Sprint naar content

Leraar Frans

Leraar Frans

4 jaar
Nederlands
Hbo-bachelor
Voltijd
Tilburg

Jij houdt van de Franse taal en cultuur en wil dit graag met jongeren delen.

Hoe werkt aanmelden?

Deadline: 1 mei

Kennismaken?

Proefstuderen, open dagen en meer

Deviens professeur!

Tijdens de hbo-opleiding Leraar Frans leer jij alles wat nodig is. Van taalopbouw tot de perfecte uitspraak. Van cultuur en gewoontes tot literatuur. Je leert lessen voorbereiden, maken en plannen. Je voelt je snel thuis, met studenten en docenten die net zo enthousiast zijn over het vak als jij.

Past de opleiding Leraar Frans bij jou?

  • Verliefd op Frankrijk? Je bent niet de enige!

    Jouw passie deel je op de opleiding. En ook je leerlingen wil je enthousiast krijgen.

  • Je zoekt een goede combinatie van leren in praktijk en theorie.

    Naast stages maken studiereizen en buitenlandverblijf jouw ervaring compleet.

  • Standaardroute of zelf keuzes maken:

    > Ontdek hoe jij de leraar wordt die je wilt zijn.

  • Twijfel je nog?

    Misschien is het Oriëntatiejaar Lerarenopleiding iets voor jou.

Bekijk ook deze opleidingen

Ik wil heel graag oog hebben voor alle leerlingen in een klas

Ellen

Student Lerarenopleiding Frans Tilburg

Waarom heb je voor de opleiding Leraar Frans gekozen?

“Het onderwijs sprak mij altijd al aan. Oorspronkelijk het basisonderwijs, maar later tijdens verschillende meeloopdagen wekte het middelbaar onderwijs meer mijn interesse. Ik wil anderen echt iets leren. Wat me vooral zo aanspreekt: als je dit vak op een middelbare school geeft, zie je dat leerlingen hetgeen dat ze geleerd hebben gelijk kunnen toepassen. Na een aantal lessen kunnen ze al iets tegen elkaar zeggen, een paar zinnetjes schrijven. Dat is zo leuk om te zien! Naast de taal, probeer ik leerlingen ook iets van de Franse cultuur bij te brengen. Ik hou heel erg van Franse muziek en daarmee hoop ik ze te inspireren.”

Wat is voor jou tot nu toe een hoogtepunt in je studie?

“Vooral de stages. Je komt echt in contact met leerlingen. Wat ik heel leuk vind: ongeacht je leeftijd en ervaring zien leerlingen je, zodra je voor de klas staat, gelijk als docent. In het begin is het wennen dat ze je ‘mevrouw’ noemen, maar het voelt wel gelijk vertrouwd. De meeste energie krijg ik van de input van leerlingen. Als ze na afloop van de les naar je toekomen om te vertellen dat ze de les zo leuk vonden. Als er spontaan gesprekken ontstaan over een Frans woord. Of wanneer je een les hebt voorbereid die precies uit de verf komt zoals jij het in gedachten had. Dat vind ik heel leuk!”

Op welke manier laat Fontys jou je talenten optimaal ontwikkelen?

“De theorie die we op school leren is vaak meteen toepasbaar in de praktijk. Veel docenten van Fontys hebben zelf jarenlang voor de klas gestaan en weten als geen ander hoe het er daar aan toe gaat. Zij kunnen je dankzij hun ervaring goede tips meegeven. Je merkt dat leerlingen in de klas vaak veel moeite hebben met bepaalde grammaticale onderdelen van de Franse taal. Met name de verledentijdsvorm vinden ze lastig. Als ik aan docenten vraag hoe zij dit hebben aangepakt of hoe je leerlingen dit wel op de juiste wijze kunt uitleggen, dan nemen ze echt de tijd voor je om dit met praktijkvoorbeelden toe te lichten.”

Hoe wil jij straks het verschil maken in het onderwijs?

“Ik wil het verschil maken door iedere leerling persoonlijke aandacht te geven. Vaak heb je als docent de neiging om aandacht te geven aan leerlingen die opvallen. Aan leerlingen die heel aanwezig zijn in de klas. Ik wil er juist naar streven om met iedere leerling een gesprek aan te gaan. Ook met leerlingen die soms meer op de achtergrond leren of die juist voorop lopen op de lesstof. Ik wil heel graag oog hebben voor alle leerlingen in een klas.”

Wat voor tips heb je voor studenten die deze opleiding willen gaan doen?

“Denk eerst goed na voordat je de keuze maakt om deze opleiding te gaan volgen. Ontdek of jij écht als docent wil gaan werken. Je gaat leerlingen straks de Franse taal leren, waarbij naar mijn mening het docentschap nog een veel grotere rol speelt. Dat moet je wel echt liggen. Natuurlijk kom je daar snel achter tijdens de stages. Maar heb je eerder de kans om te ervaren hoe het is om als docent te werken, dan zou ik je dat zeker aanraden. Dit kun je bijvoorbeeld ontdekken door een dagje mee te lopen met je docent Frans of tijdens een meeloopdag op Fontys. Hiermee vergroot je de kans dat jij de juiste studiekeuze maakt!”

Docent en student opleiding Leraar Frans
Jouw opleiding

De Lerarenopleiding Frans: meer dan taal en cultuur

In ons programma heb je geen losse vakken. Je combineert spreken, luisteren, schrijven en lezen met cultuur en taalkunde. Jij leest Franse literatuur het liefst in de taal zelf. Daardoor spreek jij straks perfect Frans en weet je waar je het over hebt. Zo word jij een goede docent in jouw vak.

Jouw opleiding

Wat ga je leren?

  • Frans studeren op hbo-niveau (B2+), in een creatief jasje.

    Je taalvaardigheden toetsen we creatief, zoals met het maken van een documentaire.

  • Naast de taal leer je alles over lesgeven, pedagogiek en toetsen ontwerpen.

    Je leert in de praktijk hoe het is om voor de klas te staan.

  • Jij leert de Franse cultuur van binnen en van buiten kennen.

    En ontdekt of alle clichés over de Fransen waar zijn.

Jouw opleiding

Hoe zien de komende 4 jaar eruit?

Met een mix van theorie en praktijk ontwikkel jij de vaardigheden die je nodig hebt als leraar Frans. Je ontwikkelt je van taalstudent tot taaldocent. Je leert over Frankrijk en andere Franstalige gebieden, vakinhoud, (vak)didactiek, pedagogiek én de juiste beroepshouding.

Studenten Lerarenopleiding Frans
Jouw toekomst

Jij brengt Frankrijk naar het klaslokaal

Na je opleiding tot docent Frans kun je lesgeven aan verschillende leerlingen in onderbouw havo/vwo, vmbo/mbo of aan volwassenen. Maar je kunt ook buiten het onderwijs aan de slag. Wat dacht je van het ontwikkelen van lesmateriaal of het schrijven en vertalen van teksten?

Toelating & aanmelden

Toelatingseisen

  • Met een havo-, vwo-, of mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten.

    Voor bepaalde havo- en vwo-profielen gelden aanvullende toelatingseisen.

  • Vak niet in jouw pakket of niet de juiste vooropleiding?

    Geen paniek! In sommige gevallen kun je alsnog worden toegelaten. Bekijk de volledige toelatingseisen voor alle mogelijkheden.

De campus

Beleef je de tijd van je leven en bouw je aan de toekomst

Ontdek de campus in Tilburg: mooie en goed uitgeruste studieruimtes, hippe koffiecorners en fijne campuspleinen. Alles voor groei en gezelligheid!

Kosten opleiding

Benieuwd wat deze opleiding kost?

Bereken je collegegeld eenvoudig met de collegegeldmeter. Naast collegegeld moet je ook rekening houden met andere kosten zoals studiemateriaal, een laptop en deelname aan de introductie. 

Collegegeld berekenen

Leraar Frans

Startdatum

September

Taal

Nederlands

Opleidingsduur

4 jaar

Opleidingstype

Hbo-bachelor

Opleidingsvorm

Voltijd

Locatie(s)

Tilburg

Specificaties

Leraar Frans

Startdatum

September

Taal

Nederlands

Opleidingsduur

4 jaar

Opleidingstype

Hbo-bachelor

Opleidingsvorm

Voltijd

Locatie(s)

Tilburg

Deadline: 1 mei

Hoe werkt aanmelden?

Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.

Leraar Frans

Van aanmelden tot starten

Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.

  • Start met kennismaken!

    Jouw studiekeuze begint met kennismaken.

  • 1 mei 2025

    Meld je aan voor de opleiding via Studielink. Doe dit vóór 1 mei.

    Hoe werkt dat aanmelden?
    In sommige gevallen kun je je ook nog aanmelden na 1 mei.

    Lees hier meer over aanmelden na de deadline.

  • Op uitnodiging

    Studiekeuzecheck: jouw check-in bij Fontys

  • Alles voor een Goede start

    Op Goede start vind je alles voor een goede start van je studie zoals aan te schaffen materialen, je laptop, info over je eerste lesweek en de introductie.

  • 25 augustus 2025

    Purple introductieweek

  • 1 september 2025

    Start eerste lesweek

Studiekeuzeactiviteiten

Kennismaken met Leraar Frans

Meld je aan voor de Open dag, een online voorlichting of één van de andere activiteiten om kennis te maken met de opleiding.

Heb je een vraag?

We helpen je graag verder.

Stel je vraag over de opleiding in Tilburg

Vragen die wij vaak krijgen

Een docent Frans heeft de passie om leerlingen de basis van de Franse taal te leren: luisteren, spreken, lezen en schrijven. Met een tweedegraads bevoegdheid mag je lesgeven aan onderbouw havo/vwo, vmbo of mbo. En alles wat daarbij hoort. Zo begeleid je leerlingen ook individueel en organiseer je studiereizen. Met een master studeer je door voor je eerstegraads lesbevoegdheid voor bovenbouw havo/vwo.

Het vak Frans is een tekortvak. Dat wil zeggen dat er een tekort aan leerkrachten voor is. Het arbeidsmarktperspectief is dus goed.

Voor het salaris van een docent Frans zijn er cao-afspraken gemaakt. Naarmate een docent meer ervaring opdoet en eventueel extra kwalificaties behaalt, stijgt het salaris. De verschillende salaristabellen (LB en LC voor een tweedegraads docent) vind je op de website van de Rijksoverheid.