Sprint naar content

Leraar Aardrijkskunde

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Tilburg

Meet & Greet 13 juni

 • Ontmoet studenten
 • Sfeer proeven
 • En meer...

Ben jij geïnteresseerd in klimaatverandering, geografie, politiek en migratie? Kijk je graag naar wat er gebeurt in de wereld? En vind je het leuk om met jongeren om te gaan? Dan is de opleiding Leraar Aardrijkskunde zeker iets voor jou.

Over de opleiding

Als leraar aardrijkskunde heb je een afwisselende baan. Natuurlijk leer jij je klas alles over je vak. Maar dat niet alleen. Je coacht je leerlingen en gaat aan de slag met onderwijsontwikkeling.

Als docent Aardrijkskunde kun je makkelijk mogelijkheden onderzoeken en oplossen. Je vindt het leuk om anderen iets te leren en je bent sociaal. Daarnaast is het belangrijk dat je ondernemend bent en kunt overtuigen. 

Waarom de lerarenopleiding Aardrijkskunde?

 • Veel aandacht voor jouw persoonlijke ontwikkeling
 • Een goede sfeer doordat je samenwerkt met mensen die hetzelfde leuk vinden
 • Persoonlijke begeleiding vanaf dag 1
 • Een goede mix tussen theorie en praktijk

 

Wat ga je leren?

Je leert op deze opleiding veel over de wereld en hoe het er geografisch uit ziet. Dat doe je niet alleen in de klas, maar ook door het zelf te ervaren in binnen- én buitenland. Als docent zijn je pedagogische en didactische vaardigheden belangrijk. Daarom leer je hoe je leerlingen kunt motiveren en hoe je een les goed opbouwt. Maar ook het stellen van grenzen; om uitleg te geven en het omgaan met verschillende leerlingen.  

 • Alles over geografie
 • Duidelijk en goed voorbereid lesgeven
 • Leerlingen motiveren(aanmoedigen)
 • Communiceren met ouders en samenwerken met collega’s
 • Tweetalig onderwijs geven
 
 

Hoe ziet je week eruit?

Studeren is soms hard werken. Dat is niet erg, als er maar afwisseling in zit. Dat zit wel goed bij de opleiding Leraar Aardrijkskunde:  

 • Het ene moment zit je in de collegezaal
 • Het volgende moment loop je stage
 • Je bezoekt Marokko, voor veldonderzoek
 • Je gaat op excursie naar Berlijn

De contactdagen zijn in principe als volgt:

maandag08:30-17:30 uur
dinsdag08:30-13:00 uur*
woensdag08:30-13:00 uur*
donderdag08:30-13:00 uur*
vrijdag08:30-17:30 uur

* Houd er rekening mee dat je sommige perioden op deze dagen mogelijk ook in de middag college(s) moet volgen. Wanneer je stageloopt, ben je de gehele dag aanwezig.

Contactdagen en –tijden onder voorbehoud van wijzigingen.

 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,7 gemiddeld, 34 respondenten
4 gemiddeld, 380 respondenten
Aantal eerstejaars
 
27
31
Door naar het tweede jaar
 
61%
62%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 29%
28%
 
HBO-bachelor of hoger 39%
37%
Doorstuderen
 
43%
36%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
96%
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 31-05-2022
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Eén vak niet in jouw pakket? 

Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?

Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.  

Buitenlands diploma

Wil je toegelaten worden tot de lerarenopleiding op grond van een buiten Nederland behaald diploma? Stuur een e-mail naar inschrijvingenflot@fontys.nl of bel naar 08850 74288

Kopopleiding

Ben jij al (bijna) afgestudeerd of is het minder dan zeven jaar geleden dat jij je hbo- of wo-getuigschrift behaalde in een vak aanverwant aan een schoolvak? Met de kopopleiding (voltijd) kun je in één jaar je bevoegdheid behalen. 

 

Placeholder for Fontys video
Je kunt veel leren uit boeken, maar veel interessanter is het om te leren uit de praktijk."
Bart van Gennip, student

Lees hier het verhaal van student Bart >>
 

Opbouw

Het eerste jaar is al volgt verdeeld: 

 • 804 uur zelfstudie
 • 700 uur theorie
 • 176 uur praktijk

In deze propedeutische fase krijg je de basiskennis die je nodig hebt voor je verdere studie. Je leert op een geografische manier denken en werken. Ook verdiep je je in centrale begrippen en theorieën van de basisgeografische vakken en ga je op veldwerk naar de Eifel in Duitsland. Daarnaast word je voorbereid op het lesgeven in het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs. 

Wil je weten welke vakken je allemaal volgt tijdens de opleiding, bij welke bekwaamheden welke vakken horen, hoe deze vakken eruitzien en hoeveel studiepunten je hiervoor kan krijgen? Bekijk de studiegids.

In het tweede jaar staat verdiepen en toepassen van je geografische kennis centraal. Dit doe je aan de hand van thema’s als de werking en samenhang van de verschillende systemen op Aarde, globalisering en grenzen en identiteit. Verder pas je je kennis toe  op verschillende landen en regio’s zoals Brazilië, Nigeria, Rusland en Europa én ga je op excursie naar Berlijn. Binnen de hoofdfase richt je je ook op andere vakken binnen het leergebied Mens en Maatschappij.
In het derde jaar ligt de focus op analyse en synthese binnen thema’s als duurzaamheid en klimaatverandering. Daarnaast kijk je naar landen en regio’s zoals het Midden-Oosten en Andalusië en ga je op veldwerk naar Andalusië om de geografische kennis, die je in de rest van de opleiding hebt opgedaan in de praktijk te zien. De laatste periode van het derde jaar heb je de keuze uit verschillende verdiepingsmodules waaronder de mogelijkheid om naar het buitenland te gaan.
In de afstudeerfase kies je voor een afstudeerrichting, waarmee je jezelf specialiseert voor onderbouw havo of vwo of het vmbo of mbo. Je krijgt specifieke vakonderdelen, werkt aan je afstudeeronderzoek en loopt de afrondende stage. Dit gehele jaar staat in het teken van het werkveld waarin je aan de slag wilt. 
 
 

Na je opleiding

Als afgestudeerde van de lerarenopleiding kun je meteen gaan werken in de onderbouw van het voortgezet onderwijs (havo en vwo), het beroepsonderwijs (vmbo/mbo) en de volwasseneneducatie. Een leraar is allround inzetbaar binnen een schoolorganisatie. 

 • Leraar Aardrijkskunde
 • Werken binnen een schoolorganisatie
 • Aan de slag bij (semi) overheidsinstellingen zoals pedagogische centra of onderwijsbegeleidingsdiensten
 • Werken bij particuliere instellingen zoals uitgevers van schoolboeken en vakbladen

 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

 

Agenda

Meld je hier aan voor een van onze activiteiten. Zo weet je zeker of dit de opleiding voor jou is! Bekijk bijvoorbeeld een voorlichting vanuit huis of meld je aan voor een Open dag op de campus. Wat je ook kiest, hopelijk zien we je snel.

Meet en Greet - Leraar Aardrijkskunde Tilburg (Campus Tour) | Tilburg
13 jun 2023 15:00 - 18:30 CEST uur
Programma
nog 2 plaatsen

Rondleiding
Tijdens de Meet en greet organiseren studieverenigingen G.D. Herodotus, Omnia Bèta & S.V. Lingua een superleuke Campus Tour. Zij laten je alle locaties zien waar je het meest te vinden zal zijn, maar ook de collegezalen, fietsenstallingen, kantine en andere hotspots.

Workshop

Na de wandeling doe je mee aan een workshop. Je gaat aan de slag met casussen die je als toekomstig docent tegen zou kunnen komen in je les. Bijvoorbeeld: Wat doe je als een leerling ineens haar make-up gaat doen in je les? Wat doe je als een groepje jongens continu hetzelfde meisje irriteert? Nadenken over zulke zaken geeft je een goed voorproefje van hoe het is om docent te zijn.

Pizza time!
We sluiten de campus tour af met heerlijke pizza's speciaal voor jou en de studenten die meegeholpen hebben.

Deze dag wordt georganiseerd voor scholieren zonder begeleider.

Verzamelen bij de receptie P1. Hier vind je op de dag zelf een bewegwijzering.

Open Dag
4, 5 & 25 november 2023
Programma

Heb jij al een paar opleidingen in gedachten? Fijn! Dan is het tijd voor de volgende stap. Bezoek onze open dag en kom sfeer proeven, want of het écht klikt merk je het beste op onze campus. Onze studenten en docenten leiden je met plezier rond. 

Onze open dagen zijn op:
4 november: Eindhoven, Utrecht en Venlo
5 november: Den Bosch, Sittard en Tilburg
25 november: Eindhoven*

*Extra open dag van een aantal opleidingen in verband met verhuizing naar nieuwbouw (Social Work, Logopedie, Podotherapie, Mens en Techniek, MBRT, Fysiotherapie, Verpleegkunde, Verpleegkunde - Technische stroom, Zorg en Technologie, Pedagogiek, Leraar Pedagogiek & Leraar Basisonderwijs.) 

Wil jij erbij zijn? Laat je gegevens achter en krijg als eerste bericht.

Is er geen datum bekend voor een meeloopdag of is deze al volgeboekt? Neem dan contact met ons op: 08850 74300 of marcomflot@fontys.nl. Meeloopdagen zijn beschikbaar vanaf periode 2 (november). In de afsluitende periode 4 (vanaf mei) is er een beperkt aanbod aan meeloopdagen. Houd hier rekening mee.

Meer weten over de opleiding Leraar Aardrijkskunde Tilburg

Wil je graag een gesprek met iemand van de voltijdopleiding Leraar Aardrijkskunde in Tilburg? Dat kan!

Je kunt een e-mail sturen naar opleidingscoördinator Gerdine Velthoven, g.velthoven@fontys.nl.
Zij neemt dan contact met je op.

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en laptop.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Heb je geen recht op studiefinanciering en ben je ouder dan 30 jaar, dan kom je in aanmerking voor STAP-subsidie.

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
Meld je, bij voorkeur, vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren.

Aanmelden na 1 mei? Informeer bij de opleiding naar de mogelijkheden.

Houd je Studielink berichten in de gaten, deze ontvang je ook op het emailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Vanaf half mei is het mogelijk om je betaalgegevens in te voeren in Studielink.

Stap 2: Je wordt uitgenodigd voor de Studiekeuzecheck.
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

Je wilt een hbo-opleiding gaan doen. Maar welke opleiding kies je? Een studie kiezen is soms best lastig. Gelukkig kunnen wij je helpen. Wij vinden het belangrijk dat jij een opleiding kiest die bij jou past. Wij bieden gemakkelijke tools om je te helpen bij je studiekeuze. Als je nog twijfelt, maar ook als je het nog niet helemaal weet.


Ouders en studiekeuze

Je kind zit in de bovenbouw van havo of vwo, of in het laatste jaar van het mbo en oriënteert zich op een vervolgstudie aan het hbo. Hoe werkt zo’n keuzeproces nu precies? Wat kun je als ouder doen om je kind daarin het beste te ondersteunen?


Leraar worden iets voor jou?

Doe de test

Neem contact op met student Onno

Stel je vraag aan een student!

e-mail


Veelgestelde vragen

Heb je vragen over bijvoorbeeld stagelopen, je vooropleiding en het collegegeld? Of heb je een andere vraag? Kijk dan bij onze veelgestelde vragen.

 

Locaties en contact Leraar Aardrijkskunde