Krijg een goed beeld van hoe jouw opleiding eruit gaat zien.
Je ontdekt de betekenis van religieuze en niet-religieuze stromingen. Je gaat op een inspirerende manier met levensbeschouwing aan de slag in de klas. Je leert zelf nadenken over je overtuigingen en draagt die uitdaging ook over aan je leerlingen.
En onderzoekt hoe jij je daartoe verhoudt.
Je leert hoe je hiermee in de klas aan de slag gaat.
Zo verbreed jij jouw horizon!
Bij de Lerarenopleiding Godsdienst voel jij je snel thuis. De opleiding is kleinschalig, er heerst een prettige sfeer. Er is veel aandacht voor jouw ontwikkeling en identiteit. Daarmee help je ook anderen. Samen gaan we op excursies naar plekken waar je ‘levensbeschouwing’ tegen komt.
Het eerste jaar zit vol religie, filosofie, cultuur en spiritualiteit: je maakt kennis met het brede veld van levensbeschouwing en godsdiensten. Er is wekelijks een themadag, waarbij een thema centraal staat zoals heilige teksten, filosofen of visioenen. Ook gaan we op excursie.
Tijdens je stage maak je meteen kennis met lesgeven en voor de klas staan. Zo verken jij het schoolvak.
Je gaat je verdiepen in de geschiedenis van de filosofie, ethiek en theologie en in de religiewetenschap. Je leert welke rol levensbeschouwing speelt in de hedendaagse maatschappij en het persoonlijke leven. Je krijgt handvatten om met leerlingen in de klas de dialoog over omstreden thema’s aan te gaan. Daarnaast leer je zelfstandig lesmateriaal ontwikkelen.
In de praktijk oefen je met wat je leert.
In de postpropedeuse ga je je specialiseren. Maar liefst een kwart van je opleiding is hiervoor gereserveerd.
Je kunt je verdiepen in je vak of een doelgroep of je verbreden met een track. Je kunt ook onderwijs volgen als voorbereiding op een tweede lesbevoegdheid of master. Maak jij bijvoorbeeld de combinatie met een lesbevoegdheid voor het schoolvak geschiedenis, aardrijkskunde, maatschappijleer of een taal?
Tijdens je studie loop je ieder jaar stage en word je begeleid in jouw ontwikkeling. Je staat steeds meer zelf lesgeven. In je laatste jaar ben je voornamelijk zelf als leraar aan de slag in de onderbouw van havo/vwo of in het beroepsonderwijs. Je laat je zien dat je zelfstandig kunt lesgeven en dat je kunt onderzoeken of je met je lessen bereikt wat je wil bereiken.
En dan: tijd voor je diploma! Hiermee kun je in het gehele tweedegraadsgebied lesgeven.
Bij Fontys geloven we dat iedereen talenten heeft, die waardevol zijn voor de toekomst. Tijdens je studie ontdek je waar je goed in bent, ontwikkel je jouw vaardigheden en leer je deze in te zetten voor het leraarschap. Je ontwikkelt een stevige basis aan inhoudelijke kennis en vaardigheden, door te werken aan echte vraagstukken. Het onderwijs is flexibel, wat betekent dat je keuzes kunt maken, die bij jou en je interesses passen.
Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.
Meld je aan voor de Open dag, een online voorlichting of één van de andere activiteiten om kennis te maken met de opleiding.
We helpen je graag verder.