Sprint naar content

Zij-instroom docent vmbo profiel Horeca, Bakkerij en Recreatie (HBR)

  • 2 jaar
  • 11-02-2025
  • Eindhoven
Gaat jouw hart sneller kloppen van horeca en bakkerij én kun je goed met jongeren overweg? Wil je daarnaast vakdocent worden op het (v)mbo in een beroepsgericht profiel waarin horeca, bakkerij en recreatie samenkomen? Dan is dit zij-instroomtraject iets voor jou!

Over de cursus

De overstap naar het onderwijs is populair. Meer bekendheid en het tekort in vmbo-(vak)docenten zorgt ervoor dat momenteel meer mensen bewust kiezen voor deze opleiding.

In het vmbo-onderwijs is HBR één van de beroepsgerichte profielen waarin horeca, bakkerij en recreatie samenkomen. Je leert leerlingen hoe de techniek rondom deze vakgebieden in elkaar zitten. Praktisch en theoretisch. Dit zij-instroomtraject biedt jou de kans om te kiezen voor wat je misschien altijd al had willen doen: je energie stoppen in het opleiden van de vakspecialisten van de toekomst!

Waarom zij-instroom vmbo docent profiel Horeca,
Bakkerij en Recreatie (HBR)?

  • Praktijkgericht leren doordat je meteen aan de slag gaat als docent HBR op jouw eigen werkplek
  • Persoonlijke begeleiding door jouw eigen Fontys coach
  • Bepaal je eigen, optimale leerroute en schuif aan bij het onderwijsaanbod dat je nodig hebt
  • Focus op de ontwikkeling van je pedagogische, vakdidactische en vakinhoudelijke vaardigheden
  • Dé kans op een goede baan!

 

Voor wie?

Als ‘zij-instromer in het beroep’ volg je een opleiding tot leraar in het vmbo-onderwijs. Tegelijkertijd doe je ervaring op in een school, waar je meteen lesgeeft. Om in aanmerking te komen moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Je bent in het bezit van een geschikte vooropleiding;
  • Je hebt het geschiktheidsonderzoek zij-instroom succesvol afgerond;
  • Je kunt een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) overleggen die geen bijzonderheden bevat;
  • Je bent werkzaam in het onderwijs als docent. Je hebt een school die jou in dienst neemt voor tenminste 0,4 fte of je bent reeds in dienst van een school.

Werkervaring
Je geeft minimaal 8 lessen per week in het vak waarin je de bevoegdheid wilt behalen én je blijft voor de duur van het traject minimaal 8 lessen per week geven in het beoogde vak. Daarnaast ben je de afgelopen twee jaar niet ingeschreven geweest bij een lerarenopleiding die je zonder diploma hebt verlaten.

 

 

Inhoud en opbouw

Jouw eigen leerroute

Om aan de opleiding via zij-instroom te kunnen beginnen, dien je enkele stappen te doorlopen voordat je van start kunt gaan. Eerst krijg je een geschiktheidsonderzoek, het zogenoemde startassessment. We willen we je namelijk graag leren kennen. We gaan in gesprek met elkaar over jouw portfolio met ervaring, relevante cursussen, opleidingen, vakkennis en de geobserveerde les in jouw onderwijspraktijk. Zodra we zijn overtuigd van je geschiktheid stellen we samen een scholingsplan op maat op dat perfect aansluit op jouw persoonlijke situatie. Daarna start je met de opleiding!

Praktijkgericht leren

Tijdens de opleiding wordt een ervaren Fontys docent je coach die jou tijdens het gehele traject begeleidt. Samen met je coach bepaal je je eigen, optimale leerroute, afgestemd op jouw persoonlijke leerbehoefte en mogelijkheden. Daarnaast leer je grotendeels on the job: op jouw eigen werkplek dus. Je gaat voor minimaal 8 lesuren per week als docent in jouw bevoegdheid aan de slag!

Het scholingstraject bestaat uit zogenaamde Eenheden van Leeruitkomsten (EvL’s). Een EvL is een toepassing en integratie van kennis en vaardigheden binnen de authentieke beroepscontext (beroepspraktijk), en bestaat uit 30 EC’s.
Elke EC staat voor 28 studiebelastingsuren (sbu’s). Deze sbu’s bestaan uit de lesuren op de opleiding, maar ook de uren aan zelfstudie en die op je werkplek.

Binnen het zij-instroomtraject zijn er drie zogenaamde sets van leeruitkomsten:

1. Vakinhoudelijke expertise didactiseren: het vertalen van jouw bestaande vakkennis naar het beroepsonderwijs. Om dit verder te kunnen ontwikkelen is het belangrijk dat je een passende houding hebt. Je bent nieuwsgierig en hebt passie voor de ontwikkelingen in jouw vakgebied. Je hebt interesse in je medemens, in maatschappelijke thema's en je straalt enthousiasme uit. Je leidt immers de nieuwe generatie vakmensen in de horeca en/of bakkerij op. Je bent in staat te reflecteren op jouw vakkennis en de wijze waarop je jouw vak vertaalt naar de lerenden.

2. Vakinhoudelijke expertise verdiepen en verbreden: het uitbreiden van jouw vakkennis, en het verdiepen op de gebieden koken, gastheerschap en/of bakkerij. Ook hiervoor gelden de eigenschappen zoals gesteld hierboven. Bovendien is het van belang dat je wendbaar bent. Je gaat je immers verbreden, en je erkent en herkent de ontwikkelingen binnen jouw vakgebied.

3. Vakinhoudelijke expertise innoveren: het innoveren van jouw vakkennis binnen het beroepsonderwijs. Om dit te bereiken zoek je samenwerking met specialisten uit het werkveld (v)mbo en de beroepsbranche. Je vertaalt je opgedane specialistische kennis op verantwoorde, vakdidactische wijze naar de opleiding Consumptieve Techniek in het (v)mbo. Je reflecteert op je eigen ontwikkeling in dit proces, waarbij je duidelijk maakt wat jouw professionele ambitie is op het gebied van vakinhoudelijke kennisoverdracht.

Tijdens de opleiding verzamel je in een portfolio bewijzen van je ontwikkeling. In het eindassessment voer je een gesprek met twee assessoren over je eindportfolio en blikken terug op je startassessment. Zij beoordelen dan of je je ontwikkeld hebt tot een startbekwame docent. Bij een positief oordeel ontvang je een tweedegraadsbevoegdheid voor het desbetreffende vak.
 
 
 
Placeholder for Fontys video
Praktijkgericht leren doordat je meteen aan de slag gaat als docent HBR op jouw eigen werkplek!

 

Praktische info

Een studie combineren met je werk en/of gezin is een bewuste keuze. Aan die keuze gaan veel vragen vooraf, zoals: Kan ik het niveau aan? Kom ik met de opleiding verder in mijn werk? En past de studie in mijn leven (werk, gezin, vrienden, familie)?

Docenten en studenten, opleidingscoördinatoren en studiecoaches geven je graag antwoord op je vragen. Tijdens een online voorlichting hoor je alle ins en outs over de opleiding en is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Er zijn op dit moment geen activiteiten gepland voor deze opleiding. Wil je toch graag langskomen of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op.


Heb je een vraag?

Hieronder vind je de contactgegevens van deze opleiding, neem gerust contact met ons op. We beantwoorden graag jouw vragen.

Niveau
Zij-instroom traject
Kosten
kosten afhankelijk van datum
Studieduur
2 jaar
Startmoment(en)
03-09-2024

Wil je graag een gesprek met de coördinator van de cursus? Dat kan.
Stuur een mail naar Ben Hekkema. Hij neemt dan contact met je op.

Bekijk hier of dat je in aanmerking komt voor een lening, beurs of andere subsidie regelingen.

Bij de Pedagogisch Technische Hogeschool (PTH) wordt het scholingsaanbod zoveel mogelijk afgestemd op jouw persoonlijke leerbehoefte en mogelijkheden. Binnen dit flexibel onderwijs heb je geen vaste lesmomenten en kun je aanschuiven bij het onderwijsaanbod dat je nodig hebt.

 

 

Aanmelden

Hieronder vind je de startdatum van deze cursus of opleiding en kun je je aanmelden.

Startdata


Wordt hier geen startdatum en aanmeldknop getoond?
Dan is aanmelden op dit moment (nog) niet mogelijk.
Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over de cursus/opleiding. We helpen je graag verder!
Alle contactgegevens vind je onderaan deze pagina.