Leraar Pedagogiek

 • 4 jaar
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Eindhoven, Sittard

Kom kennismaken

Ja, dat wil ik
 • Online voorlichting
 • Kom proefstuderen
 • En meer...

Wil jij iets betekenen voor anderen in een wereld waarin opvoeden en opgroeien steeds belangrijker worden? Heb je interesse in de ontwikkeling en opvoeding van kinderen en jongeren? En zie je jezelf wel lesgeven? Kies dan voor de opleiding Leraar Pedagogiek. Je leert alles over pedagogiek en hoe je jouw kennis kunt overdragen aan leerlingen in het mbo.

Over de opleiding

Als student Leraar Pedagogiek leer je om de ontwikkeling van kinderen en jongeren te stimuleren en problemen te voorkomen of op te lossen, samen met ouders en professionals. Je kijkt met een open wereldse blik naar opvoedingsvragen, kansen en uitdagingen voor kinderen en jongeren vanuit verschillende culturen en achtergronden. Daarnaast ga je leren om les te geven zodat jij kennis goed kunt overdragen aan leerlingen in het mbo.

Omdat een goede leraar een stevige pedagogische basis nodig heeft, volg je gedeeltelijk hetzelfde programma als studenten van de opleiding Pedagogiek.

Onze opleiding is misschien anders dan je gewend bent. Onze docenten zijn coaches die jou ondersteunen in je leerproces. Je bent onderdeel van een leergemeenschap, dat is een groep studenten gekoppeld aan een coach, en zit niet meer in een klas. Wij werken met dialoogsessies en kwesties, dus je volgt geen hoorcolleges en lessen. Tijdens een dialoogsessie komen we (studenten en coaches) samen en delen we onze kennis. Kwesties zijn vragen uit het werkveld waar we samen aan werken. Je bent verantwoordelijk voor je eigen leerproces. Je krijgt continu feedback van de coaches en medestudenten en i.p.v. tentamens lever je als student een portfolio in met daarin o.a. een reflectie op je leerproces.

Waarom opleiding Leraar Pedagogiek bij Fontys?

 • Prettige, open en toegankelijke sfeer
 • Je hebt de mogelijkheid om je eigen kansen en uitdagingen te creëren
 • Je bent onderdeel van een hechte leergemeenschap, waarin je van én met elkaar leert
 • Je bent verantwoordelijk voor je eigen leerproces, met ondersteuning van coaches
 • Je ontwikkelt je tot een ‘pedagoog van de wereld’: je leert verder te kijken dan je eigen belevingswereld
 • Je start met brede kennis van het vakgebied pedagogiek, daarna verdiep je je in het overbrengen van lesstof op anderen
 

Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding doe je kennis op op het gebied van pedagogiek, psychologie, opvoedingsondersteuning, filosofie, sociologie etc. Je hebt zelf de verantwoordelijkheid over jouw leerproces waarbij onze coaches (docenten) klaar staan om je te helpen. Samen leren staat centraal. Met coaches, professionals en medestudenten werk je aan diverse pedagogische kwesties uit het werkveld, voornamelijk in het mbo.

 • Observeren, luisteren en doorvragen om situaties te doorgronden
 • Reflecteren: kennis van jezelf als persoon en professional
 • Leren in de praktijk vanaf dag 1, in de vorm van individueel werkplekleren (stage), opdrachten en projecten
 • Didactische vaardigheden om goed les te leren geven
 
afspelen

"De opleiding Leraar Pedagogiek zit vol afwisseling!"

 

Hoe ziet je week eruit?

De opleiding Leraar Pedagogiek zit vol afwisseling! Je begint en eindigt je week met een vast gezamenlijk moment. Verder deel je je week zelf in, onder meer door het werken aan kwesties met je medestudenten en professionals uit de praktijk. Je coach (docent) begeleidt je hierbij.

 • Het ene moment werk je samen met je medestudenten aan een opvoedkundig advies voor ouders;
 • Het andere moment ben je op je individuele werkplek en sta je voor de klas op een ROC (mbo);
 • Of overleg je met je projectgroep en je coach hoe je het beste kunt werken aan je persoonlijke en professionele ontwikkeling.
 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Aantal eerstejaars
 
20
25
Lesuren per week
 
Door naar het tweede jaar
 
50%
58%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 48%
31%
 
HBO-bachelor of hoger 59%
33%
Doorstuderen
 
9%
5%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
89%
werkloos
4%
van de werkende afgestudeerden
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Aantal eerstejaars
 
16
25
Lesuren per week
 
Door naar het tweede jaar
 
50%
58%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 48%
31%
 
HBO-bachelor of hoger 59%
33%
Doorstuderen
 
9%
5%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
89%
werkloos
4%
van de werkende afgestudeerden
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 19-09-2020
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Met elk mbo-diploma (niveau 4) ben je toelaatbaar tot de bachelor Leraar Pedagogiek. De opleidingen Sociaal Werker, Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker, Pedagogisch Werker Kinderopvang of Onderwijsassistent sluiten het beste aan.

  Twijfel je of jouw mbo-opleiding voldoende aansluit, neem dan contact met ons op.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.   

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

 

Je volgt grotendeels hetzelfde programma als studenten van de opleiding Pedagogiek. Omdat jij graag docent wil worden, kies je tijdens de opleiding voor de specialisatie Leraar Pedagogiek."

Bachelor Leraar Pedagogiek

 

Opbouw opleiding Leraar Pedagogiek

Omdat een goede leraar een stevige pedagogische basis nodig heeft, volg je gedeeltelijk hetzelfde programma als studenten van de opleiding Pedagogiek. Omdat jij graag docent wilt worden, kies je tijdens de opleiding voor de specialisatie Leraar Pedagogiek. Hierbij is een stage op een mbo-school (ROC) verplicht. 

In het eerste jaar bestaan je weken uit de volgende onderdelen:

 • Samenwerken aan pedagogische kwesties
 • Individueel werkplekleren (stage)
 • zelfstudie en kennisdeling in dialoogsessies
 • Persoonlijke ontwikkeling

De propedeuse (jaar 1) is opgedeeld in 2 semesters. Je werkt met medestudenten, professionals uit het werkveld en coaches (docenten) aan complexe pedagogische kwesteis. Zoals ‘opvoeden in een diverse samenleving’. Onze coaches begeleiden jou tijdens het proces en zijn inhoudelijk experts waaraan je al je vragen kunt stellen.

Daarnaast ga je, als toekomstig leraar, jouw onderwijskundige en didactische vaardigheden ontwikkelen.

Ook de postpropedeuse (jaar 2 t/m 4) is ingedeeld in semesters. Naast individueel werkplekleren (stage), ga je ook aan de slag met pedagogische kwesties. Samen met je medestudenten, coaches en het werkveld.

Tijdens je opleiding ga je door middel van je individuele werkplek (stage), de pedagogische kwesties waar je aan werkt en je minor keuze accenten leggen richting van het werkveld leraar pedagogiek.

Leren in de praktijk vormt een belangrijk onderdeel van onze voltijdopleiding Pedagogiek. Je bent actief in het beroepenveld en krijgt zo de gelegenheid je te oriënteren op de praktijk (kinderen en jongeren van 0 - 24 jaar). Wij noemen dit geen stageplek maar individueel werkplekleren. Je bent hierbij zelf verantwoordelijk voor je eigen leerproces, uiteraard ondersteund door je coach en begeleider uit het werkveld.


Je gaat vanaf jaar 1 leren in de praktijk door voor langere tijd mee te lopen op jouw individuele werkplek. Maar ook doordat jij in opdracht van het werkveld pedagogische kwesties uitvoert of doordat je meeloopt met derde- of vierdejaarsstudenten. Omdat je als student jouw eigen leerdoelen bepaalt, is de inhoud/ invulling van het leren in de praktijk afhankelijk van wat jij wilt leren. Dit kan per student verschillen. Leren in de praktijk doe je niet alleen in Nederland. Je hebt de mogelijkheid om voor kortere of langere tijd naar het buitenland te gaan.

 

 

Na je opleiding

Na de opleiding Leraar Pedagogiek ben je klaar voor het docentschap voor de (ped)agogische beroepsopleidingen in het mbo. Ook buiten het onderwijs zijn er mogelijkheden, zoals het verzorgen van trainingen of het begeleiden van opleidingstrajecten. Je weet jouw kennis op het gebied van opvoeden op een aantrekkelijke en didactisch verantwoorde wijze over te dragen.

Mogelijke functies:

 • Docent Pedagogiek op een mbo-school (ROC)
 • Onderwijsontwikkelaar
 • Schoolloopbaanbegeleider
 • Begeleider beroepspraktijkvorming (stages)

Doorstuderen
Wil je verder studeren? Veel studenten kiezen voor een hbo- of universitaire master in de Onderwijskunde, voor de master Pedagogiek (Educational Theory) of de Master Educational Needs.

 
afspelen

 

Meer weten over de opleiding Leraar Pedagogiek

Kom kennismaken

 • kom praten met studenten
 • bekijk een filmpje
 • stel je vragen
 • meld je aan voor events
Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en computer.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
Meld je uiterlijk vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren.

Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink – dashboard.

Stap 2: Je kunt de Studiekeuzecheck doen
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

In de factsheet vind je de belangrijkste opleidingsinformatie handig op een rij.

Download de factsheet