Sprint naar content

Applied Science

  • 4 jaar
  • Nederlands
  • Hbo-bachelor
  • Voltijd
Eindhoven

Agenda

  • Open dagen
  • Proefstuderen
  • En meer...

Zijn biologie, chemie, technologie en voeding helemaal jouw ding? Spring jij ‘s ochtends je bed uit om bij te dragen aan een goede en gezonde leefwereld? Dan is de opleiding Applied Science echt iets voor jou!

Over de opleiding

Hoe de wereld er over 20 jaar uitziet? Dat weet niemand. Wat we wel weten is dat chemie, technologie en biologie niet zonder elkaar kunnen. Grenzen vervagen, nieuwe ontwikkelingen volgen elkaar snel op. Beroepen veranderen ook. 
 
De opleiding Applied Science stoomt jou klaar voor toekomstige uitdagingen in jouw werkgebied. Zonder dat jij nu weet hoe de wereld eruit ziet als jij bent afgestudeerd, zorgen wij ervoor dat jij altijd je bijdrage kunt leveren aan de vernieuwingen die de kwaliteit van ons leven verbeteren. Daarom zorgen we ervoor dat je niet alleen voldoende kennis hebt, maar dat je ook kunt samenwerken, onderzoeken, communiceren en presenteren. 


Waarom opleiding Applied Science?

  • Gloednieuw en modern gebouw met moderne laboratoria op de TU/e Campus
  • Persoonlijke begeleiding: veel aandacht voor jouw persoonlijke ontwikkeling en talenten
  • Een goede mix tussen theorie en praktijk, tussen kennis en vaardigheden
  • Vanaf jaar 1 kom je in contact met bedrijven en instellingen
 

Wat ga je leren?

Je gaat studeren en werken in een snel en constant veranderende wereld. Oude beroepen maken plaats voor nieuwe en technologische ontwikkelingen gaan razendsnel. Applied Science bereidt je voor op deze wereld.  
 
Wij zorgen dat jij je eigen plek kunt vinden in die wereld. Dat doen we door je kennis en vaardigheden bij te brengen en door je goed te begeleiden.  

  • Goede mix tussen theorie (kennis) en praktijk in de laboratoria
  • (Bedrijfs-) opdrachten en projecten
  • Vaardigheden: je leert onder andere onderzoeken, verslagleggen en presenteren
  • Vakken: chemie, (micro en moleculaire)biologie, wiskunde, statistiek, natuurkunde en technologie
 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

“Aan de slag met een real life probleem van een bedrijf om innovatieve oplossingen te bedenken.”

Matthijs
 

Hoe ziet je week eruit?

Studeren is hard werken. Niet erg, als er maar afwisseling in zit. Dat zit wel goed bij Applied Science: 

  • Het ene moment zit je in de collegezaal
  • Het volgende moment stap je in je labjas het lab binnen
  • Je voert onderzoek uit, samen met anderen of alleen
  • Je werkt ook graag met medestudenten aan een bedrijfsopdracht
  • Daarnaast zijn er de uren waarin je persoonlijk begeleid wordt.

 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,8 gemiddeld, 245 respondenten
3,8 gemiddeld, 361 respondenten
Aantal eerstejaars
 
112
94
Door naar het tweede jaar
 
73%
73%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 36%
39%
 
HBO-bachelor of hoger 41%
44%
Doorstuderen
 
35%
31%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
72%
werkloos
4%
van de werkende afgestudeerden
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 05-07-2023
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

  • Cultuur & Maatschappij
  • Economie & Maatschappij
  • Natuur & Gezondheid
  • Natuur & Techniek
  • Cultuur & Maatschappij
  • Economie & Maatschappij
  • Natuur & Gezondheid
  • Natuur & Techniek

Verkorte leerroute met vwo
In het bezit van vwo-diploma met het profiel Natuur & Techniek of Natuur & Gezondheid? Dan is een versnelde leerroute mogelijk. Het eerste jaar (de propedeuse) duurt dan een half jaar, waardoor de totale studietijd 3,5 jaar is.  

Neem voor meer informatie contact op met de opleiding, 08850-77311 of mail naar tnw@fontys.nl


  • In veel gevallen kun je bij ons de opleiding Applied Science met een aanverwante mbo-opleiding in 3 jaar tijd afronden. Benieuwd of jij hier ook voor in aanmerking komt? Neem dan contact met ons op.


    Voor de mbo’ers zijn de volgende verkorte leerroutes mogelijk:

    - Afhankelijk van de inhoud van je mbo stage(s) krijg je vrijstelling voor de eerste stageperiode en duurt de opleiding 3 jaar.

    - Een verwante mbo-opleiding gevolgd? Dan kun je de opleiding Applied Science in 3,5 jaar afronden.


    Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding. Heb je geen verantwante mbo-opleiding gevolgd, maar ben je wel toelaatbaar? Dan duurt de opoleiding vier jaar. Check vooraf wel even of jouw mbo-opleiding voldoende aansluit. Twijfel je, neem dan contact met ons op, 08850- 77311 of mail naar tnw@fontys.nl. Neem ook een kijkje op: fontys.nl/vanmbonaarhbo.

Andere vooropleiding
Twijfel je of je aan de juiste toelatingseisen voldoet? Bel ons dan op 08850-77311 of mail naar tnw@fontys.nl. Tijdens een persoonlijk gesprek bekijken we dan wat jouw mogelijkheden zijn.

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat deze aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen.

 

Placeholder for Fontys video
"Zelf ook echt de onderzoeker in jezelf te vinden, ik denk dat dat binnen deze opleiding echt belangrijk is.”
Jamie
 

Opbouw

In het eerste jaar bestaan je weken uit:

  • 24 uur les (theorie en praktijk) 
  • 12 uur projectwerk 
  • 8 uur zelfstudie

Je krijgt vakken als biologie, chemie, technologie, natuurkunde en wiskunde. Tijdens dit jaar onderzoek je samen met ons waar jouw interesses en talenten liggen zodat je aan het einde van het jaar een keuze kunt maken uit biologie, chemie of technologie, je zogenaamde specialisatie. Binnen deze drie specialisaties is er ook aandacht voor voeding als toepassingsgebied. 

In dit jaar werk je binnen je specialisatie met jouw interesses en talenten. Dat betekent dat je een eigen studiepad volgt, dat we samen met jou uitstippelen.

Biologie

Bij biologie draait het om ziekte, gezondheid en duurzaamheid. Je kunt meewerken aan ontwikkelen, testen en onderzoeken van medicijnen. DNA-onderzoek kan ook. Of je ontwikkelt Home Diagnostics (zelftesters) voor bijvoorbeeld allergieën, zwangerschappen of diabetes. Je kunt ook onderzoek doen naar voeding.

Chemie

Hier staat de ontwikkeling van nieuwe materialen en innovatieve producten centraal zoals: verantwoorde cosmetica- en verzorgingsproducten (denk aan zonnecrèmes), materialen voor productontwikkeling in de industrie, de ruimtevaart, de sport en de medische wereld en materialen voor om ons leefmilieu te verbeteren.

Technologie

In onze wereld waar het milieu van alle kanten bedreigd wordt, is duurzaamheid van groot belang. In de opleiding betekent dat: werken aan biologisch afbreekbare en recyclebare producten, ontwikkelen van energiezuinige, schone en veilige productieprocessen en werken met nanotechnologie.

Stage

In het derde jaar van je studie loop je stage bij een bedrijf of een (onderzoeks)instelling. Dat kan over de hele wereld. Wil je naar Australië, Engeland of Amerika? Geen probleem! Natuurlijk kun je ook gewoon in Nederland blijven.
Voer je liever een opdracht uit bij een groot of een klein bedrijf? Samen kijken we welke opdracht het beste bij jou en bij jouw studiepad past. Wij hebben overal ter wereld contacten met veel bedrijven en (onderzoeks)instellingen.

Afstuderen

Afstuderen duurt een zes maanden en doe je in het vierde jaar. Ook hier kijken we weer samen met jou naar een geschikte opdracht.

Waar kun je stage lopen of afstuderen?

Je kunt je stage- en afstudeeropdracht uitvoeren bij grote bedrijven zoals Philips, DSM, Sabic, MSD, Animal Health, Janssen Pharmaceutica en Vlisco. Ook kleinere bedrijven bieden veel mogelijkheden. 
Daarnaast bieden onderzoeksinstellingen zoals TNO, Holst Centre, Universiteit Maastricht, UMC Utrecht, UMC Radboud en RIVM ook stage- en afstudeerplaatsen.

 
 

Na je opleiding

Het werkveld is breed en boeiend. De vooruitzichten zijn goed. Na je opleiding kun je bijvoorbeeld aan de slag bij:

  • Instellingen als TNO, KEMA, ECN en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
  • Grote bedrijven als Philips, AkzoNobel, DSM, Canon Production Printing, MSD, BASF Vegetable Seeds of Danone
  • Kleinere bedrijven die bezig zijn met nieuwe ontwikkelingen in jouw vakgebied
  • Ziekenhuizen
  • Universiteiten

 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

“Ik zie mezelf later wel in een Research & Development team zitten waarin ik actief kan bijdragen aan duurzame oplossingen voor problemen waar men nu mee zit.”

Thijs

 

Agenda

Meld je hier aan voor een van onze activiteiten. Zo weet je zeker of dit de opleiding voor jou is! Bekijk bijvoorbeeld een voorlichting vanuit huis of meld je aan voor een Open dag op de campus. Wat je ook kiest, hopelijk zien we je snel.

Proefstuderen Applied Science | Eindhoven
02 apr 2024 09:15 - 15:00
Programma

Tijdens een proefstudeerdag krijg je een idee van een dag uit het leven van een student Applied Science. Dat doen we door je zelf te laten ervaren wat het betekent om bij ons te studeren. Natuurlijk is een dag daar erg kort voor, maar je krijgt wel een indruk. Zo kun je nog beter bepalen of de opleiding iets voor jou is!

Tijdens de proefstudeerdag ga je zelf aan het werk: je volgt college en je gaat aan de slag op het lab! Onze studenten bereiden de dag voor en zij zijn ook de hele dag aanwezig om ervaringen uit te wisselen, vragen te beantwoorden en natuurlijk om je te begeleiden bij en tijdens alle programmaonderdelen. Zij vertellen je veel en laten je ook veel zien. Deze proefstudeerdag begint om 9.15 uur en is rond 15.00 uur afgelopen.

Meer weten over de opleiding Applied Science

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.


Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en laptop.   


Op  DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
Meld je, bij voorkeur, vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren.

Aanmelden na 1 mei? Informeer bij de opleiding naar de mogelijkheden.

Houd je Studielink berichten in de gaten, deze ontvang je ook op het emailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Vanaf half mei is het mogelijk om je betaalgegevens in te voeren in Studielink.

Stap 2: Je wordt uitgenodigd voor de Studiekeuzecheck.
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.