
Je bent er uit, associate degrees Ervaringsdeskundigheid in Zorg en Welzijn is de opleiding voor jou! Maar hoe verder? Hieronder een overzicht van alle belangrijke info rondom toelating en aanmelding.
Direct instroombaar
Direct instroombaar
Direct instroombaar
Direct instroombaar
Direct instroombaar
Direct instroombaar
Direct instroombaar
Direct instroombaar
Direct instroombaar
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo-diploma (niveau 4)? Én ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je een toelatingsonderzoek 21+ doen. Zo kijken we of je toch kunt starten met deze opleiding.
Heb je een buitenlands diploma? Ook daarmee mag je soms beginnen met deze studie. Maar dan moeten we wél kijken of jouw diploma aan de eisen voldoet. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Daarnaast is het ook belangrijk dat je Nederlands spreekt op niveau B2.
Een belangrijke voorwaarde om deel te nemen aan deze opleiding is dat je levensontwrichting hebt ervaren en daarvan bent hersteld*. Hoewel het geen harde instroomeis is, is het zeer aan te bevelen dat je je verdiept in activiteiten en/of werkzaamheden met betrekking tot ervaringsdeskundigheid. Dit kan door het doen van vrijwilligerswerk gericht op ervaringsdeskundigheid binnen het sociaal domein of door het volgen van zogenaamde voorschakeltrajecten in de vorm van cursussen. Bijvoorbeeld: Herstellen Doe Je Zelf, Werken Met Eigen Ervaring en de WRAP. Deze worden landelijk door verschillende organisaties aangeboden.
Een voorwaarde om te mogen starten met de opleiding is dat je vóór aanvang van het studiejaar een - door de opleiding goedgekeurde - praktijkleerplaats hebt. Je hebt een taakomschrijving/functieprofiel gericht op de functie van ervaringsdeskundige in opleiding, voor minimaal 16 uur per week (betaald of onbetaald). Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een praktijkleerplaats bij een relevante organisatie in het sociaal domein, in de zorg, bij de gemeente of in het bedrijfsleven. Praktijkbegeleiding dient plaats te vinden door een sociaal-agogisch professional met minimaal hbo- werk- en denkniveau, bij voorkeur een ervaringsdeskundige. Verder dient de praktijkleerplaats begeleiding, feedback en coaching door een ervaringsdeskundige te faciliteren. Voor het tweede studiejaar geldt minimaal 18 uur per week. Dit mag een andere organisatie zijn dan in het eerste studiejaar.
Na aanmelding via Studielink ontvang je per mail een uitnodiging voor het aanleveren van een motivatiebrief en CV. Aan de hand daarvan nemen we persoonlijk contact met je op voor een adviesgesprek, om samen in te schatten of we denken dat de opleiding bij je past. In dit gesprek komen onderwerpen aan bod zoals je motivatie voor het beroep van ervaringsdeskundige en deze specifieke opleiding, de evenwichtige balans in je eigen (herstel)proces, je capaciteiten op het gebied van (leren) leren en studeren, op het gebied van ervaringswerk en je privésituatie.
Bereken je collegegeld eenvoudig met de collegegeldmeter. Hier staat ook meer informatie over betaling collegegeld door je werkgever of een ander.
Collegegeld berekenenNaast collegegeld zijn er meer kosten zoals studieboeken, introductie, excursies en een goede laptop. Ga je op kamers? Dan betaal je huur en andere woonkosten zoals gas, water en internet.
Bekijk op DUO of je in aanmerking komt voor studiefinanciering of een studenten OV.
Houd naast het collegegeld rekening met extra kosten voor studiemateriaal. Voor sommige opleidingen is het mogelijk subsidie te krijgen. Lees hier meer over de subsidiemogelijkheden.
De Ad Ervaringsdeskundigheid in Zorg en Welzijn start altijd in september.
Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.
Meld je aan voor de Open dag, een online voorlichting of één van de andere activiteiten om kennis te maken met de opleiding.
We helpen je graag verder.