Sprint naar content

Intensieve Pedagogische Thuisbegeleiding (IPT)

Begeleid jij tijdens je werk gezinnen met complexe problematiek? Wil jij kennis en vaardigheden ontwikkelen om efficiënter te kunnen werken als gezinsondersteuner? Dan is Intensieve Pedagogische Thuisbegeleiding (IPT) iets voor jou. IPT is een praktische manier van gezinsondersteuning. Daarbij staat het samenwerken met de cliënt op een oplossingsgerichte en activerende manier centraal.

Over de opleiding

In de huidige tijd is het belangrijk dat gezinnen met complexe hulpvragen goed ondersteund worden. Door bezuinigingen en veranderingen in de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) is dit een nieuwe uitdaging. Veel organisaties zoeken naar manieren om de kennis van hun professionals beter en effectiever te gebruiken.

Als gezinsondersteuner moet je nu korter en efficiënter werken. In de opleiding IPT leer je hoe je dit kunt doen. Je leert praktische manieren om gezinnen te ondersteunen. Het uitgangspunt is: in gesprek gaan met het gezin en een goede balans vinden tussen hen activeren en adviseren.

 

Voor wie?

Deze post-HBO is interessant en leerzaam voor alle professionals die met cliënten en hun gezinssysteem werken. Deelnemers komen vanuit verschillende werkdomeinen zoals jeugdzorg, thuiszorg, gehandicaptenzorg, psychiatrie, welzijnswerk en WMO. De vaardigheden die je opdoet tijdens de opleiding kun je direct toepassen op jouw werkplek.


Toelatingseisen

Voor deze opleiding gelden vooropleidings- en toelatingseisen:

  • Afgeronde HBO-opleiding in het sociaal agogische domein zoals SPH, MWD, Sociale Studies, Pabo, Pedagogiek, Verpleegkunde e.d.
  • Een andere relevante HBO-opleiding of een MBO-opleiding in de zorg met minimaal 2 jaar relevante werkervaring. In dat geval stuur je een mailtje naar de contactpersoon (zie Praktische Info) met achtergrondinformatie over de opleiding en ervaring. Samen gaan we dan kijken of toelating geen probleem is of dat we elkaar eerst wat uitgebreider willen spreken.
  • Tijdens de opleiding ben je doorlopend werkzaam / loop je stage in minimaal twee gezinnen tegelijkertijd.
  • Je ontvangt werkbegeleiding vanuit jouw werkgever. Deze werkbegeleider heeft een HBO werk- en denkniveau op sociaal agogisch gebied en minimaal 3 jaar ervaring in het werkveld (ambulante gezinsbegeleiding) waarin jij werkt en waar deze IPT opleiding zich op richt.

Na inschrijving zal er intern een toegangscheck plaatsvinden om te bevestigen dat aan alle inschrijfvoorwaarden voldaan is. Hierna wordt –bij een positieve beoordeling- de inschrijving op ‘definitief’ gezet.


 

Placeholder for Fontys video
‘Tijdens deze opleiding heb ik veel handvaten en tips gekregen hoe je de begeleiding van een cliëntsysteem kan vormgeven.’
Wendy van Tuijl, oud-student
Lees hier de ervaring van Wendy

 

Inhoud en opbouw

In deze opleiding leren deelnemers om gestructureerd en methodisch te werken. Ze ontwikkelen vaardigheden om goed te communiceren met de cliënten en hun netwerk. De deelnemers oefenen met praktische en theoretische hulpmiddelen in de IPT-opleiding. Hierdoor voelen ze zich sterker en beter voorbereid om gezinnen op een flexibele manier te begeleiden.

Ze leren hoe ze ouders en kinderen kunnen ondersteunen. Dit doen ze door hen te helpen ontdekken wat hun sterke punten zijn en door samen te kijken naar hulpbronnen in hun eigen omgeving.

Ook zoeken ze naar nuttige tips en praktische hulpmiddelen die passen bij de vragen van het kind en de ouders. Het is belangrijk om per gezin een goede balans te vinden tussen hen activeren en hen ondersteunen.

De verhalen van de deelnemers, die allemaal in de zorg werken, zorgen ervoor dat de opleiding goed aansluit bij de dagelijkse praktijk.

Begeleiding en tijdsinvestering

  • 8 lesdagen, verspreid over 8 maanden
  • Elke lesdag duurt van 9.30 tot 16.30 uur

Na een informatiebijeenkomst start je met een individueel startassessment. Vervolgens zijn er acht lesdagen, verspreid over acht maanden. Elke lesdag duurt van 9.30 tot 16.30 uur.

Vanaf het begin werk je aan je portfolio. Dit bestaat uit praktijkvoorbeelden die je samen met je werkbegeleider kiest en geanonimiseerd aanlevert. Je voegt hier reflecties en feedback aan toe uit je eigen praktijk. Ook laat je in je portfolio zien dat je praktijkkennis, ervaringskennis en theorie kunt combineren. Fontys geeft hiervoor duidelijke richtlijnen mee.

Voorafgaand aan de lesdagen bereid je theorie voor en neem je regelmatig een eigen casus mee. Tijdens de bijeenkomsten is er ruimte voor intervisie. De begeleiding die je op je werk krijgt, vraagt soms extra tijd: gemiddeld één uur per twee weken.

Is je portfolio goedgekeurd? Dan sluit je de opleiding af met een certificeringsbijeenkomst.

De 6 kerncompetenties die je (verder) ontwikkelt en die de basis vormen van deze IPT opleiding zijn:

1. Methodisch handelen

2. Zelfhantering (zelfzorg)

3. Communiceren

4. Samenwerken

5. Competentiegericht werken

6. Procesbegeleiding

Hiernaast werken we vanuit 5 perspectieven die de theoretische onderbouwing vormen voor deze IPT opleiding:

1.Communicatie theorie

2.Leertheorie / Competentiegericht werken

3.Systeem theorie en systemisch werken

4.Oplossingsgericht / progressiegericht werken

5.Sociale Netwerkstrategie (SNS)

Bijeenkomst 1: Introductie en kennismaking

Bijeenkomst 2: Oriënteren

Bijeenkomst 3: Systematisch werken en Werkplan ontwikkelen

Bijeenkomst 4: Veranderen: uitvoeren en bijstellen Werkplan

Bijeenkomst 5: Veranderen: Oplossingsgericht / Progressiegericht werken

Bijeenkomst 6: Veranderen: achtergrond en specifieke methodieken

Bijeenkomst 7: Veranderen: vechtscheidingen en seksualiteit/intimiteit

Bijeenkomst 8: Veiligheid en steun vanuit je eigen team.

Afsluiting van de IPT-opleiding: evalueren en afscheid nemen

De afronding van deze post HBO gebeurt door het schrijven van een portfolio. Hierin laat de cursist een 18 tal bewijzen zien die gekoppeld zijn aan de 6 landelijke competenties voor de gezinswerker (3 per competentie), waaronder ook beeldmateriaal waarin je aan het werk bent met een cliënt en/of zijn systeem.

Voordat het portfolio wordt ingeleverd op de opleiding dient de eigen werkbegeleider dit goedgekeurd te hebben, wat in een beoordelingsverslag van deze persoon, als bijlage wordt weergegeven. Deelnemers ontvangen vanuit de opleiding uitgebreide schriftelijke feedback op hun portfolio. Bij vraagtekens of onvoldoende volgt een mondeling assessment, waarna binnen 3 maanden een herkansing mogelijk is.

Accreditatie bij SKJ en / of Registerplein: Sinds de zomer van 2019 kunnen deelnemers met het behalen van hun certificaat, accreditatiepunten behalen bij SKJ ( 110 punten ) en / of Registerplein ( 100 punten )

 
 

Meerwaarde

Wat is de meerwaarde van deze opleiding?

  • Deze opleiding speelt in op de huidige tijd van participatie en bezuinigingen binnen de WMO
  • Deze opleiding biedt direct inzetbare handvaten in het werken in gezinnen met complexe problematiek.
  • Deze opleiding biedt vanuit drie invalshoeken kennis; jouw eigen werkplek en ervaringen, feedback van je werkbegeleider en de opleiding zelf (middels theorie, oefenmomenten, je collega studenten en docent).
  • De docenten hebben allen een werkachtergrond vanuit het werkveld.
  • Het IPTcertificaat is geaccrediteerd door Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ) en levert bij Registerplein 100 punten op en bij Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ) 110 punten

 
Placeholder for Fontys video
‘De IPT opleiding heeft voor mij erg veel meerwaarde gehad. Het was een jaar waarin ik veel over mezelf geleerd heb, praktische tips en tools gekregen heb.’
Mirjana, oud-student
Lees hier de ervaring van Mirjana

 

Praktische info

Niveau
Opleiding

Wil je graag een inhoudelijk gesprek met iemand over Intensieve pedagogische thuisbegeleiding? Dat kan. Stuur dan een e-mail naarnascholing-socialestudies@fontys.nl, of bel naar 08850-70944.

Bekijk hier of dat je in aanmerking komt voor een lening, beurs of andere subsidie regelingen.

 

 

Aanmelden

Hieronder vind je de startdatum van deze opleiding en kun je je aanmelden.
Voor deze opleiding gelden de voorwaarden inschrijving cursisten van Fontys Hogescholen, lees deze goed door !


Wordt hier geen startdatum en aanmeldknop getoond?
Dan is aanmelden op dit moment (nog) niet mogelijk.
Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over de cursus/opleiding. We helpen je graag verder!
Alle contactgegevens vind je onderaan deze pagina.