
Toetsdeskundige (Professional Master)
- 2 jaar
- Nederlands
- Master
- Deeltijd
Kom kennismaken
Ja, dat wil ik- Online voorlichting
Over de opleiding
Met de masteropleiding Toetsdeskundige word je dé professional, die de kartrekker is om in (complexe) organisaties de toets- en beoordelingspraktijk te innoveren en te verbeteren. Hierbij werk je probleemoplossend vanuit een ontwerp-, ontwikkel-, advies- en onderzoeksperspectief, in multidisciplinaire teams.
In de opleiding word je vanuit een Professionele Leergemeenschap (PLG) begeleid bij de ontwikkeling van kennis en vaardigheden m.b.t. toetsen en beoordelen. Hiermee kan je op masterniveau een originele en effectieve bijdrage leveren aan toetskundige ontwerpen, ontwikkelingen en toepassingen.
Waarom de opleiding Master Toetsdeskundige?
- Je werkt aan beroepsproducten, die zoveel mogelijk passen bij de context waarin je werkzaam bent.
- Binnen alle thema’s wordt verbinding gelegd met de praktijk.
- Je bepaalt je eigen leerroute door een vrije keuze voor de invulling van beroepsproducten.
- Je bent in staat om te adviseren bij nieuwe of complexe toets- en beoordelingsgerelateerde problemen en vraagstukken.
Lees hier ook ervaringen van studenten.
Wat ga je leren?
De tweejarige deeltijdmaster Toestdeskundige in Tilburg is opgebouwd rond beroepsrollen, zoals het begeleiden van innovaties en uitvoeren van onderzoek. Er staan in de opleiding zes inhoudelijke thema's centraal: oriëntatie op het toetslandschap, systematisch ontwerpen van toetsen, de balans tussen leren en toetsen, toegepaste testtheorie, accountability en technology-enhanced assessment. Aan de hand van beroepsproducten en (formatieve en summatieve) kennistoetsen toon je je kennis en vaardigheden aan.
- Je sluit de opleiding af met een masterproef;
- Thema's in het eerste jaar: oriëntatie op het toetslandschap, systematisch ontwerpen van toetsen, de balans tussen leren en toetsen, toegepaste testtheorie;
- Thema's in het tweede jaar: accountability en technology-enhanced assessment;
- Afstudeerthema's van oud-studenten: toetsorganisatie - gebruik van rubrics - formatief toetsen - programmatisch toetsen - examenconstructie.
Hoe ziet je week eruit?
De tweejarige deeltijdmaster bestaat uit 60 ec's. De verhouding tussen zelfstudie en contacttijd is 80:20. Een studiejaar bestaat uit vier periodes. In elke periode ga je vier keer voor een collegedag naar school. Een collegedag start om 12:00 uur en duurt tot 20:00 uur.
- Eenvoudig met werk & privé te combineren door de compacte contacttijd;
- Studietaken tijdens je zelfstudie: o.a. literatuuronderzoek, gesprekken in de eigen organisatie, schrijven en ontwikkelen van beroepsproducten, zoals een toetsontwerp, advies, onderzoek of presentatie.
Toelatingseisen
Om toegelaten te worden tot de opleiding, beschik je over een afgeronde hbo- of wo-bacheloropleiding. Daarnaast ben je werkzaam bij een onderwijs- of examenorganisatie, waarbij kwaliteit van toetsen en beoordelen een grote rol speelt. Je beheerst de Nederlandse en Engelse taal (leesvaardigheid) en hebt een gedegen kennis van wiskunde (statistiek). Met een intakeportfolio en eventueel een aanvullend intakegesprek beoordelen we je toelaatbaarheid en motivatie voor de opleiding.
Werk/stage
Tijdens het laatste half jaar van de opleiding laat je via een individuele opdracht (15 ec’s) zien dat je je ontwikkeld hebt tot een master toetsdeskundige. Dit noemen we een masterproef.
In deze masterproef lever je een combinatie van beroepsproducten op, waarmee je aantoont dat je in staat bent om de verschillende rollen van een toetsdeskundige uit te voeren. De kennis en vaardigheden die je in de opleiding hebt ontwikkeld, worden toegepast in deze masterproef.
Het ontwerp voor je masterproef schrijf je in het eerste half jaar van het tweede studiejaar. Twee weken voor de eindpresentaties worden de eindproducten ingeleverd. Deze worden beoordeeld door twee docenten.
- Toetsdeskundige bij onderwijskundige afdelingen in het hoger onderwijs;
- Toetsdeskundige bij beleidsafdelingen in het primair en voortgezet onderwijs;
- Toetsdeskundige bij examenafdelingen in de private sector;
- Toetsdeskundige bij de toezichthoudende en beoordelende organisaties.
Meer weten over de opleiding Master Toetsdeskundige
Een studie combineren met je werk en/of gezin is een bewuste keuze. Aan die keuze gaan veel vragen vooraf, zoals: Kan ik het niveau aan? Kom ik met de opleiding verder in mijn werk? En past de studie in mijn leven (werk, gezin, vrienden, familie)?
Docenten en studenten, opleidingscoördinatoren en studiecoaches geven je graag antwoord op je vragen.Tijdens een voorlichtingsavond kijken we samen hoe jij je optimaal kan ontwikkelen.
Online voorlichtingen van 7 t/m 10 juni 2021
Vanwege de coronamaatregelen kunnen we nu helaas geen open avond organiseren óp de Fontys locaties. Gelukkig kun je tijdens een online voorlichting ook goed de sfeer proeven van een opleiding, presentaties bijwonen en vragen stellen aan docenten en studenten.
Heb je een vraag?
Hieronder vind je de contactgegevens van deze opleiding, neem gerust contact met ons op. We beantwoorden graag jouw vragen.
Wil je graag een gesprek met iemand van de opleiding? Dat kan. Je kunt een e-mail sturen naar Academic director Tamara Schilt-Mol en/of de opleidingscoördinator Rosa Bartman, info-mtd@fontys.nl Zij nemen dan contact met je op.
Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze (deeltijd) opleiding? Raadpleeg dan de collegegeldmeter. Op die pagina vind je ook alle informatie over:
- Belastingvoordeel
- Betaling collegegeld door je werkgever of een ander
- Levenlangleren krediet
- Beurzen voor leraren
- Subsidieregeling tweede lerarenopleiding
Heb je een Nederlands adres? Doorloop dan onderstaande stappen om je aan te melden bij Studielink voor een opleiding van Fontys Hogescholen.
Stap 1: Je meldt je - uiterlijk 1 september - aan via Studielink.
Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink - dashboard.
Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.
Stap 2: Je doet de Studiekeuzecheck.
De Studiekeuzecheck voor bachelors en AD's in deeltijd en masters voltijd en deeltijd is niet verplicht. Wil je dit wel, dan kun je dat aangeven in Studielink.
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys
Stap 3: je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf half mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail.
De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.
Meer informatie over je collegegeld vind je hier.
In de factsheet vind je de belangrijkste opleidingsinformatie handig op een rij.
Download de factsheet