Docent Beeldende Kunst en Vormgeving (voltijd)

 • 4 jaar
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Tilburg
Ben jij gek op kunst maken en wil jij anderen gek maken van kunst? Dan past de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving perfect bij jou. Je leert jouw nieuwsgierige onderzoekende houding in te zetten om kunst te maken, te bekijken en om anderen kunst en cultuur te laten ervaren.

Over de opleiding

Centraal in deze opleiding staat dat je je eigen bevlogenheid voor kunst en vormgeving  ontwikkelt. Je leert kunst te maken, te zien en erover te praten. Wat vind ik goed en wat niet? En vooral: waarom vind ik dat? Bovendien leer je om je passie voor kunst over te brengen. De opleiding stoomt jou klaar om anderen kunst en cultuur te laten ontdekken. Je gaat na de opleiding aan de slag in het kunsteducatieve veld, van (basis)scholen tot musea.

Waarom opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving bij Fontys?

 • Aandacht voor jouw persoonlijke ontwikkeling
 • Zelf aan de slag met beeldende kunst en vormgeving
 • Anderen gek maken van kunst: van onderwijs tot museumeducatie
 • De praktijk ontdekken en ervaren
 

Wat ga je leren?

De naam zegt het al: je gaat alles leren over het docentschap, beeldende kunst en vormgeving. Je leert om je persoonlijke visie op beeld te geven én te maken. Je gaat vaak op pad om kunst en educatie in de praktijk te verkennen. En hier krijg je de kunst van het lesgeven onder de knie.

 • De theorie als basis en dan aan de slag
 • Samenwerking met het werkveld via stages en cross-labs
 • Kennismaken met allerlei technieken, materialen en werkplaatsen
 • Uitgebreid kunst- en educatieprogramma door enthousiaste docenten
 
afspelen

"Kunst is de wereld"

Student Dayengela Felicia

 

Hoe ziet je week eruit?

Vol afwisseling! De ene dag duik je met je neus in de boeken, de andere dag maak je je handen vuil in het praktijklokaal. Daarnaast ga je regelmatig aan de slag in het echte werkveld. Je gaat op stage of stort je op opdrachten van echte opdrachtgevers uit het werkveld.

 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Aantal eerstejaars
 
73
32
Lesuren per week
 
30+
24-30
Door naar het tweede jaar
 
62%
73%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 41%
52%
 
HBO-bachelor of hoger 46%
58%
Doorstuderen
 
16%
11%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
88%
werkloos
9%
van de werkende afgestudeerden
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 19-09-2019
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

  UPDATE april 2020

  Laatste jaar mbo?
  Wij kunnen ons voorstellen dat je nu in het laatste jaar van je mbo-opleiding een kleine studievertraging oploopt. Je hebt dan nog geen diploma aan het einde van dit schooljaar. Meld je dan toch aan bij Fontys, je bent van harte welkom! Je kan starten met jouw hbo-opleiding en hebt nog tot eind 2020 de tijd om je mbo diploma te halen.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.  Dit bestaat uit een testdag waar je capaciteiten en aanleg op taal- en exact gebied worden gemeten. Als je voor een extra toets in aanmerking komt, word je daarover door ons geïnformeerd. Je moet dit onderzoek gedaan hebben, voordat je kunt worden uitgenodigd voor de toelating (aanvullende eisen).

Buitenlands diploma
Heb je een buitenlands diploma? Dan moet deze aan de Nederlandse normen voldoen. Wanneer je wordt toegelaten, vragen we gewaarmerkte kopieën van je diploma en cijferlijst op, zodat wij het diploma kunnen laten waarderen. Wil je dit eerder laten doen, neem dan contact met ons op. Daarnaast heb je voldoende kennis van de Nederlandse taal nodig. Hiervoor vragen we om een bewijs van NT2 Programma II. Heb je een Belgisch diploma (Vlaams), dan voldoe je automatisch aan de taaleis.

Aanvullende toelatingseisen: selectie
Voor een studie in het kunstvakonderwijs moet je talent hebben om te verbeelden. Wij verkennen jouw talent via een selectieprocedure. Bij de Academie voor Beeldende Vorming (ABV) doe je een toelatings-assessment. Hierbij letten we op je praktijkwerk en affiniteit met de kunsttheorie. We verwachten geen volwaardige kunstenaars of volleerde kunstkenners, maar zoeken vooral naar motivatie en potentie. Het assessment duurt ongeveer een dag (meestal een zaterdag) en bestaat uit een praktische opdracht. De docenten voeren korte gesprekken met je naar aanleiding van je beeldende werk en je portfolio. Als het nodig is, volgt er een extra gesprek. Je hoort zo snel mogelijk of je toegelaten bent.

Data toelating
Op onderstaande data vinden online toelatings-assessments plaats*:

 • zaterdag 13 juni 2020
 • donderdag 2 juli 2020
 • vrijdag 21 augustus 2020

* Wijzigingen onder voorbehoud

Het online toelatings-assessment op 16 mei zit vol. Je wordt uitgenodigd voor het eerstvolgende assessment op 13 juni. Per toelatings-assessment is er plaats voor 14 kandidaten. Wees er dus op tijd bij!

Voorbereiden op de selectie via voortraject
Wil jij je op de selectiedagen voorbereiden? Volg dan het Voortraject Beeldend.

 

Creativiteit is net een spier, iedereen heeft het en je kan het trainen."

Student Gijsje Coppelmans

 

Opbouw

In het eerste jaar bestaan je weken uit de volgende verdeling:

 • 22 uur les (theorie 20% + praktijk 35%)
 • 18 uur tijd voor zelfstudie (45%)

Je ontwikkelt basiskennis en vaardigheden voor het kunstdocentschap met vakken als Kunsttheorie, Kunsteducatie en de Beeldende praktijk. In het eerste jaar bestaat Beeldende praktijk uit Beeldlab en Beeldestafette. Bij Beeldestafette maak je kennis met allerlei materialen en technieken. Bij Beeldlab start je met het ontwikkelen van je eigen beeldende werk, waar je tot en met jaar vier mee bezig blijft.

In grote lijnen lijkt jaar twee op je eerste studiejaar. Je gaat verder met het ontwikkelen van kennis en vaardigheden bij de vakken Kunsttheorie, Kunsteducatie en de Beeldende praktijk (dit jaar bestaand uit Beeldlab en Beeldkwestie) en bij Vakbeschouwing blijf je sleutelen aan je vakvisie. Bij Beeldkwestie ga je verder met het verkennen van materialen, werkwijzen en technieken.

Je krijgt dit jaar zelf de mogelijkheid om te kiezen waar je stage gaat lopen en je stage wordt dit jaar ook iets groter. Daarnaast kies je zelf weer voor Crosslabs en zijn er verschillende leuke keuzeonderdelen waarbinnen je kunt kiezen wat je verder wilt ontwikkelen.

In jaar drie worden Crosslab en Stage omgevormd tot Crosslab XL en Stage XL door het onderwijsaanbod van Kunsttheorie en Kunsteducatie in deze vakken te integreren.

Verder kun je dit jaar maarliefst de helft van je studiepunten naar eigen inzicht invullen bij Free Choice. Je krijgt dit jaar dus extra veel ruimte voor je eigen keuzes. Aan het eind van het jaar krijg je tijdens Context vanuit alle vakgroepen ondersteuning bij het verkennen van het werkveld en het ontwikkelen van de benodigde praktische, theoretische en artistieke onderzoeksvaardigheden voor het afstudeerjaar.

Afstuderen
In het afstudeerjaar wordt het curriculum grotendeels gestuurd door jouw onderzoeksvraag of -vragen. Je wordt bij de uitvoering van het onderzoek in het afstudeerjaar begeleid door het docententeam afstudeerfase, waarin verschillende expertises zijn opgenomen.

Stage
Onderdeel van de afstudeerfase is het uitvoeren van een stage. We streven hiermee naar de ontwikkeling van goed toegeruste, flexibele en zelfstandige professionals die het werkveld tijdens hun studie al hebben verkend, zodat je klaar bent om als frisse kunsteducator aan de slag te gaan!

 
 

Na je opleiding

Kunst én educatie; dat is waar onze studenten zich na de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving mee bezighouden. In of buiten het onderwijs. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als:

 • Docent beeldende vorming op een middelbare school
 • Educatief medewerker in een museum
 • Ontwikkelaar van lesprogramma’s over kunst
 • Als freelancer workshops of rondleidingen verzorgen
 • Zelfstandig kunstenaar of vormgever
 
afspelen

'Als ze durven te klooien en experimenteren, is voor mij de les geslaagd!'

Yarah Winkelaar, Beeldend vakdocent, coördinator cultuureducatie en freelance kunstvakdocent (zie ook dit artikel op BRON)

 

Meer weten over de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving

Wil je meer weten over de opleiding? Meld je dan aan voor een online opleidingspresentatie in de week van 16 tot 20 november. Tijdens de presentatie hoor je veel ins en outs over de opleiding, je krijgt gelegenheid om je vragen te stellen en je kunt meeluisteren naar de antwoorden op vragen die anderen stellen. We ontmoeten je graag online!

Tilburg
20 nov 2020
17:30 - 18:30 uur
Selecteer

Tijdens een dagje meelopen word je gekoppeld aan een van onze studenten. Je volgt een aantal lessen, colleges en practica die bij de student op het programma staan voor die dag. Je maakt zo een gewone lesdag mee en kun je met studenten en docenten praten. Zij vertellen je graag wat de studie inhoudt en hoe het is om bij Fontys te studeren. 

Vanwege de Coronamaatregelen en RIVM-richtlijnen kunnen we op dit moment nog geen data bekendmaken voor meeloopmomenten op de Fontys locaties. Natuurlijk zijn we volop bezig om alternatieven hiervoor te ontwikkelen.

Collegegeld
Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor de opleiding Docent Theater? Ga dan naar de collegegeldmeter. Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart.

Aanvullende kosten
Naast het collegegeld zijn er gedurende je studie ook nog de volgende kosten *:

 • Boeken en readers €200
 • Materialen en gereedschappen €250
 • Excursies / museumbezoek €120

Er zijn regelmatig excursies in binnen- en buitenland om werk van professionals te bestuderen. De kosten en het programma zijn afhankelijk van je studiefase, studieprogramma en individuele behoefte.

Fotocamera en laptop
Een (digitale) fotocamera en een laptop zijn belangrijke instrumenten tijdens je studie. Fontys Hogeschool voor de Kunsten beschikt over vaste computers en enkele uit te lenen laptops en camera’s. Ga ervanuit dat je tijdens je studie een laptop en camera aan moet schaffen.

*onder voorbehoud, geschat op basis van ervaring.

Voor alle opleidingen van Fontys Hogeschool voor de Kunsten geldt dat je eerst toelating moet doen. Zie hiervoor het kopje Toelatingseisen.

Aanmelden

Aanmelden doe je bij studielink.
Voor deze opleiding gebruik je:

Instituut Fontys Hogescholen
Locatie Tilburg
Opleiding B Docent Beeldende Kunst en Vormgeving

In de factsheet vind je de belangrijkste opleidingsinformatie handig op een rij.

Download de factsheet