
Deadline: 1 mei
Proefstuderen, open dagen en meer
Tijdens de hbo-opleiding Sportkunde ontdek je de kracht van sport en bewegen voor gezondheid en welzijn. Jij leert hoe je jong en oud kunt helpen aan een actieve en gezonde leefstijl. Zo draag je bij aan een gezonder Nederland.
Leer hoe je met bewegen gezondheid en welzijn verbetert voor jong en oud.
Vind en organiseer oplossingen die helpen bij een actieve en gezonde leefstijl.
Specialiseer je vanaf jaar drie in een rol als ondernemer, manager, coach of leefstijlbegeleider.
Als sportkundige tackel je maatschappelijke uitdagingen met sport en bewegen, van een sportverenging versterken tot sociale projecten zoals de Genneper Parken Loop. Je leert ook overgewicht bestrijden met training en coaching door een persoonlijk beweegtraject te begeleiden, bijvoorbeeld.
Al in je eerste jaar loop je stage. Je organiseert bijvoorbeeld beweegactiviteiten voor kinderen of ouderen.
Je begeleidt bijvoorbeeld mensen stap voor stap aan de hand van een goede onderbouwing.
Je specialiseert je vanaf het derde studiejaar als toekomstig sportkundige; verdiep jezelf in een rol als coach, begeleider, manager of ondernemer.
Wie kiest voor Sportkunde, kiest voor een praktische studie. Wat je leert over een actieve en gezonde leefstijl breng je meteen in de praktijk. Je begeleidt anderen bij een beweegprogramma. Ook ontwerp en organiseer je beweegaanbod. Jouw studieweek is volop in beweging!
Actief en gezond leven wordt steeds belangrijker, dus jij bent straks hard nodig. Als beweeg- en leefstijlcoach, kracht- en conditiespecialist, buurtsportcoach of verenigingsmanager bijvoorbeeld. Je werkplek vind je onder andere bij gemeenten, GGD’s, sportverenigingen, en welzijnsorganisaties of als ondernemer. Vanaf een werkplek die jou past maak jij Nederland actiever, gezonder en gelukkiger.
Geen paniek! In sommige gevallen kun je alsnog worden toegelaten. Bekijk de volledige toelatingseisen voor alle mogelijkheden.
Ontdek onze campussen: mooie en goed uitgeruste studieruimtes, hippe koffiecorners en fijne campuspleinen. Alles voor groei en gezelligheid!
Bereken je collegegeld eenvoudig met de collegegeldmeter. Naast collegegeld moet je ook rekening houden met andere kosten zoals studiemateriaal, een laptop en deelname aan de introductie.
Collegegeld berekenenSeptember
Nederlands
4 jaar
Hbo-bachelor
Voltijd
Eindhoven
Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.
Meld je aan voor de Open dag, een online voorlichting of één van de andere activiteiten om kennis te maken met de opleiding.
We helpen je graag verder.
Een groot deel van onze afgestudeerde studenten (67%) vindt binnen 1,5 jaar een baan op hbo-niveau. 52% vindt een baan binnen het vakgebied van sport en bewegen. Als Sportkundige start je op ongeveer 3085 euro bruto*. Na 5 jaar verdien je ongeveer 3750 euro bruto per maand.
Nee, wel gelden er aanvullende toelatingseisen. Voor aanvang van de opleiding neem je deel aan een toelatingstest en onderga je een sportmedische keuring. Beiden verplicht en bindend.
In jaar 1 is de verhouding gemiddeld 60% theorie en 40% praktijk. Het verschilt wel per onderwijsperiode afhankelijk van de onderwijsinhoud. Onder praktijk valt ook 1 dag per week stagelopen en onder theorie valt ook het werken in projectgroepen. Na het eerste jaar neemt het aantal stage dagen toe, maar praktijklessen in het onderwijs af. Het aantal uren dat je zelf sport of beweegt neemt dus af.
Je wordt Sportkundige. Sportkunde is een opleiding waarbij je gaandeweg steeds meer zelf je studieroute bepaalt. In de eerste twee jaar krijg je de basis die een Sportkundige nodig heeft. In de laatste twee jaar specialiseer je jezelf binnen de profielen van Sportkunde. Je loopt dan ook stage binnen jouw gekozen profiel.
Een mbo beweegspecialist voert activiteiten en diensten in opdracht uit. Een Sportkundige ontwerpt de opdrachten vanuit beleid of onderzoek, coördineert en realiseert de uitvoering om vervolgens de impact te meten en te adviseren. Een fysiotherapeut helpt cliënten herstellen van blessures of klachten.