggroep DOH (de ondernemende huisarts) kun je een motivatiebrief en cv laten plaatsen op het intranet. Stuur hiervoor een sollicitatiebrief en cv naar: directiesecretariaat@zorggroepdoh.nl.  


Cohesie U.A.

Via deze coöperatie van huisartsen in Noord-Limburg zoeken praktijken in de regio regelmatig naar praktijkondersteuners. Stuur een open sollicitatie naar bureau@cohesie.org. Meer info op www.cohesie.org.


PoZoB

PoZoB biedt werkplekken voor praktijkondersteuners-ggz. Ook voor personen die de opleiding nog niet gevolgd hebben. Voorwaarde is dan wel dat je de opleiding tot POH-ggz bij Fontys volgt. Stuur een open sollicitatie met motivatie en cv naar: info@pozob.nl t.a.v. Monique van Holland. Personen met voldoende werkervaring in de psychiatrie en inhoudelijke kennis op het gebied van de psychiatrie komen in aanmerking om in portefeuille te blijven.


SGE

Alle huisartsen van SGE werken samen met een praktijkondersteuner-ggz. SGE plaatst tweemaal per jaar een vacature voor een stagiair op hun website. Voor meer info kun je contact opnemen met de afdeling HRM.

Na het behalen van alle onderdelen ontvang je een diploma van Fontys. Deze opleiding is geaccrediteerd bij de V&VN. 

De vaste lesdag is donderdag. Hieronder vind je een overzicht van alle lesdagen:

  • 7 november 2024 Kick-off
  • 14 en 28 november 2024
  • 5 en 19 december 2024
  • 9 en 23 januari 2025
  • 6 en 20 februari 2025
  • 13 en 20 maart 2025
  • 3, 17 en 24 april 2025
  • 15 en 22 mei 2025
  • 12 en 26 juni 2025
  • 3 juli 2025
  • 4 en 18 september 2025
  • 2, 16 en 30 oktober 2025


Elke dag wordt er 6,5 uur aan onderwijs besteed. Hiervan gaat 3,5 uur naar praktijkvoering, praktijkleren/stage en communicatie. Het kennisdomein neemt 3 uur in beslag.

 
 

Meerwaarde


Na afronding van deze opleiding kun je als zelfstandige en professionele praktijkondersteuner-ggz aan de slag in een huisartsenpraktijk. Met jouw actuele kennis over onder meer wet- en regelgeving, shared decision making en kwaliteitszorg kun je op vakbekwame manier invulling geven aan jouw functie. 

 
Placeholder for Fontys video
Met deze opleiding krijg je alle handvatten aangereikt om een zelfstandige praktijkondersteuner te zijn

 

Agenda

Open avond
12 feb 2025
Programma

Docenten en studenten vertellen je alle ins en outs over de opleiding. Er is volop gelegenheid voor het stellen van vragen. We gaan graag met jou in gesprek.


Praktische info

Clijsen, M., Garenfeld, W., Klijs, C., Stringer, B., & Van Piere, M. (2019). Leerboek psychiatrie voor verpleegkundigen (vierde herziene druk). Uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum.

Oosterberg, E. H., & Kersbergen, E. (2021) GGZ in de huisartsenpraktijk. Uitgever Prelum.

Miller, William R., & Rollnick, S.(2014). Motiverende Gespreksvoering. Mensen helpen veranderen. 3e editie. (Let op dat je de 3e editie aanschaft, van 2014 of later. Deze editie is voor 90% herschreven sinds zijn voorganger, dus het is belangrijk de laatste te hebben)

Verder wordt het volgende boek aanbevolen over persoonlijk leiderschap:

Covey, S. R.De zeven eigenschappen van effectief leiderschap.

(Van dit boek maakt het niet uit welke editie/druk je hebt. Er zijn er veel in omloop. De eerste druk is al van 1991)

Niveau
Opleiding
Kosten
€ 6.850(BTW vrijgesteld)
Studieduur
1 jaar
Startmoment(en)
06-11-2025
Neem voor meer algemene informatie contact op met fmg-pro@fontys.nl en voor inhoudelijke informatie met de coordinator Ilse Gijsbers

Bekijk hier of dat je in aanmerking komt voor een lening, beurs of andere subsidie regelingen.

De opleiding is geaccrediteerd door de V&VN (beroepsvereniging verplegenden en verzorgenden Nederland). Na het behalen van je POH diploma kan je je aanmelden bij het kwaliteitsregister van de NVvPO en daarmee ontvang je 12 startbonuspunten.

    Voorlichting

    Open avond
    12 feb 2025
    Programma

    Docenten en studenten vertellen je alle ins en outs over de opleiding. Er is volop gelegenheid voor het stellen van vragen. We gaan graag met jou in gesprek.

     

     

    Aanmelden

    Hieronder vind je de startdatum van deze opleiding en kun je je aanmelden.
    Let op: Vanaf 1 februari worden onze cursusprijzen geïndexeerd. Neem voor vragen gerust contact met ons op.

    Startdata


    Wordt hier geen startdatum en aanmeldknop getoond?
    Dan is aanmelden op dit moment (nog) niet mogelijk.
    Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over de cursus/opleiding. We helpen je graag verder!
    Alle contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

     

    Locaties en contact