Sprint naar content

Leraar Duits

Student Leraar Duits

Leraar Duits

4 jaar
Hbo-bachelor
Voltijd
Tilburg
Sittard

Van Duitse rap tot bruisend Berlijn: jij bent fan van de Duitse taal en cultuur. En dat wil je delen.

Hoe werkt aanmelden?

Deadline: 1 mei

Kennismaken?

Proefstuderen, open dagen en meer

Jongeren inspireren met jouw passie voor Duits vind jij ganz toll

Met de hbo-opleiding Leraar Duits verdiep je je in alles rondom Duitstalige landen. Van het vloeiend leren spreken van de taal tot de cultuur en literatuur. Je leert hoe je deze kennis op een aansprekende manier kunt overbrengen aan verschillende leerlingen. Jij wordt van taalstudent een taaldocent.

Past de opleiding Leraar Duits bij jou?

  • Je wilt jouw Duits zo goed als perfect maken.

    Vooral door doén. Je wordt blij van stage- en studiemogelijkheden in Duitstalig gebied.

  • Jij leert graag over nieuwe talen en culturen, Duits in het bijzonder.

    Samen met studiegenoten die jouw passie delen. Laat die excursies maar komen.

  • Wat je leert wil je delen met anderen.

    Je wilt dan ook alles weten over motiverend lesgeven en het begeleiden van jongeren.

Bekijk ook deze opleidingen

1 vergelijkbare opleiding

Master of Business and Management

4 jaar s' Hertogenbosch

Studeren aan een Duitse universiteit is de beste beslissing ooit!

Hedwig

Student Lerarenopleiding Duits Tilburg

Waarom heb je voor de opleiding Leraar Duits gekozen?

“Dat was geen makkelijke keuze! Ik vond het lastig om een studie te kiezen die bij mij past. Gesprekken met mijn decaan hebben hier enorm in geholpen. Ik vertelde hem over mijn passie voor talen en over mijn sociale karakter. Die combinatie zag mijn decaan in docentschap wel voor zich. Ik heb nooit een droom of passie voor deze opleiding gehad, maar dacht wel: misschien past het toch wel bij mij. De meeloopdag op Fontys heeft mij echt overtuigd. Vooral het kleinschalige en persoonlijke aspect van de opleiding sprak me erg aan. Ook ‘cultuur’ komt in de opleiding terug. Je leert niet alleen over de Duitse geschiedenis, er wordt ook aandacht geschonken aan de Zwitserse en Oostenrijkse cultuur. Dat vind ik tof!”

Wat is voor jou tot nu een hoogtepunt in je studie?

“Tijdens de opleiding ben je verplicht een keer in Duitsland te studeren. Zo ben ik van mei tot augustus naar Leipzig gegaan voor het volgen van mijn minor. Studeren aan een Duitse universiteit is de beste beslissing ooit! Ik heb er geen moment spijt van gehad. Het heeft zoveel voordelen om naar het buitenland te gaan. Je wordt er volwassen van. Je leert jezelf beter kennen, maar ook de taal echt vloeiend spreken. Je leert mensen over de hele wereld kennen. Zo trok ik op met studiegenootjes uit Taiwan, Turkije, Zuid-Afrika, Italië en Engeland. Dat is echt heel tof! Daar heb ik ook vakken kunnen volgen die ze op Fontys niet aanbieden. Het is heel bijzonder om dit op een andere universiteit te ervaren.”

Op welke manier laat Fontys jou je talenten optimaal ontwikkelen?

“Vooral de stages hebben mij echt geholpen om mijn talenten optimaal te ontwikkelen. Hoe je zeker weet dat je docent wil worden? Daar kom je eigenlijk alleen maar achter door het zelf te ervaren. Tijdens deze opleiding word je klaargestoomd voor het werkveld. De afwisseling van twee dagen theorielessen op Fontys en twee dagen stage lopen is perfect. Je kunt de theorie gelijk toepassen in de praktijk en eenmaal terug op school kun je daarop reflecteren. Je doet het naast elkaar en die afwisseling maakt het enorm leuk!”

Hoe wil jij straks het verschil maken in het onderwijs?

“Wat ik belangrijk vind in een docent? Dat is voor mij vooral het contact met leerlingen. Daar geniet ik zelf het meeste van. Aangezien de klassen steeds groter worden, merk je dat leerlingen meer behoefte aan hebben aan contact met hun docent. Ze willen niet alleen met de lesstof bezig zijn, maar ook op een fijne manier door deze nieuwe levensfase heenkomen. Ervaren zij problemen, dan wil ik er voor ze zijn. Een persoonlijk praatje kan daar al heel goed voor zijn. In de toekomst lijkt het me ook erg leuk om vertrouwenspersoon te worden, zodat ik leerlingen op een andere manier kan helpen.”

Wat voor tips heb je voor studenten die deze opleiding willen gaan doen?

“Probeer je zo breed mogelijk te oriënteren. Stel: je loopt je eerste stage in een mavoklas, probeer dan in je volgende stage te kiezen voor een havo/vwo-klas. Hierdoor kun je echt verrast worden door bepaalde scholen of opleidingen. Of juist ondervinden wat niet bij je past. Gaat jouw voorkeur uit naar een grote school of liever een kleinschalige opleiding? Dit ontdek je pas echt tijdens je stages.”

Het draait allemaal om de waardering

Maureen

Student Lerarenopleiding Duits Sittard

Maureen Dorssers is 20 jaar oud, woonachtig in Puth en zit inmiddels in haar derde jaar van de voltijdopleiding Leraar Duits bij Fontys Lerarenopleiding Sittard (FLOS). De student heeft al drie stages achter de rug, de vierde stage vindt binnenkort plaats in het buitenland. Vol enthousiasme vertelt Maureen over haar studie.

“Ik heb altijd al een voorliefde voor de Duitse taal gehad. De vraag was alleen: Wat ga je daarmee doen? Ik ben een heel sociaal iemand en vind het leuk om met vreemde mensen een conversatie aan te gaan. Iets wat je iedere dag kunt doen in het lerarenvak. Je bent constant aan het communiceren”, vertelt Maureen over haar keuze om lerares Duits te willen worden. “Ik wil leerlingen net zo enthousiast maken als dat ik ben. Dat is mijn doel.”

Hoogtepunten

De studente heeft in de afgelopen jaren al heel wat hoogtepunten meegemaakt. Een daarvan was een klassenuitstapje naar Berlijn in het eerste jaar. In het tweede jaar ging ze naar Bonn. Over een paar weken vertrekt ze voor tien weken naar Duitsland om zich daar onder te dompelen in de Duitse cultuur en les te geven op een Duitse basisschool.

Het wordt een compleet andere stage dan de drie stages die ze al gedaan heeft. “Mijn eerste stage was een beetje struggelen omdat ik terechtkwam op een school waar ze geen schoolboeken gebruikten. Ik vond het lastig om zelf dingen te moeten bedenken. Je weet immers niet wat het niveau van de leerlingen is. Maar aan de andere kant word je zo wel meteen in het diepe gegooid. Daar leer je heel veel van. Alle ervaring die ik tijdens mijn eerste stage heb opgedaan, heb ik kunnen gebruiken bij mijn volgende stage.”

"De stage op het vmbo was een eyeopener”

Tegen de derde stage bij het vmbo zag Maureen in eerste instantie heel erg op. “Ik dacht dat de leerlingen me af zouden maken, maar het tegenovergestelde bleek waar. Het was fantastisch, een echte eyeopener. In tegenstelling tot havo/vwo-leerlingen die heel erg in zichzelf zijn, zijn scholieren binnen het vmbo heel spontaan. Het heeft allebei wel wat, hoor. Bij havo/vwo is het niveau wat hoger, terwijl het contact met leerlingen op het vmbo juist leuker is.”

Waardering

Hoe je het ook went of keert, het leraarsvak draait volgens Maureen allemaal om de waardering die je krijgt en de ervaring die je opdoet. “Het is nooit saai. Je hebt geen idee wat er gaat gebeuren omdat er zoveel afwisseling is. Je kunt een les tot in de puntjes voorbereiden, maar toch kan het dan nog compleet anders lopen. Soms is het één grote improvisatieshow.”

Ook tijdens haar studie bij de Lerarenopleiding in Sittard blijkt geen dag hetzelfde. “We krijgen veel verschillende vakken van veel verschillende leraren, die allemaal een Duitstalige achtergrond hebben. Je leert van professionals. De banden tussen de leerlingen en leraren zijn heel goed, omdat onze opleiding zo kleinschalig is. De afwisseling tussen de taal en de vakdidactiek is geweldig, de sfeer is perfect.”

Maureen als docente

“Ik ben iemand die altijd in is voor humor. Je moet serieus werken, maar je moet ook grapjes kunnen maken. Je moet meegaan in de leefwereld van de leerlingen. De nieuwste trends volgen.”

Gouden tip

“Mensen denken bij het leraarsvak alleen aan het stukje ‘voor de klas staan’, maar docent zijn is veel meer dan dat. Er moeten veel extra taken uitgevoerd worden, zoals lessen voorbereiden, toetsen nakijken, vergaderen, mentor zijn en contact houden met ouders. Je moet niet opgeven als het even tegenzit. Het is vallen en opstaan. Maar het belangrijkste is misschien nog wel dat je jezelf moet blijven. Als je dat niet bent, val je door de mand.”

Student van de opleiding leraar Duits is aan het leren
Jouw opleiding

Geef je leerlingen de sleutel tot het vak Duits

Je duikt niet alleen in de wereld van de Duitse taal en cultuur. Je leert hoe je met leuke weetjes en handige tips jouw vak zo interessant mogelijk maakt voor je leerlingen. Met de combinatie van theorie en praktische vaardigheden word jij een goede leraar Duits.

Jouw opleiding

Wat ga je leren?

  • Alles over de Duitse taal, cultuur en literatuur

    De meeste vakken worden in het Duits gegeven, behalve beroepsvorming en vakoverstijgend.

  • Leerlingen Duits leren luisteren, spreken, schrijven en lezen

    Je leert hoe je met humor en afwisseling de hele klas enthousiast krijgt.

  • Ontdek wat voor docent jij wilt zijn

    Er is veel aandacht voor professionele vorming en stagelopen bij meerdere soorten scholen.

Jouw opleiding

Hoe zien de komende 4 jaar eruit? 

De bacheloropleiding Leraar Duits heeft een juiste mix van interactieve lesvormen, in theorie en praktijk. Jij ontwikkelt jezelf in een levendige leeromgeving. Ook word je uitgedaagd om zelf op vernieuwende manieren het vak over te brengen, van afwisselende klasactiviteiten tot boeiende projecten.

Docenten van de opleiding Leraar Duits zijn aan het praten.
Jouw toekomst

Een grenzeloze toekomst als docent Duits

Na de opleiding Leraar Duits ben je klaar om les te geven in het tweedegraads werkveld. In het vmbo, onderbouw havo/vwo, mbo, speciaal- of volwassenenonderwijs. Je kunt ook doorstuderen voor je lesbevoegdheid in de bovenbouw. Of je zoekt educatieve uitdaging buiten het onderwijs.

Toelating & aanmelden

Toelatingseisen

  • Met een havo-, vwo-, of mbo-diploma (niveau 4) ben je direct toelaatbaar.

  • Heb je niet de juiste vooropleiding?

    Geen paniek! In sommige gevallen kun je alsnog worden toegelaten. Bekijk de volledige toelatingseisen voor alle mogelijkheden.

Toelating & aanmelden

Toelatingsassessment

Jij spreekt een aardig woordje Duits, in ieder geval op ERK niveau C1.

Meer informatie
De campus

Bij Fontys beleef je de tijd van je leven en bouw je aan de toekomst

Ontdek onze campussen: mooie en goed uitgeruste studieruimtes, hippe koffiecorners en fijne campuspleinen. Alles voor groei en gezelligheid!

Kosten opleiding

Benieuwd wat deze opleiding kost?

Bereken je collegegeld eenvoudig met de collegegeldmeter. Naast collegegeld moet je ook rekening houden met andere kosten zoals studiemateriaal, een laptop en deelname aan de introductie. 

Collegegeld berekenen

Leraar Duits

Startdatum

September

Opleidingsduur

4 jaar

Opleidingstype

Hbo-bachelor

Opleidingsvorm

Voltijd

Locatie(s)

Tilburg, Sittard

Specificaties

Leraar Duits

Startdatum

September

Taal

Nederlands

Opleidingsduur

4 jaar

Opleidingstype

Hbo-bachelor

Opleidingsvorm

Voltijd

Locatie(s)

Tilburg, Sittard

Deadline: 1 mei

Hoe werkt aanmelden?

Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.

Leraar Duits

Van aanmelden tot starten

Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.

  • Start met kennismaken!

    Jouw studiekeuze begint met kennismaken.

  • 1 mei

    Deadline voor aanmelding

    Hoe werkt dat aanmelden?
    In sommige gevallen kun je je ook nog aanmelden na 1 mei.

    Lees hier meer over aanmelden na de deadline.

  • Op uitnodiging

    Studiekeuzecheck: jouw check-in bij Fontys

    Meer informatie over de Studiekeuzecheck
  • Alles voor een Goede start

    Op Goede start vind je alles voor een goede start van je studie zoals aan te schaffen materialen, je laptop, info over je eerste lesweek en de introductie.

  • 26 augustus 2024

    Purple introductieweek

  • 2 september

    Start eerste lesweek

  • Start met kennismaken!

    Jouw studiekeuze begint met kennismaken.

  • 1 mei

    Deadline voor aanmelding

    Hoe werkt dat aanmelden?
    In sommige gevallen kun je je ook nog aanmelden na 1 mei.

    Lees hier meer over aanmelden na de deadline.

  • Op uitnodiging

    Studiekeuzecheck: jouw check-in bij Fontys

    Meer informatie over de Studiekeuzecheck
  • Alles voor een Goede start

    Op Goede start vind je alles voor een goede start van je studie zoals aan te schaffen materialen, je laptop, info over je eerste lesweek en de introductie.

  • 26 augustus 2024

    Purple introductieweek

  • 2 september

    Start eerste lesweek

Studiekeuze activiteiten

Kennismaken met Leraar Duits

Meld je aan voor een dag proefstuderen, meeloopdag met een student, online voorlichting of andere studiekeuze activiteiten.

Heb je een vraag?

We helpen je graag. We zijn bereikbaar op ma t/m vrij tussen 08:30 en 17:00 uur.

Stel je vraag aan de opleiding in Tilburg

Stel je vraag aan de opleiding in Sittard

Vragen die wij vaak krijgen

Met de hbo-opleiding Leraar Duits, in voltijd of (mogelijk verkort) in deeltijd, behaal je je tweedegraads bevoegd en mag je lesgeven aan onderbouw havo/vwo, vmbo, mbo en aan volwassenen. Wil je aan de slag in de bovenbouw of op het hbo, dan kun je na je bachelor de master Leraar Duits volgen.

Als leraar Duits houd je je niet alleen bezig met de taal, maar ook met landen, cultuur, literatuur én de ontwikkeling van je leerlingen. Je werkt vaak volgens de lesmethode van de school. Ook heb je taken buiten de klas zoals studiereizen, lesvoorbereiding, toetsing en mentorschap.

De lerarenopleidingen bepalen samen wat je moet weten en kunnen; de weg daarheen verschilt. De locatie legt eigen accenten in routes en lesstijl. Bezoek een open dag en loop mee om sfeer te proeven. In Sittard ervaar je de Duitse sfeer dichtbij en ook vanuit Tilburg bezoeken we regelmatig ons buurland.

Een leraar Duits verdient een salaris dat wordt bepaald door de cao voortgezet onderwijs (cao vo) of mbo. Meestal begin je met een tweedegraadsbevoegdheid in schaal LB. Je kunt verder doorgroeien als je je eerstegraads lesbevoegdheid haalt met de master.

Leraar Duits is een tekortvak. Daarmee heb jij goede kansen op de arbeidsmarkt. Vaak kun je blijven werken waar je stageloopt.