Accountable Concepting for Leisure Entertainment

Startmoment(en)
September, Februari
Locatie
Tilburg
ECTs
30
Duur
20 weken
Contacturen
15-20 uur per week
 • Over deze minor
 • Praktische informatie
 • Studieprogramma
 • Wat vragen we van jou?
 • Inschrijven
 • Contact

Heb je een passie voor Leisure Entertainment? Heb je een passie voor concepting? Wil je leren hoe je succesvolle concepten ontwikkelt? Binnen de experience gedreven branche Leisure Entertainment? Dan is de minor Accountable Concepting for Leisure Entertainment iets voor jou.

Het succes of falen van nieuwe producten, diensten en experiences in de branche van leisure entertainment blijkt heel moeilijk voorspelbaar te zijn. Het succes van de Harry Potter boeken, films en allerlei spin offs gaat ieders voorstellingsvermogen te boven. Tegelijkertijd zijn er talloze voorbeelden te vinden van compleet geflopte concepten, die de betreffende ondernemingen aan de rand van de financiële afgrond hebben gebracht. Doordat het voorspellen van succes in de creatieve industrie zo moeilijk blijkt te zijn, lijkt de creatieve industrie er in te berusten dat het succes van concepten buiten de invloed van de ontwerper ligt. En dus heeft conceptontwikkeling een soort van vrijbrief gekregen zich te beperken tot inspanningsverplichting in plaats van resultaatverplichting. Soms leidt dit tot hele succesvolle concepten, maar vaak ook niet.

Succesvolle concepten ontwikkelen

Studenten die de minor Accountable Concepting hebben gevolgd zijn beter in staat succesvolle concepten te ontwikkelen. Dit, doordat ze beter leren nadenken over de effecten van hun inspanningen (externe accountability) en de manier waarop deze gerealiseerd kunnen worden (interne accountability).

Ondanks dat de minor zich primair richt op een subsector van de creatieve industrie, te weten Leisure Entertainment, zijn de geleerde methodes en technieken ook toepasbaar voor cross overs buiten de creatieve industrie.

Accountable Concepting for Leisure Entertainment

Voertaal

De voertaal van de minor Accountable Concepting for Arts & Leisure Entertainment is Nederlands, maar je werkt met internationale opdrachtgevers.

Weekindeling

Gedurende elke lesweek heb je vier dagdelen van vier uur les/workshops/lezingen. De overige tijd besteed je aan het maken van de opdrachten die door de gehele minor heen lopen. Iedere student heeft een coach die je bij deze opdrachten begeleidt.

Benodigdheden

Zorg dat je bij aanvang van minor het volgende boek bij je hebt: 
* Crucq - Toffolo & Meys (2019), Accountable Conceptdenken, BIS publishers Amsterdam. Dit boek vormt de rode draad in de minor. 

* Adobe CC licentie met de programma’s Photoshop, Illustrator en InDesign. 

Locatie

Fontys Academy for Creative Industries, Campus Stappegoor, P8, Tilburg

Sfeerafbeelding Fontys

   Fulltime programma

   Dit is een fulltime minor van 30 ECTs. De helft van de tijd werk je samen met je groep medestudenten. De andere helft van de tijd ben je zelfstandig met conceptontwikkeling bezig. 

   Je hebt vier dagdelen per week les waarin je ofwel met theorie ofwel met het creëren van concepten aan de slag gaat.

   Je werkt tijdens deze minor continu aan drie opdrachten:

   1. Accountable Concepting Talent. De zoektocht naar jou als conceptdenker. Veel opdrachten om te experimenteren, ontdekken en te excelleren.
   2. What if?! Interne Accountable Concepting. Een individuele en een groepsopdracht waarin je je zowel theoretisch als praktisch verdiept in een door jouzelf gekozen concept. Je leert de vaardigheid van het accountable denken eigen te maken binnen het proces van conceptdenken.
   3. It's more than just a paper! Externe Accountable Concepting. In deze opdracht ga je als groep aan de slag om het concept om te zetten naar extern Accountable Concept denken. Je ontwerpt voor een opdrachtgever vanuit het concept een of meer mediatoepassingen. Die presenteer je in de vorm van een eindexpositie.

    Je leert:

    • Concept denken.

    • Accountable denken.

    • Creatie en realisatie van levende concepten binnen Leisure Entertainment.

    Sfeerafbeelding Fontys

     Conceptdenken

     Dit is een minor voor studenten die hebben leren conceptdenken. Dit leerde je bijvoorbeeld tijdens een opleiding in commerciële economie, communicatie, vrijetijdsstudies of media- en entertainment.

     Resultaatgericht

     In deze minor zet je een stap verder en ga je ervoor zorgen dat je concepten ook daadwerkelijk tot vooraf beoogde effecten gaan leiden; en ga je aantonen of de gerealiseerde resultaten daarmee de inspanningen verantwoorden. Dit alles in het specialistisch domein van Leisure Entertainment.

     Discipline

     Je werkt veel zelfstandig dus je hebt discipline nodig om aan de slag te gaan om deze minor succesvol te doorlopen. Je hoeft nog geen uitstekende conceptdenker te zijn, maar je moet er wel één willen worden. We vragen van jou een nieuwsgierige houding, altijd opzoek naar het antwoord op de waarom-vraag. Een beetje lef kan ook geen kwaad.

     CV en motivatiebrief

     De minor kent een numerus fixus, waardoor studenten hun geschiktheid moeten aantonen via een CV en motivatiebrief.

     Affiniteit met het onderwerp

     Vanzelfsprekend is affiniteit met Leisure Entertainment een pre, aangezien het programma zich hier volledig op richt. Kernvakken die van pas komen bij deelname zijn onder meer conceptdenken, creatief denken, marketing & communicatie en onderzoek.

     Sfeerafbeelding Fontys

     Inschrijven

     Vanaf heden kun je je aanmelden voor de minors die starten in febuari 2021.
     De inschrijfperiode hiervoor sluit uiterlijk op 15 december 2020.

     Minors kunnen een numerus fixus instellen, waarbij de inschrijving sluit als de minor vol zit, dus zorg dat je jouw keuze op tijd maakt!

     Fontysstudent let op: voldoende plek in Progress betekent níet dat er ook nog voldoende plek ís. Het aanmelden voor deze minor gebeurt namelijk via diverse kanalen, waaronder kiesopmaat.nl. Wachten met inschrijven omdat je denkt dat er nog plek is kán dus betekenen dat je je uiteindelijk te laat inschrijft. En dat de minor van je voorkeur vol is.

     De minor valt onder de verantwoordelijkheid van Fontys Academy for Creative Industries in Tilburg.

     Meer informatie?

     Voor meer informatie kun je contact opnemen met de minor-coördinator Yma Garay: y.garay@fontys.nl.

     Voor algemene vragen mag je ook contact met ons opnemen via minoraccountableconcepting@fontys.nl.

     Meer weten?

     Neem contact op met de coördinator van de minor Accountable Concepting

     minoraccountableconcepting@fontys.nl

     Fontys Academy for Creative Industries

     Prof. Goossenslaan 1-07, Tilburg

     Locatiekaart op adres: Prof. Goossenslaan 1-07, Tilburg