
Bacheloropleiding Muziek (Muziektheater voltijd)
- 4 jaar
- Nederlands
- Hbo-bachelor
- Voltijd
Kom kennismaken
- Open dagen
- Meeloopdagen
- En meer...
Over de opleiding
De beroepspraktijk stelt hoge eisen aan muziektheaterperformers. Ze moeten kunnen zingen en acteren op hoog niveau. De Fontys Academie voor Muziek- en Musicaltheater leidt jou op tot zanger/acteur of danser/zanger/acteur op een authentiek en solistisch niveau. Het karakter van je stem, je talent en persoonlijkheid bepalen in welk soort voorstellingen je gaat werken. Of misschien ga je liever presenteren, dubben of spelen in televisieseries.
Waarom de opleiding Muziektheater?
- IJzersterke basis voor zang en drama
- Toonaangevende en internationaal georiënteerde opleiding
- Dé opstap naar een carrière in musical en andere vormen van muziektheater
- Onder één dak met andere kunstopleidingen, het bruist van creativiteit
Wat ga je leren?
Tijdens de opleiding Muziektheater ontwikkel jij je professionele performing skills door groeps- en individuele coaching en masterclasses van docenten en professionals uit het werkveld. Je speelt mee in voorstellingen en leert werken met regie, choreografie, muziek, dramaturgie, licht, enz.
- Je volgt Zang, Drama en Dans en vakken als zangtechniek, spreekstemscholing en jazzdans
- Je duikt in de theorie met onder meer solfège, musicalgeschiedenis en praktische harmonie
- Je ontwikkelt je persoonlijkheid en krijg vertrouwen in jezelf en in je performance
- Je ontdekt ook of je talent hebt om musicals of theater te maken
Hoe ziet je week eruit?
Studeren is hard werken, zeker als je een muziektheaterperformer op internationaal niveau wilt worden. Wel zo fijn dat er voldoende afwisseling in je week zit! Het ene moment volg je zangensemble, het andere moment krijg je acteurstraining of dans je. Oefenen, ervaren en performen, het hoort er allemaal bij.
* Toelichting op onderstaande Studie in cijfers Muziek (Muziektheater)
Deze cijfers hebben betrekking op het hele croho 'Muziek' bij Fontys Hogeschool voor de Kunsten. Daartoe behoren Rockacademie, Academy of Music and Performing Arts en Muziektheater. Het scoringspercentage voor Muziektheater is al jaren ruim 95%. Een derde stroomt door naar de Master opleiding.
Toelatingseisen
- Cultuur & Maatschappij
- Economie & Maatschappij
- Natuur & Gezondheid
- Natuur & Techniek
- Cultuur & Maatschappij
- Economie & Maatschappij
- Natuur & Gezondheid
- Natuur & Techniek
-
Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.
Let wel op onderstaande aanvullende toelatingseisen.
Buitenlands diploma
Heb je een buitenlands diploma? Dan moet deze aan de Nederlandse normen voldoen. Wanneer je wordt toegelaten, vragen we gewaarmerkte kopieën van je diploma en cijferlijst op, zodat wij het diploma kunnen laten waarderen. Wil je dit eerder laten doen, neem dan contact met ons op. Daarnaast heb je voldoende kennis van de Nederlandse taal nodig. Hiervoor vragen we om een bewijs van NT2 Programma II. Heb je een Belgisch diploma (Vlaams), dan voldoe je automatisch aan de taaleis.
Niet de juiste vooropleiding?
Heb je niet de juiste vooropleiding en ben je 21 jaar of ouder, dan is het mogelijk om een 21+ toelatingsonderzoek te doen. Deze leeftijdsgrens (21+) geldt voor Art, Communication and Design en de Educatieopleidingen. Voor de overige (Performing) opleidingen geldt dat je het 21+ toelatingsonderzoek mag doen als je 17 jaar of ouder bent op het moment dat de opleiding start.
Uiteraard moet je daarnaast nog toelatingsexamen/auditie doen.
Aanvullende toelatingseisen
Voor de afstudeerrichtingen binnen de Academie voor Muziek- en Musicaltheater geldt een instroombeperking. Door middel van audities worden jaarlijks uit honderden kandidaten maximaal 24 kandidaten uitgekozen die de opleiding Musicaltheater of Muziektheater mogen volgen. Door het grote succes van de opleidingen wordt het aantal auditanten gelimiteerd. Er is een uiterste inschrijfdatum (18 januari 2023 in Studielink) én we werken volgens het principe vol=vol (ook voor de uiterste inschrijfdatum). De audities verlopen in verschillende rondes waarin het niveau en de ontwikkelingsmogelijkheden van de kandidaat getest worden op Dans, Zang, Drama en Solfège.
Download hier voor het niveau Solfège
Algemeen medisch onderzoek
Krijg je een positieve beoordeling naar aanleiding van de Aanname Selectie (auditie), dan volgt er een algemeen medisch onderzoek en een stemtest door de aan de Academie verbonden sportarts en KNO-arts.
Auditie/Selectie voor studiejaar 2023-2024 GESLOTEN (28-1-2023)
Ben je aangemeld in Studielink dan krijg je vanaf 15 november 2022 binnen 2 werkdagen een mail van de studentenadministratie met een link naar het auditieformulier.
Met dit auditieformulier doe je mee aan de auditie/selectie van beide academies voor zowel de Vooropleiding als de Bachelor (HBO) opleiding. Dubbele inschrijven voor zowel Musicaltheater als Muziektheater is niet nodig er wordt maar 1 formulier in behandeling genomen. Geef je voorkeur(en) aan in het auditieformulier.
Vul het auditieformulier zorgvuldig in, inclusief je 4 thuisopdrachten (altijd 4 video's). Alleen het volledig ingevulde auditieformulier wordt in behandeling genomen.
Deadline inzenden auditieformulier: 20 januari 2023
Download hier je thuisopdracht
De auditie zelf bestaat uit:
1. Een Voorselectie (week 4)
In deze ronde kijkt de jury naar het geüpload materiaal (een of meerdere video linkjes). Zij beoordelen 23 januari 2023 of je door bent of niet en/of je wordt uitgenodigd voor de Profielselectie van 27 februari tot en met 3 maart 2023 (week 9).
Indien je niet door bent, krijg je hierover bericht via de mail zonder feedback. De auditie voor 2023 is hiermee voor jou afgerond (ook voor de Vooropleiding).
Indien je door bent bent voor de Profielselectie ontvang je begin februari bericht via de mail.
2. Een Profielselectie (week 9)
De profielselectie vindt plaats op de academie in Tilburg in de week van 27 februari tot en met 3 maart 2023 (week 9). Tijdens deze ronde wordt gekeken welk profiel bij je past: Muziektheater en/of Musicaltheater. Mogelijk is het nog te vroeg voor de bachelor, in dat geval wordt je meegenomen voor de Vooropleiding.
Ben je niet door, ontvang je van ons bericht en sluiten we hiermee je auditie voor 2023 af.
Ben je door, krijg je van de academie waarvoor je bent geselecteerd een uitnodiging voor de Aanname Selectie.
De Aanname Selectie is in 8 tot en met 10 mei 2023 (week 19).
3. Een Aanname Selectie (week 19)
Tijdens deze ronde gaan we kijken wie we gaan toelaten. Naast Zang, Dans en Drama zal ook Solfège onderdeel uitmaken van je auditie. Bereid je daarom goed voor.
Ben je niet door, dan ontvang je hierover feedback, we sluiten hiermee je auditie af.
Ben je door, dan volgt er een medische keuring en een stemtest. Zodra je alles hebt doorlopen, wordt aan Studielink doorgegeven dat je aan de “aanvullende eisen” voldoet. De studentenadministratie informeert je over de vervolgstappen van je inschrijving.
Let op: De academie kan ertoe besluiten om de inschrijving eerder te sluiten indien het ruime aantal van 600 wordt overschreden.
Mocht de weg langs de academie voor Muziek- en Musicaltheater niet gunstig voor je uitvallen dan is er nog een klassieke route om je doel te bereiken. Ga hiervoor direct naar The Academy of Music and Performing Arts voor meer informatie over deze opleiding.
Na je opleiding
Afgestudeerden van de opleiding Muziektheater spelen rollen of staan in het ensemble van musicals en muziektheaterproducties in binnen- en buitenland. Zij staan bekend om hun professionele zang- en spelniveau.
Enkele alumni: Freek Bartels, Celinde Schoenmaker, Jonathan Demoor, Milan van Waardenburg, Deborah De Ridder, Ruben Van Keer, Yanthe Tavernier, Nienke Latten, Oedo Kuipers.
Hier is de link met al onze alumni, en wat ze zijn gaan doen:
Successtories
Andere beroepsmogelijkheden zijn:
- acteur in series, films of in het theater, televisiepresentator
- stemacteur voor nasynchronisaties van films
- zangles geven of werken als vocal coach
- werken als regisseur, regie assistent, productie assistent
- entertainer op internationale cruises of in shows
Na de bacheloropleiding is er de mogelijkheid om door te studeren aan de tweejarige Fontys Master of Music.
Agenda
Meld je hier aan voor één van onze activiteiten. Zo weet je zeker of dit de opleiding voor jou is! Bekijk bijvoorbeeld een voorlichting vanuit huis of meld je aan voor een Open dag op de campus. Wat je ook kiest, hopelijk zien we je snel.
Open Dag
4, 5 & 25 november 2023
Programma
Heb jij al een paar opleidingen in gedachten? Fijn! Dan is het tijd voor de volgende stap. Bezoek onze open dag en kom sfeer proeven, want of het écht klikt merk je het beste op onze campus. Onze studenten en docenten leiden je met plezier rond.
Onze open dagen zijn op:
4 november: Eindhoven, Utrecht en Venlo
5 november: Den Bosch, Sittard en Tilburg
25 november: Eindhoven*
*Extra open dag van een aantal opleidingen in verband met verhuizing naar nieuwbouw (Social Work, Logopedie, Podotherapie, Mens en Techniek, MBRT, Fysiotherapie, Verpleegkunde, Verpleegkunde - Technische stroom, Zorg en Technologie, Pedagogiek, Leraar Pedagogiek & Leraar Basisonderwijs.)
Wil jij erbij zijn? Laat je gegevens achter en krijg als eerste bericht.
Meer weten over de opleiding Muziek (Muziektheater)
Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en laptop.
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart.
Heb je geen recht op studiefinanciering en ben je ouder dan 30 jaar, dan kom je in aanmerking voor STAP-subsidie.
Aanmelden
Aanmelden doe je voor 1 mei bij studielink.
Voor deze opleiding gebruik je:
Instituut | Fontys Hogescholen |
---|---|
Locatie | Tilburg |
Opleiding | B Muziek |
Voor alle opleidingen van Fontys Hogeschool voor de Kunsten geldt dat je eerst toelating moet doen. Je aanmelding bestaat daarom uit twee stappen.
1. Ga naar Studielink om je aan te melden
Je maakt eerst (éénmalig) een account aan bij Studielink.
Heb je een Nederlands woonadres? Dan heb je hiervoor je DigiD nodig (aanvraag nieuwe DigiD kan 5 werkdagen duren). Heb je (nog) geen Nederlands woonadres, dan kun je zelf een Studielink account aanmaken. Zodra je bent ingelogd controleer je je persoons- en vooropleidingsgegevens of vul je deze in.
Let op! Zorg voor een actief e-mailadres. Bevestig altijd je gegevens.
Je volgende actie is het indienen van een verzoek tot inschrijving.
Kies voor ‘nieuwe inschrijving toevoegen’ en volg de stappen. Kies als startdatum: 1 september 2023.
Na je bevestiging ontvang je per e-mail een bericht van Studielink. Krijg je van hen ook een bericht over verificatie persoonsgegevens? Dan vragen wij je in stap 2 om een kopie van je paspoort of id kaart (met daarop al je voornamen voluit geschreven) te sturen naar fhksa@fontys.nl.
Krijg je ook een bericht over taaltest of vooropleiding? Dan kun je dat bericht voorlopig negeren. Wij informeren je hierover wanneer je wordt toegelaten, tot die tijd hoef je niets op te sturen. Meer informatie over vooropleidings- en taaleis vind je onder toelatingseisen. Heb je vragen over Studielink? Klik hier.
2. Meld je aan voor de toelating
Twee werkdagen nadat je in Studielink een verzoek tot inschrijving hebt toegevoegd, krijg je een e-mail van fhksa@fontys.nl met hierin een link naar het aanmeldformulier voor de toelating
Let op! Dit is een andere e-mail dan die je na 1 dag van no-reply@fontys.nl ontvangt (met daarin je PCN nummer en wachtwoord om in te kunnen loggen op de Fontysportal). Bewaar deze e-mail ook goed!
Geen e-mail(s) ontvangen? Controleer dan je ongewenste e-mail (spam ) en voeg ons als veilige afzender toe aan je adresboek. Zodra je het aanmeldformulier hebt ingevuld en bevestigd, krijg je een ontvangstbevestiging.