Prebachelor voor vluchtelingstudenten
Over de opleiding
Tijdens de 'prebachelor voor Vluchtelingstudenten' bereiden wij jou voor op het studeren aan een Nederlandse hbo-opleiding. Binnen een jaar vergroot je de kansen op het succesvol starten van een studie. We helpen je met het inburgeringsproces en bereiden je voor op het behalen van Staatsexamen II, Nederlands als tweede taal (Nt2). Wil jij in toekomst gaan studeren bij Fontys Hogeschool of een andere Nederlandse hbo-instelling? De prebachelor van Fontys Hogeschool helpt jou dit doel te bereiken.
Waarom de prebachelor voor vluchtelingstudenten bij Fontys?
We bereiden je voor op het volgen van onderwijs aan een hbo-instelling in Nederland:
- Je zoekt uitvoerig uit welke studie bij jouw talenten en vaardigheden past.
- Je brengt je kennis van Nederlands, Engels en Wiskunde naar een hoger niveau.
- Je doet ervaring op met de manier van onderwijs volgen aan een hbo-instelling.
- Je ontwikkelt vaardigheden die jou helpen succesvol een studie te volgen.
- Je kan na het behalen van het prebachelorjaar starten met een HBO-studie
Voor wie is de prebachelor geschikt?
Ben jij een hoogopgeleide vluchteling (minimaal niveau havo 4) maar nog niet volledig ingeburgerd? Heb je NT2 niveau B1 behaald, een positieve studiehouding en het voornemen om een opleiding te volgen bij een hbo-instelling in Nederland? Dan is de Fontys prebachelor iets voor jou!
Met de prebachelor bereid je je goed voor op een bacheloropleiding (hbo-studie) in Nederland. Zo vergroot je je kans op studiesucces. De Fontys prebachelor is een éénjarig studieprogramma te volgen in Tilburg en/of Eindhoven. Je krijgt les in kleine groepen, met maximale aandacht voor je persoonlijke ontwikkeling.
Onderwijsroute
Val je onder de nieuwe Wet Inburgering die op 1 januari 2022 van start is gegaan? Voor de onderwijsroute hebben wij samen met Tilburg University een Taalschakeltraject opgezet. Hierbij doorloop je het gehele NT2 taaltraject van 0 tot B1-niveau en eindig je met de prebachelor. Na de prebachelor ga je zelfstandig studeren op een hogeschool of universiteit in Nederland. Voor meer informatie ga naar de website van Tilburg University.
Toelatingseisen
- Je woont in de regio Noord-Brabant.
- Je bent van plan een hbo studie te starten.
- Je bent fulltime beschikbaar voor studie.
- Je hebt een vluchtelingenstatus
én
- Je hebt een diploma op minimaal mbo 4 / niveau havo 4 (je diploma moet gewaardeerd zijn door de Internationale Diplomawaardering).
- Je beheerst de Nederlandse taal minimaal op B1 niveau (aantonen vóór de start van de opleiding via onderwijsroute óf door test van Fontys).
- Je beheerst de Engelse taal minimaal op A2 niveau.
- Je hebt een basisvaardigheid in wiskunde (algemeen, wiskunde A) - niveau havo 4.
Meerwaarde
Ervaringsverhaal Denis Kabuye
Denis Kabuye
Vanaf het moment dat Denis Kabuye (Oeganda, 1988) in Nederland is toont hij zijn enthousiasme en vermogen om partijen met elkaar te verbinden. Als onderdeel van zijn hbo-opleiding 'Management in de Zorg' werkte hij mee aan projecten bij verschillende gemeenten. De gemene deler in die projecten: gezondheidsbevordering. ‘Van een goede gezondheid profiteren mensen de rest van hun leven. En de samenleving profiteert mee.’ Bij alles wat Denis doet neemt hij zijn vader, een Oegandese weldoener die in 2009 overleed, mee in gedachten. ‘Hij is mijn voorbeeld.’
Behulpzaamheid, solidariteit en verantwoordelijkheid
Denis groeide op in Oeganda in een middenklasse gezin. Zijn vader, een ‘behulpzame, solidaire en verantwoordelijke man’ die zich inzette voor kansarme mensen, was zijn grote voorbeeld. Na zijn dood besloot Denis het werk van zijn vader voort te zetten. Hij werd jongerenleider en richtte een stichting op, de Lubega Cosmas Foundation, waarmee hij zich inzet voor goede gezondheidszorg en economische zelfredzaamheid van vrouwen.
In 2014 vluchtte Denis omdat hij zijn leven niet meer zeker was. Denis: ‘Nederland heeft mij flink geholpen na mijn komst. Ik leerde de taal en werd in staat gesteld om te studeren, mede dankzij het UAF. Ik deed eerst een prebachelor voor Vluchtelingstudenten bij Fontys als voorbereiding op een studie aan de hogeschool. Daarna kon ik verder studeren. Ik wil mijn kennis en vaardigheden niet verspillen. Ik denk dat mensen mij en mijn normen en waarden - behulpzaamheid, solidariteit, verantwoordelijkheid - nodig hebben, zo voel ik dat.’
Projecten
Tijdens zijn hbo-opleiding Management in de Zorg liet Denis zien waartoe hij in staat is. Hij ontwikkelde een zorgkaart voor Noord-Limburg die wordt gebruikt door 600 zorgprofessionals en de inwoners van de regio.
Hij droeg bij aan het terugdringen van kindermishandeling (gemeente Woerden), bewegingsarmoede (gemeente IJsselstein) en overgewicht bij niet-westerse jongeren (gemeente Venlo). Deze projecten hadden impact op de levens van circa 2.500 jongeren.
In de gemeente Wijk bij Duurstede hielp hij met de lokale uitwerking van het nationaal preventieakkoord. Daarmee wordt de gezondheid van de inwoners bevorderd. Ook ontwikkelde hij ‘Stoppen met roken’-beleid in deze gemeente. Inmiddels is Denis afgestudeerd en op zoek naar een baan. ‘Ik streef naar een invloedrijke positie in de zorg.’
Oeganda en Nederland
Vanuit Venlo geeft Denis nog steeds leiding aan zijn stichting in Oeganda. Daarmee helpt hij zo’n dertigduizend mensen. Denis: ‘Ook op afstand kan ik van waarde zijn. Bovendien komen mijn kwaliteiten ook in Nederland van pas. Ik heb het talent dat ik veel dingen tegelijk kan doen. Als vluchtelingen die naar Nederland komen zich niet ontwikkelen gaat het niveau omlaag. Daar zie ik een rol voor mezelf.’
Praktische info
Het volgen van deze opleiding kost geld. Het bedrag is afhankelijk van onder welke Inburgeringswet je valt.
Val je onder de nieuwe wet:
Met jouw gemeente zijn afspraken gemaakt over de kosten. Deze zitten in totaal rond de €14.000 en de gemeente betaalt deze kosten.
Val je onder de oude wet:
Fontys heeft het Universitair Asiel Fonds (UAF) als samenwerkingspartner, waardoor de kosten voor jou beperkt worden. Als je een vluchteling bent en je bent of wordt cliënt bij het UAF, dan betaal je alleen de eigen bijdrage voor de inburgering. De eigen bijdrage is €3.750 en kun je betalen uit een DUO-inburgeringstegoed of uit eigen middelen. Daarnaast zijn er bijkomende kosten voor het staatsexamen Nederlands Nt2, studiemateriaal en reiskosten. Een eigen laptop is sterk aanbevolen. Er zijn ook mogelijkheden om een laptop kosteloos te lenen van Fontys. De benodigde software schaf je tegen een gereduceerde prijs aan via Surfspot.
Samenwerking met UAF en gemeentes
Fontys organiseert de prebachelor in samenwerking met het UAF (Studie en werk voor hoger opgeleide vluchtelingen), andere onderwijsinstellingen en de grotere gemeenten in Zuid-Nederland.
Je gemeente moet toestemming geven voor het studeren met het behoud van je uitkering tijdens deze prebachelor.
Als je de prebachelor succesvol afrondt, ontvang je het diploma van de prebachelor/taalschakeltraject.
Met dit diploma ben je toelaatbaar tot de door jou gekozen bacheloropleiding aan Fontys Hogeschool of andere hogescholen. Uiteraard moet je wel ook voldoen aan de specifieke toelatingseisen van de opleiding.
Ben je inburgeringsplichtig? Met het diploma, het Staatsexamen NT2 Programma, KNM én een afgerond participatieverklaringstraject via de gemeente voldoe je aan de inburgeringsplicht.
De studenten die nog onder de oude Inburgeringswet van voor januari 2022 vallen krijgen geen certificaat maar een 'bewijs van deelname'. Ook in deze situatie doen we ons best je te helpen bij de toelating tot de studie van jouw keuze.
Aanmelden
Hieronder vind je de startdatum van deze cursus of opleiding en kun je je aanmelden.