Bedrijfsmanagement MKB

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Eindhoven, Tilburg
In een mkb-bedrijf werken, een eigen bedrijf starten of een (familie)bedrijf overnemen, is dat wat jij na je studie wilt? Lijkt het je wat om in een klein tot middelgroot bedrijf de touwtjes in handen te hebben? Je bezig te houden met financiën, commercie, logistiek en ondernemerschap binnen een technische omgeving? Dan past Bedrijfsmanagement MKB perfect bij jou.

Over de opleiding

MKB-bedrijven zoeken breed inzetbare bedrijfsmanagers die overzicht kunnen houden over alle bedrijfsprocessen. Logistiek & techniek, bedrijfseconomie, marketing, personeel & organisatie en leidinggeven: je moet van alle markten thuis zijn. Binnen de opleiding Bedrijfsmanagement MKB leren we je over al die verschillende facetten. Het is een technisch bedrijfskundige studie, die tegelijkertijd breed en praktisch is. Door intensief samen te werken met andere studenten leer je verantwoordelijkheid nemen en samen te werken. In vier jaar stomen wij je klaar voor een managementfunctie in het MKB. 

Waarom een opleiding Bedrijfsmanagement MKB?

 • Veel aandacht voor jouw persoonlijke ontwikkeling en begeleiding
 • Docenten met ervaring in het bedrijfsleven
 • Brede technisch bedrijfskundige opleiding, ook gericht op ondernemerschap
 • Door de combinatie van economie en techniek heb je een streepje voor bij het vinden van een baan in de Brainport regio

 

Wat ga je leren?

Als MKB-manager moet je initiatief nemen, creatief zijn, vooruit denken en van alle bedrijfsprocessen iets weten. Bedrijfsmanagement MKB bereidt je hierop voor. 

 • In het eerste jaar aan de slag met managementprojecten gebaseerd op vraagstukken uit het bedrijfsleven
 • Vaardigheden: je leert samenwerken, leidinggeven en verschillende bedrijfsprocessen overzien.
 • Vakken: logistiek & techniek, bedrijfseconomie, marketing en personeel & organisatie.

Wij heten je graag welkom!

 
"Met het technische aspect in de opleiding onderscheid je jezelf op de arbeidsmarkt."

Joeri Jongen, student

Bekijk meer uitspraken van studenten >>

 

Hoe ziet je week eruit?

Studeren is hard werken. Dat is niet erg, als er maar afwisseling in zit. Dat zit wel goed bij Bedrijfsmanagement MKB: 

 • Het ene moment volg je een les
 • Het volgende moment maak je kennis met een bedrijf
 • Of voer je opdrachten uit voor echte bedrijven
 • Samen met je medestudenten en onder begeleiding van onze docenten

Meer weten? Bekijk de Sneakpreview studieweek!

Vergelijkbare technisch bedrijfskundige opleidingen

Automotive Management, Technische Bedrijfskunde, Industrial Engineering & Management


Techstart

Je wilt een opleiding in de technologie volgen, maar welke? Wat houden de opleidingen in? Als je nog niet weet welke opleiding het beste bij jou past, kun je vanaf nu kiezen voor Techstart, een gezamenlijke parallelpropedeuse van verschillende technologische opleidingen binnen Fontys. Wil je er meer van weten? Kijk hier.

 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,9 gemiddeld, 482 respondenten
4 gemiddeld, 2392 respondenten
Aantal eerstejaars
 
348
119
Lesuren per week
 
12-18
12-18
Door naar het tweede jaar
 
72%
66%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 55%
45%
 
HBO-bachelor of hoger 58%
51%
Doorstuderen
 
19%
27%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
95%
werkloos
2%
van de werkende afgestudeerden
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
4,2 gemiddeld, 78 respondenten
4 gemiddeld, 2392 respondenten
Aantal eerstejaars
 
51
119
Lesuren per week
 
12-18
12-18
Door naar het tweede jaar
 
72%
66%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 55%
45%
 
HBO-bachelor of hoger 58%
51%
Doorstuderen
 
19%
27%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
95%
werkloos
2%
van de werkende afgestudeerden
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 19-09-2019
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij met wiA of wiB
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij met wiA of wiB
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

  UPDATE april 2020

  Laatste jaar mbo?
  Wij kunnen ons voorstellen dat je nu in het laatste jaar van je mbo-opleiding een kleine studievertraging oploopt. Je hebt dan nog geen diploma aan het einde van dit schooljaar. Meld je dan toch aan bij Fontys, je bent van harte welkom! Je kan starten met jouw hbo-opleiding en hebt nog tot eind 2020 de tijd om je mbo diploma te halen.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.   

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

Intakegesprek 
Om te kijken of je geschikt bent voor onze opleiding en of je de juiste keuze hebt gemaakt, houden we een intakegesprek met je. Van jou verwachten we volledige inzet met bijbehorende resultaten. Van ons mag je verwachten dat we je een curriculum aanbieden dat studeerbaar is, zodat jij je propedeuse in één jaar haalt. Waar nodig met extra begeleiding.

Opfriscursus wiskunde 
Kun jij wel een opfriscursus wiskunde gebruiken? Klik hier voor meer informatie.

 

Docenten zijn echt geïnteresseerd in je, ook in jou als persoon.”

Levy van Schaik, student

Bekijk meer uitspraken van studenten >>

 

Opbouw

In het eerste jaar bestaan je weken uit:

 • 15 uur les
 • 15 uur projecten/praktijk
 • 10 uur zelfstudie

Je krijgt vakken als logistiek & techniek, bedrijfseconomie, organisatiekunde, marketing & personeelsmanagement.

Tijdens de propedeuse werk je aan zelfstandigheid, leer je in projectgroepen te werken en verantwoordelijkheid af te leggen aan de groep. Je zet ook de eerste stappen naar abstract leren denken. In de eerste twee studiejaren lopen inzicht, ontwerpen, plannen, uitvoeren, leidinggeven, samenwerken, communiceren en professioneel handelen door alle projecten en lesprogramma’s heen. Je doet ook bedrijfsmanagementprojecten.

In het tweede jaar ga je door met het volgen van de vakken uit het eerste jaar en met de bedrijfsmanagementprojecten. Je maakt kennis met bedrijven binnen en buiten de Brainport Regio. De projecten zijn zoveel mogelijk gekoppeld aan actuele vraagstukken uit het bedrijfsleven. Je doet de projecten met een groepje medestudenten. Je gaat je managementvaardigheden verder ontwikkelen en je kunt zelf kiezen voor welke vaardigheden je verder wilt ontwikkelen. Ook presentatie- en gesprekstechnieken en international business komen voorbij. Natuurlijk sta je er niet alleen voor in het draaien van de projecten: je kunt altijd rekenen op begeleiding van docenten.

Minor 
In het derde jaar kies je een minor. Deze duurt een half jaar. Je kunt kiezen wat bij je past: zo bepaal je je eigen toekomst en leer je meer over waar je kwaliteiten liggen. Je kunt je verdiepen of verbreden op de onderwerpen die bij je passen. Zo geef je een persoonlijk tintje aan je opleiding. Ben je bijvoorbeeld geïnteresseerd in ondernemerschap? Dan kies je die minor.  

Stage
In de tweede helft van het derde jaar ga je op stage. Je past dan je kennis en ervaring toe in het bedrijfsleven, in binnen- of buitenland. Je krijgt intensieve begeleiding vanuit de opleiding en je stageplek. Elk bedrijf is weer anders door bijvoorbeeld de activiteiten, de grootte en de cultuur binnen het bedrijf. Je loopt je stage altijd individueel.

Je laatste jaar staat in het teken van je afstuderen.

Afstuderen
In de afstudeerfase doe je onderzoek binnen een bedrijf in het MKB. Je stelt het onderzoek op in overleg met je afstudeerbedrijf en je afstudeerbegeleider van de opleiding. Je schrijft een rapport over het onderzoek. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de resultaten van je onderzoek leiden tot verbetering van inzicht in de markt, in de organisatie of in verschillende processen. Vaak is een afstudeeropdracht dé opstap naar een baan in een bedrijf in het MKB.

 
 

Na je opleiding

Als afgestudeerde van Bedrijfsmanagement MKB kun je gaan werken bij MKB-bedrijven in de maakindustrie. Je wordt manager op het gebied van commercie, financiën, organisatiekunde of logistiek, of een combinatie.  
 
Je kunt bijvoorbeeld aan de slag bij: 

 • handels- of dienstverlenende bedrijven
 • ontwikkelcentra
 • productiebedrijven
 • familiebedrijven
 • een eigen bedrijf

 

Wytze van de Vin

Van de Vin Ramen & Kozijnen

 

Meer weten over de opleiding Bedrijfsmanagement MKB

Tijdens een open dag kun je rondkijken, de sfeer proeven en presentaties bijwonen. En natuurlijk kun je in gesprek gaan met studenten en docenten. Vanwege de coronarichtlijnen zijn open dagen óp locatie bij de opleiding(en) op dit moment helaas niet mogelijk.

Toch de sfeer proeven, vragen stellen aan studenten en docenten of een voorlichting bekijken?
Dat kan gelukkig wél.

Klik op de link/knop “Alternatief voor een open dag…?” bovenaan deze pagina en bekijk de “Online Open Dag” van de opleiding. Daar kun je in ieder geval iets verder kennismaken met deze opleiding!

Heb je nog een vraag?

Hieronder vind je de contactgegevens van deze opleiding, neem gerust contact met ons op.
We beantwoorden graag jouw vragen.

Je studeert samen met andere scholieren een dag bij een opleiding. Voor deze groep is een speciaal programma samengesteld, zodat je een goed beeld krijgt van hoe de opleiding in elkaar zit. Je maakt kennis met studenten en docenten en je ervaart wat het studeren bij Fontys inhoudt. 

Heb je inmiddels een goed beeld van de opleiding Bedrijfsmanagement MKB, maar wil je een keertje de sfeer komen proeven? Meld je dan aan voor een meeloopdag!

Tijdens de meeloopdag volg je alle lessen die de student ook volgt. Je krijgt een goed beeld van het gebouw, de sfeer, de docenten en de studenten. Je kunt een meeloopdag plannen met onze onderstaande eerstejaars studenten.

Maak kennis met een studieweek. Scroll door de agenda en krijg een sneakpreview van onze opleiding en het beroep. Je kunt onder andere minicolleges volgen en opdrachten maken. Zo krijg je een beeld of de opleiding bij je past.

Open de Sneakpreview

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en computer.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart.

Aanvullende kosten: voor deze opleiding is de aanschaf van een laptop verplicht.  

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
Het studiejaar start op 31 augustus, zorg er voor dat je je ruim voor die datum hebt aangemeld via Studielink. Maar: hoe eerder hoe beter natuurlijk. Zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren

Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink – dashboard.

Stap 2: Je kunt de Studiekeuzecheck doen
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

In de factsheet vind je de belangrijkste opleidingsinformatie handig op een rij.

Download de factsheet