
Technische Bedrijfskunde
- 4 jaar
- Nederlands
- Hbo-bachelor
- Deeltijd
Kom kennismaken
- Open dagen
- En meer...
Over de opleiding
Technische Bedrijfskunde is een flexibele en modulaire opleiding en gaat over bedrijfskunde in een technische context. 'Technisch' is voor ons 'het denken in processen en de technieken die daarmee samenhangen'. Een technisch bedrijfskundige moet processen van een organisatie kunnen ontwerpen, managen of verbeteren.
Tijdens je studie mag je vraagstukken uit je werk voorleggen. Je volgt een gepersonaliseerde leerroute, passend bij jouw werk- en privésituatie. Je studeert in jouw tempo met coaching door praktijk- en vakdocenten en een studieloopbaancoach. Door de samenwerking met je medestudenten ontwikkel je een groot en stevig netwerk.
Bij Technische Bedrijfskunde doe je kennis op én ontwikkel je vaardigheden en je daarmee je eigen identiteit. Je volgt de opleiding in Eindhoven, het hart van de Brainport Regio. Juist hier liggen volop kansen voor technisch bedrijfskundigen. Wij leiden je op tot technisch bedrijfskundige in een continu veranderende wereld, met de kennis en vaardigheden die daarbij horen. Bekijk hier een introductiefilmpje over het DNA van de opleiding.
Waarom de opleiding Technische Bedrijfskunde?
- Technische Bedrijfskunde vergroot jouw waarde op de arbeidsmarkt;
- De opleiding is ontwikkeld in samenwerking met het bedrijfsleven;
- Goede persoonlijke begeleiding in de combinatie werken en studeren, en werk en privé;
- Specialiseer jezelf in ondernemerschap of bedrijfsoptimalisatie.
Wat ga je leren?
De inhoud van de opleiding rust op 3 pijlers: kennis, identiteit en professionaliteit. Onder ‘kennis’ valt een breed palet aan vakken, van logistiek tot personeelsmanagement en talen. Je krijgt inzicht in de verschillende processen binnen een bedrijf en leert hoe deze bedrijfsprocessen elkaar beïnvloeden. Tijdens de hele opleiding staan jouw ambities en identiteitsontwikkeling centraal. Binnen de pijler 'professionaliteit' ontwikkel jij je persoonlijke vaardigheden. De opleiding biedt:
- een groot aantal workshops waar jij een keuze uit kunt maken;
- een koppeling met de praktijk bij alles wat je leert;
- een praktijkopdracht binnen elke module.
Hoe ziet je week eruit?
Per week heb je:
- 8 uur contacttijd (coaching en theorie)
- 12 uur zelfstudie, portfolio
De lessen vinden plaats op donderdag van 13.30 uur tot 21.40 uur.
4x per jaar is er op maandagavond een toets.
Toelatingseisen
- Cultuur & Maatschappij met wiA of wiB
- Economie & Maatschappij
- Natuur & Gezondheid
- Natuur & Techniek
- Cultuur & Maatschappij met wiA of wiB
- Economie & Maatschappij
- Natuur & Gezondheid
- Natuur & Techniek
-
Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.
Met een associate degree diploma (niveau 5) word je toegelaten tot deze bacheloropleiding.
Met een afgeronde associate degree Technische Bedrijfskunde kun je zelfs instromen in jaar 3 van deze bacheloropleiding Technische Bedrijfskunde. Je hoeft in dat geval nog maar 120 studiepunten van de bachelor te halen om ook je bachelordiploma te bemachtigen.
Eén vak niet in jouw pakket?
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.
Niet de juiste vooropleiding?
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.
Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.
Oriëntatieprogramma
Denk je erover deze opleiding te gaan volgen? Dan maken we graag een afspraak voor een persoonlijk gesprek. Het oriëntatieprogramma geeft je (nog) meer inzicht of Technische Bedrijfskunde bij jou past. Als je na de online informatie nog steeds enthousiast bent, nodigen we je graag uit voor een persoonlijk gesprek. Tijdens dit gesprek met de opleidingscoördinator bespreken we je specifieke opleidingsmogelijkheden.
Bijspijkerprogramma wiskunde en communicatie
Inmiddels heb jij je al een aardig beeld kunnen vormen van onze deeltijdopleiding Technische Bedrijfskunde. Wellicht dat je nog twijfels hebt over je ingangsniveau op basis van de opdrachten uit ons online welkomstprogramma. Onze ervaring is dat een bepaald aanvangsniveau op het gebied van de vakken communicatie en wiskunde heel erg wenselijk is om de studie op een goede wijze te beginnen. Vandaar dat we voor deze twee onderdelen een bijspijkerprogramma aanbieden. Lees hier meer over deze programma's.
Werk/stage
Om de opleiding Technische Bedrijfskunde in deeltijd te kunnen doen, moet je een relevante werkkring hebben. Projecten en opdrachten voer je vaak uit bij het bedrijf waar jij werkt en kun je zien als stages.
Twijfel je of je werkzaam bent in een relevante werkomgeving? Volg dan het online oriëntatieprogramma. Als in een persoonlijk gesprek blijkt dat jouw werkomgeving onvoldoende raakvlakken heeft met de opleiding, kunnen wij je in contact brengen met bedrijven uit ons netwerk.
Na je opleiding
Met de groeiende (wereldwijde) concurrentie neemt de druk op bedrijven om te presteren toe. Er is behoefte aan mensen die het functioneren van een bedrijf in een totaalperspectief zien. Netwerken zijn steeds belangrijker en daarom werk je hier ook aan tijdens je opleiding. De opleiding:
- biedt je een groot bedrijfskundig netwerk;
- geeft je de mogelijkheid een nieuwe stap te zetten binnen het bedrijf waar je werkt;
- leidt je op in het ontwerpen, managen of verbeteren van bedrijfsprocessen;
- leert je de taal te spreken van zowel mensen op de werkvloer als van het managementteam.
Agenda
Voorlichting Technische Bedrijfskunde | Online
06 jun 2023
19:00 - 20:00 CEST uur
Programma
Wil je ook een proefcollege volgen? Meld je dan aan voor de fysieke bijeenkomst op 8 juni.
Voorlichting & proefcollege Technische Bedrijfskunde | Eindhoven
08 jun 2023
19:00 - 21:00 CEST uur
Programma
We starten om 19.00 uur op onder het genot van een kop koffie of thee. Onze docenten zullen je het eerste uur meenemen door onze voorlichting. Heb je nog vragen stel ze dan ook hier alvast gerust!
Om 20.00 uur krijg je aansluitend een proefcollege om alvast weer even terug in de schoolbanken te zitten.
Om 21.00 uur eindigt ons programma en hopen we dat je alle informatie hebt om een goede studiekeuze te maken!
Meer weten over de opleiding Technische Bedrijfskunde
Tijdens een avond meelopen word je gekoppeld aan een van onze deeltijdstudenten. Je volgt dan bijvoorbeeld een aantal lessen, colleges en practica die bij de student op het programma staan. Je maakt zo een gewone lesdag/avond mee en je kunt met studenten en docenten praten. Zij vertellen je graag wat de studie inhoudt en hoe het is om bij Fontys te studeren.
Iedere donderdagavond kun je meelopen met een van onze studenten. Neem contact op en wie weet zien we je binnenkort op donderdagavond.
Wil je graag een gesprek met iemand van Technische Bedrijfskunde (deeltijd)? Dat kan. Stuur een mail naar muriel.keuning@fontys.nl of app je vraag naar 06-38679704. Muriël neemt dan contact met je op.
Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Raadpleeg dan de collegegeldmeter. Hier staat ook meer informatie over betaling collegegeld door je werkgever of een ander.
Lees meer over subsidieregelingen:
- STAP-budget
- Leven Lang Leren Krediet
- Beurzen voor leraren
- Subsidieregeling tweede lerarenopleiding
Stap 1: Je meldt je - uiterlijk 31 augustus - aan via Studielink.
Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink - dashboard.
Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.
Start je in februari met je studie?
Stroom je tussentijds in of kies je voor een opleiding met een instroom in februari*, dan vindt incasso van je collegegeld plaats op of rond de 25ste van de maand. Dit is afhankelijk van de verwerkingstijd na je inschrijving. Ook hier geldt dat de laatste incasso plaatsvindt op of rond 25 juni. Zowel bij betaling ineens of in termijnen ontvang je voorafgaand aan elke incasso een bericht waarin je wordt geïnformeerd over de incassodatum.
Stap 2: Je mag de Studiekeuzecheck doen.
De Studiekeuzecheck voor bachelors en associate degrees in deeltijd en masters voltijd en deeltijd is niet verplicht. Wil je dit wel, dan kun je dat aangeven in Studielink.
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys
Stap 3: je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf half mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail.
De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.
Meer informatie over je collegegeld vind je hier.
Inschrijving en toelating
Een werkomgeving is passend op het moment dat het bedrijf een technische component bevat in termen van een technisch proces of afdelingen die zich met technische zaken bezighouden. Het belangrijkste criterium is dat er voldoende en verschillende soorten functies in het bedrijf aanwezig zijn. Denk daarbij aan bedrijven waar taken zoals engineering, inkoop, HR, financiën en logistiek/productie bij verschillende mensen horen. Uit ervaring blijkt dat bedrijven met een minimale omvang van 15 fulltime medewerkers geschikt zijn voor het doorlopen van de cursussen tot het Associate degree-niveau. Voor het bachelorniveau is het uitgangspunt 50 fulltime medewerkers.
Je kunt met de opleiding starten als je nog geen geschikte omgeving hebt. De opdrachten van de basiscursussen worden samen met een medestudent gemaakt en je kunt er dan voor kiezen om de opdracht voor het bedrijf van je medestudent te maken. Houd er wel rekening mee dat dit meer tijd kost. Er zijn ook bedrijven die aangeven dat ze een opdracht willen verstrekken aan studenten. Het is alleen niet van tevoren duidelijk of er net op het moment dat jij een opdracht nodig hebt ook een opdracht is. Ook dit kost meer tijd dan wanneer je een opdracht in je eigen bedrijf uitvoert.
Inhoud opleiding
Je volgt geen losstaande vakken. De opleiding is opgebouwd uit inhoudelijk thematische cursussen die gekoppeld zijn aan de beroepspraktijk van een TechnischBedrijfskundige. Tijdens deze cursussen krijg je kennis aangereikt over verschillende vakgebieden, die je meteen kan toepassen. Om een beeld te krijgen van de vakgebieden, volgen hier een aantal voorbeelden: logistiek, analyse van bedrijfsprocessen (systeemkunde), organisatiekunde, personeelsmanagement, verandermanagement, bedrijfsinformatiesystemen, techniek, bedrijfseconomie en statistiek. Naast de inhoudelijke kennisthema’s besteden we veel aandacht aan de ontwikkeling van jou als professional waarbij vaardigheden op het gebied van communiceren, managen en onderzoekend te werk gaan, essentieel zijn.
Bij elke cursus hoort een praktijkopdracht, die je soms samen met een (steeds wisselende) medestudent maakt en soms individueel uitvoert. Dat doe je meestal voor het bedrijf waar je werkt of voor het bedrijf van je medestudent. Om de praktijkopdrachten goed te kunnen maken, word je theorie aangeboden. De toepassing van de theorie wordt getoetst in de praktijkopdrachten. Daarnaast wordt de fundamentele basiskennis getoetst door voortgangstoetsen. Naast de praktijk en de theorie, ga je vooral ook aan de slag met je vaardigheden. Die kan je aantonen door portfolio’s in te zetten. Als je daarbij hulp nodig hebt, kan je verschillende workshops volgen. Maar op het moment dat jij bijvoorbeeld niets meer hoeft te leren op het vlak van leidinggeven, dan rond jij je portfolio over dat onderwerp af en is dat klaar. Verder krijg je een coach toegewezen die je helpt bij het inzichtelijk maken van wie jij bent, waar jij staat en wat jij nog wilt leren om verder te komen.
