Sprint naar content

Reumavoetzorg

  • 1 jaar
  • 06-11-2025
  • Eindhoven
  • € 4.500 (BTW vrijgesteld)
Wil jij inzicht krijgen in de grote verscheidenheid aan voetklachten bij reumatische aandoeningen en de vele disciplines die bij deze voetzorg betrokken zijn?

Over Reumavoetzorg

Een groot deel van de mensen met een reumatische aandoening ontwikkelt vroeg of laat voetklachten. Deze geven pijn, zorgen voor beperkingen en hebben zo direct invloed op de kwaliteit van leven.

De behandeling van voetklachten bij mensen met een reumatische aandoening is complex, waardoor een multidisciplinaire aanpak essentieel is. De cursus Reumavoetzorg leidt zorgprofessionals op in het diagnosticeren en behandelen van aandoeningen aan de voet, enkel en aanverwante structuren bij mensen met een reumatische aandoening. Hiermee levert de cursus een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van kennis en vaardigheden van de zorgprofessional en het leveren van gespecialiseerde zorg.

 

Voor wie?

Reumavoetzorg is ontwikkeld voor Podotherapeuten, Orthopedisch technologen, Medisch pedicure, Podologen, Reumaverpleegkundigen die zich willen verdiepen in het vakgebied van de reumatologie.

Ben je Praktijkondersteuner in de huisartsenpraktijk, Huisarts, Reumatoloog of Fysiotherapeut dan is deze cursus een mooie verdieping en ben je ook van harte welkom.

 

Placeholder for Fontys video
Tijdens deze opleiding proberen we je praktische tools aan te leren en inzicht te geven in de ziektebeelden die voor kunnen komen of die vallen binnen de categorie reuma.
Docent Marloes Tenten over deze opleiding.

 

Inhoud en opbouw

Tijdens de cursus staat deskundigheidsbevordering van professionals betrokken bij de voetzorg voor reuma centraal. Deze deskundigheidsbevordering is een geïntegreerd geheel van kennis, vaardigheden en attitude, ook wel competenties genoemd. De competenties die aan bod komen zijn verdeeld over zeven gebieden gebaseerd op de CanMeds rollen:

  • Professioneel handelen in de reumatologie bij voetklachten

De reumavoetzorg professional brengt binnen het professioneel handelen in de reumatologie, op methodische systematische wijze, de hulp- en/of zorgvraag van de cliënt in kaart. De professional werkt samen met de cliënt aan de oplossing voor zijn gezondheidsprobleem.

  • Communiceren in de reumatologie bij voetklachten

De reumavoetzorg professional coacht de cliënt in het aanleren van gezondheidsbevorderende activiteiten. Er wordt advies, informatie of voorlichting op het gebied van preventie, leefstijl en het verminderen van risico’s op het ontstaan van pijn en beperking in voet-gerelateerde activiteiten, gegeven.

  • Gezondheid bevorderen in de reumatologie bij voetklachten

De reumavoetzorg professional reageert proactief op factoren die de gezondheid van de cliënt met een reumatische aandoening beïnvloeden. Er wordt educatie en voorlichting gegeven. Een gezonde leefstijl en gedragsverandering worden gestimuleerd.

  • Praktijkgericht onderzoeken in de reumatologie bij voetklachten

De reumavoetzorg professional hanteert richtlijnen, protocollen, zorgstandaarden- en modules op het gebied van reuma. Wetenschappelijke literatuur op het gebied van reumatische aandoeningen wordt geïnterpreteerd en kritisch beoordeeld op de bruikbaarheid en betrouwbaarheid van de informatie. Er wordt een vertaalslag van wetenschappelijke ontwikkelingen naar het reuma voetzorg domein gemaakt.

  • Professionaliseren en kwaliteit bevorderen in de reumatologie bij voetklachten

De reumavoetzorg professional draagt verantwoording voor het eigen reumavoetzorg specifieke handelen en de gemaakte (ethische) keuzes binnen dit handelen. Hij is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van reumatische aandoeningen en past deze toe. Ook draag hij bij aan vernieuwing van producten, diensten en (werk)processen op het gebied van reuma.

De cursus reuma voetzorg is opgebouwd uit twee onderdelen die afwisselend worden aangeboden: 1) pathologie & behandeling en 2) gezondheidsbevordering.

Dit onderdeel biedt een diepgaand inzicht in de pathologie en behandeling van reumatische aandoeningen, met een specifieke focus op de voet. Het doel is om bij te dragen aan een betere interdisciplinaire samenwerking en gedeeld begrip van de uitdagingen rondom de voet bij reuma. Evidence based handelen staat centraal aan de hand van casuïstiek, praktijkvoorbeelden en multidisciplinaire expertise.

De module behandelt:

  • Ziekteleer: Een overzicht van reumatische aandoeningen met hun etiologie, pathofysiologie en complicaties, waaronder medicatie gerelateerde bijwerkingen.
  • Voet gerelateerde problematiek: Het herkennen van voetklachten als gevolg van reumatische aandoeningen. Het interpreteren van biomechanische veranderingen versus ontstekingsactiviteit.
  • Behandeling: Op basis van de voet gerelateerde problematiek en evidence based kennis een effectief multidisciplinair behandelplan ontwikkelen

Dit onderdeel legt de nadruk op het aansluiten van je behandeladviezen op je cliënt met reuma. Je leert hoe je je cliënt kan ondersteunen bij het bevorderen van zijn of haar gezondheid. Iedere discipline betrokken bij de voetzorg van mensen met reuma (zoals podotherapeuten, fysiotherapeuten, orthopedisch schoentechnologen en medisch specialisten) heeft zijn eigen expertise en behandeladviezen. Of die adviezen ook passen bij de situatie van de cliënt is de vraag. In dit onderdeel leer je welke factoren van invloed zijn op gezondheidsgedrag en hoe je het beste daarop kan inspelen.

De inhoud van deze module omvat:

  • Gezondheidsvaardigheden: Het analyseren van hoe de cliënt zijn eigen gezondheid begrijpt, beheert en optimaliseert, met aandacht voor omgevingsfactoren die herstel en therapietrouw beïnvloeden.
  • Educatie en communicatie: Effectieve technieken voor het motiveren en informeren van cliënten, zodat zij een actieve rol spelen in hun eigen zorgproces.
  • Preventie en zelfmanagement: Het ontwikkelen van strategieën om terugval te voorkomen, zoals het belang van goed schoeisel, bewegingsadviezen en leefstijlinterventies die bijdragen aan gezonde voeten.
  • Multidisciplinaire samenwerking: Het integreren van gezondheidsbevordering in de samenwerking tussen verschillende disciplines, om zo tot een samenhangend zorgplan te komen.
  • Deze module biedt praktijkgerichte handvatten en tools om als voetzorgprofessional gezamenlijk de patiëntenzorg te optimaliseren, met als doel hun zelfredzaamheid en kwaliteit van leven te vergroten.

 
 

Meerwaarde

Accreditatie

De post bachelor Reumapodotherapie is geaccrediteerd door ADAP (840 punten, geldig tot 7 september 2025). Hier zal tijdig een nieuwe accreditatie voor worden aangevraagd.


Docenten

Bij de post bachelor Reumapodotherapie zijn de volgende docenten betrokken:

Katrien Fischer

Docent Podotherapie Hogeschool Saxion.

Elleke Huijbrechts

Coördinator en PhD-onderzoeker 'adherence to podiatric treatment in patients with foot or ankle problems related te rheumatic disorders'. Fontys Paramedisch.

 
Placeholder for Fontys video
Deze cursus is een samenwerking tussen Fontys Hogescholen en Hogeschool Saxion.'

 

Praktische info

Niveau
Post bachelor
Kosten
€ 4.500 (BTW vrijgesteld)
Startmoment(en)
06-11-2025

Wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op via fontysprohealth@fontys.nl

De prijs van deze opleiding vindt je bij ''praktische informatie''.

Dit bedrag is vrijgesteld van btw en inclusief thee of koffie en de verplichte leermiddelen (tenzij anders aangegeven).


Subsidie, lening of een beurs?

Bekijk hier of je in aanmerking komt voor subsidie regelingen.


Is het mogelijk om de opleiding in termijnen te betalen?
Het is mogelijk om deze opleiding in termijnen te betalen. Dit is kosteloos. Na aanmelding kun je hiervoor contact opnemen met onze afdeling lesgeld: lesgeld@fontys.nl.


Welke kosten zijn wel/niet inbegrepen?
Je hoeft bij ons geen onverwachte extra kosten te verwachten mits expliciet vermeld op de website. De opleidingsprijs zoals vermeld op de website is inclusief lesmateriaal, catering, accreditatie, etc..


Annuleringsvoorwaarden
Op al onze opleidingen zijn de leveringsvoorwaarden van Fontys van toepassing.

    Lesdata

    Dag 01 | 06 november 2025

    Dag 02 | 11 december 2025

    Dag 03 | 22 januari 2026

    Dag 04 | 05 maart 2026

    Dag 05 | 09 april 2026

    Dag 06 | 21 mei 2026

    Dag 07 | 11 juni 2026

    Dag 08 | 02 juli 2026

    Dag 09 | 03 september 2026

    Dag 10 | 08 oktober 2026

    Dag 11 | 05 november 2026


    De lesdagen vinden plaats op donderdag van 15.00u tot 21.30u. en zullen afwisselend plaatsvinden bij Fontys Paramedisch en Saxion Hogeschool.

     

     

    Aanmelden

    Hieronder vind je de startdatum van deze cursus of opleiding en kun je je aanmelden.

    Startdata


    Wordt hier geen startdatum en aanmeldknop getoond?
    Dan is aanmelden op dit moment (nog) niet mogelijk.
    Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over de cursus/opleiding. We helpen je graag verder!
    Alle contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

     

    Locaties en contact

    Op de hoogte blijven van ontwikkelingen, events en nascholingsaanbod binnen het vakgebied podotherapie?

    Meld je aan voor onze periodieke nieuwsbrief