Sprint naar content
 

Ervaringsdeskundigheid & LVB? Zo!

“In de jaren 70 hadden onze bewoners met een verstandelijke beperking een uniform aan en kregen ze regelmatig vloeibaar voedsel en werden ze vaak gereden in een rolstoel, omdat dat wel zo makkelijk was” – Ad van den Brand, voormalig medewerker van zorginstelling ORO en pleitbezorger voor de inzet van ervaringsdeskundigheid.

Waar komen we vandaan?

Bovenstaand voorbeeld maakt duidelijk dat de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking vroeger meer gericht was op efficiëntie en controle van onmondige ‘patiënten’ en veel minder op waardigheid en eigen inbreng.
Eind vorige eeuw begon men steeds meer te erkennen dat mensen met een verstandelijke beperking inzichten en ervaringen hebben die kunnen bijdragen aan hun eigen zorg en die van anderen. Dit leidde tot de opkomst van ervaringsdeskundigheid en opleidingen voor ervaringsdeskundigen. In deze opleidingen worden ervaringsdeskundigen getraind om hun persoonlijke ervaringen in te zetten op een manier die passend is bij hun levenservaringen, persoonlijke ambities en talenten.

De opleiding Ik deel mijn ervaring

Al meer dan 10 jaar kunnen mensen met een licht verstandelijke beperking bij Fontys Sociale Studies gedurende een half jaar de opleiding “Ik deel mijn ervaring” volgen. In deze opleiding onderzoeken zij hun eigen verhaal en leren zij hoe zij hun ervaringen kunnen delen met anderen, zodat cliënten kunnen worden geholpen in hun dagelijks bestaan èn organisaties kunnen worden geholpen met hun beleidsvoering, communicatie en dienstverlening.

Sprekers

Tijdens dit society college staan de verhalen van ervaringsdeskundigen centraal. Twee alumni van de opleiding ‘Ik deel mijn ervaring’ delen hun persoonlijke verhaal en vertellen hoe en waar zij hun ervaringsdeskundigheid inzetten. Twee docenten van deze opleiding van Fontys, Stefan Timmers en Marielle Verhagen, lichten toe wat de specifieke betekenis is van ervaringsdeskundigheid en hoe deze speciaal ontwikkelde opleiding hieraan bijdraagt. Docent-onderzoeker Arno Kierkels (Fontys) vertelt hoe de gemeente Eindhoven vorig jaar in het kader van de ‘inclusieagenda’ de samenwerking met ervaringsdeskundigen heeft gezocht en met hen is gekomen tot een handleiding om mensen met een verstandelijke beperking daadwerkelijk mee te laten denken in het beleid dat op hen betrekking heeft.
De sprekers geven zo meer inzicht in de rol en meerwaarde van de ervaringsdeskundige met een licht verstandelijke beperking. Tevens laten zij zien wat het belang is van het creëren van een netwerk om ervoor te zorgen dat de inzet van ervaringsdeskundigheid niet langer gezien wordt als een extraatje, maar steeds breder wordt gedragen en gefaciliteerd om uiteindelijk als vanzelfsprekend te worden geïmplementeerd.

Doelgroep

Actieve ervaringsdeskundigen zijn van harte welkom en verder is deze bijeenkomst interessant voor iedereen die betrokken is bij en/of meer wil weten over de inzet van ervaringsdeskundigheid van mensen met een licht verstandelijke beperking en voor degenen die geïnspireerd willen worden door voorbeelden waarop deze groep daadwerkelijk invloed kan uitoefenen op de zorg en dienstverlening en op het beleid dat invloed heeft op hun dagelijks bestaan.
We hopen met dit Society College ook prikkelende ontmoetingen en uitwisselingen te stimuleren tussen ervaringsdeskundigen, zorg- en dienstverleners, bestuurders, beleidsmakers en andere belangstellenden.

Locatie

Dit Society College vindt plaats op de Fontys campus Rachelsmolen in Eindhoven. Deelnemers ontvangen bericht over de exacte locatie.

Sfeerafbeelding Fontys

 

Lezing

Datum en tijd
donderdag 22 mei 2025
15.30 - 17.00 uur
Adres
Rachelsmolen 1, Eindhoven
Gebouw
Campus Rachelsmolen (R13)

Locatie

Rachelsmolen 1, Eindhoven

Locatiekaart op adres: Rachelsmolen 1, Eindhoven