Zij-instroom docent vmbo profiel: Bouwen, Wonen en Interieur
- 2 jaar
- 13-02-2025
- Eindhoven
Over dit traject
Dat overstappen naar het onderwijs plotseling populair is, blijkt uit de cijfers. Dit heeft ertoe geleid dat er verschillende trajecten waaronder zij-instroom ontwikkeld zijn. Meer bekendheid en de roep om vmbo-(vak)docenten maakt dat momenteel meer mensen bewust kiezen voor deze opleiding. Velen kiezen nu via zij-instroom alsnog voor wat ze eigenlijk altijd al hadden willen doen, en stoppen hun energie in het opleiden van de vakspecialist van de toekomst.
Vmbo profiel Bouwen, Wonen & Interieur (BWI)
In het vmbo-onderwijs wordt gewerkt met beroepsgerichte profielen en hier is het programma Bouwen, Wonen en Interieur (BWI) er één van. In dit beroepsgerichte profiel komen bouwtechnieken, interieurbouw, onderhoud en beheer samen. Als vakspecialist met talent om met jongeren om te gaan, leer je hen hoe de wereld van bouw en interieur in elkaar zit. Dus gaat jouw hart ook sneller kloppen van techniek én kun je goed met jongeren overweg, dan kan dit het traject zijn voor jou!
Voor wie?
Als 'zij-instromer in het beroep' volg je een opleiding tot leraar in het vmbo-onderwijs. Tegelijkertijd doe je ervaring op in een school, waar je meteen lesgeeft. Om in aanmerking te komen moet je aan een aantal voorwaarden voldoen (zie ook: 'Praktische info')
Je moet in het bezit zijn van een geschikte vooropleiding; je wordt toegelaten als zij-instromer in het beroep als je beschikt over een:
- reeds eerder behaalde bevoegdheid voor het primair onderwijs (po)/voortgezet onderwijs (vo) en/of mbo en je wilt een tweede bevoegdheid behalen óf
- afgeronde mbo niveau 4 opleiding, van toepassing indien je een bevoegdheid wilt behalen voor de technische beroepen (BWI, PIE en M&T)
- Je hebt het geschiktheidsonderzoek zij-instroom succesvol afgerond;
- Je kunt een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) overleggen die geen bijzonderheden bevat;
- Je bent werkzaam in het onderwijs. Je hebt een school die voornemens is jou in dienst te nemen voor tenminste 0,4 fte of je bent reeds in dienst van een school;
Daarnaast gelden de volgende eisen:
- Je geeft minimaal 8 lessen per week in het vak waarin je de bevoegdheid wilt behalen én
- Je blijft voor de duur van het traject minimaal 8 lessen per week geven in het beoogde vak én
- Je bent de afgelopen twee jaar niet ingeschreven geweest bij een lerarenopleiding die je zonder een diploma hebt verlaten, voor het vak waarvoor een geschiktheidsonderzoek wordt aangevraagd.
Agenda
Er zijn op dit moment geen activiteiten gepland voor deze opleiding. Wil je toch graag langskomen of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op.
Praktische info
- Niveau
- Zij-instroom traject
- Startmoment(en)
- 13-02-2025
- Kosten
- De totale kosten van het traject zijn afhankelijk van je persoonlijke scholingsaanbod.
- studieduur:
- ≤ 2 jaar
In het geschiktheidsonderzoek wordt vastgesteld of je geschikt bent om als zij-instromer (verder) te worden opgeleid. Er moet worden vastgesteld:
- of je in staat bent om, onder begeleiding van de school, per augustus/september of februari als leraar vmbo-onderwijs te functioneren;
- in hoeverre je al aan de vereiste leeruitkomsten voldoet en in welke leeruitkomsten je je tijdens de scholing van maximaal 2 jaar (verder) moet bekwamen;
Gedurende de periode ter voorbereiding op het geschiktheidsonderzoek is het voldoende als je bent aangesteld als stagiair. Het geschiktheidsonderzoek van PTH kent de volgende toetsmix:
- een assessmentdossier bestaande uit: je CV (diploma’s, certificaten, relevante cursussen); een zelfbeoordeling op de vereiste leeruitkomsten; bewijsstukken in de vorm van beroepsproducten en bijbehorende feedback en referenties door experts;
- een performance assessment op de eigen leerwerkplek, afgenomen door twee assessoren;
- een criterium gericht interview. Beide assessoren gaan met je in gesprek over hun bevindingen voortkomend uit de beoordeling van jouw assessmentdossier en de observatie van je performance assessment.
Wanneer je door de lerarenopleiding voldoende geschikt bent bevonden om direct voor de klas te staan, ontvang je een geschiktheidsverklaring. Je sluit met je school een begeleidingsovereenkomst af en je krijgt dan van je school een aanstelling van maximaal twee jaar en binnen deze periode moet je je volledige bevoegdheid halen. Op de site van het ministerie van Onderwijs: ‘Hoe kan ik als zij-instromer lesgeven in het onderwijs?’ vind je alle informatie.
Je kunt bij de Pedagogisch Technische Hogeschool (PTH) in overleg op verschillende momenten starten met scholings- en begeleidingsaanbod op maat.
Uniek bij de Pedagogisch Technische Hogeschool (PTH) is dat het scholingsaanbod zoveel als mogelijk wordt afgestemd op jouw persoonlijke leerbehoefte en mogelijkheden. Samen met je coach bepaal je je eigen, optimale leerroute.
Binnen dit flexibele onderwijs schuif je aan bij het onderwijsaanbod dat je nodig hebt.
Je voert je opdrachten zoveel mogelijk uit op jouw werkplek, waarbij je begeleiding krijgt van een vakdocent van Fontys en een begeleider van je school. Zo leer je precies wat er nodig is in jouw situatie. En in maximaal 2 jaar haal jij zo je lesbevoegdheid!
De onderwijsinstelling is verantwoordelijk voor de kosten van je scholing. Zij kunnen hiervoor een subsidie aanvragen bij DUO. De subsidie is over het algemeen ruim, en dekt ook kosten van het geschiktheids- en het bekwaamheidsonderzoek.
De totale kosten van het traject zijn afhankelijk van je persoonlijke scholingsaanbod.
Werkgevers kunnen, onder bepaalde voorwaarden, een zij-instroomsubsidie krijgen voor een on(der)bevoegde leraar. Het ministerie van OCW beslist elk jaar opnieuw of er subsidie voor zij-instroom beschikbaar is.
Op de website van DUO staat meer info over de regeling en is deze subsidie aan te vragen.
Aanmelden
De studieduur ≤ 2 jaar. Voor aanmeldingen geldt dat geschiktheidsonderzoeken dienen te worden ingepland. Instroom of start in overleg.
Startdata
-
Eindhoven
13 feb '25, € 1 (BTW vrijgesteld) Aanmelden