Sprint naar content

Elektrotechniek

Student van Elektrotechniek is aan het werken

Elektrotechniek

4 jaar
Nederlands
Hbo-bachelor
Voltijd
Eindhoven

Wil jij meewerken aan de bouw van gave achtbanen? Zie je jezelf al sleutelen aan de nieuwste elektrische auto's? Of heb jij de skills om je smartphone nóg slimmer te maken? Kies voor de opleiding Elektrotechniek!

Hoe werkt aanmelden?

Deadline: 1 mei of 1 februari

Kennismaken?

Proefstuderen, open dagen en meer

Jij bent de schakel in het ontwerpteam van de toekomst!

Tijdens de opleiding Elektrotechniek word je opgeleid tot ontwerper in elektrotechniek. Als elektrotechnisch ingenieur houd jij de planeet leefbaar. Of je nu wil werken in de wereld van sport, muziek, communicatie, zorg, energie of veiligheid; je kunt alle kanten op.

Past de opleiding Elektrotechniek bij jou?

  • Je bent nieuwsgierig naar hoe een product of apparaat precies werkt.

    Weet jij al hoe je telefoon er van de binnenkant uitziet?

  • Het is jouw droom om zelf vernieuwende producten te bedenken en maken.

    Jij bedenkt en ontwerpt het brein achter elektrische apparaten.

  • Je wil bijdragen aan een betere wereld.

    Al tijdens de studie kun jij de zorg verbeteren of apparaten duurzamer maken!

Bekijk ook deze opleidingen

Ben jij nieuwsgierig, geïnteresseerd in details en lijkt het je leuk om werkende prototypes te creëren? Dan kan ik de opleiding Elektrotechniek aanraden!

Irina

Docent

Ik werk sinds 2022 bij de opleiding Elektrotechniek en heb hier een heel divers pakket aan taken. Ik ben docent van zowel technische als niet technische vakken. Daarnaast ben ik semester coördinator, begeleider en onderdeel van de Curriculum Commissie. Ik hou me dus met veel verschillende aspecten van de opleiding bezig. Ik ben vanuit het bedrijfsleven naar Fontys Engineering gekomen. 10 jaar lang werkte ik in het bedrijfsleven, maar merkte dat ik daar niet genoeg voldoening uithaalde. Via via ben ik bij Fontys Engineering terechtgekomen en hier vind ik de voldoening die ik miste!

Ik vind het hartstikke leuk om mensen te helpen om zichzelf te ontdekken. Ik mag de groei en bloei van studenten ervaren en word hier ontzettend blij van. Dat vind ik dan ook het leukste aan mijn functie bij Fontys. De studenten kunnen bij mij voor allerlei zaken terecht. Ik help bijvoorbeeld met vragen over de vakken waarin ik lesgeef, ‘Digitaal’ en ‘Telecommunicatie’, maar ook voor informatie over de toetsing, feedback op projecten en in sommige gevallen met hulp op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Ik probeer ervoor te zorgen dat onze studenten de opleiding verlaten met vertrouwen om elk technisch probleem op een methodische manier aan te pakken.

Ben jij nieuwsgierig, geïnteresseerd in details en lijkt het je leuk om werkende prototypes te creëren? Dan kan ik de opleiding Elektrotechniek echt aanraden en adviseer ik je om eens een kijkje te komen nemen tijdens bijvoorbeeld een Open Dag of Meeloopdag.

Je moet gemotiveerd zijn om je studie succesvol af te ronden, maar als je interesse hebt in techniek zal dat geen probleem zijn!

Michel

Student

Ik zit momenteel in mijn tweede jaar en ben bezig met allemaal leuke projecten. Zo heb ik dit studiejaar al moeten werken aan het converteren van een zonnepaneel zodat je het zou kunnen gebruiken om een mobiele telefoon op te laden, en aan een zelfrijdend autootje. Je moet dit soort projecten echt van a tot z helemaal uitwerken. Voor het autootje kregen we bijvoorbeeld een klein kitje met vier motoren, vier banden en wat printplaatjes. De rest moest je allemaal zelf regelen. Het is leuk om een project zo helemaal van start tot einde uit te zoeken. In het eerste jaar is dat nog anders, dan word je wat meer door je docenten bij de hand genomen. Maar vanaf het tweede jaar moet je het echt zelf doen! Natuurlijk kun je daarbij wel altijd hulp vragen aan docenten.

Het feit dat je veel zelfstandigheid krijgt, betekent ook dat het geen makkelijke studie is en dat je echt gemotiveerd moet zijn om hem succesvol af te ronden. Het goede nieuws, als je interesse hebt in Elektrotechniek is het ook een heel erg leuke studie. Dan wil je echt voor je opleiding aan de slag, wat het allemaal een stuk makkelijker maakt.

Mijn vader werkt in de techniek als salesengineer. Ik ben toen ik jong was een keer meegegaan naar zijn werk. Daar heb ik alles kunnen zien, tot aan de clean room toe. Dat vond ik heel erg interessant, maar ik had toen ook het idee dat ik iets anders wilde doen dan mijn vader. Daarom ben ik eerst een andere studie gaan volgen. Achteraf bleek dat niet de goede keus te zijn en lag mijn interesse toch echt bij Elektrotechniek. Nu vind ik het juist leuk dat ik het met mijn pa over mijn schoolprojecten en zijn werk kan hebben!

Het is heel fijn om je docenten allerlei vragen te kunnen stellen, bijvoorbeeld tijdens een kopje koffie.

Ioanna

Student

Ik begon mijn studie in Nederland aan de Technische Universiteit Eindhoven, maar ik merkte dat ik daar niet op mijn plek zat. Hoewel ik de theorie interessant vond, wilde ik die liever op een praktische manier toepassen. Daarom besloot ik de overstap te maken naar Fontys Engineering. Hier voel ik me absoluut op mijn plek! Er wordt voor gezorgd dat iedereen op hetzelfde niveau zit qua basiskennis, en samen leren we vervolgens nieuwe dingen. Het is echt fijn om je op je gemak te voelen bij het stellen van allerlei vragen aan je docenten, bijvoorbeeld tijdens een kopje koffie. Bij deze opleiding bestaan domme vragen niet!

Het is ook fijn om weer een privéleven te hebben in plaats van constant studeren en gestresst zijn. Nu ga ik bijvoorbeeld naar tennis- en Zumbalessen, heb ik een bijbaantje, maak ik uitstapjes door heel Nederland en heb ik tijd om te feesten met mijn vrienden. Ik ben een heel sociaal persoon, dus dit heb ik echt nodig!

Ik kom uit Griekenland en wilde altijd al in het buitenland studeren. Dat kwam onder andere omdat ik altijd leuke verhalen hoorde van mijn broer, die in Engeland studeert. Ik koos voor Nederland omdat ik heel georganiseerd ben, en omdat ik nog vrij jong ben, adviseerde mijn familie ook om naar Nederland te gaan omdat het zo’n goed georganiseerd land is. Ik vind het fijn dat er in Nederland minder hiërarchie is dan in Griekenland. Dat merkte ik al bij mijn docenten. Ze zijn heel toegankelijk en makkelijk om mee te praten. Ik denk ook wel dat het werkveld in Nederland zo is.

Op dit moment zit ik in het eerste jaar van de opleiding Elektrotechniek, en ik ben al heel erg actief in mijn studie. Zo ben ik bijvoorbeeld studentambassadeur en laat ik potentiële studenten de campus zien tijdens ‘Student for a Day’- sessies. Ik ben heel benieuwd hoe het werkende leven eruit ziet. Ik ben naar een evenement voor vrouwelijke innovators bij ASML geweest en dat vond ik erg interessant. Ik kijk ernaar uit om volgend jaar stage te gaan lopen!

Student van Elektrotechniek is aan het werken
Jouw opleiding

Jij bedenkt, ontwerpt en maakt innovatieve systemen om de wereld te verbeteren!

Wat komt er kijken bij de bouw van software voor artificiële intelligentie? Welke slimme oplossingen kunnen we aandragen voor de klimaatcrisis? Hoe kunnen we de robots in het magazijn het zware werk overnemen? Wij leiden je op tot succesvol elektronisch ingenieur.

Jouw opleiding

Wat ga je leren?

  • Door gave projecten leer jij direct hoe jij je eigen elektronische apparaten bouwt.

    In het eerste jaar maak jij met je team al een eigen speaker, metaaldetector en zelfrijdende auto.

  • Je leert alle theorie die je nodig hebt om je apparaat te laten werken.

    Doordat jij tijdens je project laat zien of je de theorie begrepen hebt, heb je minder tentamens! 

  • Je werkt aan je persoonlijke ontwikkeling om uit te groeien tot professionele ingenieur.

    Vaardigheden als samenwerken, communicatie en plannen maken het team een succes.

Jouw opleiding

Hoe zien de komende vier jaar eruit?

In het eerste jaar start je met de basis van elektronica, programmeren en wiskunde. Vervolgens duik je in het tweede jaar dieper in onderwerpen zoals signaalverwerking en power elektronica. In het derde jaar ga je op stage en kies je een minor die bij jou past. Tot slot specialiseer je je in een onderwerp binnen Elektrotechniek en rond je je studie af met een afstudeerstage.

Studenten van Elektrotechniek zijn aan het werken
Jouw toekomst

Jouw toekomst als elektrotechnisch ingenieur is uitdagend!

Sleutel jij straks aan de elektrische auto’s? Bedenk jij de software voor de nieuwste smartphones? Of werk jij mee aan een energiezuinig systeem om de klimaatcrisis tegen te gaan? Met een diploma elektrotechniek lever jij een bijdrage aan het ontwerpteam van de toekomst.

Toelating & aanmelden

Toelatingseisen

  • Met een havo-, vwo-, of mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten.

    Voor bepaalde havo- en vwo-profielen gelden aanvullende toelatingseisen.

  • Vak niet in jouw pakket of niet de juiste vooropleiding?

    Geen paniek! In sommige gevallen kun je alsnog worden toegelaten. Bekijk de volledige toelatingseisen voor alle mogelijkheden.

De campus

Bij Fontys beleef je de tijd van je leven en bouw je aan de toekomst

Ontdek onze campussen: mooie en goed uitgeruste studieruimtes, hippe koffiecorners en fijne campuspleinen. Alles voor groei en gezelligheid!

Kosten opleiding

Benieuwd wat deze opleiding kost?

Bereken je collegegeld eenvoudig met de collegegeldmeter. Naast collegegeld moet je ook rekening houden met andere kosten zoals studiemateriaal, een laptop en deelname aan de introductie. 

Collegegeld berekenen

Elektrotechniek

Startdatum

September

Taal

Nederlands

Opleidingsduur

4 jaar

Opleidingstype

Hbo-bachelor

Opleidingsvorm

Voltijd

Locatie(s)

Eindhoven

Specificaties

Elektrotechniek

Startdatum

September

Taal

Nederlands

Opleidingsduur

4 jaar

Opleidingstype

Hbo-bachelor

Opleidingsvorm

Voltijd

Locatie(s)

Eindhoven

Deadline: 1 mei of 1 februari

Hoe werkt aanmelden?

Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.

Elektrotechniek

Van aanmelden tot starten

Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.

  • Start met kennismaken!

    Jouw studiekeuze begint met kennismaken.

  • 1 mei 2025

    Meld je aan voor de opleiding via Studielink. Doe dit vóór 1 mei.

    Hoe werkt dat aanmelden?
    In sommige gevallen kun je je ook nog aanmelden na 1 mei.

    Lees hier meer over aanmelden na de deadline.

  • Op uitnodiging

    Studiekeuzecheck: jouw check-in bij Fontys

  • Alles voor een Goede start

    Op Goede start vind je alles voor een goede start van je studie zoals aan te schaffen materialen, je laptop, info over je eerste lesweek en de introductie.

  • 25 augustus 2025

    Purple introductieweek

  • Start in februari

    Jouw studiekeuze, begint met kennismaken voor jouw opleiding in februari.

    Take a look at our orientation events
  • 1 februari

    Meld je aan voor de opleiding via Studielink. Doe dit vóór 1 februari.

    Hoe werkt dat aanmelden?
  • Op uitnodiging

    Studiekeuzecheck: jouw check-in bij Fontys

  • Alles voor een Goede start

    Op Goede start vind je alles voor een goede start van je studie zoals aan te schaffen materialen, je laptop en info over je eerste lesweek.

  • 10 februari 2025

    Start eerste lesweek

Studiekeuzeactiviteiten

Kennismaken met Elektrotechniek

Meld je aan voor de Open dag, een online voorlichting of één van de andere activiteiten om kennis te maken met de opleiding.

Heb je een vraag?

We helpen je graag verder.

Stel je vraag aan de opleiding in Eindhoven

Vragen die wij vaak krijgen

Met een hbo-diploma Elektrotechniek staat het werkveld om jou te springen! Je kunt werken bij bedrijven zoals ASML, Philips, AkzoNobel, DSM, TNO, bij midden en kleine bedrijven of bij organisaties als ziekenhuizen en onderwijsinstellingen. Denk aan rollen als ontwerper, adviseur, testengineer of commercieel medewerker.

Een hbo-opgeleide engineer elektrotechniek verdient een van de hoogste startsalarissen van ongeveer €3.250 bruto per maand op basis van een 39-urige werkweek. Bron: Studiekeuze123

Student Lisanne adviseert nieuwe Elektrotechniek studenten om up-to-date te blijven met hun werk. “Zorg dat je geen achterstand krijgt, want dan wordt het steeds moeilijker. Merk je toch dat je achter begint te raken? Trek dan aan de bel! Docenten zijn altijd bereid om je verder te helpen."

Bij de opleiding Elektrotechniek leer je het ontwerpen en bouwen van de elektronica in een smartphone, zoals de draadloze Bluetooth-verbindingen en de audioversterker, terwijl de opleiding ICT zich richt op het ontwikkelen van een app voor het beheren van je favoriete muziek op je telefoon.

Fontys richt zich op het ontwerpen van elektrotechnische systemen voor de hightechindustrie, zoals bagagetransportsystemen. Andere hogescholen focussen op energietechniek en duurzaamheid, zoals zonnepanelen en energiedistributie, of op installatietechniek voor elektronische systemen in huizen, zoals stopcontacten en stoppenkasten.

Bij de opleiding Elektrotechniek leer je het ontwerpen en bouwen van de elektronica. Bijvoorbeeld in een smartphone de draadloze Bluetooth-verbindingen en de audioversterker. De opleiding ICT richt zich hier bijvoorbeeld op het ontwikkelen van een app voor het beheren van je favoriete muziek op je telefoon.

Elektrotechniek is meer gericht op elektrische en elektronische systemen, terwijl Mechatronica een combinatie is van verschillende disciplines om een functionerend systeem te creëren. Elektrotechniek is vaak breder toepasbaar in energie en communicatie, terwijl Mechatronica vaak gericht is op specifieke toepassingen, zoals robots of intelligente machines. Kortom, elektrotechniek is meer gespecialiseerd in het elektrisch-technische aspect, terwijl Mechatronica zich richt op het integreren van meerdere technologieën in één systeem.