Sprint naar content

Sportkunde

Sportkunde

Jouw opleiding

Krijg een goed beeld van hoe jouw opleiding eruit gaat zien.

Zo ziet je studie eruit

Als sportkundige tackel je maatschappelijke uitdagingen met sport en bewegen. Van een sportvereniging versterken tot het realiseren van sociale projecten zoals de Genneper Parken Loop. Ook leer je bijvoorbeeld overgewicht bestrijden door een persoonlijk beweegtraject te begeleiden.

Een les motorisch leren binnen de opleiding sportkunde
  • Je bouwt praktijkervaring op

    Vanaf je eerste jaar loop je stage en organiseer je diverse beweegactiviteiten

  • Je maakt trainingsschema's, projectplannen en leert onderzoek doen

    Je begeleidt mensen stap voor stap aan de hand van een goede onderbouwing.

  • Je kunt je opleiding afstemmen op wat jij leuk en belangrijk vindt

    Vanaf het derde jaar verdiep je je in een rol die jij wil spelen als sportkundige

Opbouw van de komende vier jaar

Bij Sportkunde in Eindhoven leer je hoe je mensen helpt gezond en actief te leven. Je loopt stage, werkt aan echte projecten en kiest keuzeblokken die bij jou passen. Zo word jij een expert in sport bewegen voor een betere gezondheid en samenleving.

Jaar 1
Eindhoven

Propedeusejaar

In blokken van tien weken leer je over een actieve en gezonde leefstijl. Wat je leert, breng je meteen in de praktijk. Zo begeleid je anderen bij een beweegprogramma of ontwerp en organiseer je beweegaanbod. Dat doe je zowel zelfstandig als met medestudenten.

Leren in de praktijk

We hebben één dag in de week een werkplek voor je bij een gemeente. Daar pas je direct toe wat je hebt geleerd en lever je een bijdrage aan lokaal sportbeleid.

jaar 2
Eindhoven

Verdieping

Ook in het tweede jaar volg je vier blokthema’s. Zo ga je samen met medestudenten aan de slag om tot een innovatieve sport- en beweegoplossing te komen of je ontwerpt bijvoorbeeld een trainingscyclus om de sportprestaties van je deelnemer verbeteren.

Leren in de praktijk

Daarnaast loop je twee dagen per week stage bij een gemeente. Je leert verschillende doelgroepen kennen; van kinderen tot senioren. Je helpt ze een actieve en gezonde leefstijl aan te nemen.

jaar 3
Eindhoven

Verdiepen of verbreden

Aan de hand van een keuzeblok specialiseer je je als toekomstig sportkundige; verdiep jezelf in een rol als coach, begeleider, manager of ondernemer. Daarnaast kies je de andere helft van het jaar voor een minor om je opleiding te verdiepen of te verbreden.

Leren in de praktijk

Je kiest een werkplek bij je keuzeblok. Denk aan een gemeentelijk sportbedrijf, revalidatiecentrum, sportevenementenorganisatie of een topsportorganisatie.

jaar 4
Eindhoven

Afstuderen

In je afstudeerjaar specialiseert je jezelf verder en kies je voor een werkplek die aansluit bij jouw interesse. Zo kun je terecht bij GGD's, obesitasklinieken, sportbonden, zorginstellingen, sportevenementenbureaus en nog meer. Je combineert onderzoeksopdrachten voor je studie met uitvoering op je leerwerkplek. Zo doe je meer praktijkervaring op in jouw specialisme en je bereid je voor op een carrière in de wereld van sport en bewegen.

Ervaringen van studenten

Ik wil mensen helpen en laten zien hoe tof sport en bewegen is!

Nobahar

Student, 4e jaar

Binnen de opleiding krijg ik veel ruimte om me zowel persoonlijk als professioneel te ontwikkelen. Zo ben ik bijvoorbeeld studieloopbaantutor, waarbij ik eerstejaars op weg help en tegelijkertijd zelf werk aan mijn coachingsvaardigheden. Hoewel sommige vakken in de eerste twee jaar van mijn opleiding niet direct bij mijn profiel pasten, ben ik dankbaar dat ik mijn kennis op die gebieden kon verbreden.

Tijdens mijn studie heb ik veel geleerd over verschillende aspecten van een gezonde leefstijl en geoefend met coaching. Ik heb bijvoorbeeld mensen geholpen met voeding, stress en slaap, en ik heb geanalyseerd of het huidige sport- en beweegaanbod geschikt is voor bepaalde groepen ouderen.Na mijn opleiding hoop ik dat ik met al mijn opgedane kennis, cliënten een onderbouwd advies kan geven over hun leefstijlproblemen.

Ik kwam op de open dag en het voelde gewoon GOED

Isolde

Student, 3e jaar

Sportkunde is voor mij echt een mix van gezelligheid, waardering, variatie en vrijheid. Bij de opleiding ervaar ik een warme sfeer mede dankzij de leuke studievereniging MEMOS en het prettige contact met docenten. We spreken ze aan met hun voornaam en maken vaak een gezellig praatje. Bovendien zijn mijn medestudenten allemaal sportief, wat voor een leuke band zorgt.

De waardering die ik als student krijg vind ik heel fijn, omdat ik het gevoel heb dat ik daardoor mag zijn wie ik ben. Docenten zien mijn kwaliteiten en motiveren me om me steeds verder te ontwikkelen; zowel als persoon als in de opdrachten die ik lever.

De opleiding is ook nog eens gevarieerd: elke tien weken staat er een ander thema centraal. De afwisseling tussen theorie en praktijk daarin past goed bij mij, want ik zit niet graag lang stil. Tot slot waardeer ik de vrijheid die ik krijg. Ik werk vaak zelfstandig met mijn projectgroep, zowel binnen als buiten de klas. Docenten geven ons hierin de ruimte, waardoor ik veel sneller leer om mijn zaken goed te plannen.

Door de échte praktijkopdrachten kun je werkelijk het verschil maken

Pim

Docent Sport & Organiseren

Als docent verzorg ik voornamelijk onderwijs in team Sport & Organiseren. Dit onderwijs is met name gericht op projectmanagement en evenementenorganisatie. Zo moeten studenten in hun tweede jaar bijvoorbeeld samen met hun klas een grootschalig evenement voorbereiden. Een voorbeeld van zo’n evenement is een sportdag voor het Summa College in Eindhoven (richting voeding- en leefstijladviseur). Hierin moeten de studenten voor ongeveer 150 deelnemers een evenement van A-Z voorbereiden, uitvoeren en evalueren. Ze maken dan kennis met ‘scrummen’ als projectmanagement methode.

Iedere student is uniek en vraagt tijdens zo’n proces om andere begeleiding. Dit maakt dat geen dag hetzelfde is. En het werken met gemotiveerde studenten die ook van hun passie (sport) hun beroep willen maken, blijft natuurlijk het allerleukste dat er is.

Deadline: 1 mei

Hoe werkt aanmelden?

Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.

Sportkunde

Van aanmelden tot starten

Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.

  • Start met kennismaken!

    Jouw studiekeuze begint met kennismaken.

  • 1 mei 2025

    Meld je aan voor de opleiding via Studielink. Doe dit vóór 1 mei.

    Hoe werkt dat aanmelden?
    In sommige gevallen kun je je ook nog aanmelden na 1 mei.

    Lees hier meer over aanmelden na de deadline.

  • Toelatingsdag

    Aanmelden verloopt via mijnFontys.

    De toelatingsdagen vinden plaats van maart t/m juni,
  • Kleding pasdagen

    Aanmelden kan van mei t/m juli en verloopt via ‘mijnFontys’

  • Sportmedische keuring

    Deadline inleveren 15 augustus via MijnFontys.

  • 26 augustus

    Sportkunde Introductiedag

  • 25 augustus 2025

    Purple introductieweek

  • 1 september 2025

    Start eerste lesweek

  • 30 september – 4 oktober

    Eerstejaars kamp

Studiekeuzeactiviteiten

Kennismaken met Sportkunde

Meld je aan voor de Open dag, een online voorlichting of één van de andere activiteiten om kennis te maken met de opleiding.

Heb je een vraag?

We helpen je graag verder.

Stel je vraag aan de opleiding in Eindhoven