Leraar Lichamelijke Opvoeding (ALO)

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Eindhoven

Kom kennismaken

Ja, dat wil ik
 • (Online) open dag
 • Kom proefstuderen
 • En meer...

Wil je jouw plezier in bewegen en sport overbrengen aan kinderen en jongeren in het onderwijs? Dan is de lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding (ALO) voor jou een passende keuze! Met jouw enthousiasme en ondernemende houding krijg jij de hele school in beweging.

Over de opleiding

Op Fontys ALO word je opgeleid om je leerlingen in de breedste zin te begeleiden naar een gezonde en actieve leefstijl. Dat gaat over goed leren bewegen, maar ook over waarden die je samen met het bewegen overbrengt, zoals gezondheid, teamwork en fairplay. Enthousiaste, inspirerende en kundige docenten ondersteunen je bij je studie en je persoonlijke ontwikkeling tot eerstegraads docent LO. Je bent straks bevoegd om les te geven binnen alle onderwijsvormen en op alle niveaus.

Waarom de opleiding Leraar Lichamelijke Opvoeding?

 • Passie voor bewegen, (lichamelijke) opvoeding en het overbrengen van waarden rondom sport en bewegen aan kinderen en jongeren
 • Goede sfeer en een positief lesklimaat
 • Keuze uit vaste stagescholen, zodat jij altijd een leuke, zinvolle en goed begeleide stage hebt
 • Les in een van de ‘sportiefste’ gebouwen van Nederland, in de sportiefste omgeving van Eindhoven: Genneper Park

Interesse om deze opleiding te combineren met de Pabo?

 

Wat ga je leren?

Je werkt samen met je medestudenten aan uitdagende opdrachten en projecten waar een Leraar Lichamelijke Opvoeding in zijn praktijk ook mee bezig is. Door te werken aan deze leertaken, leer je de kennis en vaardigheden die je binnen het vakgebied nodig hebt. Daarnaast werk je aan je eigen bewegingsvaardigheid binnen atletiek, bewegen en muziek, stoeien, treffen en weerbaarheid, spel, turnen, klimmen en zwemmen.

 • Kennismaken met het werkveld: vanaf het eerste jaar twee dagen in de week op stage
 • Vaardigheden opdoen als lesgeven, samenwerken, ondernemen, coachen en communiceren;
 • Praktijkles in de eerdergenoemde beweeggebieden; van atletiek tot zwemmen
 • Leertaken die steeds moeilijker worden naarmate je studie vordert
 
afspelen

Fay, 3e jaars student Fontys ALO

Stagelopen vind ik het leukst. Op die manier maak ik al vroeg in de opleiding kennis met verschillende schooltypen, ontwikkel ik me als persoon én als docent LO natuurlijk.

 

Hoe ziet je week eruit?

Studeren is hard werken. Dat is niet erg als er voldoende afwisseling is. En dat vind je bij Fontys ALO. Naast in het klaslokaal ben je namelijk ook vaak te vinden in de gymzaal, in het zwembad, op het sportveld en op je stageschool. Zo word je zowel mentaal als fysiek uitgedaagd.

Bij Fontys ALO maken we gebruik van online en offline lesactiviteiten. Dit noemen we 'Blended Learning'. Elkaar écht ontmoeten blijven we voor het vak van gymleraar heel belangrijk vinden en daarom ontmoeten we elkaar in ons uniek schoolgebouw in Eindhoven. Dit doen we in kleine groepen, met aandacht voor jouw leerproces. In ons online onderwijsaanbod zorgen we voor veel structuur, duidelijkheid en ondersteuning zodat jij op de juiste manier kennis kunt opdoen en toepassen.

 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,9 gemiddeld, 331 respondenten
3,9 gemiddeld, 1447 respondenten
Aantal eerstejaars
 
153
181
Door naar het tweede jaar
 
77%
73%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 47%
38%
 
HBO-bachelor of hoger 50%
41%
Doorstuderen
 
11%
9%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
87%
werkloos
4%
van de werkende afgestudeerden
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 19-09-2020
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Fontys ALO werkt nauw samen met verschillende mbo-opleidingen. Samen met onze mbo-partners bieden we het keuzedeel 'Doorstroom hbo' aan. Het positief afronden van dit keuzedeel bij een van onze partners levert directe toegang tot de ALO op.

  Uiteraard ben je evengoed ook van harte welkome op onze toelatingsdagen om, voor jezelf, op deze manier een goed beeld te vormen van onze opleiding, de manier van werken en het gevraagde niveau van de bewegingsvaardigheden.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.   

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

Aanvullende toelatingseisen

Startniveau bewegingsvaardigheid

Als toekomstig docent Lichamelijke Opvoeding dien je gedurende de opleiding zelf ook een bepaald niveau van bewegingsvaardigheid te bereiken. Om na je havo of vwo een positief advies te krijgen om toegelaten te worden tot het eerste jaar van de ALO, wordt er daarom samen met jou gekeken naar het startniveau van je bewegingsvaardigheid.

Overige onderdelen toelating

Naast een toets van je fysieke vaardigheden willen we ook graag weten waaruit je motivatie bestaat om de opleiding tot Leraar Lichamelijke Opvoeding te volgen. We vragen je daarom om een moodboard, sollicitatiebrief, een video of een andere creatieve vorm van persoonlijke presentatie te sturen naar ons.

Om echt een goed beeld te krijgen van wie jij bent, wat je wilt en in welke mate de opleiding past bij jouw ambities vragen we ook om de studiekeuze-check in te vullen.

Persoonlijk adviesgesprek

Na jouw fysieke toelatingstoets worden bovenstaande onderdelen in een persoonlijk adviesgesprek door een docent met jou besproken. Wij voeren dit gesprek dus met jou op basis van het resultaat van jouw bewegingsvaardigheden toelatingstest, de studiekeuzecheck en een motivatieonderdeel.

Een bezoek aan onze proefstudeerdagen raden wij ten zeerste aan voorafgaand aan de toelating.

De toelatingtesten en medische keuring als verplichte onderdelen

De tweeledige toelatingstest én een medische keuring zijn verplichte onderdelen om te kunnen starten aan de opleiding. We adviseren je om de keuring te plannen nadat je de toelating hebt gedaan. Deze medische keuring moet voor 15 augustus 2022 worden ingeleverd bij de opleiding.

 

"Het blijft een kunst om de theorie van de beweegactiviteit op een duidelijke, begrijpbare wijze aan de leerlingen op mijn stage over te brengen."

Noortje, 3e jaars student Fontys ALO

 

Opbouw

De opbouw van de opleiding Lichamelijke Opvoeding (ALO) wordt hieronder per jaar toegelicht.

Blended Learning binnen Fontys

Bij Fontys ALO maken we gebruik van online en offline lesactiviteiten. Dit noemen we 'Blended Learning'. Elkaar écht ontmoeten blijven we voor het vak van gymleraar heel belangrijk vinden en daarom ontmoeten we elkaar in ons schoolgebouw in Eindhoven. Dit doen we in kleine groepen, met aandacht voor jouw leerproces. In ons online onderwijsaanbod zorgen we voor veel structuur, duidelijkheid en ondersteuning zodat jij op de juiste manier kennis kunt opdoen en toepassen.

Nieuw: gecombineerde studieroute pabo-alo

Bij Fontys kun je nu ook kiezen voor een geïntegreerde studieroute, waarbij je de opleiding Lichamelijke Opvoering combineert met de Pabo. Informatie over deze studieroute vind je hieronder.

Fontys ALO kent een éénjarig propedeuse. Het jaar bestaat uit 4 blokken van 10 weken. Elk blok wordt getoetst. We toetsen zowel tijdens als aan het einde van ieder blok zodat de studiebelasting voor jou als student eerlijk verdeeld wordt.

Het eerste jaar is als volgt verdeeld:

 • 5 uur zelfstudie
 • 7 uur praktijk - bewegingsvaardigheden
 • 16 uur praktijk - stage
 • 12 uur theorie in de vorm van leertaken (opdrachten en projecten live op Fontys Sporthogeschool én online)

In de leertaken zijn de theorie en de praktijk nauw met elkaar verbonden. Vanaf november loop je twee dagen in de week stage. In het eerste jaar is dat in het basisonderwijs. Hier werk je aan je leertaken. Daarnaast verbeter je jouw eigen vaardigheid binnen de beweegdomeinen atletiek, bewegen en muziek, stoeien, treffen en weerbaarheid, spel, turnen, klimmen en zwemmen.

Ook je tweede jaar staat in het teken van je leertaken, bewegingsvaardigheid en een uitgebreide stage van twee dagen per week. Naarmate je studie vordert, worden de leertaken steeds uitgebreider en complexer. Zo kun jij je verder ontwikkelen tot een professionele leraar Lichamelijke Opvoeding. Je stage in het tweede jaar loop je in het voortgezet onderwijs.

Tijdens je opleiding heb je altijd intensieve begeleiding vanuit school (met speciale aandacht voor studeren en topsport, en zorgstudenten). De docent begeleidt je tijdens de leertaak en de lessen bewegingsvaardigheid. Er staan bovendien studiecoaches voor je klaar als je behoefte hebt aan extra ondersteuning.

Fontys ALO geeft jou als student tijdens de opleiding in toenemende mate de vrijheid om een aantal keuzes te maken. In het eerste halfjaar kies je voor een onderwijscontext (primair onderwijs, voortgezet onderwijs, speciaal onderwijs, middelbaar of hoger beroepsonderwijs). Door middel van deze onderwijscontext geef je zelf kleur aan de leertaken binnen het onderwijs van blok 1 en 2.

Een interne of externe minor in de tweede helft van het studiejaar geeft je diverse mogelijkheden om je keuzeruimte in te vullen en zo je opleiding te verbreden of te verdiepen.

Het vierde jaar geeft je veel keuzeruimte om je verder te profileren als toekomstig Leraar Lichamelijke Opvoeding. Verder voer je een praktijkonderzoek uit, als onderdeel van je afstuderen. Wanneer je je afstuderen voldoende afrondt, kun je daarna de praktijk in.

In jouw latere werk lever jij ALO-afgestudeerde een bijdrage aan de zelfstandigheid, het zelfvertrouwen en de betrokkenheid van leerlingen en/of deelnemers.

 • Vind je het werken met kinderen en jongeren leuk?
 • Ben je sportief en bewegingsvaardig?
 • Ben je nieuwsgierig en breed geïnteresseerd in de ander en de wereld om je heen?
 • Wil je graag een breed inzetbare leraar worden?
 • Ben je ambitieus, flexibel en een echte teamspeler?

Dan is de nieuwe opleiding Pabo-ALO in Eindhoven wellicht iets voor jou. Het is een uitdagende voltijdopleidingsroute met als basis ‘de leraar’ in de breedste zin van het woord. Waarbij het specialistische van beide opleidingen behouden blijft!

 
 

Na je opleiding

School is dé plek om alle kinderen te bereiken, te betrekken en hen met plezier beter te leren bewegen en te motiveren voor een leven lang bewegen. De meeste ALO-afgestudeerden gaan daarom het onderwijs in. We zien daarnaast dat ALO-afgestudeerden ook buiten het onderwijs aan de slag gaan. Voorbeelden van banen na deze opleiding zijn bijvoorbeeld:

 • Docent lichamelijke opvoeding in het voortgezet onderwijs, mbo of hbo
 • Gymleraar in het (speciaal) basisonderwijs
 • Combinatiefunctionaris of buurtsportcoach binnen een gemeente

Wat maakt het beroep Docent Lichamelijke Opvoeding voor Dagmar Kesselaer (oud-student) zo interessant?

 
afspelen

Paul, Vakleerkracht gym Scholengemeenschap Weredi, Valkenswaard

"Ik zie uitdaging in elke les die ik mag geven en word graag op pedagogisch vlak steeds weer uitgedaagd door de nieuwe generaties die komen en gaan."

 

Meer weten over de opleiding Leraar Lichamelijke Opvoeding (ALO)

Kom kennismaken

 • meld je aan voor events
 • stel je vragen

Je kunt op drie manieren proefstuderen bij Fontys ALO

 • Helemaal zelfstandig online op een eigen gekozen tijdstip via de sneakpreview;
 • Online op een afgesproken tijdstip met docenten en studenten van de opleiding of;
 • Door een bezoek aan ons gebouw om kennis te maken met je leeromgeving, docenten, studenten en andere mogelijk nieuwe 1ejaars studenten.

Sneakpreview Op jouw moment en manier blader je door de virtuele agenda van een student ALO,, klik op de activiteiten in de agenda om meer te weten te komen.

Online proefstuderen In ons virtueel gebouw word je ontvangen door een docent en een student. Samen met hen maak je kennis met anderen, die net als jij, de sessie bezoeken. Via een interactief online programma laten de docent en student je kennis maken met het specifieke van de opleiding Sportkunde. Er is ook volop gelegenheid om vragen te stellen. Het programma duurt 1½ uur.

Bezoek Fontys Sporthogeschool Tijdens een proefstudeerdag kom je naar het gebouw toe en studeer je samen met andere scholieren een dag bij ons. We stellen een speciaal programma voor je samen, zodat je een goed beeld krijgt van hoe de opleiding in elkaar zit. Je maakt kennis met studenten en docenten en je ervaart wat het studeren aan het hbo en bij Fontys inhoudt.

Online
30 nov 2021 10:30 - 15:00 uur
Volgeboekt

Als je komt online proefstuderen bij Fontys Sporthogeschool studeer je samen met anderen scholieren een dag bij de opleiding Lichamelijke Opvoeding. Speciaal voor jou stellen we een programma samen zodat je een goed beeld krijgt van hoe de opleiding in elkaar zit. Je krijgt een infocollege, een rondleiding door het virtuele gebouw, en een opdracht waar je zelf mee aan de slag gaat. Ook maak je kennis met studenten en docenten en je ervaart wat studeren bij Fontys ALO inhoudt. Het leukste tijdens de online proefstudeerdag is het als je jezelf voorbereid met een paar vragen die je kunt stellen, ook het gebruik van camera en microfoon wordt zeer gewaardeerd.

Eindhoven
03 dec 2021 10:30 - 15:00 uur
Volgeboekt

Als je komt proefstuderen bij Fontys Sporthogeschool studeer je samen met anderen scholieren een dag bij de opleiding Lichamelijke Opvoeding. Speciaal voor jou stellen we een programma samen zodat je een goed beeld krijgt van hoe de opleiding in elkaar zit. Je krijgt een infocollege, een rondleiding door het gebouw, en een opdracht waar je zelf mee aan de slag gaat. Ook maak je kennis met studenten en docenten en je ervaart wat studeren bij Fontys ALO inhoudt.

Eindhoven
28 jan 2022 10:30 - 15:00 uur
nog 13 plekken

Als je komt proefstuderen bij Fontys Sporthogeschool studeer je samen met anderen scholieren een dag bij de opleiding Lichamelijke Opvoeding. Speciaal voor jou stellen we een programma samen zodat je een goed beeld krijgt van hoe de opleiding in elkaar zit. Je krijgt een infocollege, een rondleiding door het gebouw, en een opdracht waar je zelf mee aan de slag gaat. Ook maak je kennis met studenten en docenten en je ervaart wat studeren bij Fontys ALO inhoudt.

Eindhoven (online)
15 feb 2022 10:00 - 12:00 uur
nog 15 plekken

Als je online komt proefstuderen bij Fontys Sporthogeschool studeer je samen met anderen scholieren een dag bij de opleiding Lichamelijke Opvoeding. Speciaal voor jou stellen we een online programma samen zodat je een goed beeld krijgt van hoe de opleiding in elkaar zit. Je krijgt een infocollege, een virutele rondleiding door het gebouw, en een opdracht waar je zelf mee aan de slag gaat. Ook maak je kennis met studenten en docenten en je ervaart wat studeren bij Fontys ALO inhoudt.

Eindhoven
18 feb 2022 10:30 - 15:00 uur
nog 14 plekken

Als je online komt proefstuderen bij Fontys Sporthogeschool studeer je samen met anderen scholieren een dag bij de opleiding Lichamelijke Opvoeding. Speciaal voor jou stellen we een online programma samen zodat je een goed beeld krijgt van hoe de opleiding in elkaar zit. Je krijgt een infocollege, een virutele rondleiding door het gebouw, en een opdracht waar je zelf mee aan de slag gaat. Ook maak je kennis met studenten en docenten en je ervaart wat studeren bij Fontys ALO inhoudt.

Collegegeld
Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Op  DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart.

Aanvullende kosten
Daarnaast moet je rekening houden met aanvullende kosten voor boeken, readers, sportkleding en kampen.

 • Verplichte medische sportkeuring voor aanvang van de opleiding van zo’n € 115,-.
 • Verplichte boeken/readers circa € 300,- (berekend over 4 jaar)
 • Verplichte sportkleding tussen € 355,- en € 830,- (afhankelijk van wat je al hebt). Dit bedrag is berekend over vier jaar.
 • Kampen, kosten in jaar 1 (circa € 150) en jaar 2 (circa € 100). Een kosteloos alternatief is mogelijk.

  Aanmelden

  Aanmelden doe je bij studielink.
  Voor deze opleiding gebruik je:

  Instituut Fontys Hogescholen
  Locatie Eindhoven
  Opleiding B Opleiding tot leraar vo 1e graad in Lichamelijke Opvoeding

  Aanmelden is mogelijk van 1 oktober tot en met 1 mei via Studielink. Je ontvangt vervolgens een uitnodiging voor de toelatingsdag. Meld je je aan na 1 mei dan neemt de opleiding contact met je op.

  Let op:
  Vul bij je aanmelding in Studielink als startdatum voor de opleiding ALO '1 september 2022' in.

  Aanmelden met een Nederlands adres
  Als je officieel in Nederland woont (ingeschreven staat bij een Nederlandse gemeente) moet je gebruik maken van je DigiD om in te loggen op Studielink. Nog geen DigiD? Ga naar www.digid.nl en volg de stappen om een persoonlijk DigiD aan te vragen. De aanvraag duurt ongeveer 5 werkdagen.

  Aanmelden met een buitenlands adres
  Heb je een buitenlands adres, dan kun je niet met DigiD inloggen op Studielink. Kijk op Studielink en kies voor 'Ik woon buiten Nederland'

   

  Locatie en contact Leraar Lichamelijke Opvoeding