Over de opleiding
AMPA is een ambitieuze en innovatieve conservatoriumopleiding. Onze visie is gebaseerd op het idee dat jouw individuele muzikale ontwikkeling tot topmusicus enkel volledig tot bloei kan komen in een bredere context. We stimuleren je dan ook om samen met onze docenten, je medestudenten en het werkveld, nieuwe visies te ontwikkelen op het muziekkunstenaarschap. Dat kunstenaarschap is opgebouwd uit zes sleutelvaardigheden: ensemblespel, zelfmanagement, interdisciplinariteit (samenwerken met andere kunstvormen), praktijkgericht onderzoek, collectief ondernemerschap en internationale verbondenheid. Onze topdocenten staan midden in het werkveld en coachen jou om je talent verder te ontwikkelen.
De bacheloropleiding Muziek is Engelstalig. Je vindt alle informatie over de opleiding op onze Engelstalige website.
Wat bieden wij aan?
- Je wordt intensief begeleid door je hoofdvak, theorie, onderzoek en ensemble docenten en krijgt les van deskundigen op het gebied van creatieve vaardigheden, persoonlijke ontwikkeling en ondernemerschap.
- Een programma vol masterclasses en projecten, in samenwerking met andere kunstdisciplines van Fontys Hogeschool voor de Kunsten.
- Je werkt met verschillende artiesten, locaties en disciplines, en hebt toegang tot de nieuwste ontwikkelingen.
- Een enthousiast team van ervaren docenten die precies weten wat jij nodig hebt.
- Een creatieve leeromgeving die veel ruimte biedt voor eigen initiatief.
Wat ga je leren?
Je volgt minstens 3 uur instrumentlessen per week, bestaande uit individuele lessen, groepslessen, techniek en ensemble. Dit betekent dat je bijna twee keer zoveel contact hebt met je instrument- en ensembledocenten als op andere conservatoria. Tegelijkertijd leer je reflecteren op je eigen ontwikkeling en die van anderen.
Ensemble- en kamermuziek staat centraal. Je wordt geïnspireerd door verschillende docenten in een dynamische en collaboratieve context. Daarnaast neem je deel aan projecten en masterclasses, werk je samen met ensembles en partners in de regio en doe je auditie voor onze concertreeksen.
Je curriculum wordt ondersteund door kennis over muziektheorie, muziekgeschiedenis, cultuurtheorie, onderzoek, ondernemerschap, interdisciplinaire vakken en andere keuzevakken (zoals dirigeren, filosofie en onderwijsvaardigheden).
- De opleiding brengt studenten naar een hoog niveau van excellentie en verbindt muziek met andere kunstvormen zoals dans, theater en beeldende kunst.
- Je wordt een leider in je vakgebied en speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van nieuwe visies op het muziekvak.
- Je ontwikkelt je sneller omdat je individuele lessen, groepslessen en technieklessen krijgt. Tevens speel je in ensembles.
- Je leert reflecteren op je eigen ontwikkeling en die van anderen.
Na je opleiding
De Academy of Music and Performing Arts leidt studenten op tot hooggekwalificeerde kunstenaars. Zij ontwikkelen cruciale vaardigheden die nodig zijn om succesvol aan de slag te gaan in het werkveld.
Enkele alumni: Sabra El Bahri Khatri (sopraan) - Genomineerde Grachtenfestival 2023; Koen Smits (trompettist en audio engineer); Sem Janssen (zanger, gitarist, songwriter) - Bandlid Leif de Leeuw band; Raoul Steffani (bariton).
Beroepsmogelijkheden zijn:
- Optreden in traditionele concertzalen en festivals met kleine ensembles.
- Lesgeven op muziekscholen of privépraktijken.
- Deelnemen aan interdisciplinaire voorstellingen met dans, circus, theater.
- Optreden in onconventionele ruimtes zoals gevangenissen, bejaardentehuizen, opvangcentra voor vluchtelingen of buiten.
- Werken als projectmanager of beleidsmaker in de artistieke sector.
- Werken als sessiemuzikant en bij opnamebedrijven.
Na de bacheloropleiding is er de mogelijkheid om door te studeren aan de tweejarige Fontys Master of Music. Wanneer studenten zich willen verdiepen in optreden in publieke ruimtes is het tevens mogelijk om de eenjarige Fontys Master Performing Public Space te volgen.
Aanmelden
Studenten die aan de Academy of Music and Performing Arts willen studeren zullen eerst auditie moeten doen. Alle informatie omtrent het auditieproces vind je op de Engels-talige website onder het kopje 'How to apply'.
Aanmelddeadlines
De aanmelddeadline voor EER-kandidaten is 1 juli.
De aanmelddeadline voor niet-EER-kandidaten is 1 april.