Elektrotechniek

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Eindhoven
Ben je nieuwsgierig naar hoe een product of apparaat precies werkt? Zou je zelf vernieuwende producten willen bedenken en maken? Heb je een passie voor techniek en ben je goed in het bedenken van dingen? Stap dan in de wereld van Elektrotechniek en lever jouw bijdrage aan het ontwerpteam van de toekomst.

Over de opleiding

Je wordt opgeleid tot ontwerper in elektrotechniek. Als elektrotechnisch ingenieur lever je een bijdrage aan een gemakkelijker en aangenamer leven. Op vele vlakken; sport, muziek, telecommunicatie, industrie, gezondheidszorg, energie of verkeersveiligheid. Kies een richting die bij jou past. Door veel persoonlijke begeleiding en praktijkopdrachten, sta jij na 4 jaar aan het begin een succesvolle carrière. 

Liever starten in februari? Dat kan! Vanaf 1 oktober 2020 is het mogelijk je hiervoor in te schrijven via Studielink.  

This programme is also being offered in English. Interested in the English programme?

Waarom opleiding Elektrotechniek?

 • Projecten en opdrachten voor bedrijven.
 • Je keuze uit 4 thema’s: Sound Engineering, Care & Cure, Connected World of Smart & Sustainable.
 • Extra: 2 excellent programma’s (proud en pride) voor studenten die binnen 1 jaar hun propedeuse halen.
 • Een gloednieuw en modern gebouw op het terrein van de TU/e in Eindhoven.
 • Veel samenwerking met bedrijven in de Brainportregio.

 

Wat ga je leren?

Elektrotechniek zie je terug in veel facetten in ons dagelijks leven. Dankzij elektrotechniek is er betere ziekenhuiszorg, kunnen drones vliegen en is communicatie via smartphones mogelijk. In een snel veranderende maatschappij heb jij een toonaangevende rol in de ontwikkeling van nieuwe technologieën. We begeleiden je om je op te leiden tot succesvol elektrotechnisch ingenieur. 

 • Goede mix tussen theorie (kennis) en praktijk.
 • Bedrijfsopdrachten en projecten.
 • Veel praktische vaardigheden: je leert onder meer ontwerpen, samenwerken, timemanagement en creatief denken.
 • Vakken zoals: analoge en digitale elektronica, software design, embedded systems, wiskunde en communicatie.
 
afspelen

Elektrochniek

De opleiding waarin je producten bedenkt, ontwerpt, maakt en test.

 

Hoe ziet je week eruit?

Studeren is hard werken maar ook leuk!  

 • Het ene moment zit je in de klas.
 • Het volgende moment maak je een drone, ontdek je de mogelijkheden van Artificial Intelligence of ben je bezig met high tech systems voor een smart and sustainable society.
 • Of voer je opdrachten uit voor bedrijven op het gebied voor elektrisch rijden of home automation.
 • Onder begeleiding van docenten.
 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,7 gemiddeld, 170 respondenten
3,9 gemiddeld, 1147 respondenten
Aantal eerstejaars
 
89
65
Lesuren per week
 
24-30
18-24
Door naar het tweede jaar
 
58%
56%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 36%
35%
 
HBO-bachelor of hoger 45%
40%
Doorstuderen
 
12%
16%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
94%
werkloos
2%
van de werkende afgestudeerden
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 19-09-2019
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid met na of nlt
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij met na
 • Natuur & Gezondheid met na of nlt
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

  UPDATE april 2020

  Laatste jaar mbo?
  Wij kunnen ons voorstellen dat je nu in het laatste jaar van je mbo-opleiding een kleine studievertraging oploopt. Je hebt dan nog geen diploma aan het einde van dit schooljaar. Meld je dan toch aan bij Fontys, je bent van harte welkom! Je kan starten met jouw hbo-opleiding en hebt nog tot eind 2020 de tijd om je mbo diploma te halen.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.   

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

 

De vakken wiskunde en natuurkunde liggen mij.

Kristian Snel, student Elektrotechniek

 

Opbouw

In het eerste jaar bestaan je weken uit: 

 • 20 uur lessen/theorie/practicum

 • 10 uur projecten

 • 10 uur zelfstudie

4 thema’s 

Binnen de opleiding Elektrotechniek staan 4 thema’s centraal: Je leert in het eerste jaar software te programmeren, componenten te herkennen en te gebruiken in een schakeling en deze ook zelf te maken. Ook oefen je technische vaardigheden met het ontwerpen van printplaten. In projectwerk werk je van eigen idee tot product. Aan het einde van het eerste jaar kun je bijvoorbeeld al een patiënt monitor ontwerpen, maken en testen.

Je krijgt vakken als analoog design, digital design, software design, wiskunde en communicatie- en integratietechnieken.  

In het tweede studiejaar breid je de kennis van het eerste jaar verder uit. Je werkt in projectgroepen aan concrete (bedrijfs)opdrachten, de ‘EXPO-projecten’. Voor studenten is het een meerwaarde dat ze bij deze projecten samenwerken met studenten van andere technische richtingen en internationale studenten. Dit is een goede voorbereiding op de praktijk want ook in je latere carrière zul je ongetwijfeld samenwerken met mensen van over de hele wereld. 

In het derde jaar breng je je kennis in de praktijk. Dit doe je door middel van een stage. Ook mag je in het derde jaar een minor kiezen. Hiermee verdiep of verbreed je je opleiding. 

Stage

Tijdens je stage pas je je kennis en ervaring toe in een bedrijf naar keuze, in binnen- of buitenland. Je krijgt begeleiding vanuit de opleiding en je stageplek. Ieder bedrijf is weer anders door bijvoorbeeld de activiteiten, de grootte en de cultuur binnen het bedrijf. 

 

In je laatste studiejaar volg je vakken die aansluiten bij de door jou gekozen richting. Daarna ga je een half jaar afstuderen. Je formuleert samen een bedrijf en je afstudeerder een opdracht en schrijft een rapport over je bevindingen. Vaak is een afstudeeropdracht dé opstap naar een baan. 

 
 

Na je opleiding

Het werkveld is breed en boeiend. De vooruitzichten zijn goed. Onze studenten vinden soms al tijdens, en anders snel na hun afstudeerperiode een baan. Na je opleiding kun je bijvoorbeeld aan de slag bij:

 • bedrijven als Philips, AkzoNobel, DSM, Océ, MSD of Numico
 • instellingen als TNO, KEMA, ECN en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
 • kleinere bedrijven
 • een ziekenhuis
 • een universiteit
 

Elektrotechniek

Jouw toekomst als engineer

 

Meer weten over de opleiding Elektrotechniek

Tijdens een open dag kun je rondkijken, de sfeer proeven en presentaties bijwonen. En natuurlijk kun je in gesprek gaan met studenten en docenten.

Vanwege de Coronamaatregelen en RIVM-richtlijnen kunnen we op dit moment nog geen data bekendmaken voor Open dagen op de Fontys locaties. Natuurlijk zijn we volop bezig om alternatieven hiervoor te ontwikkelen.

Heb je een vraag?
Hieronder vind je de contactgegevens van deze opleiding, neem gerust contact met ons op. We beantwoorden graag jouw vragen.

Je studeert samen met andere scholieren een dag bij een opleiding. Voor deze groep is een speciaal programma samengesteld, zodat je een goed beeld krijgt van hoe de opleiding in elkaar zit. Je maakt kennis met studenten en docenten en je ervaart wat het studeren bij Fontys inhoudt. 

Vanwege de coronarichtlijnen zijn er op dit moment geen Proefstudeermomenten bij de opleidingen óp locatie. Natuurlijk zijn we volop bezig om alternatieven hiervoor te ontwikkelen.

Wil je een keer individueel meekijken bij de opleiding Elektrotechniek en ervaren hoe een dag eruit ziet op een hogeschool? Meld je dan aan voor een Meeloopdag. Het verschil met een proefstudeerdag is dat je samen met een huidige student zijn of haar lessen volgt.

Aanmelden voor een meeloopdag is op dit moment nog niet mogelijk.

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en computer.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
Het studiejaar start op 31 augustus, zorg er voor dat je je ruim voor die datum hebt aangemeld via Studielink. Maar: hoe eerder hoe beter natuurlijk. Zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren

Starten in februari?

Bij de opleiding Elektrotechniek is dit mogelijk! Misschien was je nog niet helemaal uit je studiekeuze, had je even geen motivatie, wilde je een paar maanden wat anders doen, is je studiekeuze anders dan je gedacht had of was je nog bezig met het afronden van je vooropleiding. In februari kun je bij Elektrotechniek of Werktuigbouwkunde starten met je studie. Zoals je waarschijnlijk wel weet staan bedrijven in de regio te springen om hbo techneuten. Waarom wachten tot september? Je bent bij ons van harte welkom. De studie wordt zowel in het Nederlands als in het Engels aangeboden.

Inschrijfmogelijkheid vanaf 1 oktober 2020 via studielink.

Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink – dashboard.

Stap 2: Je kunt de Studiekeuzecheck doen
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

In de factsheet vind je de belangrijkste opleidingsinformatie handig op een rij.

Download de factsheet