Leraar Aardrijkskunde (voltijd)

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Locaties: Tilburg

Ben jij geïnteresseerd in mensen, landschappen, geografie en politiek? Houd jij de wereld nauwlettend in de gaten? En vind je het leuk om kennis over te dragen? Dan is de lerarenopleiding Aardrijkskunde vast iets voor jou.

Over de opleiding

Als leraar heb je een veelzijdige baan. Naast expert op je vakgebied ben je als leraar ook pedagoog, communicatiedeskundige en organisatietalent in één. Het is een veelzijdig beroep en vereist veel kwaliteiten. 

Je beschikt over analytisch vermogen en je gaat onderzoekend te werk. Je vindt het leuk om anderen iets te leren en je hebt goede sociale vaardigheden. Daarnaast is het belangrijk dat je ondernemend bent en kunt overtuigen. 

Waarom de lerarenopleiding Aardrijkskunde?

 • Veel aandacht voor jouw persoonlijke ontwikkeling
 • Een goede sfeer met mensen met dezelfde passie
 • Persoonlijke begeleiding vanaf dag 1
 • Een goede mix tussen theorie en praktijk

 

Wat ga je leren?

Tijdens de lerarenopleiding Aardrijkskunde leer je algemene pedagogische en didactische vaardigheden. Denk hierbij aan communicatieve vaardigheden, methodes om kennis over te dragen en het omgaan met verschillende leerlingen. Je leert ook vormen van samenwerking en het functioneren binnen een schoolorganisatie. 

 • Algemene pedagogische en didactische vaardigheden
 • Communicatie, kennis overdragen en omgang met verschillende leerlingen
 • Samenwerken
 • Mogelijkheid om tweetalig onderwijs te geven
 
afspelen
 

Hoe ziet je week eruit?

Studeren is hard werken. Niet erg, als er maar afwisseling in zit. Dat zit wel goed bij de lerarenopleiding Aardrijkskunde:  

 • Het ene moment zit je in de collegezaal
 • Het volgende moment loop je stage
 • Je voert graag onderzoek uit, zowel alleen als in een groep
 • Je werkt ook graag met mede-studenten aan een gezamenlijke opdracht

 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk
Tevredenheid
 
4,1 gemiddeld, 69 respondenten
4,1 gemiddeld, 426 respondenten
Aantal eerstejaars
 
32
38
Lesuren per week
 
6-12
12-18
Door naar het tweede jaar
 
56%
59%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 35%
24%
 
HBO-bachelor of hoger 42%
35%
Doorstuderen
 
32%
32%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
95%
werkloos
0%
van de werkende afgestudeerden
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 19-09-2019
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding. Check wel of jouw mbo-opleiding voldoende aansluit. Twijfel je, neem dan contact met ons op.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.  

Buitenlands diploma
Wil je toegelaten worden tot de lerarenopleiding op grond van een buiten Nederland behaald diploma? Stuur een e-mail naar inschrijvingenflot@fontys.nl of bel naar 08850 74288

 

Ik zou de lerarenopleiding Aardrijkskunde aanbevelen aan anderen, omdat je ingaat op pedagogiek en vrij bent om je eigen keuzes te maken."

Sjoerd Roovers, student

 

Opbouw

Het eerste jaar is al volgt verdeeld: 

 • 804 uur zelfstudie
 • 700 uur theorie
 • 176 uur praktijk

In deze propedeutische fase krijg je de basiskennis die je nodig hebt voor je verdere studie. Je leert op een geografische manier denken en werken. Ook verdiep je je in centrale begrippen en theorieën van de basisgeografische vakken en ga je op veldwerk naar de Eifel in Duitsland. Daarnaast word je voorbereid op het lesgeven in het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs. 

In het tweede jaar staat verdiepen en toepassen van je geografische kennis centraal. Dit doe je aan de hand van thema’s als de werking en samenhang van de verschillende systemen op Aarde, globalisering en grenzen en identiteit. Verder pas je je kennis toe  op verschillende landen en regio’s zoals Brazilië, Nigeria, Rusland en Europa én ga je op excursie naar Berlijn. Binnen de hoofdfase richt je je ook op andere vakken binnen het leergebied Mens en Maatschappij.
In het derde jaar ligt de focus op analyse en synthese binnen  thema’s als duurzaamheid en klimaatverandering. Daarnaast kijk je naar landen en regio’s zoals het Midden-Oosten en Marokko en ga je op veldwerk naar Marokko om de geografische kennis, die je in de rest van de opleiding hebt opgedaan in de praktijk te zien. De laatste periode van het derde jaar heb je de keuze uit verschillende verdiepingsmodules waaronder de mogelijkheid om naar het buitenland te gaan. 
In de afstudeerfase kies je voor een afstudeerrichting, waarmee je jezelf specialiseert voor onderbouw havo of vwo of het vmbo of mbo. Je krijgt specifieke vakonderdelen, werkt aan je afstudeeronderzoek en loopt de afrondende stage. Dit gehele jaar staat in het teken van het werkveld waarin je aan de slag wilt. 
 
 

Na je opleiding

Als afgestudeerde van de lerarenopleiding kun je meteen gaan werken in de onderbouw van het voortgezet onderwijs (havo en vwo), het beroepsonderwijs (vmbo/mbo) en de volwasseneneducatie. Een leraar is allround inzetbaar binnen een schoolorganisatie. 

 • Leraar Aardrijkskunde
 • Werken binnen een schoolorganisatie
 • Aan de slag bij (semi) overheids instellingen zoals pedagogische centra of onderwijsbegeleidingsdiensten
 • Werken bij particuliere instellingen zoals uitgevers van schoolboeken en vakbladen

 
afspelen

 

Meer weten over de opleiding Leraar Aardrijkskunde Tilburg

Tijdens een open dag kun je rondkijken, de sfeer proeven en presentaties bijwonen. En natuurlijk kun je in gesprek gaan met studenten en docenten.

Tilburg
19 jan 2020
10:00 - 15:00 uur
Selecteer
Tilburg
21 mrt 2020
10:00 - 14:00 uur

Een goede manier om te onderzoeken of het beroep van docent bij je past is door deel te nemen aan een proefstudeerdag. Je maakt kennis met het gebouw, docenten van de verschillende opleidingen en een stukje algemene didactiek. Zo ervaar je hoe het is om te studeren bij Fontys Lerarenopleiding Tilburg.

Tijdens een dagje meelopen word je gekoppeld aan een van onze studenten. Je volgt een aantal lessen, colleges en practica die bij de student op het programma staan voor die dag. Je maakt zo een gewone lesdag mee en kun je met studenten en docenten praten. Zij vertellen je graag wat de studie inhoudt en hoe het is om bij Fontys te studeren. 

Tilburg
10 feb 2020
10:25 - 15:05 uur
Tilburg
18 feb 2020
09:25 - 15:05 uur
Tilburg
17 mrt 2020
10:25 - 15:05 uur

Is er geen datum bekend voor jouw gewenste meeloopdag of is deze al volgeboekt? Neem dan contact met ons op: 08850 74300 of marcomflot@fontys.nl. Meeloopdagen zijn beschikbaar vanaf periode 2. In de afsluitende periode 4 is er een beperkt aanbod aan meeloopdagen. Houd hier rekening mee

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en computer.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Aanmelden

Aanmelden doe je bij studielink.
Voor deze opleiding gebruik je:

Instituut Fontys Hogescholen
Locatie Tilburg
Opleiding B Opleiding tot leraar vo 2e graad in Aardrijkskunde

Stap 1: Je meldt je - uiterlijk 1 mei - aan via Studielink.
Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink – dashboard.

Stap 2: Je doet de Studiekeuzecheck
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard. De eerste incasso vindt plaats op 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

In de factsheet vind je de belangrijkste opleidingsinformatie handig op een rij.

Download de factsheet

 

Locaties en contact Leraar Aardrijkskunde