Sprint naar content

Duik in de razende wereld van achtbanen: Adrenaline, techniek, en natuurkunde in één rit!

Tijdens een rit in een achtbaan ga je door scherpe bochten en soms ga je zelfs over de kop. Tijdens die bewegingen werken er grote krachten op je lichaam!

Om met voldoende snelheid te kunnen bewegen tijdens de rit, wordt je vaak aan het begin omhoog gebracht waardoor je voldoende potentiële energie krijgt. Deze potentiële energie wordt vervolgens omgezet in kinetische energie, je krijgt hierdoor een steeds hogere snelheid. De ontwerper van de baan heeft er alles aan gedaan om de wrijving van het karretje met de rails zo laag mogelijk te houden want wrijving betekent energieverlies.

Er komt dus een hoop natuurkunde kijken bij een achtbaan. De ontwerper van een achtbaan moet hiermee rekening houden en kan voordat de achtbaan wordt gebouwd, proeven op kleine schaal uitvoeren om te controleren of het ontwerp aan de eisen voldoet.

Tijdens het Hbo voorbereidingsprogramma bij Technische natuurkunde kun je dergelijke proeven zelf uitvoeren! Je kunt je laten inspireren door de onderstaande twee voorbeeld opdrachten. Voor beide opdrachten geldt: stel je eigen onderzoeksvragen op, bouw de opstelling, voer de metingen uit en verwerk je meetdata zodat je de onderzoeksvragen kunt beantwoorden.

Je mag ook met een eigen projectidee komen. Dat mag iets heel anders zijn, de natuurkunde is erg breed. We denken en werken graag met je mee om jouw eigen projectidee te realiseren!

Voorbeeld 1

Je bouwt op kleine schaal een achtbaan en laat knikkers hierover naar beneden rollen. Je kunt met deze baan onderzoeken wat bijvoorbeeld het effect is op de snelheid als de knikker zwaarder is. Of hoe lang het duurt voordat de knikker beneden is, wat gebeurt er met die tijd als de vorm van de baan anders wordt?

Sfeerafbeelding Fontys

Voorbeeld 2

Je gaat werken met een kleine kar waarop een versnellingssensor is gemonteerd. De meetdata kun je vervolgens uitlezen via een SD kaart op de laptop. Hiermee kun je bijvoorbeeld onderzoeken welke krachten er op het autootje werken tijdens het naar beneden rijden over een helling. Hoe veranderen die krachten als de hellingshoek verandert? Hoeveel invloed heeft het gewicht van het autootje op die krachten?

Sfeerafbeelding Fontys

Data van de bijeenkomsten zijn:

  • 26 september 2024
  • 10 oktober 2024
  • 31 oktober 2024
  • 21 november 2024
  • 28 november 2024
  • 12 december 2024
  • 9 januari 2025
  • 30 januari 2025
Placeholder for Fontys video
Ervaar welke kennis en vaardigheden je ontwikkelt op het hbo.

Als je dit hbo voorbereidingsprogramma volgt, ben je er zeker van dat je:

  • de ins en outs van technische natuurkunde ontdekt;
  • ontdekt hoe cool natuurkunde is en wat je ermee kunt;
  • leert hoe je als een professional presenteert en verslagen schrijft.

Het inschrijven voor dit hbo voorbereidingsprogramma kan tot en met 12 september.

Aanmelden

Contactpersonen

Contactpersoon Eindhoven

Kristel Verhofstadt

08850 87043
k.verhofstadt@fontys.nl

Locatie

De Rondom 1, Eindhoven

Locatiekaart op adres: De Rondom 1, Eindhoven