Leraar Pedagogiek

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Eindhoven, Sittard
Wil jij iets betekenen voor anderen in een wereld waarin opvoeden en opgroeien steeds belangrijker worden? Heb je interesse in de ontwikkeling en opvoeding van kinderen en jongeren? En zie je jezelf wel lesgeven? Kies dan voor de opleiding Leraar Pedagogiek. Je leert alles over pedagogiek en hoe je jouw kennis kunt overdragen aan leerlingen in het mbo.

Over de opleiding

Als student Leraar Pedagogiek leer je om de ontwikkeling van kinderen en jongeren te stimuleren en problemen te voorkomen of op te lossen, samen met ouders en professionals. Je kijkt met een open wereldse blik naar opvoedingsvragen, kansen en uitdagingen voor kinderen en jongeren vanuit verschillende culturen en achtergronden. Daarnaast ga je leren om les te geven zodat jij kennis goed kunt overdragen aan leerlingen in het mbo.

Omdat een goede leraar een stevige pedagogische basis nodig heeft, volg je gedeeltelijk hetzelfde programma als studenten van de opleiding Pedagogiek.

Waarom opleiding Leraar Pedagogiek bij Fontys?

 • Prettige, open en toegankelijke sfeer
 • Kleinschalig onderwijs waarin je van én met elkaar leert
 • Verantwoordelijk voor je eigen leerproces, met ondersteuning van coaches
 • Je start met brede kennis van het vakgebied pedagogiek, daarna verdiep je je in het overbrengen van lesstof op anderen
 

Wat ga je leren?

Je leert naast pedagogiek ook over psychologie en opvoedingsondersteuning. Samen leren staat centraal. Met docenten, professionals en medestudenten werk je aan pedagogische kwesties, zoals ‘opvoeden en de digitale leefomgeving’.

Je specialiseert je als docent Pedagogiek en leert lesstof goed over te brengen op anderen. Vanaf dag 1 leer je in de praktijk. Bijvoorbeeld via opdrachten, projecten en stages, in voornamelijk het mbo.

 • Observeren, luisteren en doorvragen om situaties te doorgronden
 • Reflecteren: kennis van jezelf als persoon en professional
 • Je ontwikkelt je in (ortho)pedagogiek, psychologie, sociologie, filosofie en vakdidactiek
 • Didactische vaardigheden om goed les te leren geven
 
afspelen

"De opleiding Leraar Pedagogiek zit vol afwisseling!"

 

Hoe ziet je week eruit?

De opleiding Leraar Pedagogiek zit vol afwisseling! Je begint en eindigt je week met een vast gezamenlijk moment. Verder deel je je week zelf in, onder meer door het werken aan opdrachten met je medestudenten en professionals uit de praktijk. Je coach (docent) begeleidt je hierbij.

 • Het ene moment werk je samen met je medestudenten aan een opvoedkundig advies voor ouders;
 • Het andere moment sta je voor de klas op een ROC (mbo);
 • Of overleg je met je coach hoe je het beste kunt werken aan je persoonlijke groei.
 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
0 gemiddeld, 0 respondenten
3,7 gemiddeld, 57 respondenten
Aantal eerstejaars
 
20
25
Lesuren per week
 
Door naar het tweede jaar
 
50%
58%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 48%
31%
 
HBO-bachelor of hoger 59%
33%
Doorstuderen
 
9%
5%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
89%
werkloos
4%
van de werkende afgestudeerden
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,9 gemiddeld, 9 respondenten
3,7 gemiddeld, 57 respondenten
Aantal eerstejaars
 
16
25
Lesuren per week
 
Door naar het tweede jaar
 
50%
58%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 48%
31%
 
HBO-bachelor of hoger 59%
33%
Doorstuderen
 
9%
5%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
89%
werkloos
4%
van de werkende afgestudeerden
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 19-09-2019
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Met elk mbo-diploma (niveau 4) ben je toelaatbaar tot de bachelor Leraar Pedagogiek. De opleidingen Sociaal Werker, Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker, Pedagogisch Werker Kinderopvang of Onderwijsassistent sluiten het beste aan.

  Twijfel je of jouw mbo-opleiding voldoende aansluit, neem dan contact met ons op.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.   

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

 

Je volgt grotendeels hetzelfde programma als studenten van de opleiding Pedagogiek. Omdat jij graag docent wil worden, kies je tijdens de opleiding voor de specialisatie Leraar Pedagogiek."

Bachelor Leraar Pedagogiek

 

Opbouw opleiding Leraar Pedagogiek

Omdat een goede leraar een stevige pedagogische basis nodig heeft, volg je gedeeltelijk hetzelfde programma als studenten van de opleiding Pedagogiek. Omdat jij graag docent wilt worden, kies je tijdens de opleiding voor de specialisatie Leraar Pedagogiek. Hierbij is een stage op een mbo-school (ROC) verplicht. 

In het eerste jaar bestaan je weken uit de volgende onderdelen:

 • Samenwerken aan pedagogische vraagstukken
 • Leren in de praktijk
 • zelfstudie
 • uitleg/instructie

De propedeuse (jaar 1) is opgedeeld in 2 semesters. Je werkt met medestudenten, professionals uit het werkveld en coaches (docenten) aan complexe pedagogische vraagstukken. Zoals ‘opvoeden in een diverse samenleving’. Onze coaches begeleiden jou tijdens het proces en zijn inhoudelijk experts waaraan je al je vragen kunt stellen.

Daarnaast ga je, als toekomstig leraar, jouw onderwijskundige en didactische vaardigheden ontwikkelen.

Ook de postpropedeuse (jaar 2 t/m 4) is ingedeeld in semesters. Hierin ga je naast individueel werkplekleren - je loopt bijvoorbeeld iedere week stage - aan de slag met pedagogische vraagstukken. Samen met medestudenten, coaches en het werkveld.

Leren in de praktijk vormt een belangrijk onderdeel van onze voltijdopleiding Leraar Pedagogiek. Je bent actief in het beroepenveld en krijgt zo de gelegenheid je te oriënteren op de praktijk (kinderen en jongeren van 0 - 24 jaar). Iedere week van je opleiding ben jij bezig met leren in praktijk.

Leren in de praktijk kan doordat je voor langere tijd, meerdere dagen aan het leren bent in een praktijksituatie (stagelopen). Maar ook doordat jij in opdracht van het werkveld een project uitvoert of doordat je meeloopt met derde- of vierdejaarsstudenten. Omdat je als student jouw eigen leerdoelen bepaalt, is het leren in de praktijk afhankelijk van wat jij wilt leren. Dit kan per student verschillen.

 

 

Na je opleiding

Na de opleiding Leraar Pedagogiek ben je klaar voor het docentschap voor de (ped)agogische beroepsopleidingen in het mbo. Ook buiten het onderwijs zijn er mogelijkheden, zoals het verzorgen van trainingen of het begeleiden van opleidingstrajecten. Je weet jouw kennis op het gebied van opvoeden op een aantrekkelijke en didactisch verantwoorde wijze over te dragen.

Mogelijke functies:

 • Docent Pedagogiek op een mbo-school (ROC)
 • Onderwijsontwikkelaar
 • Schoolloopbaanbegeleider
 • Begeleider beroepspraktijkvorming (stages)

Doorstuderen
Wil je verder studeren? Veel studenten kiezen voor een hbo- of universitaire master in de Onderwijskunde, voor de master Pedagogiek (Educational Theory) of de Master Educational Needs.

 
afspelen

 

Meer weten over de opleiding Leraar Pedagogiek

Tijdens een open dag kun je rondkijken, de sfeer proeven en presentaties bijwonen. En natuurlijk kun je in gesprek gaan met studenten en docenten.


Er zullen dit studiejaar geen open dagen op locatie meer plaatsvinden. Maar wij helpen je graag bij je studiekeuze, wanneer het jou uitkomt. Check onze online open dag pagina.

Je studeert samen met andere scholieren een dag bij een opleiding. Voor deze groep is een speciaal programma samengesteld, zodat je een goed beeld krijgt van hoe de opleiding in elkaar zit. Je maakt kennis met studenten en docenten en je ervaart wat het studeren bij Fontys inhoudt. 

Vanwege de coronarichtlijnen zijn er op dit moment geen Proefstudeermomenten bij de opleidingen óp locatie.

Online Proefstuderen
De meeste opleidingen bieden wél online Proefstudeermomenten waarvoor je je nu kunt aanmelden.

Maak kennis met een studieweek. Scroll door de agenda en krijg een sneakpreview van onze opleiding en het beroep. Je kunt onder andere minicolleges volgen en opdrachten maken. Zo krijg je een beeld of de opleiding bij je past.

Open de Sneakpreview
Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en computer.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
Het studiejaar start op 31 augustus, zorg er voor dat je je ruim voor die datum hebt aangemeld via Studielink. Maar: hoe eerder hoe beter natuurlijk. Zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren

Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink – dashboard.

Stap 2: Je kunt de Studiekeuzecheck doen
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

In de factsheet vind je de belangrijkste opleidingsinformatie handig op een rij.

Download de factsheet