
Informatica - Software Engineering en Business Informatics
- 4 jaar
- Hbo-bachelor
- Voltijd
Kom kennismaken
- Open dagen
- Meeloopdagen
- En meer...
Over de opleiding
Wij leiden je op tot een breed inzetbare ICT'er. De praktijk staat voorop. Omdat je veel gaat samenwerken met mensen, besteden we ook veel aandacht aan de ontwikkeling van je sociaal communicatieve vaardigheden. Een goede kennis van informatiesystemen is onmisbaar maar je leert ook adviseren en organiseren. Vaak doe je dit in projectvorm samen met andere studenten, praktijkgericht en met begeleiding van docenten en je studieloopbaanbegeleider.
Waarom opleiding Informatica – Software Engineering en Business Informatics?
- Aandacht voor software en techniek én voor communicatieve vaardigheden.
- Studeren in een internationale omgeving: samenwerken met studenten uit andere landen.
- Vanaf het tweede jaar les in het Engels: een goede voorbereiding op je toekomstige werkveld.
- Persoonlijke begeleiding op kleinschalig niveau.
Deze opleiding bieden we ook in het Engels aan. Wil je graag in het Engels studeren?
Wat ga je leren?
We leven in een wereld vol verbindingen. Mensen zijn verbonden door middel van sociale media, en steeds meer apparaten zijn verbonden met elkaar (The Internet of Things). Er zijn mensen nodig die deze op software gebaseerde systemen kunnen ontwikkelen: mensen met verstand van techniek, en van de toepassingsgebieden. Wij bereiden je voor op zo’n functie in de ICT.
- Goede mix tussen theorie (kennis) en praktijk.
- (Bedrijfs-) opdrachten en projecten.
- Vaardigheden: je leert onder andere ontwerpen, samenwerken en communiceren met verschillende doelgroepen.
- In een gemeenschappelijke fase van drie semesters leer je grondig alle basis skills die voor iedere informaticus van belang zijn. Daarna geef je door middel van veel keuzemogelijkheden verder richting aan jouw studie, bijvoorbeeld door een focus op bedrijfskundige informatica, software engineering, data science of cyber security.
Hoe ziet je week eruit?
Studeren is hard werken. Dat is niet erg, als er maar afwisseling in zit. Dat zit wel goed bij Informatica in Venlo:
- Het ene moment volg je een les;
- De andere dag werk je aan een project;
- Dat doe je alleen of samen met je medestudenten en onder begeleiding van onze docenten;
- En soms neem je online (hybride) deel aan de les, maar meestal ben je fysiek op de campus om samen te werken met medestudenten en docenten.
Zo ziet het er uit bij ons
Bekijk onze campus op je eigen tempo via onze 360 graden tour!

Toelatingseisen
- Cultuur & Maatschappij
- Economie & Maatschappij
- Natuur & Gezondheid
- Natuur & Techniek
- Cultuur & Maatschappij
- Economie & Maatschappij
- Natuur & Gezondheid
- Natuur & Techniek
-
Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.
Eén vak niet in jouw pakket?
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.
Niet de juiste vooropleiding?
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je:
- 21 jaar of ouder op het moment dat de Fontys-opleiding tussentijds start (dat wil zeggen dat de opleiding niet in september start) of,
- 21 jaar of ouder op 1 oktober indien de Fontys-opleiding in september start?
Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.
Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.
Voldoe je niet aan de toelatingseisen? In sommige gevallen kun je alsnog worden toegelaten. Neem contact op met ons Student Service Centre via ssc-venlo@fontys.nl of +31 88 507 6022, we kijken dan graag op individueel niveau of je onder bepaalde voorwaarden alsnog toegelaten kunt worden.

Heb je een vraag of wil je iets weten over de opleiding Informatica? Ik sta voor je klaar!"Koen, student Informatica Stuur Koen een vraag via Whatsapp
Na je opleiding
Banken, verzekeraars, multinationals maar ook de overheid en de non-profit sector zijn steeds op zoek naar jonge informatici met ambitie, zoals jij. Je gaat aan de slag als:
- Software Ontwikkelaar
- Projectmanager
- Data Scientist
- Technology Manager
- IT Consultant
- Security Officer
Je kunt natuurlijk ook doorstuderen en een masteropleiding gaan volgen aan een universiteit.
Alumnus
Lees hier de ervaringen van Herm Lecluse, Alumnus Informatica - Software Engineering en Business Informatics bij Fontys in Venlo.
Agenda
Meld je hier aan voor één van onze activiteiten. Zo weet je zeker of dit de opleiding voor jou is! Bekijk bijvoorbeeld een voorlichting vanuit huis of meld je aan voor een Open dag op de campus. Wat je ook kiest, hopelijk zien we je snel.
Open dag Informatica - Software Engineering en Business Informatics | Venlo
10 jun 2023
10:00 - 14:00 CEST uur
Programma
Open Dag
4, 5 & 25 november 2023
Programma
Heb jij al een paar opleidingen in gedachten? Fijn! Dan is het tijd voor de volgende stap. Bezoek onze open dag en kom sfeer proeven, want of het écht klikt merk je het beste op onze campus. Onze studenten en docenten leiden je met plezier rond.
Onze open dagen zijn op:
4 november: Eindhoven, Utrecht en Venlo
5 november: Den Bosch, Sittard en Tilburg
25 november: Eindhoven*
*Extra open dag van een aantal opleidingen in verband met verhuizing naar nieuwbouw (Social Work, Logopedie, Podotherapie, Mens en Techniek, MBRT, Fysiotherapie, Verpleegkunde, Verpleegkunde - Technische stroom, Zorg en Technologie, Pedagogiek, Leraar Pedagogiek & Leraar Basisonderwijs.)
Wil jij erbij zijn? Laat je gegevens achter en krijg als eerste bericht.
Meer weten over de opleiding Informatica - Software Engineering en Business Informatics
Scroll door de agenda en krijg een sneak preview van onze opleiding en het beroep. Je kunt onder andere proefcolleges volgen en opdrachten maken. Zo krijg je een beeld of de opleiding bij je past.
Open de Sneak PreviewWil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en laptop.
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart.
Heb je geen recht op studiefinanciering en ben je ouder dan 30 jaar, dan kom je in aanmerking voor STAP-subsidie.
Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
Meld je, bij voorkeur, vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren.
Aanmelden na 1 mei? Informeer bij de opleiding naar de mogelijkheden.
Houd je Studielink berichten in de gaten, deze ontvang je ook op het emailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Vanaf half mei is het mogelijk om je betaalgegevens in te voeren in Studielink.
Stap 2: Je wordt uitgenodigd voor de Studiekeuzecheck.
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.
Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.
Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.