Sprint naar content

Technische Bedrijfskunde

  • 4 jaar
  • Nederlands
  • Hbo-bachelor
  • Deeltijd
Start februari en september | Eindhoven

Kom kennismaken

  • Open dagen
  • En meer...

Wil jij groeien in je rol als manager, succesvoller zijn als ondernemer of processen binnen je organisatie of bedrijf verbeteren? De taal spreken van de mensen op de werkvloer én de taal van het managementteam? Met onze deeltijd bacheloropleiding Technische Bedrijfskunde zet jij een volgende stap in je carrière.

Over de opleiding

Technische Bedrijfskunde is een flexibele en modulaire opleiding en gaat over bedrijfskunde in een technische context. 'Technisch' is voor ons 'het denken in processen en de technieken die daarmee samenhangen'. Een technisch bedrijfskundige moet processen van een organisatie kunnen ontwerpen, managen of verbeteren.

Tijdens je studie mag je vraagstukken uit je werk voorleggen. Je volgt een gepersonaliseerde leerroute, passend bij jouw werk- en privésituatie. Je studeert in jouw tempo met coaching door praktijk- en vakdocenten en een studieloopbaancoach. Door de samenwerking met je medestudenten ontwikkel je een groot en stevig netwerk.

Bij Technische Bedrijfskunde doe je kennis op én ontwikkel je vaardigheden en daarmee je eigen identiteit. Je volgt de opleiding in Eindhoven, het hart van de Brainport Regio. Juist hier liggen volop kansen voor technisch bedrijfskundigen. Wij leiden je op tot technisch bedrijfskundige in een continu veranderende wereld, met de kennis en vaardigheden die daarbij horen. Bekijk hier een introductiefilmpje over het DNA van de opleiding.

Waarom de opleiding Technische Bedrijfskunde?

  • Technische Bedrijfskunde vergroot jouw waarde op de arbeidsmarkt;
  • De opleiding is ontwikkeld in samenwerking met het bedrijfsleven;
  • Goede persoonlijke begeleiding in de combinatie werken en studeren, en werk en privé;
  • Specialiseer jezelf in ondernemerschap of bedrijfsoptimalisatie.

 

Wat ga je leren?

De inhoud van de opleiding rust op 3 pijlers: kennis, identiteit en professionaliteit. Onder ‘kennis’ valt een breed palet aan vakken, van logistiek tot personeelsmanagement en talen. Je krijgt inzicht in de verschillende processen binnen een bedrijf en leert hoe deze bedrijfsprocessen elkaar beïnvloeden. Tijdens de hele opleiding staan jouw ambities en identiteitsontwikkeling centraal. Binnen de pijler 'professionaliteit' ontwikkel jij je persoonlijke vaardigheden. De opleiding biedt:

  • een groot aantal workshops waar jij een keuze uit kunt maken;
  • een koppeling met de praktijk bij alles wat je leert;
  • een praktijkopdracht binnen elke module.
 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Jacco en Marc

vertellen waarom ze gekozen hebben voor de opleiding
 

Hoe ziet je week eruit?

Per week heb je:

  • 8 uur contacttijd (coaching en theorie)
  • 12 uur zelfstudie, portfolio

De lessen vinden plaats op donderdag van 13.30 uur tot 21.40 uur.
4x per jaar is er op maandagavond een toets.

 
 

Toelatingseisen

  • Cultuur & Maatschappij met wiA of wiB
  • Economie & Maatschappij
  • Natuur & Gezondheid
  • Natuur & Techniek
  • Cultuur & Maatschappij met wiA of wiB
  • Economie & Maatschappij
  • Natuur & Gezondheid
  • Natuur & Techniek
  • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Met een Associate Degree diploma Technische Bedrijfskunde (niveau 5) van Fontys word je toegelaten tot deze bacheloropleiding. Als je instroomt naar het 3e jaar van de bacheloropleiding Technische Bedrijfskunde wordt er een extra leeruitkomst van je gevraagd: 'de onderzoekende Bachelor'. Deze mag je in leerjaar 3 inleveren en is een extra voorbereiding op het onderzoekend werken op Bachelor niveau (niveau 6). Hier zijn 5 studiepunten aan gekoppeld die je extra gaat behalen. Jaar 3 en 4 van de Bachelor bestaan uit 120 studiepunten verdeeld over 2 jaar.

Heb je een Associate Degree van een andere hogeschool? Neem dan contact met ons op via tbdeeltijd@fontys.nl om te kijken naar een maatwerktraject.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.   

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

Bijspijkerprogramma wiskunde en communicatie
Inmiddels heb jij je al een aardig beeld kunnen vormen van onze deeltijdopleiding Technische Bedrijfskunde. Wellicht dat je nog twijfels hebt over je ingangsniveau op basis van de opdrachten uit ons online welkomstprogramma. Onze ervaring is dat een bepaald aanvangsniveau op het gebied van de vakken communicatie en wiskunde heel erg wenselijk is om de studie op een goede wijze te beginnen. Vandaar dat we voor deze twee onderdelen een bijspijkerprogramma aanbieden. Lees hier meer over deze programma's.

 

Placeholder for Fontys video
Student Farid vertelt
“Ik ben veel beter geworden in het leggen van relaties omdat ik de bedrijfsprocessen beter snap.”
Bekijk meer uitspraken van studenten.

 

Opbouw

Het eerste studiejaar start je met de cursus 'Beschrijven van het bedrijf': een interne oriëntatie op het bedrijf en de functie waarin je werkt. Je leert bedrijfsprocessen in kaart te brengen en je eigen rol binnen het bedrijf te beschrijven. Ook ga je op zoek naar je talenten, ambities en mogelijkheden.

In februari volg je dan de cursus 'Verkennen van de bedrijfsomgeving'. Hierin leer je welke invloed het bedrijf op de omgeving heeft en welke invloed de omgeving op het bedrijf heeft.

Bij elke cursus hoort een praktijkopdracht. Soms doe je die samen met een (steeds wisselende) medestudent, soms individueel. Dat doe je meestal voor het bedrijf waar je werkt of voor het bedrijf van je medestudent. Om de praktijkopdrachten goed te kunnen maken, krijg je de bijbehorende theorie aangeboden. 

Thematische cursussen

Binnen de deeltijdopleiding Technische Bedrijfskunde volg je geen losstaande vakken. De opleiding is opgebouwd uit inhoudelijk thematische cursussen, die gekoppeld zijn aan de beroepspraktijk van een technisch bedrijfskundige. Tijdens deze cursussen krijg je kennis aangereikt over verschillende vakgebieden, die je meteen kunt toepassen.

Vakgebieden binnen de opleiding

Personeelsmanagement - Systeemkunde - Logistiek - Organisatiekunde - Wiskunde - Bedrijfsinformatiesystemen - Inkoopmanagement - Techniek - Bedrijfseconomie - Verandermanagement - Statistiek - Psychologie - Marketing

    Managementvaardigheden

    Als technisch bedrijfskundige is het van belang dat je binnen de gehele organisatie, op alle niveaus, als professionele en strategische gesprekspartner wordt gezien. Naast de inhoudelijke kennisthema’s besteden we daarom veel aandacht aan de ontwikkeling van jou als professional. Daarbij zijn vaardigheden op het gebied van communiceren, managen en onderzoekend te werk gaan, essentieel.

    Naast de praktijk en de theorie ga je vooral ook aan de slag met je vaardigheden. Die kan je aantonen door portfolio’s in te zetten. Als je daarbij hulp nodig hebt, kun je verschillende workshops volgen. Je krijgt een coach toegewezen die je helpt bij het inzichtelijk maken van wie jij bent, waar je staat en wat je nog wilt leren om verder te komen. 

    Via een groot aantal keuzeworkshops kun jij je vaardigheden op verschillende terreinen ontwikkelen en uitbouwen. Een kleine greep uit de onderwerpen: presenteren, rapporteren, projectmanagement, je eigen managementstijl, feedback geven en ontvangen en omgaan met weerstand.

    Afstuderen

    Je rondt je opleiding af met een afstudeerwerkstuk over een managementprobleem in een bedrijf.

    Duur opleiding

    Lijkt de vierjarige bacheloropleiding je een te grote stap? Start dan met de verwante tweejarige hbo-managementopleiding, de Associate degree Technische Bedrijfskunde. Je kunt na het tweede jaar instromen in de deeltijd bacheloropleiding jaar 3, door middel van een opdracht ter voorbereiding op de Bachelor. Voor meer informatie ga naar: fontys.nl/tb-ad.

     
     

    Werk/stage

    Om de opleiding Technische Bedrijfskunde in deeltijd te kunnen doen, moet je een relevante werkkring hebben. Projecten en opdrachten voer je vaak uit bij het bedrijf waar jij werkt en kun je zien als stages.

    Twijfel je of je werkzaam bent in een relevante werkomgeving? Neem dan contact op via tbdeeltijd@fontys.nl. Als in een persoonlijk gesprek blijkt dat jouw werkomgeving onvoldoende raakvlakken heeft met de opleiding, kunnen wij je in contact brengen met bedrijven uit ons netwerk.

    Na je opleiding

    Met de groeiende (wereldwijde) concurrentie neemt de druk op bedrijven om te presteren toe. Er is behoefte aan mensen die het functioneren van een bedrijf in een totaalperspectief zien. Netwerken zijn steeds belangrijker en daarom werk je hier ook aan tijdens je opleiding. De opleiding:

    • biedt je een groot bedrijfskundig netwerk;
    • geeft je de mogelijkheid een nieuwe stap te zetten binnen het bedrijf waar je werkt;
    • leidt je op in het ontwerpen, managen of verbeteren van bedrijfsprocessen;
    • leert je de taal te spreken van zowel mensen op de werkvloer als van het managementteam.
     

    Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

    Marc over werk en studie combineren

    ”Sta stil bij waar je aan begint en deel dit met je omgeving”

     

    Agenda

    Online voorlichting
    4, 5, 6 juni, 2024
    Programma

    Docenten en studenten vertellen je alle ins en outs over de opleiding. Er is volop gelegenheid voor het stellen van vragen. We gaan graag met jou in gesprek.

    Meer weten over de opleiding Technische Bedrijfskunde

    Tijdens een avond meelopen word je gekoppeld aan een van onze deeltijdstudenten. Je volgt dan bijvoorbeeld een aantal lessen, colleges en practica die bij de student op het programma staan. Je maakt zo een gewone lesdag/avond mee en je kunt met studenten en docenten praten. Zij vertellen je graag wat de studie inhoudt en hoe het is om bij Fontys te studeren. 

    Iedere donderdagavond kun je meelopen met een van onze studenten. Neem contact op en wie weet zien we je binnenkort op donderdagavond.

    Wil je graag een gesprek met iemand van Technische Bedrijfskunde (deeltijd)? Dat kan. Stuur een mail naar tbdeeltijd@fontys.nl of app je vraag naar 06-38679704. Muriël Keuning neemt dan contact met je op.

    Wil je weten hoeveel collegegeld je dient te betalen voor deze opleiding? Raadpleeg dan de collegegeldmeter. Hier staat ook meer informatie over betaling collegegeld door je werkgever of een ander.

    Lees meer over subsidieregelingen:

    - Leven Lang Leren Krediet

    - Beurzen voor leraren

    - Subsidieregeling tweede lerarenopleiding

      Stap 1: Je meldt je - uiterlijk 31 augustus - aan via Studielink.
      Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink - dashboard.

      Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

      Start je in februari met je studie?
      Stroom je tussentijds in of kies je voor een opleiding met een instroom in februari, dan vindt incasso van je collegegeld plaats op of rond de 25ste van de maand. Dit is afhankelijk van de verwerkingstijd na je inschrijving. Ook hier geldt dat de laatste incasso plaatsvindt op of rond 25 juni. Zowel bij betaling ineens of in termijnen ontvang je voorafgaand aan elke incasso een bericht waarin je wordt geïnformeerd over de incassodatum.

      Stap 2: Je mag de Studiekeuzecheck doen.
      De Studiekeuzecheck voor bachelors en associate degrees in deeltijd en masters voltijd en deeltijd is niet verplicht. Wil je dit wel, dan kun je dat aangeven in Studielink.

      De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys

      Stap 3: je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf half mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail.
      De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

      Meer informatie over je collegegeld vind je hier.

       

      Inschrijving en toelating

      Je kunt je zelfs nog aanmelden op de eerste lesdag. Maar… wil je zeker weten dat je toegang hebt tot alles, de juiste informatie ontvangt en bijvoorbeeld op tijd je Fontys e-mailadres hebt? Meld je dan zo snel mogelijk aan!
      Op de opleidingspagina van Technische Bedrijfskunde (Ad, deeltijd), vind je alle informatie over je toelating tot de opleiding.
      Je kan deelnemen aan een toelatingstoets, een 21+-toets. Meer informatie over aanmelden, data etc. vind je hier. Vergeet voordat je de 21+ toets maakt niet om alvast te oefenen. Heb je vragen over de aanpak van een 21+toets? Neem dan gerust contact met ons op!
      De hoogte van het collegegeld vind je op de website van Fontys bij de collegegeldmeter. Het collegegeld mag je in termijnen betalen. Wanneer je nog niet eerder een hbo-opleiding hebt gevolg, krijg je het eerste jaar een halvering van je collegegeld. Het boekengeld voor de eerste twee jaar bedraagt ca. € 1.200,-. Kies je voor de bachelor? Dan komt er in jaar 3 en 4 nog maximaal een bedrag van €500 bovenop. Denk verder aan kosten als parkeergeld op het terrein van de TU/e, reiskosten voor het reizen naar de opleidingslocatie, maar ook voor eventuele bedrijfsbezoeken.

      Een werkomgeving is passend op het moment dat het bedrijf een technische component bevat in termen van een technisch proces of afdelingen die zich met technische zaken bezighouden. Het belangrijkste criterium is dat er voldoende en verschillende soorten functies in het bedrijf aanwezig zijn. Denk daarbij aan bedrijven waar taken zoals engineering, inkoop, HR, financiën en logistiek/productie bij verschillende mensen horen. Uit ervaring blijkt dat bedrijven met een minimale omvang van 15 fulltime medewerkers geschikt zijn voor het doorlopen van de cursussen tot het Associate degree-niveau. Voor het bachelorniveau is het uitgangspunt 50 fulltime medewerkers.

      Je kunt met de opleiding starten als je nog geen geschikte omgeving hebt. De opdrachten van de basiscursussen worden samen met een medestudent gemaakt en je kunt er dan voor kiezen om de opdracht voor het bedrijf van je medestudent te maken. Houd er wel rekening mee dat dit meer tijd kost. Er zijn ook bedrijven die aangeven dat ze een opdracht willen verstrekken aan studenten. Het is alleen niet van tevoren duidelijk of er net op het moment dat jij een opdracht nodig hebt ook een opdracht is. Ook dit kost meer tijd dan wanneer je een opdracht in je eigen bedrijf uitvoert. 

      Nee. Op dit moment wordt de opleiding alleen in het Nederlands aangeboden. 
      Jazeker. De eerste twee jaren van de Ad zijn gelijk aan die van de bacheloropleiding Technische Bedrijfskunde. Je kunt na het tweede jaar instromen in de deeltijd bacheloropleiding jaar 3, door middel van een opdracht ter voorbereiding op de Bachelor. Sommige studenten kiezen voor een stok achter de deur en daarmee direct voor de bachelor. Anderen vinden het prettig om in elk geval al een diploma te behalen en kiezen eerst voor de Ad. Wanneer je kiest voor de Ad doe jij je cursusopdrachten in het tweede jaar alleen, omdat dat tot het afstuderen behoort.
      In Studielink zorg je voor de betaling van het collegegeld op basis van de afgegeven machtiging in Studielink. Ben je helemaal ingeschreven? Na 1 september of 1 februari (voor februari-instroom) ontvang je dan een bewijs van betaling (als PDF) in je Fontys mail. Dit bewijs van betaling is gericht aan jou en bevat geen gegevens van de werkgever. Op basis van het aangevraagde bewijs van betaling kun je het collegegeld declareren bij de werkgever.

      Inhoud opleiding

      Je volgt geen losstaande vakken. De opleiding is opgebouwd uit inhoudelijk thematische cursussen die gekoppeld zijn aan de beroepspraktijk van een Technisch Bedrijfskundige. Tijdens deze cursussen krijg je kennis aangereikt over verschillende vakgebieden, die je meteen kan toepassen. Om een beeld te krijgen van de vakgebieden, volgen hier een aantal voorbeelden: logistiek, analyse van bedrijfsprocessen (systeemkunde), organisatiekunde, personeelsmanagement, verandermanagement, bedrijfsinformatiesystemen, techniek, bedrijfseconomie en statistiek. Naast de inhoudelijke kennisthema’s besteden we veel aandacht aan de ontwikkeling van jou als professional waarbij vaardigheden op het gebied van communiceren, managen en onderzoekend te werk gaan, essentieel zijn.

      Bij elke cursus hoort een praktijkopdracht, die je soms samen met een (steeds wisselende) medestudent maakt en soms individueel uitvoert. Dat doe je meestal voor het bedrijf waar je werkt of voor het bedrijf van je medestudent. Om de praktijkopdrachten goed te kunnen maken, word je theorie aangeboden. De toepassing van de theorie wordt getoetst in de praktijkopdrachten. Daarnaast wordt de fundamentele basiskennis getoetst door voortgangstoetsen. Naast de praktijk en de theorie, ga je vooral ook aan de slag met je vaardigheden. Die kan je aantonen door portfolio’s in te zetten. Als je daarbij hulp nodig hebt, kan je verschillende workshops volgen. Maar op het moment dat jij bijvoorbeeld niets meer hoeft te leren op het vlak van leidinggeven, dan rond jij je portfolio over dat onderwerp af en is dat klaar. Verder krijg je een coach toegewezen die je helpt bij het inzichtelijk maken van wie jij bent, waar jij staat en wat jij nog wilt leren om verder te komen. 

      De studielast is gemiddeld 20 uur per week, waarvan elke donderdag 8 uur op school. De overige 12 uur besteed je aan het uitvoeren van de bedrijfsopdracht en het je eigen maken van de theorie.
      Je wordt elke donderdag om 13.30 uur verwacht en de dag duurt tot 21.30 uur. 4x per jaar is er een voortgangstoets en deze is op maandagavond.
      In de opleiding gaat het over bedrijfskunde in een technische context. Enige basiskennis over bijvoorbeeld materialen en productietechnieken is daarbij nodig, maar verder is het technisch gehalte beperkt. 'Technisch' is voor ons 'het denken in processen en de technieken die daarmee samenhangen'. Een technisch bedrijfskundige moet namelijk in staat zijn processen te besturen, te ontwerpen of te herontwerpen. Denk aan productietechnieken maar ook aan het toepassen van steeds meer informatietechnologie. Het is wel van belang dat je het prettig vindt om te werken in een technische omgeving, dat je enig begrip hebt van hoe engineers denken en van technische processen.

      Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

      Start van de opleiding en introductie

      Het introductieprogramma is terug te vinden op Goede Start, onder het kopje 'Introductie (kick-off)'.
      Windows 10 computer met i5 processor (of beter), 8 GB RAM (of meer), 64 bit versie (dus géén 32 bit), Excel 365 of Excel 2016. Dat is nodig in verband met de compatibiliteit van PowerBI.
      Ja dat kan. Er zijn twee mogelijkheden. Voor de start van de opleiding heb je de mogelijkheid om via e-learning je wiskunde op een hoger niveau te brengen. Op Goede Start vind je alle informatie over dit online bijspijkerprogramma: online bijspijkerprogramma wiskunde  De tweede mogelijkheid is dat je tijdens de opleiding extra bijlessen volgt. Een uur voor de reguliere lessen, kan je gedurende een aantal weken bijles wiskunde nemen. Hiervoor hoef je je nog niet op te geven en start vanaf lesweek 3.

      Wil jij je taalvaardigheden verbeteren? Dat kan via Hogeschooltaal, waar je het Nederlandse oefenprogramma kunt downloaden. Let op: dit is een extern programma.

      Locaties en contact

      Eindhoven

      de Rondom 1, Eindhoven
      0885077288
      tbdeeltijd@fontys.nl
      31618347793
      Facebook
      Instagram
      Youtube
      LinkedIn
      De balie van Bureau Onderwijs (Service desk) in het Nexus gebouw vind je op de derde etage. Het Bureau Onderwijs is doordeweeks bereikbaar van 08:30 tot 16:00 uur per telefoon, WhatsApp en e-mail.

      Sfeerafbeelding Fontys

      Neem contact op met Muriël Keuning, relatiemanager & coach

      Voor alle vragen over de inhoud van de opleiding

      0638679704
      tbdeeltijd@fontys.nl