Leraar Lichamelijke Opvoeding (ALO)

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Eindhoven

Kom kennismaken

Ja, dat wil ik
 • Online voorlichting
 • Kom proefstuderen
 • En meer...

Werken met kinderen en jongeren in het onderwijs. Helemaal jouw ding? En wil je jouw plezier in bewegen en sport aan hen overbrengen zodat zij goed leren bewegen? Dan is de lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding (ALO) voor jou een passende keuze! Met jouw ondernemende houding laat je, zowel binnen als buiten de les, elke leerling op zijn niveau met plezier bewegen.

Over de opleiding

Op Fontys ALO word je opgeleid om je leerlingen in de breedste zin te begeleiden naar een gezonde en actieve leefstijl. Dat gaat over goed leren bewegen, maar ook over waarden die je samen met het bewegen overbrengt, zoals gezondheid, teamwork en fairplay. Enthousiaste, inspirerende en kundige docenten ondersteunen je bij je studie en je persoonlijke ontwikkeling tot eerstegraads docent LO. Je bent straks bevoegd om les te geven binnen alle onderwijsvormen en op alle niveaus.

Interesse om deze opleiding te combineren met de Pabo?

Waarom de opleiding Leraar Lichamelijke Opvoeding?

 • Passie voor bewegen, (lichamelijke) opvoeding en het overbrengen van waarden rondom sport en bewegen aan kinderen en jongeren
 • Goede sfeer en een positief lesklimaat
 • Keuze uit vaste stagescholen, zodat jij altijd een leuke, zinvolle en goed begeleide stage hebt
 • Les in een van de ‘sportiefste’ gebouwen van Nederland, in de sportiefste omgeving van Eindhoven: Genneper Parken
 • Met de nieuwe geïntegreerde opleiding Pabo-ALO kun je in vier tot vijf jaar twee HBO-bachelordiploma’s behalen! En je betaalt maar voor één opleiding collegegeld.

 

Wat ga je leren?

Je werkt samen met je medestudenten aan uitdagende opdrachten en projecten waar een Leraar Lichamelijke Opvoeding in zijn praktijk ook mee bezig is. Door te werken aan deze leertaken, leer je de kennis en vaardigheden die je binnen het vakgebied nodig hebt. Daarnaast werk je aan je eigen bewegingsvaardigheid binnen atletiek, bewegen en muziek, stoeien, treffen en weerbaarheid, spel, turnen, klimmen en zwemmen.

 • Kennismaken met het werkveld: vanaf het eerste jaar op stage
 • Vaardigheden opdoen als lesgeven, samenwerken, ondernemen, coachen en communiceren;
 • Praktijkles in allerlei beweeggebieden; van atletiek tot zwemmen
 • Leertaken die steeds moeilijker worden naarmate je studie vordert
 
afspelen

Fay, 3e jaars student Fontys ALO

Stagelopen vind ik het leukst. Op die manier maak ik al vroeg in de opleiding kennis met verschillende schooltypen, ontwikkel ik me als persoon én als docent LO natuurlijk.

 

Hoe ziet je week eruit?

Studeren is hard werken. Dat is niet erg als er voldoende afwisseling is. En dat vind je bij Fontys ALO. Naast in het klaslokaal ben je namelijk ook vaak te vinden in de gymzaal, in het zwembad, op het sportveld en op je stageschool. Zo word je zowel mentaal als fysiek uitgedaagd. 

Om het leren bij Fontys ALO binnen de huidige RIVM maatregelen te optimaliseren, maken we gebruik van online en offline activiteiten. Dit noemen we 'Blended Learning'. Fysiek ontmoeten vinden we namelijk erg belangrijk. Mede daarom ontmoeten we elkaar in Eindhoven. Dit doen we in kleine groepen, met aandacht voor jouw leerproces. In de online leeromgeving bieden we verschillende werkvormen aan, zodat jij op de juiste manier kennis kunt opdoen en toepassen.

 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Aantal eerstejaars
 
153
181
Lesuren per week
 
18-24
18-24
Door naar het tweede jaar
 
77%
73%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 47%
38%
 
HBO-bachelor of hoger 50%
41%
Doorstuderen
 
11%
9%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
87%
werkloos
4%
van de werkende afgestudeerden
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 19-09-2020
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Fontys ALO werkt nauw samen met verschillende mbo-opleidingen. Samen met onze mbo-partners bieden we het keuzedeel 'Doorstroom hbo'. Het positief afronden van dit keuzedeel bij een van onze partners leverde voorheen directe toegang tot de ALO op. Echter, in deze huidige tijd vinden we het van belang om met al onze aankomende studenten persoonlijk in contact te treden, zeker nu de fysieke open dagen en proefstudeerdagen niet of in  beperkte mate mogelijk zijn.

  Dat betekent dat je dus met de reguliere toelating op Fontys ALO mee doet als mbo student, ook al heb je gekozen voor het keuzedeel ‘doorstroom hbo'.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.   

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

Aanvullende toelatingseisen

Startniveau bewegingsvaardigheid

Als toekomstig docent Lichamelijke Opvoeding dien je gedurende de opleiding zelf ook een bepaald niveau van bewegingsvaardigheid te bereiken. Om na je havo of vwo een positief advies te krijgen om toegelaten te worden tot het eerste jaar van de ALO, wordt er daarom samen met jou gekeken naar het startniveau van je bewegingsvaardigheid.

Overige onderdelen toelating

Naast een inschatting van je fysieke vaardigheden willen we ook graag weten waaruit je motivatie bestaat om de opleiding tot Leraar Lichamelijke Opvoeding te volgen. We vragen je daarom om een moodboard, sollicitatiebrief, een video of een andere creatieve vorm van persoonlijke presentatie te sturen naar ons.

Om echt een goed beeld te krijgen van wie jij bent, wat je wilt en in welke mate de opleiding past bij jouw ambities vragen we ook om de studiekeuze-check in te vullen.

Persoonlijk adviesgesprek

Na jouw eerste aanmelding worden bovenstaande onderdelen in een persoonlijk adviesgesprek met een docent met jou besproken. Wij voeren dit online gesprek dus met jou op basis van een ingevulde vragenlijst betreffende jouw inschatting op je beweegniveau op de praktijkvakken van onze opleiding, de studiekeuzecheck en een motivatieonderdeel.

Een bezoek aan onze proefstudeerdagen raden wij ten zeerste aan voorafgaand aan de toelating.

Online gesprek en medische keuring: verplichte onderdelen

Dit online gesprek én een medische keuring zijn verplichte onderdelen om te kunnen starten aan de opleiding. We adviseren je om de keuring te plannen nadat je de toelating hebt gedaan. Deze medische keuring moet voor 15 augustus 2021 worden ingeleverd bij de opleiding.

 

"Het blijft een kunst om de theorie van de beweegactiviteit op een duidelijke, begrijpbare wijze aan de leerlingen op mijn stage over te brengen."

Noortje, 3e jaars student Fontys ALO

 

Opbouw

De opbouw van de opleiding Lichamelijke Opvoeding (ALO) wordt hieronder per jaar toegelicht.

Nieuw

Bij Fontys kun je nu ook kiezen voor een geïntegreerde studieroute, waarbij je de opleiding Lichamelijke Opvoering combineert met de Pabo. Ook informatie over deze studieroute vind je hieronder.

Blended Learning binnen Fontys

Om het leren bij Fontys ALO binnen de huidige RIVM maatregelen te optimaliseren, maken we gebruik van online en offline activiteiten. Dit noemen we 'Blended Learning'. Fysiek ontmoeten vinden we namelijk erg belangrijk. Mede daarom ontmoeten we elkaar in Eindhoven. Dit doen we in kleine groepen, met aandacht voor jouw leerproces. In de online leeromgeving bieden we verschillende werkvormen aan, zodat jij op de juiste manier kennis kunt opdoen en toepassen

Fontys ALO kent een éénjarig propedeuse. Het jaar bestaat uit 4 blokken van 10 weken. Elk blok wordt getoetst. We toetsen zowel tijdens als aan het einde van ieder blok zodat de studiebelasting voor jou als student eerlijk verdeeld wordt.

Het eerste jaar* is als volgt verdeeld:

 • 5 uur zelfstudie
 • 7 uur praktijk - bewegingsvaardigheden
 • 16 uur praktijk - stage
 • 12 uur theorie in de vorm van leertaken (opdrachten en projecten)

In de leertaken zijn de theorie en de praktijk nauw met elkaar verbonden. Vanaf november loop je twee dagen in de week stage. In het eerste jaar is dat in het basisonderwijs. Hier werk je aan je leertaken. Daarnaast verbeter je jouw eigen vaardigheid binnen de beweegdomeinen atletiek, bewegen en muziek, stoeien, treffen en weerbaarheid, spel, turnen, klimmen en zwemmen.

* in verband met COVID-19 kunnen deze uren afwijken (zie 'Blended Learning' binnen Fontys)

Ook je tweede jaar staat in het teken van je leertaken, bewegingsvaardigheid en stage lopen. Naarmate je studie vordert, worden deze leertaken steeds uitgebreider en complexer. Zo kun jij je verder ontwikkelen tot een professionele leraar Lichamelijke Opvoeding. Je stage in het tweede jaar loop je in het voortgezet onderwijs.

Tijdens je opleiding heb je altijd intensieve begeleiding vanuit school (met speciale aandacht voor studeren en topsport, en zorgstudenten). De docent begeleidt je tijdens de leertaak en de lessen bewegingsvaardigheid. Er staan bovendien studiecoaches voor je klaar als je behoefte hebt aan extra ondersteuning.

Fontys ALO geeft jou als student tijdens de opleiding in toenemende mate de vrijheid om een aantal keuzes te maken. In het eerste halfjaar kies je voor een onderwijscontext (primair onderwijs, voortgezet onderwijs, speciaal onderwijs, middelbaar of hoger beroepsonderwijs). Door middel van deze onderwijscontext geef je zelf kleur aan de leertaken binnen het onderwijs van blok 1 en 2.

Een interne of externe minor in de tweede helft van het studiejaar geeft je diverse mogelijkheden om je keuzeruimte in te vullen en zo je opleiding te verbreden of te verdiepen.

Het vierde jaar geeft je veel keuzeruimte om je verder te profileren als toekomstig Leraar Lichamelijke Opvoeding. Verder voer je een praktijkonderzoek uit, als onderdeel van je afstuderen. Wanneer je je afstuderen voldoende afrondt, kun je daarna de praktijk in.

In jouw latere werk lever jij ALO-afgestudeerde een bijdrage aan de zelfstandigheid, het zelfvertrouwen en de betrokkenheid van leerlingen en/of deelnemers.

 • Vind je het werken met kinderen en jongeren leuk?
 • Ben je sportief en bewegingsvaardig?
 • Ben je nieuwsgierig en breed geïnteresseerd in de ander en de wereld om je heen?
 • Wil je graag een breed inzetbare leraar worden?
 • Ben je ambitieus, flexibel en een echte teamspeler?

Dan is de nieuwe opleiding Pabo-ALO in Eindhoven wellicht iets voor jou. Het is een uitdagende voltijdopleidingsroute met als basis ‘de leraar’ in de breedste zin van het woord. Waarbij het specialistische van beide opleidingen behouden blijft!

 
 

Na je opleiding

School is dé plek om alle kinderen te bereiken, te betrekken en hen met plezier beter te leren bewegen en te motiveren voor een leven lang bewegen. De meeste ALO-afgestudeerden gaan daarom het onderwijs in. We zien daarnaast dat ALO-afgestudeerden ook buiten het onderwijs aan de slag gaan. Voorbeelden van banen na deze opleiding zijn bijvoorbeeld:

 • Docent lichamelijke opvoeding in het voortgezet onderwijs, mbo of hbo
 • Gymleraar in het (speciaal) basisonderwijs
 • Combinatiefunctionaris of buurtsportcoach binnen een gemeente

Wat maakt het beroep Docent Lichamelijke Opvoeding voor Dagmar Kesselaer (oud-student) zo interessant?

 
afspelen

Paul, Vakleerkracht gym Scholengemeenschap Weredi, Valkenswaard

"Ik zie uitdaging in elke les die ik mag geven en word graag op pedagogisch vlak steeds weer uitgedaagd door de nieuwe generaties die komen en gaan."

 

Meer weten over de opleiding Leraar Lichamelijke Opvoeding (ALO)

Kom kennismaken

 • meld je aan voor events
 • stel je vragen

Tijdens een proefstudeerdag kom je naar het gebouw toe en studeer je samen met andere middelbare scholieren een dag bij ons. We stellen een speciaal programma voor je samen, zodat je een goed beeld krijgt van hoe de opleiding in elkaar zit. Je maakt kennis met studenten en docenten en je ervaart wat het studeren aan het hbo en bij Fontys inhoudt. 

Vanwege de coronarichtlijnen zijn we gedwongen de proefstudeerdagen nog even uit te stellen. Vanaf wanneer dit wel kan plaatsvinden, is voor ons ook nog even onduidelijk.

Heb je interesse in een proefstudeerdag, laat dan hier je gegevens achter, dan houden we je op de hoogte.

Collegegeld
Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Op  DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart.

Aanvullende kosten
Daarnaast moet je rekening houden met aanvullende kosten voor boeken, readers, sportkleding en kampen.

 • Verplichte medische sportkeuring voor aanvang van de opleiding van zo’n € 115,-.
 • Verplichte boeken/readers circa € 300,- (berekend over 4 jaar)
 • Verplichte sportkleding tussen € 355,- en € 830,- (afhankelijk van wat je al hebt). Dit bedrag is berekend over vier jaar.
 • Kampen, kosten in jaar 1 (circa € 150) en jaar 2 (circa € 100). Een kosteloos alternatief is mogelijk.

  Aanmelden

  Aanmelden doe je bij studielink.
  Voor deze opleiding gebruik je:

  Instituut Fontys Hogescholen
  Locatie Eindhoven
  Opleiding B Opleiding tot leraar vo 1e graad in Lichamelijke Opvoeding

  Aanmelden is mogelijk van 1 oktober tot en met 1 mei via Studielink. Je ontvangt vervolgens een uitnodiging voor de toelatingsdag. Meld je je aan na 1 mei dan neemt de opleiding contact met je op.

  Let op:
  Vul bij je aanmelding in Studielink als startdatum voor de opleiding ALO '1 september 2021' in.

  Aanmelden met een Nederlands adres
  Als je officieel in Nederland woont (ingeschreven staat bij een Nederlandse gemeente) moet je gebruik maken van je DigiD om in te loggen op Studielink. Nog geen DigiD? Ga naar www.digid.nl en volg de stappen om een persoonlijk DigiD aan te vragen. De aanvraag duurt ongeveer 5 werkdagen.

  Aanmelden met een buitenlands adres
  Heb je een buitenlands adres, dan kun je niet met DigiD inloggen op Studielink. Kijk op Studielink en kies voor 'Ik woon buiten Nederland'

   

  Locatie en contact Leraar Lichamelijke Opvoeding