Sprint naar content
Profiel

Sport- en Bewegingsonderwijs

  • 2 jaar
  • Master
  • Deeltijd
september | Eindhoven

Kom kennismaken

Ja, dat wil ik
  • Open dagen

Ben jij docent Lichamelijke Opvoeding of vakleerkracht Bewegingsonderwijs en klaar voor meer diepgang? Wil jij gefundeerde invloed uitoefenen op het vak LO op jouw school? Wil jij in staat zijn om echte verandering in te zetten en LO naar een hoger niveau te brengen? Ga dan voor deze professionele master Sport- en Bewegingsonderwijs.

Over de opleiding

Het vak lichamelijke opvoeding, of bewegingsonderwijs, wil jeugd bekwaam maken voor een levenslange actieve leefstijl. Als docent LO en vakdocent draag je hieraan bij, maar wil je dat welllicht nóg diepgaander doen. In deze master doe je de kennis en kunde op om de (eigen) LO-omgeving te vernieuwen. De master Sport- en Bewegingsonderwijs legt het accent op het beïnvloeden van gedrag, het verbinden van school, sport en omgeving en curriculumvernieuwing binnen de Lichamelijke Opvoeding. Je bent hierna in staat om goed onderbouwd praktijkveranderingen door te voeren.

Waarom de master Sport- en Bewegingsonderwijs?

  • Evidence-based: weloverwogen beslissingen nemen op basis van het best beschikbare bewijs;
  • Les in een modern gebouw dat sport, bewegen en educatie uitstraalt;
  • Kleinschalige opleiding met een persoonlijke sfeer;
  • Altijd actueel en innovatief onderwijs.

 

Wat ga je leren?

Je legt een stevige basis in onderzoeksvaardigheden om een onderbouwd kritische houding te krijgen. Je leert alles over evidence-based ontwerpen van bewegingsonderwijs, de kansen en effecten van (lokaal) sportbeleid op sport en bewegen, en het beïnvloeden van bewegingsgedrag van leerlingen en mededocenten. In je masterthesis voer je een toegepast wetenschappelijk onderzoek uit en breng je verandering meteen in de praktijk. 

  • Onderzoeksvaardigheden aanleren voor een onderbouwd kritische houding
  • Toegepast wetenschappelijk onderzoek uitvoeren
  • Leiderschapskwaliteiten vergroten
  • Verdieping op sport- en onderwijsbeleid, bewegen en gezondheid, gedragsverandering en curriculumvernieuwing
 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

"Ik was toe aan een nieuwe uitdaging, niet een nieuw beroep"

Jesper, docent LO op een vmbo-school
 

Hoe ziet je week eruit?

Je hebt wekelijks les op vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur. Onder begeleiding van een docent krijg je klassikaal les. Je volgt colleges en verschillende vormen van begeleid werken. Daarnaast doe je veel zelfstudie. Inclusief de lesdag besteed je zo’n 20 uur per week aan je studie.

Ga je een masteropleiding volgen, dan vraagt dat behoorlijk wat energie en tijd. Het is belangrijk om je dat te realiseren en om na te gaan of de masteropleiding in je leven past. We gaan er graag over met je in gesprek. 

 
 

Toelatingseisen

Toelating is alleen mogelijk bij een afgeronde verwante hbo of wo bachelor en een intake-assessment.

Voor toelating tot Master Sport- en Bewegingsonderwijs heb je een van de volgende diploma's nodig:

  • Bachelor Leraar Lichamelijke Opvoeding;
  • Bachelor Lerarenopleiding Basisonderwijs (Pabo) met Vakbekwaamheid Bewegingsonderwijs.

Werksituatie

Je werksituatie dient zich te lenen voor het uitvoeren van opdrachten en praktijkonderzoek.

Vaardigheden Nederlands en Engels

Verder moeten je leesvaardigheid Engels en schrijfvaardigheid Nederlands op niveau te zijn en is je motivatie belangrijk. Een intakegesprek maakt deel uit van de procedure.

Nadat je je hebt aangemeld via Studielink.nl ontvang je een uitnodiging voor het intakegesprek en een instructie voor het aanleveren van de benodigde informatie. 

Intakegesprek

Ter voorbereiding op het gesprek vragen we je:

  • je cv op te sturen;
  • je motivatie te schrijven en op te sturen.

In de motivatie beschrijf je hoe je de competenties van de master Sport- en Bewegingsonderwijs denkt in te kunnen gaan zetten in jouw beroepspraktijk. Verder beschrijf je hoe je op jouw werkplek de tijdens de opleiding versterkende integratieve opdrachten kunt uitvoeren.

Voorafgaand aan het intake gesprek krijg je een Engelstalig artikel waarvan je een Nederlandstalige samenvatting maakt. Tijdens het gesprek bespreken we deze samenvatting, samen met je cv en motivatie. Hoewel de opleiding in het Nederlands wordt gegeven, maken we vooral gebruik van Engelstalige literatuur en artikelen.

Er zijn 30 plaatsen beschikbaar. Plaatsing gaat op volgorde van inschrijving in Studielink.

 

Placeholder for Fontys video
"De master heet 'Sport- en Bewegingsonderwijs'; ik ben met name gefocust op het onderwijskundige aspect"
Thijs, docent LO - MBO, niveau 4

 

Opbouw

De inhoud van de Master Sport- en Bewegingsonderwijs bestaat uit 2 delen:

  • Modules waarin onderwerpen als (praktijk-)onderzoeksvaardigheden, sport- en onderwijsbeleid, bewegen en gezondheid, gedragsverandering en curriculumvernieuwing centraal staan. Elke module sluit je af met een of meerdere toetsen. Dit zijn soms kennistoetsen maar vaak ook schriftelijke producten.
  • Het afstudeerdeel in de vorm van een toegepast onderzoek in een authentieke beroepssituatie, inclusief een verslaglegging daarvan in de vorm van een masterthesis. 

In jaar 1 volg je de volgende modules:

  • Onderzoeksvaardigheden (11 studiepunten)
  • Curriculumvernieuwing (7 studiepunten)
  • School, Sport en Maatschappij (5 studiepunten)
  • Beïnvloeden van bewegingsgedrag (7 studiepunten)

In jaar 2 volg je de volgende modules:

  • Persoonlijk Leiderschap (5 studiepunten)
  • Masterthesis onderzoeksplan (10 studiepunten)
  • Masterthesis (15 studiepunten)

Het tweede jaar van je masteropleiding bestaat dus grotendeels uit afstuderen; een praktisch gedeelte in de vorm van een toegepast onderzoek inclusief een verslaglegging daarvan in de vorm van een masterthesis. 

De meeste studenten voeren de opdracht uit bij hun eigen werkgever. De tijdsplanning van deze periode is, op enkele terugkombijeenkomsten na, daarom individueler in te richten. Tijdens het gehele afstudeertraject kun je mogelijke problemen die je tegenkomt altijd bespreken met de afstudeerbegeleider(s) van je masteropleiding. 

Onze docenten komen allemaal uit het onderzoekswerkveld van sport en bewegen. Docenten van het kernteam zijn bovendien allen gepromoveerd aan een universiteit, en hebben uitgebreide onderwijservaring. Ze kunnen je daardoor prima begeleiden bij de opdrachten en de eventuele vragen of problemen die je daarbij tegenkomt. 
 
 

Werk/stage

Zeker voor docenten wordt het belang van een masteropleiding steeds groter of zelfs een vereiste. Voor hen is de master Sport- en Bewegingsonderwijs daarom een uitstekende keuze.

Als afgestudeerd master Sport- en Bewegingsonderwijs richt jij je op het verhogen van de kwaliteit van het bewegingsonderwijs en het professionaliseren van de beroepsgroep. Je bent in staat op een ander niveau naar je werkzaamheden te kijken. Dit leidt tot een verbetering van je dagelijks functioneren, en niet zelden ook tot een stap in je carrière.

De afgestudeerde master Sport- en Bewegingsonderwijs zal dan ook vooral werkzaam zijn op scholen als gymleraar of docent LO, maar ook als: 

  • Vaksectievoorzitter LO
  • Coördinator van buurtsportcoaches/combinatiefunctionarissen
  • Beleidsmedewerker bij een gemeente
  • Projectmanager bij een commerciële sportaanbieder
 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

"Het is gewoon plannen, plannen, plannen. En dan lukt het!"

Mieke, docent LO - Speciaal Onderwijs, moeder van 4 kinderen

 

Meer weten over de opleiding Sport- en Bewegingsonderwijs

Wil je zeker weten of deze opleiding bij jou past? Bekijk dan de online voorlichting. Gewoon vanuit huis, op je telefoon, tablet of laptop. Stel je vragen via de chat. Meld je nu aan.

Er zijn op dit moment geen activiteiten gepland voor deze opleiding. Wil je toch graag langskomen of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op.

Kom kennismaken

  • kom praten met studenten
  • bekijk een filmpje
  • stel je vragen
  • meld je aan voor events

Wil je graag een gesprek met iemand van de opleiding? Dat kan. Stuur een mail naar Corinne Kelder (mastersportenbewegingsonderwijs@fontys.nl) of app je vraag naar 06 - 10 28 69 12. Corinne neemt dan contact met je op!

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze (deeltijd) opleiding? Raadpleeg dan de collegegeldmeter. Op die pagina vind je ook alle informatie over:

  • Belastingvoordeel
  • Betaling collegeld door je werkgever of een ander
  • Levenlangleren krediet
  • Beurzen voor leraren
  • Subsidieregeling tweede lerarenopleiding


Verplichte leermiddelen

Kosten voor verplichte leermiddelen bedragen ongeveer € 250,- voor de gehele opleiding.

Lerarenbeurs

Je kunt een Lerarenbeurs aanvragen voor een reguliere bachelor- of masteropleiding die gericht is op het verwerven van extra bekwaamheden. De Lerarenbeurs kan jou en je werkgever een financieel voordeel opleveren.

Levenlanglerenkrediet

Onder bepaalde voorwaarden kun je aanspraak maken op het Levenlanglerenkrediet van Dienst Uitvoering Onderwijs.

Kosten (deels) aftrekbaar

In sommige gevallen kun je kosten die je maakt voor je studie van de belasting aftrekken. Lees er meer over bij de Belastingdienst.

Stap 1: Je meldt je - uiterlijk 31 augustus - aan via Studielink.
Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink - dashboard.

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

Stap 2: Je mag de Studiekeuzecheck doen.
De Studiekeuzecheck voor bachelors en associate degrees in deeltijd en masters voltijd en deeltijd is niet verplicht. Wil je dit wel, dan kun je dat aangeven in Studielink.

De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys

Stap 3: je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf half mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail.
De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Lees meer over je collegegeld.