
Elektrotechniek
- 4 jaar
- Nederlands
- Hbo-bachelor
- Voltijd
Kom kennismaken
- Open dagen
- Meeloopdagen
- En meer...
Over de opleiding Elektrotechniek
Je wordt opgeleid tot ontwerper in elektrotechniek. Als elektrotechnisch ingenieur lever je een bijdrage aan een gemakkelijker en aangenamer leven. Op vele vlakken; sport, muziek, telecommunicatie, industrie, gezondheidszorg, energie of verkeersveiligheid. Kies een richting die bij jou past. Door veel persoonlijke begeleiding en praktijkopdrachten, sta jij na 4 jaar aan het begin van een succesvolle carrière.
De voltijd opleiding wordt ook in het Engels aangeboden.
This programme is also being offered in English. Interested in the English programme?
Wanneer je werk en studie wilt combineren, kun je ervoor kiezen om de opleiding in deeltijd te volgen. Lees meer over de deeltijdopleiding Elektrotechniek:
Waarom de opleiding Elektrotechniek?
- Projecten en opdrachten voor bedrijven.
- Je keuze uit 3 thema’s: Gezondheid, Duurzaamheid of Beeld & Geluid. Draadloze verbindingen worden bij alle thema's volop ingezet.
- Extra: 2 excellent programma’s (proud en hbo-top) voor studenten die binnen 1 jaar hun propedeuse halen.
- Een gloednieuw en modern gebouw op het terrein van de TU/e in Eindhoven.
- Veel samenwerking met bedrijven in de Brainportregio.
Wat ga je leren?
Elektrotechniek zie je terug in veel facetten in ons dagelijks leven. Dankzij elektrotechniek is er betere ziekenhuiszorg, kunnen drones vliegen en is communicatie via smartphones mogelijk. In een snel veranderende maatschappij heb jij een toonaangevende rol in de ontwikkeling van nieuwe technologieën. We begeleiden je om je op te leiden tot succesvol elektrotechnisch ingenieur.
- Goede mix tussen theorie (kennis) en praktijk.
- Bedrijfsopdrachten en projecten.
- Veel praktische vaardigheden: je leert onder meer ontwerpen, samenwerken, timemanagement en creatief denken.
- Vakken zoals: analoge en digitale elektronica, software design, embedded systems, wiskunde en communicatie.
Hoe ziet je week eruit?
Studeren is hard werken maar ook leuk!
- Het ene moment zit je in de klas.
- Het volgende moment maak je een drone, ontdek je de mogelijkheden van Artificial Intelligence of ben je bezig met high tech systems voor een smart and sustainable society.
- Of voer je opdrachten uit voor bedrijven op het gebied voor elektrisch rijden of home automation.
- Onder begeleiding van docenten.

Toelatingseisen
- Cultuur & Maatschappij
- Economie & Maatschappij
- Natuur & Gezondheid met na of nlt
- Natuur & Techniek
- Cultuur & Maatschappij
- Economie & Maatschappij met na
- Natuur & Gezondheid met na of nlt
- Natuur & Techniek
-
Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.
Eén vak niet in jouw pakket?
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.
Niet de juiste vooropleiding?
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je:
- 21 jaar of ouder op het moment dat de Fontys-opleiding tussentijds start (dat wil zeggen dat de opleiding niet in september start) of,
- 21 jaar of ouder op 1 oktober indien de Fontys-opleiding in september start?
Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.
Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.
Twijfel je of je Wiskunde en Natuurkunde op niveau is?
Voor het succesvol doorlopen van de opleiding adviseren we minimaal startniveau wiskunde B havo 5. Bij Fontys Engineering in Eindhoven wordt de Basiscursus Wiskunde en Natuurkunde aangeboden. Hiermee vergroot jouw kennis en vaardigheden op het gebied van Wiskunde en Natuurkunde en ben jij zeker van een goede start!
Na je opleiding
Het werkveld is breed en boeiend. De vooruitzichten zijn goed. Onze studenten vinden soms al tijdens, en anders snel na hun afstudeerperiode een baan. Als elektrotechnisch ingenieur kun je bij (inter)nationale bedrijven aan de slag als ontwerper, adviseur, testengineer of commercieel medewerker. Na je opleiding kun je bijvoorbeeld aan de slag bij:
- bedrijven als Philips, AkzoNobel, DSM, Océ, MSD of Numico
- instellingen als TNO, KEMA, ECN en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
- kleinere bedrijven
- een ziekenhuis
- een universiteit
Je kunt natuurlijk ook doorstuderen en een masteropleiding gaan volgen bij Fontys of bij een technische universiteit.
Fontys biedt sinds februari 2022 de master Digital Technology Engineering aan. Kijk voor meer informatie op fontys.nl/mdte
Met de TU/e zijn afspraken gemaakt voor een hbo top programma, wat doorstromen naar een master aan de universiteit gemakkelijk maakt.
Alumnus
Benieuwd waar je kan gaan werken na het behalen van je diploma voor Elektrotechniek? Lees de uiteenlopende verhalen van onze alumni!
lees hier de alumni-verhalenAgenda
Meld je hier aan voor één van onze activiteiten. Zo weet je zeker of dit de opleiding voor jou is! Bekijk bijvoorbeeld een voorlichting vanuit huis of meld je aan voor een Open dag op de campus. Wat je ook kiest, hopelijk zien we je snel.
Hbo voorbereiding havo/vwo Elektrotechniek | Eindhoven
28 sep 2023
14:45 - 17:00 CET uur
Programma
nog 8
plaatsen
Sensoren in het dagelijks leven
Wat is elektrotechniek
Elektronica is overal om ons heen. Van smartphones en computers tot slimme huizen en zelfrijdende auto's, alles gebruikt elektronica. Door meer te weten te komen over elektronica, kun je beter begrijpen hoe deze technologieën werken en hoe ze ons leven veranderen. Daarnaast kun je als elektrotechnicus je eigen elektronische apparaten ontwerpen en bouwen.
Met een carrière in elektrotechniek is het banen aanbod zeer groot en gevarieerd. Dit komt omdat er in bijna alle sectoren gebruik gemaakt wordt van elektronica en er meer elektrotechnisch werk is dan elektrotechnici.
Als elektrotechnisch engineer zijn dit een van de vele dingen waar je mee te maken kunt krijgen:
- Ontwerpen en ontwikkelen van nieuwe elektronische apparaten en systemen, zoals robots, sensoren, medische apparatuur en meer;
- Ontwerpen van elektrotechnische systemen voor gebouwen, waaronder verlichting, communicatie, beveiliging en meer:
- Programmeren van microcontrollers en andere elektronische apparaten om verschillende functies uit te voeren;
- Testen en debuggen van elektronische systemen om er zeker van te zijn dat ze correct werken;
- Installatie en onderhoud van elektronische apparatuur en systemen, inclusief het oplossen van problemen en het oplossen van storingen;
- Adviseren van klanten over de beste oplossingen voor hun elektronische behoeften, rekening houdend met budget, functionaliteit en andere factoren;
- Werken aan de integratie van verschillende technologieën, waaronder mechanica, software en elektrotechniek, om complexe systemen te bouwen;
- Bijdragen aan onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten om nieuwe technologieën en toepassingen te ontdekken;
- Werken met sensoren om gegevens te verzamelen en te analyseren voor toepassingen zoals automatisering, controle en monitoring;
- Bijdragen aan duurzaamheids- en milieuprojecten, zoals het ontwerpen van energiezuinige systemen en het implementeren van hernieuwbare energiebronnen.
Hbo voorbereidingsprogramma Elektrotechniek
In het hbo voorbereidingsprogramma van Elektrotechniek ligt de focus op “sensoren in het dagelijks leven”. Sensoren worden in de elektrotechniek gebruikt in veel toepassingsgebieden, van het monitoren van een patiënt zijn gezondheid tot autonoom auto rijden en het automatiseren van landbouw toepassingen. Tijdens het voorbereidingsprogramma krijg je de keuze uit vier verschillende onderzoeksgebieden: gezondheidszorg, automotive, landbouw en smart home.
Dus ga jij volgend schooljaar eindexamen havo of vwo doen en wil je een profielwerkstuk maken over elektronica en lijkt het je leuk om bezig te zijn met vragen als: “Hoe meet je angst met sensoren?” en “Hoe kunnen autonome auto’s bijdragen aan de veiligheid op de weg?”. Dan is het hbo voorbereidingsprogramma Elektrotechniek echt iets voor jou!
Wat ga je doen?
Samen met andere leerlingen werk je in 8 bijeenkomsten aan een van de vier onderzoeksopdrachten. Je werkt alleen of in kleine groepjes en leert hoe je onderzoek moet doen. Naast het onderzoek dat je doet voor je profielwerkstuk ga je zelf een sensor maken die hoort bij het onderzoeksgebied dat je gekozen hebt. Tijdens dit proces zul je korte colleges en begeleiding van docenten krijgen om je theoretische en praktische vaardigheden te verbeteren omtrent elektrotechniek. Tijdens de bijeenkomsten volg je onderwijs zoals onze studenten dat elke dag krijgen. Dat betekent dat je veel samenwerkt en feedback krijgt over je onderzoek, je kennis, houding en vaardigheden.
Bijeenkomst 1: Kennismaken en opstart (Wat is onderzoek?)
De leerlingen krijgen een introductie presentatie met de hoofdonderzoeksvraag over sensoren. Vervolgens krijgen ze uitleg over de verschillende onderzoeksgebieden en de bijbehorende onderzoeksvragen. Vervolgens leggen we de planning uit van de 8 bijeenkomsten. Dan een rondleiding van het elektrotechniek deel in het gebouw. Na de rondleiding beginnen met een presentatie over “Wat is onderzoek” waarin we het V-model uitleggen. Aan het eind van de presentatie komen de verschillende onderzoeksgebieden met onderzoeksvragen weer aan bod. De leerlingen krijgen de opdracht om volgende week een onderzoeksvraag gekozen te hebben met onderbouwing van hun keuze.
Bijeenkomst 2: Hoe doe je onderzoek?
De leerlingen hebben voor deze bijeenkomst hun onderzoeksvraag gekozen. Deze bijeenkomst is bedoelt om de leerlingen uit te leggen hoe zij hun eigen onderzoek kunnen aanpakken. Om dit te kunnen doen moeten ze hun onderzoek SMART formuleren. Naast het formuleren van de hoofd onderzoeksvraag op een SMART manier worden ze ook gevraagd om deel onderzoeksvragen te bedenken en deze SMART te formuleren.
Bijeenkomst 3: Sensoren
De leerlingen krijgen een presentatie “wat zijn sensoren”. Hier leren ze het basisprincipe van een sensor, de soorten sensoren en de toepassingen van deze sensoren. Aan het eind van de presentatie gaan de leerlingen zelf uitzoeken welke sensoren zij nodig hebben om de hoofd- en deelonderzoeksvragen te beantwoorden. Het is de bedoeling dat de leerlingen na de bijeenkomst thuis onderzoek doen hoe de sensoren werken die ze voor hun onderzoek nodig hebben.
Bijeenkomst 4: Meten is weten
Tijdens deze bijeenkomst gaan de leerlingen metingen uitvoeren met de sensoren die ze nodig hebben om hun onderzoeksvragen te beantwoorden. Om de metingen te doen gebruiken de leerlingen sensor modules die ze kunnen aansluiten op een Arduino test bord. Met dit test bord kunnen de leerlingen via de Arduino monitor op de laptop of een ingebouwd LCD scherm op het test bord zien wat de sensor meet. Op het test bord zitten test punten waar ze met een oscilloscoop de signalen kunnen meten of met een functiegenerator signalen kunnen aanbrengen. Voor iedere sensor zijn er meetopdrachten gemaakt die de leerlingen kunnen doen. Deze staan in een Excel bestand. De leerlingen moeten alleen de meetopdrachten maken van de benodigde sensoren voor het onderzoek. Het is optioneel om de andere meetopdrachten ook te maken. In het Excel bestand wordt ook uitgelegd hoe de oscilloscoop en functiegenerator werkt en hoe je deze moet bedienen. Voor het maken van de meetopdrachten krijgen de studenten indien nodig nog extra tijd in bijeenkomst 5.
Bijeenkomst 5: Hoe maak je een sensor
Tijdens deze bijeenkomst gaan de leerlingen zelf uitzoeken hoe je de sensoren maakt voor hun onderzoeksvraag. Om dit te kunnen krijgen de leerlingen een hele korte les over elektronica zodat ze de schakelingen kunnen begrijpen die ze op het internet tegenkomen. In deze elektronica les worden de volgende onderdelen behandelt: - De Wet van Ohm met klassikale opdrachten - Interactieve uitleg over ground referenties met klassikale opdrachten - Verschillende soorten weerstanden behandelen (potentiometer, trimmer, thermistor, photoresistor (LDR)) - Introductie diodes. Eigenschappen en karakteristiek van diodes. Verschillende diodes (LED, photodiode, zener) laten zien met symbolen. Klassikale opdracht LED aansturen. - Condensatoren, spoelen en transformatoren kort uitleggen, e.g. basiswerking (cap blokkeert DC etc.), formule impedantie en toepassingen (1e orde filters, koppel- en ontkoppel condensatoren) - Transistoren kort uitleggen, e.g. kleine basisstroom stuurt grote collector stroom (soort schakelaar) en alleen voorbeeld laten zien hoe het als versterker kan worden toegepast (dit gaan ze namelijk niet gebruiken). - Opamps kort uitleggen, e.g. buffer, non-inverting en inverting amplifier, actieve filters - Arduino kort uitleggen. Verwijzen naar tutorial blink LED en Serial monitor. Componenten voor het maken van een eigen sensor zijn aanwezig vanaf deze bijeenkomst. Voor de componenten lijst zie document: “nog invullen”. De leerlingen kunnen nu zelfstandig uitzoeken hoe ze hun sensor moeten maken. Je kunt de leerlingen helpen door ze te laten zoeken op “DIY vul hier sensor in”.
Bijeenkomst 6: Je eigen sensor maken
Als het goed is hebben de meeste leerlingen bij deze les al genoeg onderzoek gedaan naar hun DIY sensor en zouden ze deze kunnen maken met de aanwezige componenten. Tijdens deze les zijn de leerlingen zelfstanding hun sensor aan het maken op een breadboard. De aanwezige docent loopt rond om te kijken of de leerlingen problemen ervaren en te helpen indien nodig. Als er leerlingen eerder klaar zijn met het maken van de sensor kunnen ze al beginnen met het testen van de sensor en de resultaten documenteren. Indien mogelijk voor het type sensor mogen de studenten de sensor schakeling op een experimenteer print maken en indien van toepassing inbouwen in een houder e.g. pulse oximeter.
Bijeenkomst 7: Je eigen sensor testen
Tijdens deze bijeenkomst gaan de leerlingen de zelfgemaakte sensoren testen en de resultaten documenteren om hun onderzoek te onderbouwen.
Bijeenkomst 8: Afsluiting en presentatie
Deze bijeenkomst laten de leerlingen zien wat ze in de afgelopen maanden hebben gedaan d.m.v. een presentatie. Hierin leggen ze uit wat ze onderzocht hebben en wat hun resultaten daarbij waren. De presentatie doen ze voor hun medeleerlingen en de docent(en). Je beantwoordt vragen, maar mag ook zelf vragen om feedback van de aanwezigen. Een moment om trots op te zijn! Je krijgt geen cijfer van onze opleiding maar wel een waardering in de vorm van behaald of niet behaald aan de hand van een beoordelingsformulier. Als alle presentaties zijn geweest vragen we de leerlingen om een (online) feedback formulier in te vullen over het hbo voorbereidingsprogramma (e.g. hebben de leerlingen een beter beeld van de studie elektrotechniek en zouden ze de studie nu kiezen n.a.v. dit programma). We sluiten het hbo voorbereidingsprogramma op een gezellige manier af met een hapje en een drankje.
Als je dit voorbereidingsprogramma hebt gevolgd, ben je er zeker van dat:
- Een beter beeld van de studie Elektrotechniek en de vakken die daar worden gegeven.
- Elektrotechnische vaardigheden zoals solderen, schakelingen ontwerpen, programmeren, werken met een oscilloscoop en functiegenerator.
- Kennis over de vaardigheden die ze bij een hbo studie van je verwachten.
Data bijeenkomsten
28 september 2023
12 oktober 2023
2 november 2023
23 november 2023
7 december 2023
14 december 2023
11 januari 2024
1 februari 2024
Contactpersoon
Heb je vragen, neem dan contact op met Mohamed Talbi
Fontys Campus Nexus
de Rondom 1, Eindhoven

Aanwezigheidsplicht
Het hbo voorbereidingsprogramma wordt op locatie gegeven. 100% aanwezigheid is een voorwaarde voor deelname.
Open Dag
4, 5 & 25 november 2023
Programma
Heb jij al een paar opleidingen in gedachten? Fijn! Dan is het tijd voor de volgende stap. Bezoek onze open dag en kom sfeer proeven, want of het écht klikt merk je het beste op onze campus. Onze studenten en docenten leiden je met plezier rond.
Onze open dagen zijn op:
4 november: Eindhoven, Utrecht en Venlo
5 november: Den Bosch, Sittard en Tilburg
25 november: Eindhoven*
*Extra open dag van een aantal opleidingen in verband met verhuizing naar nieuwbouw (Social Work, Logopedie, Podotherapie, Mens en Techniek, MBRT, Fysiotherapie, Verpleegkunde, Verpleegkunde - Technische stroom, Zorg en Technologie, Pedagogiek, Leraar Pedagogiek & Leraar Basisonderwijs.)
Wil jij erbij zijn? Laat je gegevens achter en krijg als eerste bericht.
Meer weten over de opleiding Elektrotechniek
Een studie kan op papier of op een open dag interessant lijken, maar past de opleiding ook echt bij je? Je ontdekt het door een studie uit te proberen!
Tijdens de meeloopdag word je een dag of dagdeel gekoppeld aan een van onze studenten. Je maakt zo een gewone lesdag mee, waarin je lessen kunt bijwonen en met studenten en docenten kunt praten. Zij vertellen je hoe het is om bij Fontys te studeren en wat de studie inhoudt.
Wil jij graag een dagje meelopen? Meld je dan hieronder aan. Zodra je aangemeld bent gaan we op zoek naar een eerste- of tweedejaars student. Hij/zij neemt vervolgens contact met je op om een dag en tijd af te spreken.
Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en laptop.
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart.
Heb je geen recht op studiefinanciering en ben je ouder dan 30 jaar, dan kom je in aanmerking voor STAP-subsidie.
Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
Het studiejaar start op 31 augustus, zorg er voor dat je je ruim voor die datum hebt aangemeld via Studielink. Maar: hoe eerder hoe beter natuurlijk. Zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren.
Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink – dashboard.
Stap 2: Je kunt de Studiekeuzecheck doen
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.
Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.
Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.