Technische Bedrijfskunde

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Deeltijd
Start februari en september | Eindhoven

Kom kennismaken

Ja, dat wil ik
 • Open dag
 • En meer...

Wil jij groeien in je rol als manager, succesvoller zijn als ondernemer of processen binnen je organisatie of bedrijf verbeteren? De taal spreken van de mensen op de werkvloer én de taal van het managementteam? Met onze deeltijd bacheloropleiding Technische Bedrijfskunde zet jij een volgende stap in je carrière.

Over de opleiding

Technische Bedrijfskunde is een flexibele en modulaire opleiding en gaat over bedrijfskunde in een technische context. 'Technisch' is voor ons 'het denken in processen en de technieken die daarmee samenhangen'. Een technisch bedrijfskundige moet processen van een organisatie kunnen ontwerpen, managen of verbeteren.

Tijdens je studie mag je vraagstukken uit je werk voorleggen. Je volgt een gepersonaliseerde leerroute, passend bij jouw werk- en privésituatie. Je studeert in jouw tempo met coaching door praktijk- en vakdocenten en een studieloopbaancoach. Door de samenwerking met je medestudenten ontwikkel je een groot en stevig netwerk.

Bij Technische Bedrijfskunde doe je kennis op én ontwikkel je vaardigheden en je daarmee je eigen identiteit. Je volgt de opleiding in Eindhoven, het hart van de Brainport Regio. Juist hier liggen volop kansen voor technisch bedrijfskundigen. Wij leiden je op tot technisch bedrijfskundige in een continu veranderende wereld, met de kennis en vaardigheden die daarbij horen. Bekijk hier een introductiefilmpje over het DNA van de opleiding.

Waarom de opleiding Technische Bedrijfskunde?

 • Technische Bedrijfskunde vergroot jouw waarde op de arbeidsmarkt;
 • De opleiding is ontwikkeld in samenwerking met het bedrijfsleven;
 • Goede persoonlijke begeleiding in de combinatie werken en studeren, en werk en privé;
 • Specialiseer jezelf in ondernemerschap of bedrijfsoptimalisatie.

 

Wat ga je leren?

De inhoud van de opleiding rust op 3 pijlers: kennis, identiteit en professionaliteit. Onder ‘kennis’ valt een breed palet aan vakken, van logistiek tot personeelsmanagement en talen. Je krijgt inzicht in de verschillende processen binnen een bedrijf en leert hoe deze bedrijfsprocessen elkaar beïnvloeden. Tijdens de hele opleiding staan jouw ambities en identiteitsontwikkeling centraal. Binnen de pijler 'professionaliteit' ontwikkel jij je persoonlijke vaardigheden. De opleiding biedt:

 • een groot aantal workshops waar jij een keuze uit kunt maken;
 • een koppeling met de praktijk bij alles wat je leert;
 • een praktijkopdracht binnen elke module.
 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

 

Hoe ziet je week eruit?

Per week heb je:

 • 8 uur contacttijd (coaching en theorie)
 • 12 uur zelfstudie, portfolio

De lessen vinden plaats op donderdag van 13.00 uur tot 21.40 uur. In bijzondere gevallen kan er worden uitgeweken naar de maandagavond, bijvoorbeeld voor tentamens.

 
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij met wiA of wiB
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij met wiA of wiB
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.   

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

Oriëntatieprogramma
Denk je erover deze opleiding te gaan volgen? Dan maken we graag een afspraak voor een persoonlijk gesprek. Het oriëntatieprogramma geeft je (nog) meer inzicht of Technische Bedrijfskunde bij jou past. Als je na de online informatie nog steeds enthousiast bent, nodigen we je graag uit voor een persoonlijk gesprek. Tijdens dit gesprek met de opleidingscoördinator bespreken we je specifieke opleidingsmogelijkheden.

Bijspijkerprogramma wiskunde en communicatie
Inmiddels heb jij je al een aardig beeld kunnen vormen van onze deeltijdopleiding Technische Bedrijfskunde. Wellicht dat je nog twijfels hebt over je ingangsniveau op basis van de opdrachten uit ons online welkomstprogramma. Onze ervaring is dat een bepaald aanvangsniveau op het gebied van de vakken communicatie en wiskunde heel erg wenselijk is om de studie op een goede wijze te beginnen. Vandaar dat we voor deze twee onderdelen een bijspijkerprogramma aanbieden. Lees hier meer over deze programma's.

 

Student Farid vertelt

“Ik ben veel beter geworden in het leggen van relaties omdat ik de bedrijfsprocessen beter snap.”
Bekijk meer uitspraken van studenten.

 

Opbouw

Het eerste studiejaar start je met de module 'Het bedrijf en ik': een interne oriëntatie op het bedrijf en de functie waarin je werkt. Je leert bedrijfsprocessen in kaart te brengen en je eigen rol binnen het bedrijf te beschrijven. Ook ga je op zoek naar je talenten, ambities en mogelijkheden.

In februari volg je dan de module 'Het bedrijf en zijn omgeving'. Hierin leer je welke invloed het bedrijf op de omgeving heeft en welke invloed de omgeving op het bedrijf heeft.

Bij elke module hoort een praktijkopdracht. Soms doe je die samen met een (steeds wisselende) medestudent, soms individueel. Dat doe je meestal voor het bedrijf waar je werkt of voor het bedrijf van je medestudent. Om de praktijkopdrachten goed te kunnen maken, krijg je de bijbehorende theorie aangeboden. 

Thematische modules

Binnen de deeltijdopleiding Technische Bedrijfskunde volg je geen losstaande vakken. De opleiding is opgebouwd uit inhoudelijk thematische modules, die gekoppeld zijn aan de beroepspraktijk van een technisch bedrijfskundige. Tijdens deze modules krijg je kennis aangereikt over verschillende vakgebieden, die je meteen kunt toepassen.

Vakgebieden binnen de opleiding

Personeelsmanagement - Systeemkunde - Logistiek - Organisatiekunde - Wiskunde - Bedrijfsinformatiesystemen - Inkoopmanagement - Techniek - Bedrijfseconomie - Verandermanagement - Statistiek - Psychologie - Marketing

  Managementvaardigheden

  Als technisch bedrijfskundige is het van belang dat je binnen de gehele organisatie, op alle niveaus, als professionele en strategische gesprekspartner wordt gezien. Naast de inhoudelijke kennisthema’s besteden we daarom veel aandacht aan de ontwikkeling van jou als professional. Daarbij zijn vaardigheden op het gebied van communiceren, managen en onderzoekend te werk gaan, essentieel.

  Naast de praktijk en de theorie ga je vooral ook aan de slag met je vaardigheden. Die kan je aantonen door portfolio’s in te zetten. Als je daarbij hulp nodig hebt, kun je verschillende workshops volgen. Je krijgt een coach toegewezen die je helpt bij het inzichtelijk maken van wie jij bent, waar je staat en wat je nog wilt leren om verder te komen. 

  Via een groot aantal keuzeworkshops kun jij je vaardigheden op verschillende terreinen ontwikkelen en uitbouwen. Een kleine greep uit de onderwerpen: presenteren, rapporteren, projectmanagement, je eigen managementstijl, feedback geven en ontvangen en omgaan met weerstand.

  Afstuderen

  Je rondt je opleiding af met een afstudeerwerkstuk over een managementprobleem in een bedrijf.

  Duur opleiding

  Lijkt de vierjarige bacheloropleiding je een te grote stap? Start dan met de verwante tweejarige hbo-managementopleiding, de Associate degree Technische Bedrijfskunde. Na het behalen van dat getuigschrift kun je, zonder verlies van studietijd, instromen in het derde jaar van deze deeltijdbacheloropleiding Technische Bedrijfskunde. Voor meer informatie ga naar: fontys.nl/tb-ad.

   
   

  Werk/stage

  Om de opleiding Technische Bedrijfskunde in deeltijd te kunnen doen, moet je een relevante werkkring hebben. Projecten en opdrachten voer je vaak uit bij het bedrijf waar jij werkt en kun je zien als stages.

  Twijfel je of je werkzaam bent in een relevante werkomgeving? Volg dan het online oriëntatieprogramma. Als in een persoonlijk gesprek blijkt dat jouw werkomgeving onvoldoende raakvlakken heeft met de opleiding, kunnen wij je in contact brengen met bedrijven uit ons netwerk.

  Na je opleiding

  Met de groeiende (wereldwijde) concurrentie neemt de druk op bedrijven om te presteren toe. Er is behoefte aan mensen die het functioneren van een bedrijf in een totaalperspectief zien. Netwerken zijn steeds belangrijker en daarom werk je hier ook aan tijdens je opleiding. De opleiding:

  • biedt je een groot bedrijfskundig netwerk;
  • geeft je de mogelijkheid een nieuwe stap te zetten binnen het bedrijf waar je werkt;
  • leidt je op in het ontwerpen, managen of verbeteren van bedrijfsprocessen;
  • leert je de taal te spreken van zowel mensen op de werkvloer als van het managementteam.
   

  Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

   

  Meer weten over de opleiding Technische Bedrijfskunde

  Kom kennismaken

  • kom praten met studenten
  • bekijk een filmpje
  • stel je vragen
  • meld je aan voor events

  Tijdens een avond meelopen word je gekoppeld aan een van onze deeltijdstudenten. Je volgt dan bijvoorbeeld een aantal lessen, colleges en practica die bij de student op het programma staan. Je maakt zo een gewone lesdag/avond mee en je kunt met studenten en docenten praten. Zij vertellen je graag wat de studie inhoudt en hoe het is om bij Fontys te studeren. 

  Iedere donderdagavond kun je meelopen met een van onze studenten. Neem contact op en wie weet zien we je binnenkort op donderdagavond.

  Wil je graag een gesprek met iemand van Technische Bedrijfskunde (deeltijd)? Dat kan. Stuur een mail naar muriel.keuning@fontys.nl of app je vraag naar 06-38679704. Muriël neemt dan contact met je op.

  Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Raadpleeg dan de collegegeldmeter. Op die pagina vind je ook alle informatie over:

  • Betaling collegegeld door je werkgever of een ander
  • Levenlangleren krediet
  • Beurzen voor leraren
  • Subsidieregeling tweede lerarenopleiding

  Stap 1: Je meldt je - uiterlijk 31 augustus - aan via Studielink.
  Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink - dashboard.

  Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

  Start je in februari met je studie?
  Stroom je tussentijds in of kies je voor een opleiding met een instroom in februari*, dan vindt incasso van je collegegeld plaats op of rond de 25ste van de maand. Dit is afhankelijk van de verwerkingstijd na je inschrijving. Ook hier geldt dat de laatste incasso plaatsvindt op of rond 25 juni. Zowel bij betaling ineens of in termijnen ontvang je voorafgaand aan elke incasso een bericht waarin je wordt geïnformeerd over de incassodatum.

  Stap 2: Je mag de Studiekeuzecheck doen.
  De Studiekeuzecheck voor bachelors en associate degrees in deeltijd en masters voltijd en deeltijd is niet verplicht. Wil je dit wel, dan kun je dat aangeven in Studielink.

  De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys

  Stap 3: je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf half mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail.
  De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

  Meer informatie over je collegegeld vind je hier.

   

  Locaties en contact

  Eindhoven

  de Rondom 1, Eindhoven
  0885077288
  tbdeeltijd@fontys.nl
  31618347793
  Facebook
  Instagram
  Youtube
  LinkedIn
  Twitter
  De balie van Bureau Onderwijs (Service desk) in het Nexus gebouw vind je op de derde etage. Het Bureau Onderwijs is doordeweeks bereikbaar van 08:30 tot 16:00 uur per telefoon, WhatsApp en e-mail.