Docent Dans (Academie voor Danseducatie voltijd)

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Locaties: Tilburg

Draait jouw leven om dans en ben je creatief en nieuwsgierig? Bij de opleiding Docent Dans kun jij je talent verder ontwikkelen tot een veelzijdige docent die anderen inspireert om in beweging te komen.

Over de opleiding

Wij zijn een dynamische en actuele opleiding. Jouw persoonlijke artistieke ontwikkeling tot docent, dansmaker en performer staat centraal. Ons onderwijs is ervaringsgericht: wat je leert, pas je meteen toe in de praktijk. Binnen ons onderwijs werken wij samen met andere kunstdisciplines zoals muziek, theater en beeldend. Daarnaast wordt intensief samengewerkt met partners uit jouw toekomstige werkveld. Je bouwt tijdens je studie dus al een netwerk op voor later.  

Waarom opleiding docent dans?

 • Vier kunstvak(docent)opleidingen onder één dak: dans, muziek, theater en beeldend
 • Interdisciplinaire projecten
 • Wij werken samen, en leren met en van elkaar. Wij geven geen cijfers, wij geven feedback
 • In de hoofdfase is er ‘vrije ruimte’ om je eigen initiatieven vorm te geven

 

Wat ga je leren?

Door het veelzijdige studieprogramma ontwikkel jij je tot een authentieke, eigenzinnige en  bevlogen docent dans. Je leert experimenteren, innoveren en out of the box te denken. Je ontwikkelt een eigen stijl die je graag deelt met anderen.

 • feedback om te zetten in persoonlijke ontwikkeling
 • je eigen talent optimaal te ontplooien, creatief en innoverend
 • vanuit jouw eigen visie docentschap en kunstenaarschap vorm te geven
 • samen te werken met andere kunstdisciplines als beeldend, muziek en theater
 
afspelen

Over Docent Dans

"Leren met en van elkaar is een essentieel onderdeel in de opleiding Docent Dans"

 

Hoe ziet je week eruit?

Het lesaanbod is heel afwisselend. Denk hierbij aan praktijklessen en stages in diverse stijlen en technieken, creatieve vakken en het verwerven van pedagogische en didactische vaardigheden. Je leert (praktijk)onderzoek te doen, eigen werk te creëren en lessen en projecten te ontwikkelen en uit te voeren.

 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
4 gemiddeld, 54 respondenten
4,2 gemiddeld, 251 respondenten
Aantal eerstejaars
 
32
17
Lesuren per week
 
24-30
30+
Door naar het tweede jaar
 
58%
80%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 63%
68%
 
HBO-bachelor of hoger 69%
70%
Doorstuderen
 
0%
9%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
80%
werkloos
6%
van de werkende afgestudeerden
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 19-09-2019
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Buitenlands diploma
Heb je een buitenlands diploma? Dan moet deze aan de Nederlandse normen voldoen. Wanneer je wordt toegelaten, vragen we gewaarmerkte kopieën van je diploma en cijferlijst op, zodat wij het diploma kunnen laten waarderen. Wil je dit eerder laten doen, neem dan contact met ons op. Daarnaast heb je voldoende kennis van de Nederlandse taal nodig. Hiervoor vragen we om een bewijs van NT2 Programma II. Heb je een Belgisch diploma (Vlaams), dan voldoe je automatisch aan de taaleis.

Niet de juiste vooropleiding en 21+?
Heb je niet de juiste vooropleiding en ben je ouder dan 21 jaar, dan is het mogelijk om een 21+ toelatingsonderzoek te doen. Uiteraard moet je daarna nog toelatingsexamen doen.

Aanvullende toelatingseisen
Voor de voltijdopleiding Docent Dans doe je auditie aan de Academie voor Danseducatie. De selectieprocedure bestaat uit drie onderdelen. De eerste ronde bestaat uit het beoordelen van het dansniveau, de tweede ronde uit het bepalen van de creativiteit en overdracht. Als je aan de eisen van de eerste twee rondes voldoet, volgt de derde ronde. Deze bestaat uit een medisch onderzoek door de aan de academie verbonden sportarts.

Als je aan de criteria van de drie onderdelen voldoet, ben je aangenomen. Je hebt uitsluitend het recht om te starten in het studiejaar direct volgend op de toelating. Het aantal plaatsen voor de audities is beperkt, uitnodigingen voor deelname worden verzonden in volgorde van binnenkomst van de aanmelding. Inschrijven voor audities is mogelijk sinds 1 december 2019.

Voorwaarden

 • Je kunt je alleen inschrijven voor een auditie als je in je eindexamenjaar zit (5 havo, 6 vwo) óf al een havo- of vwo-opleiding of mbo-dansopleiding hebt afgerond.
 • Bij het inschrijven voor een auditie is het verplicht om je pasfoto te uploaden. Zonder deze foto kan een auditiecommissie je niet herkennen en beoordelen.

  1e ronde en 2e ronde
  - Zaterdag 15 februari 2020 - aanmelden voor 8 februari 2020
  - Zaterdag 14 maart 2020 - aanmelden voor 7 maart 2020

   Terugkomdag (aangenomen kandidaten)
   -
   Donderdag 16 april 2020 (aanmelden niet mogelijk)

    Tijd van de audities: 08.30-17.00 uur. Aan de audities zijn geen kosten verbonden.
    Wil jij je op de audities voorbereiden? Volg dan het voortraject Dans.

     

    Je leert groter en anders denken. Je krijgt de kans om te groeien en je als individu te ontwikkelen tot maker, danser en docent.”

    Saskia Neuen, student Docent Dans

     

    Opbouw

    Je maakt kennis met het lesgeven in het primair onderwijs door het project Dans in de school. Door het project Where Art Meets Dance i.s.m. Museum De Pont maak je kennis met interdisciplinair werken. Daarnaast maak je met medestudenten en een coach/choreograaf een educatieve jeugddansproductie. Deze productie gaat op tournee langs basisscholen waar je voorstellingen en workshops geeft.  

    In het tweede en derde jaar ligt het accent op ervarend leren, artistieke ontwikkeling, verdieping en signatuur. Dit wordt zichtbaar in jouw eigen werk. Je neemt zelf initiatieven en je onderzoekt je choreografisch talent.  
     
    Je krijgt les in verschillende danstechnieken en -stijlen, didactische vaardigheden, kunst- en dansgeschiedenis, psychologie en anatomie. De dansante en danstechnische ontwikkeling krijgt vorm in de lessen klassiek, modern, jazz, urban en danslab. 

    Leren met en van elkaar 
    Leren met en van elkaar is een essentieel onderdeel in onze opleiding. In het kader hiervan neem je deel aan een interactieve werkweek die wordt georganiseerd door vierdejaarsstudenten. Door die lessen en activiteiten en het delen van ervaringen krijg je zicht op de ontwikkeling die jij als student gaat doorlopen. 

    Ondernemerschap 

    In het kader van het ondernemerschap stel je in het tweede jaar, op basis van onderzoek, zelfstandig een projectplan op voor een project dat in het derde studiejaar wordt uitgevoerd bij een educatieve of culturele instelling. Een andere mogelijkheid is om je projectplan te richten op een internationale en/of maatschappelijke uitwisseling. 

    Naast dit lesaanbod loop je in dit jaar stage in het primair onderwijs met leerlingen van 4 tot 12 jaar. 

    In het derde jaar loop je stage binnen de amateurkunsten met diverse doelgroepen en bij diverse instellingen.  
    Vanuit het ondernemerschap voer jij jouw projectplan, dat je in het tweede jaar hebt geschreven, uit bij een zelfgekozen educatieve, maatschappelijke of culturele instelling of tijdens een internationale maatschappelijke uitwisseling. 
    In de hoofdfase, het tweede en derde jaar, is ‘vrije ruimte’ voor jou opgenomen om eigen initiatieven aan de hand van jouw leervragen vorm te geven. Jij bepaalt dus deels zelf je onderwijsroute.

    In het vierde jaar van de opleiding volgt de samensmelting van jou als docent, ontwikkelaar, dansmaker, performer en ondernemer. Er is bijna volledige zelfsturing met ruimte voor het verwerven van een eigen stijl door middel van verdieping en praktijkonderzoek.  

    Werkervaring en onderzoek 
    Naast de stages die je in het voortgezet onderwijs loopt, werk je 6 maanden in het (internationale) werkveld op een werkervaringsplek waar je ook onderzoek doet. Door het onderzoek dat gekoppeld is aan je persoonlijke profilering, verdiep jij jezelf in relatie tot docent, dansmaker of performer.  

    Je hebt je de afgelopen vier jaar kunnen ontwikkelen tot een veelzijdig dansdocent die kan werken in diverse dansrichtingen en kunstvakken, in verschillende onderdelen van het werkveld en voor diverse doelgroepen.

     
     

    Na je opleiding

    Je bent een docent, dansmaker en performer die experimenteert, innoveert en out of the box kan denken. Je werkt samen met verschillende partners in het brede werkveld van een docent dans. 
     
    Je kunt aan de slag in het onderwijs, bij kunstencentra, dansscholen en jeugddansgezelschappen als:  

    • vakdocent Dans
    • educatief medewerker
    • kunstvakdocent en CKV-docent in het voortgezet onderwijs
    • performer en dansmaker
    • onderwijsontwikkelaar

     
    afspelen

     

    Meer weten over de opleiding Docent Dans

    Tijdens een open dag kun je rondkijken, de sfeer proeven en presentaties bijwonen. En natuurlijk kun je in gesprek gaan met studenten en docenten.

    Vanaf donderdag 30 januari kun je je aanmelden voor de open dag op zaterdag 21 maart.

    Tilburg
    21 mrt 2020
    10:00 - 14:00 uur

    Tijdens een dagje meelopen word je gekoppeld aan een van onze studenten. Je volgt een aantal lessen, colleges en practica die bij de student op het programma staan voor die dag. Je maakt zo een gewone lesdag mee en kun je met studenten en docenten praten. Zij vertellen je graag wat de studie inhoudt en hoe het is om bij Fontys te studeren. 

    Tilburg
    20 feb 2020
    09:00 - 16:30 uur

    Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
    Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en computer.   
    Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

    Stap 1: Je meldt je - uiterlijk 1 mei - aan via Studielink.
    Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink – dashboard.

    Stap 2: Je doet de Studiekeuzecheck
    De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

    Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  .  

    Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

    In de factsheet vind je de belangrijkste opleidingsinformatie handig op een rij.

    Download de factsheet